kat zonder water en eten

Hoe lang kan een kat zonder water en eten? Alles wat je moet weten

Voedsel en water zijn essentieel voor alle levende zoogdieren, inclusief katten.

Katten hebben dagelijks water en eten nodig om gezond te blijven en langer te leven. Ongeacht hun leeftijd of ras, alle katten moeten elke dag water drinken en kattenvoer eten.

Je kunt je kat niet dwingen om water te drinken of kattenvoer te eten als hij zelf weigert te eten of te drinken. Je kunt het proberen, maar dat zal niet gemakkelijk worden.

Het is niet ongebruikelijk dat een volwassen kat, kitten of senior kat stopt met eten of te drinken uit de waterbak. Maar je mag dit soort gedrag niet negeren.

Huiskatten kunnen niet zonder kattenvoer of water, in ieder geval niet zo lang als hun familie in de wildernis. Ze zijn niet gewend om te overleven met een dieet voor dieren in het wild en je moet hun eetgedrag altijd in de gaten houden.

Het antwoord op de vraag hoe lang een kat zonder water en eten kan, heeft dus niet één ultiem antwoord dat op alle katten over de hele wereld kan worden toegepast.

Er zijn echter enkele factoren die je kunnen helpen met het antwoord op hoe lang je kat zonder water en drinken kan. Dat betekent natuurlijk niet dat je de grenzen van je kat moet op zoeken en te testen door zijn weigering om te eten of te drinken te negeren.

Hoe lang kan een kat zonder eten overleven?

Ook al is er geen universeel toepasbare tijdlijn voor elke kat die er is, zullen alle katten dezelfde lichamelijke (en emotionele) veranderingen ondergaan als hun lichaam geen voeding krijgt.

Als je kat niet genoeg voeding krijgt, wendt zijn organisme zich naar het lichaamsvet om energie te krijgen. De lever van een kat helpt de lichaamsvet reserve om te zetten in energiereserve.

Als de lever niet voldoende eiwit binnen krijgt, kan deze niet goed functioneren. Als zodanig gaat het een proces in dat bekend staat als leverfalen.

Zodra uithongering zulke ernstige orgaanschade veroorzaakt, is het leven van je huiskat in levensgevaar.

Dit proces duurt meerdere dagen.

Katten kunnen gemiddeld een week tot twee weken zonder voeding, maar dat hangt sterk af van de hoeveelheid water die ze drinken en hun algehele gezondheid.

Andere belangrijke factoren die de overlevingskans beïnvloeden zijn:

  • Leeftijd
  • Weer
  • Omgeving
  • Genen
  • Emotionele staat

Oudere katten zullen het niet zo lang zonder voeding volhouden als hun jongere tegenhangers. Aan de andere kant houden kittens het ook niet zo lang vol als volwassen katten.

Afhankelijk van het activiteitsniveau van je huiskat, stress en andere negatieve emoties, koude of warme weersomstandigheden en genetisch erfgoed, kunnen de organen het al na een paar dagen begeven.

Hoe lang kan een kat zonder water overleven?

Het lijkt misschien alsof voeding veel belangrijker is dan water, maar de waarheid is andersom.

Buitenkatten kunnen misschien iets langer overleven zonder water te drinken dan hun tegenhangers binnenshuis, omdat ze vocht krijgen van de prooi die ze vangen. Als algemene regel geldt echter dat geen enkele kat langer dan 3 tot 4 dagen zonder water kan voordat orgaanfalen optreedt.

Water is cruciaal voor het voortbestaan ​​van je kat, vooral als hij zijn eetlust heeft verloren en weigert voedsel te eten.

Helaas hebben katten geen opvallend sterk gevoel van uitdroging. En zonder voldoende water kan de gezondheid van je kat serieus achteruit gaan, zelfs als de kat zijn kattenvoer eet.

Gelukkig kan je kat dankzij natvoer iets langer overleven zonder dat je kat hoeft te drinken.

Gebrek aan water zal de huidige gezondheidsproblemen onmiddellijk verergeren. Kittens en hyperactieve kattenrassen zullen iets meer water nodig hebben dan luie volwassen katten. Daardoor kunnen ze niet zo lang zonder water.

Vochtverlies

Je kat verliest geen vocht door alleen maar te plassen of te zweten. (Ja, katten zweten, vooral als ze oververhit raken). De volgende factoren kunnen ook leiden tot meer vochtverlies:

  • Braken en diarree
  • Nier- en urinewegproblemen
  • Recente vaccinaties
  • Andere ziekten

Aan de andere kant kan de standaard dagelijkse hoeveelheid vochtverlies ook gevaarlijk zijn voor je kat als het weigert om voldoende water te drinken.

De meeste katten kunnen behoorlijk kieskeurig zijn als het gaat om hun waterbak. Als ze te diep zijn of gemaakt zijn van irriterende materialen, zullen katten weigeren eruit te drinken. Bovendien drinken sommige katten ook niet uit hun waterbak als die te dicht bij hun eten wordt geplaatst.

De meeste katten drinken liever van stromend water dan van stilstaand water. Als je je kat nog nooit hebt zien drinken van een stromende kraan, kun je verrast zijn door dit feit, maar het is nog steeds een keiharde feit. De redenen waarom je kat weigert om water te drinken, kunnen vrij simpel zijn.

Ongeacht de oorzaak van het probleem, als je kat niet genoeg water drinkt en / of als hij geen vocht binnenkrijgt van natvoer, zal je kat uiteindelijk de ernstige gevolgen van uitdroging gaan ondervinden.

Wat te doen als je kat niet drinkt of eet

Als je vermoedt dat je kat dagelijks niet genoeg eet of water drinkt, moet je uitvinden waarom. 

Wanneer je kat weigert om zijn waterbak te gebruiken, probeer er dan achter te komen of de reden achter zijn acties niet verband houdt met enkele van de factoren die hierboven vernoemd zijn.

Uiteindelijk kun je er ook voor kiezen om een goede ​​drinkfontein te kopen, vooral als jij je kat van een druppelende kraan hebt zien drinken.

Een andere manier om je kat meer vocht binnen te laten krijgen, is door natvoer aan te bieden. Voeg desnoods een klein beetje water aan het natvoer toe. Het verhoogt niet alleen het vochtgehalte van je kat, maar zorgt er ook voor dat je kat voldoende voeding binnenkrijgt.

Als de kat zijn kattenvoer niet eet, probeer dan over te schakelen naar een ander merk of soort kattenvoer. Je kunt ook een goede voerbak voor je kat kopen. Het kan zijn dat je kat het niet fijn vind dat zijn of haar snorharen tegen de zijkanten van de bak aankomen, met de hierboven aanbevolen bakken heeft je kat daar geen last van.

Als je kat plotseling stopt met eten en drinken, raak dan niet meteen in paniek. Soms kan een stressvolle omgeving, de aanwezigheid van een onbekend dier, persoon of zelfs een voorwerp de reden zijn.

Als je je kat echter niet binnen 24 uur kunt laten eten of drinken, is het tijd om je dierenarts te bellen. Ondervoeding en uitdroging kunnen fatale gevolgen hebben voor je huiskat, dus neem het zekere voor het onzekere.