Mogen katten melk drinken?

Als je een kat hebt, weet je waarschijnlijk dat katten dol zijn op melk.

Ze schijnen er naar te hunkeren, en als je je ontbijtgranen bij het ontbijt te lang laat liggen, kunnen je poesjes op de tafel springen en de melk van de bodem van je kom drinken!

Klinkt bekend?

Maar waarom houden katten zo veel van melk?

En wat voor soort melk is oké voor hen om te drinken? Laten we de feiten ontdekken!

Kunnen katten melk drinken?

Het korte antwoord op deze vraag is, het hangt ervan af – maar dierenartsen bevelen het niet aan.

De beste manier om erachter te komen of jouw katten melk kunnen hebben is om slechts één eetlepel melk per keer aan te bieden. Houdt vervolgens hun gezondheid gedurende ongeveer 12 uur goed in de gaten.

Als je geen tekenen van maag en darmklachten ziet, is het misschien goed om af en toe een ​​druppel melk als een traktatie aan te bieden.

Maar eerlijk gezegd is dit niet een goed idee.

Melk bevat namelijk geen essentiële voedingsstoffen die katten nodig hebben.

Dus als je wanhopig bent om wat met hen te delen, moet je ze maar een kleine hoeveelheid geven.

Melk mag nooit een vast onderdeel van het dieet van een kat vormen en is nooit geschikt voor gespeende kittens.

Is melk goed voor katten?

Huiskatten kunnen alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben uit het commerciële voedsel dat je ze koopt, plus water.

Melk is geen natuurlijk onderdeel van kattenvoeding. Ze hebben het niet nodig – ze vinden het gewoon lekker!

Katten genieten van het hoge vetgehalte in zuivelproducten.

Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van melk het ontspanningsgedrag bij katten induceert, net zoals verzorging en slaperigheid dat ook doen. Met andere woorden, het drinken van melk is voor katten gewoon plezierig.

Maar melk wordt niet aanbevolen als een manier om katten te kalmeren. De effecten op de darmen van de katten zullen snel alle potentiële voordelen teniet doen!

Is melk slecht voor katten?

Alle katten zijn individuen en sommigen kunnen melk beter verdragen dan andere katten.

Maar dit betekent niet dat het een goed idee is om het aan een van hen te geven.

Katten die melk of zuivelproducten drinken, kunnen symptomen van maag en darmklachten ontwikkelen. Deze omvatten braken en diarree, maagklachten en zachte ontlasting.

Het geven van melk aan katten is als het geven van junkfood.

De katten zullen niet genoeg binnenkrijgen van de voedingsstoffen die ze nodig hebben, omdat melk de voedingsstoffen van hun betere voedselbronnen verdunt.

Onderzoek toont ook aan dat het voeren van melk aan katten als onderdeel van een regulier, langdurig dieet kan leiden tot negatieve effecten op de levensduur, reproductie, botstructuur en groei.

Dus over het algemeen is melk slecht voor katten.

Zijn katten lactose intolerant?

Zoals de meeste volwassen zoogdieren, kunnen katten lactose niet aan. Lactose is een natuurlijke suiker die wordt aangetroffen in melk en zuivelproducten.

Dit betekent dat ze een enzym missen, lactase genaamd, dat nodig is om lactose te verteren. Dus, lactose blijft in het spijsverteringsstelsel en begint te fermenteren, waardoor de maag van streek raakt.

Kittens maken lactase en kunnen de lactose in melk hebben. Maar melk biedt niet de eiwitten, antilichamen en vitaminen die groeiende katten nodig hebben.

Dit betekent dat het geven van melk aan kittens hun ontwikkeling kan schaden.

Nadat ze zijn gespeend van hun moeders, stoppen de kittens met de ontwikkeling van lactase.

Zijn katten allergisch voor melk?

In studies is aangetoond dat bijna een derde van de katten een soort voedselgevoeligheid heeft. Dit omvat allergieën voor lactose en een ander melkeiwit dat caseïne wordt genoemd.

Niet alle katten zijn echter allergisch voor lactose of caseïne.

Allergieën komen vaak voor bij katten als maag en darmklachten, of op de huid zoals netelroos of roodheid.

In de darm komt een melkallergie naar voren als congestie, oedeem (zwelling door vocht vasthouden), degeneratie van de darmvlokken, bloedingen en toename van plasmacellen.

Allergieën bij katten klinkt serieus, maar kunnen met succes worden behandeld. Je moet gewoon het voedsel vermijden waar je kat allergisch voor is!

Wat voor soort melk kunnen katten drinken?

Helaas is het antwoord op deze belangrijke vraag, wat voor soort melk katten kunnen drinken? bijna geen één. We denken dat het geven van melk aan katten geen goed idee is.

Maar we begrijpen dat sommige mensen graag een klein beetje melk met hun harige vrienden willen delen.

Dus, met dien verstande dat de hoeveelheden erg klein zijn en de frequentie zeldzaam is, laten we dan eens gaan kijken naar het soort melk dat katten wel kunnen drinken.

De verschillende soorten melk worden hieronder in detail besproken. Maar kort samengevat: als jouw kat tolerantie voor melk vertoont, kun je jouw kat over het algemeen het beste rauwe koeien- en geitenmelk geven.

Blijf uit de buurt van op planten en noten gebaseerde melken zoals sojamelk, amandelmelk en kokosmelk.

Voer indien mogelijk geen gepasteuriseerde melk en blijf weg van koolhydraatrijke melk zoals gezoete gecondenseerde melk en verdampte melk.

Sommige bedrijven maken speciale melk voor katten die gewone melk vervangt. Als je echt wilt weten wat voor soort melk katten kunnen drinken, kan melk van Whiskas een goede optie zijn als jouw dierenarts het tenminste goedkeurt.

Kunnen katten melk van een koe drinken?

Ja, sommige katten kunnen een zeer kleine hoeveelheid melk van een koe drinken, maar wees voorzichtig.

Over het algemeen moet je voorkomen dat katten hele-koemelk of -crème krijgen vanwege het hogere vet- en suikergehalte. Biologische magere melk of melk met een vetgehalte van 1% heeft hier echter de voorkeur.

Melk zonder lactose is ook een veiligere optie.

Sommige dierenartsen geven de voorkeur aan melk vervangende producten zoals de melk van Whiskas, verkrijgbaar in dierenwinkels en supermarkten.

Kunnen katten rauwe melk drinken?

Als je de melk van een koe aan jouw kat gaat voeren, moet je het bij rauwe melk houden.

Onderzoek heeft aangetoond dat rauwe, niet-gepasteuriseerde melk minder negatieve effecten heeft op de ontwikkeling van katten dan veel andere soorten melk.

Kunnen katten gepasteuriseerde melk drinken?

Er is aangetoond dat gepasteuriseerde koemelk skeletafwijkingen, ontwikkelingsstoornissen en reproductieve problemen bij katten kan veroorzaken.

Dus, als je jouw kat melk wilt gaan geven, vermijd dan gepasteuriseerde melkproducten.

Kunnen katten gezoete gecondenseerde melk of verdampte melk drinken?

Wetenschappers geloven dat gezoete gecondenseerde melk de slechtste melk is die je jouw kat kunt geven.
Verdampte melk is ook slecht voor katten.

Overmatige koolhydraten die in deze soorten melk zitten, veroorzaken dezelfde soorten problemen als bij gepasteuriseerde melk, maar dan ernstiger.

Kunnen katten sojamelk drinken?

Sojamelk wordt gemaakt van sojabonen. Katten zijn vleeseters en mogen geen sojabonen krijgen.

Hun spijsverteringssystemen hebben niet voldoende koolhydraat metaboliserende enzymen om op planten gebaseerde eiwitten te verteren.

Sommige katten zijn ook allergisch voor soja eiwitten.

Kunnen katten amandelmelk drinken?

Amandelmelk bevat geen lactose, dus je zou denken dat het goed zou zijn om dit aan jouw kat te geven.

Maar hoewel amandelen niet als giftig voor huisdieren worden beschouwd, kunnen ze toch gevaarlijk zijn.

Amandelen bevatten veel oliën en vetten. Deze stoffen kunnen braken en diarree veroorzaken. Soms kan het eten van amandelen leiden tot alvleesklierontsteking bij katten.

Een halve liter zelfgemaakte amandelmelk kan maar liefst 16 porties amandelen van menselijke grootte bevatten.

Dus amandelmelk is geen goede optie voor katten!

Kunnen katten kokosmelk drinken?

Als je wilt weten wat voor soort melk katten kunnen drinken, kun je jezelf afvragen of katten kokosmelk kunnen drinken. Helaas is het korte antwoord nee. Vermijd het geven van kokosmelk aan katten.

Net als bij amandelen hebben kokosnoten een hoge hoeveelheid olie en vet. Hoewel kokosnoten technisch niet slecht zijn, hebben ze sommige vergelijkbare eigenschappen van noten en fruit. Het zijn steenvruchten, ook bekend als steenfruit.

Net als bij soja kunnen de spijsverteringssystemen van katten niet overweg met plantaardige eiwitten. Kokosnoten die aan palmbomen groeien, vallen in deze categorie.

Specifiek onderzoek naar deze vraag is schaars. Toch laten onderzoeken zien dat kokosmelk ratten kan beschermen tegen zweren, en hun antioxidantenniveaus kan verhogen. Eerdere studies hebben aangetoond dat de spijsvertering bij ratten vergelijkbaar is met die van de kat.

Dierenartsen en andere deskundigen zijn van mening dat katten baat kunnen hebben bij kokosolie, wat anders is dan kokosmelk. Het is bijvoorbeeld bekend dat kokosolie de antioxidantenniveaus bij ratten verhoogt.

Kunnen katten geitenmelk drinken?

Als jouw kat melk kan verdragen, is rauwe geitenmelk een goede optie, maar alleen kleine hoeveelheden en met mate.

Geitenmelk heeft over het algemeen een hoger gehalte aan mineralen en vitaminen dan koemelk en bevat wat taurine .

Geitenmelk bevat ietsjes minder lactose, hoewel het verschil erg klein is.

Studies hebben aangetoond dat geitenmelk bij ratten gemakkelijker verteerbaar is dan koemelk. En het zorgt voor meer opname van ijzer en koper. Vet- en gewichtstoename bij ratten werden verbeterd door geitenmelk en het cholesterolgehalte was ietsjes lager.

Kun je kittens melk geven?

Idealiter krijgen kittens alleen melk via hun moeder binnen.

Katten hebben verschillende essentiële voedingsstoffen nodig die niet essentieel zijn in de meeste andere dieren, inclusief de mens. Dit zijn vitamine B3, vitamine A en vitamine D, en de aminozuren taurine en L-arginine .

Katten hebben taurine nodig voor een goed zicht, normale spijsvertering, hartgezondheid, normale voortplanting en een gezond immuunsysteem. Katten kunnen zelf maar een beperkte hoeveelheid produceren en het snel uitputten.

Lage niveaus van L-arginine zijn in verband gebracht met staar, anorexia en verminderde groei van kittens. Katten kunnen L-arginine niet synthetiseren , dus halen ze het uit hun voeding.

Moedermelk is de beste manier voor kittens om deze voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnen te krijgen.

Kunnen kittens dus melk drinken? Nee. Reguliere koemelk en geitenmelk mogen nooit aan kittens worden gevoerd.

Deze melksoorten bevatten niet het vet, eiwit of calorieën dat kittens zo hard nodig hebben.

Kitten melkvervanger

In bepaalde situaties hebben kittens mogelijk geen toegang tot de melk van hun moeder. Als dit het geval is, is de beste optie om een ​​pleegmoeder te vinden.

Als dat ook niet mogelijk is, moet je een speciale melk voor kittens kopen.

Deze speciale melk zal al die belangrijke aminozuren bevatten.

De kittens moeten worden gevoed met een flesje of, indien nodig, met een tube.

Melkvervangers bevatten over het algemeen de juiste hoeveelheid vocht, voedingsstoffen en energie eisen voor kittens.

Ze hebben echter vaak een laag L-arginine en taurinegehalte . Ze kunnen ook arachidonzuur arm zijn, een vetzuur dat katten nodig hebben. Daarom is moedermelk nog steeds de beste optie, indien het beschikbaar is.

Zelf gemaakte formules bevatten mogelijk niet de benodigde voedingsstoffen, dus vermijd deze liever, tenzij het recept is goedgekeurd door een goede dierenarts.

Hoeveel melk heeft een pasgeboren kitten nodig?

Deskundigen zeggen dat kittens, om mee te beginnen, 13 tot 18 milliliter melkvervanger per 100 gram lichaamsgewicht binnen moeten krijgen.

Naarmate ze ouder worden, moet deze hoeveelheid geleidelijk aan verhoogd worden. Baseer deze toename op gezondheid, uiterlijk en gewichtstoename. Kittens zouden per dag ongeveer 18 tot 20 gram in gewicht aan moeten komen.

Als jouw kittens actief zijn en goed reageren op wat om hen heen gebeurd, gaat het goed met hen. Als ze altijd luidruchtig en hongerig zijn, moet je de situatie misschien opnieuw bekijken.

Kittens moeten vanaf ongeveer drie weken oud regelmatig kattenvoer krijgen. Ze moeten na zes weken volledig gespeend zijn.

Kunnen kittens babymelk drinken?

De samenstelling van melk voor menselijke baby’s is zeer hoog in lactose. Door de extra lactose kan deze formule een consistentie hebben die meer lijkt op moedermelk. Maar hoewel kittens lactose kunnen verteren, is het te veel van het goede.

Dus, als je dit aan jouw kittens geeft, kunnen ze maag en darmklachten krijgen. De resulterende diarree kan ervoor zorgen dat de kittens uitdrogen, en dat gedurende een belangrijke tijd in hun ontwikkeling. Niet doen dus!

Bovendien zijn taurine, L-arginine en andere aminozuren en voedingsstoffen in de babyvoeding, niet in de juiste hoeveelheden aanwezig om een ​​opgroeiende kitten te ondersteunen.

Samenvatting van dit artikel

Tot slot, we weten allemaal dat katten van melk houden. Onderzoek toont aan dat melk katten kalmeert en ze plezier geeft.

Maar studies tonen ook aan dat het geven van melk aan katten niet goed voor hen is, omdat de meeste katten lactose intolerant zijn en sommige zelf allergisch voor melk zijn zijn. Melk als onderdeel van een gewoon dieet kan grote negatieve gevolgen voor de gezondheid van katten hebben.

Toch, als jouw individuele kat in staat lijkt te zijn om met melk om te kunnen gaan, is de beste melk die je kunt geven rauwe koemelk of geitenmelk. Maar geef niet meer dan één keer per week een eetlepel melk.