In tegenstelling tot mensen kunnen katten niet aan hun voedingsbehoeften voldoen, alleen van fruit, groenten en peulvruchten. Als obligate carnivoren gedijen ze voornamelijk op voedingsstoffen die in vlees voorkomen.
Daarom biedt hoogwaardig kattenvoer echt vlees, terwijl goedkoop voedsel alleen vulstoffen en bijproducten van vlees biedt.
Net als mensen kunnen katten verschillende soorten vlees eten: vis, gevogelte, vee enzovoort. Daarom vragen katteneigenaren zich vaak af of het oké is om hun katten met tafelresten te voeren, zolang de lekkernijen maar echt vlees bevatten.
Als je op mij lijkt, verwen je graag je kat. En een van de meest aantrekkelijke traktaties voor katten, afgezien van tonijn en zalm, zijn delicatessen, zoals ham.
Maar is ham veilig voor katten om te eten?
Kunnen katten ham eten?
Ja. Gelukkig is ham niet giftig voor katten en kun je je kat af en toe trakteren op een plakje. Ham bevat vrij veel ijzer en eiwitten, twee belangrijke voedingsstoffen voor je harige vriend.
Als je ervoor kiest om je katten ham te voeren, kies dan voor magerder vlees dat minder vet bevat dan hele vleeswaren.
Wanneer is ham niet veilig voor katten om te eten?
In de eerste plaats mag ham, ongeacht zijn vorm, grootte of merk, alleen als traktatie aan katten worden gegeven en niet op regelmatige basis. Ten tweede moet je het bij magere plakjes houden. En zelfs dan mag je de etiketten niet negeren.
Ham wordt verwerkt met een heleboel verschillende chemicaliën. Voor katten is het zoutgehalte het gevaarlijkst, dat ook wordt toegevoegd voor conservering en smaak.
Je bent misschien gewend aan de smaak van verwerkte ham, maar het natriumgehalte in plakjes en in hele stukken ham is veel te hoog voor katten. Daarom mogen ze het niet te vaak eten als onderdeel van hun normale dieet of als tussendoortje.
Bovendien wordt in de winkel gekochte niet-rauwe ham geleverd met een heleboel kruiden. Of het nu het klassieke honing-mosterdglazuur is of iets anders, katten mogen het niet eten.
Bovendien is rauwe ham voor hen ook niet veilig. Je huisdier voeren met een rauw dieet is soms een goede keuze. Er is echter altijd de kans op een aanwezigheid van bacteriën zoals salmonella, wat dodelijk kan zijn.
Hier is een korte lijst met redenen waarom jij je kat niet vaak ham mag voeren.
- Extreem hoog natriumgehalte
- Hoge vetgehaltes
- Potentieel giftige kruiden
- Bederft mogelijk de eetlust en het gedrag van de kat
Is ham goed voor katten?
Katten van alle rassen en leeftijden kunnen af en toe ham als traktatie eten. Het natriumgehalte in verwerkte ham vormt geen bedreiging voor je dierbare kat als het gezond is, en als het niet te vaak ham eet.
Dat gezegd hebbende, laten we enkele redenen bekijken waarom ham goed kan zijn voor je donzige vriend.
- Het levert natuurlijke dierlijke eiwitten
- Dient als een leuke occasionele traktatie
- Kan een boost geven aan het standaard beloningssysteem voor trainingsdoeleinden
- Het zal de smaakpapillen van je kat plezieren
Zoals je kunt zien, zijn er enkele voordelen aan het geven van ham aan je kat. Onthoud het volgende gewoon … met mate.
Wanneer mag je ham aan je kat geven?
Gekookte ham is veiliger dan rauw vlees vanwege het gebrek aan dodelijke bacteriën zoals salmonella. Kiezen voor het kopen van rauwe ham die je zelf kookt, is ook veilig omdat je de volledige controle hebt over wat voor soort kruiden het vlees bevat.
Een andere veilige keuze is om mager vleeswaren te verkrijgen in plaats van hele stukken vlees, omdat ze iets minder natrium bevatten en aanzienlijk minder vet bevatten.
Als je kat verder gezond is en voldoende vocht opneemt uit zijn natvoer en genoeg water drinkt, kun je hem gerust eens trakteren op een plakje ham. Zorg er wel voor dat het geen glazuur of giftige kruiden bevat voordat je het aan je kat geeft.
Dus om het samen te vatten – ja, ham is veilig voor katten in gematigde hoeveelheden en op niet-frequente basis.
Als jij je kat echter, echt met iets speciaals wilt verwennen, kies dan voor een blik kattenvoer van topkwaliteit. Het is net zo lekker, maar dan wel veel voedzamer.