mag een kat kaas, kat eet kaas

Mogen katten kaas eten? Is kaas goed voor katten?

Zelfs voordat Lewis Carroll zijn beroemde roman schreef over een klein meisje genaamd Alice die in een konijnenhol viel, was “grijnzen als een Cheshire kat” een veel voorkomende uitdrukking. Omdat het graafschap Cheshire in Engeland zo overvloedig was (en nog steeds is) in melkveebedrijven, werd aangenomen dat een kat uit dat gebied erg blij zou zijn omdat hij alle melk en room kon krijgen die hij wilde.

De beroemde Cheshire-kaas werd zelfs zo gevormd om eruit te zien als een gelukkige kat. Misschien kreeg Lewis Carroll het idee voor een verdwijnende kat van een gemakkelijk verdwijnende kaas. Sindsdien is gebleken dat volwassen katten geen melk en room kunnen verdragen, maar hoe zit het met kaas?

Mogen katten kaas eten?

Het antwoord zou slechts met mate moeten zijn, of zelfs helemaal niet. Een klein blokje kaas zal je kat niet schaden, als het maar bij af en toe blijft. Sommige kazen bevatten meer lactose dan andere kazen. Lactose is het enzym dat bestaat uit natuurlijke melksuikers in melk die katten moeilijk kunnen verdragen naarmate ze ouder worden. Katten kunnen verschillende tolerantieniveaus hebben.

Kittens hebben lactase in hun lichaam, het enzym dat het mogelijk maakt om lactose te verteren. Omdat het enige dat ze de eerste weken van hun leven kunnen eten moedermelk is, is dit enzym zeer noodzakelijk.

Naarmate een kitten ouder wordt en minder melk en meer vlees nodig heeft, kan ze geleidelijk aan lactose-intolerantie ontwikkelen. Volwassen katten kunnen nog steeds hunkeren naar melk, zoals een persoon misschien hunkert naar het comfortvoedsel dat ze met de jeugd associëren, maar niet altijd goed voor hen is.

Is kaas slecht voor katten?

Eens werden mensen aangemoedigd om meer kaas te eten omdat het werd gemaakt met eiwitrijke melk, het gezondste voedsel. Toen werd onthuld dat de meeste kazen weinig meer waren dan een homp gezouten vet. Wat je kat betreft, moet je weten hoeveel zuivel ze aankan, anders krijg je een erg rommelige kattenbak om op te ruimen. Kaas is geen natuurlijk voedsel voor katten en teveel kan zwaarlijvigheid veroorzaken.

De gemiddelde calorie-inname van een gemiddelde volwassen kat ligt tussen de 200 en 300 calorieën. Een plak kaas van 113 calorieën kan de helft van de calorieën vormen die ze nodig heeft en ervoor zorgen dat ze zwaarder wordt. Het zoutgehalte moet eveneens worden bekeken. De meeste kazen hebben een zeer hoog zoutgehalte, wat helemaal niet goed is voor een dier dat gemakkelijk uitdroogt.

Mogen katten kaas als traktatie krijgen?

Het kan soms makkelijk zijn om kaas als een zeldzame traktatie te gebruiken. In feite, als je kat dol op kaas lijkt te zijn maar geen medicijnen neemt, kun je een deel van haar medicijnen mengen met wat kaas en haar zover krijgen om het zo in te nemen. Je kunt bijvoorbeeld pillen in een plakje kaas wikkelen of fijnmalen en dit op een stukje Zwitserse of Cheddar kaas strooien. Zo kun je bijvoorbeeld ook vloeibare medicijnen mengen met wat huttenkaas om zo de smaak van de medicijnen te verdoezelen.

Daarbij als je kaas als een zeldzame traktatie houdt, voorkom je dat je kat teveel kaas binnenkrijgt. Maar is de kans ook groter dat ze de kaas zonder problemen op eet, met of zonder medicijnen erin.

Verschillende soorten kaas en katten

Kazen die op smaak zijn gebracht met uien, knoflook en sommige kruiden zijn helemaal niet goed voor katten. Lees het etiket. Zachte kazen bevatten meer lactose dan harde kazen, dus kies een stevige kaas zoals Zwitserse of harde cheddar kaas als je kat per se kaas moet hebben. Hoewel veganistische kaas gemaakt is van sojamelk, en veel eiwitten en weinig vet bevat, hebben veel katten een soja-allergie. Voer je kat maar een klein beetje en observeer haar reactie.

Kaas gemaakt met geitenmelk is misschien gemakkelijker verteerbaar, maar alleen als de melk is gepasteuriseerd. Katten hebben ook niet veel zout nodig in hun dieet, dus kies voor een zoutarme kaas. Bijvoorbeeld een Parmezaanse kaas, ik moet hierbij wel vermelden dat er wel wat zout in zit, maar de hoeveelheid is minimaal.

Hoewel roomkaas, huttenkaas en mozzarella redelijk weinig zout bevatten bevatten, bevatten ze best wel veel lactose die je volwassen kat mogelijk moeilijk kan verteren. Zo zijn andere soorten kaas weer gemaakt van oliën. Hoewel dit weinig lactose bevat, bevat het wel weer veel vet en zout.

Kunnen katten kaas eten?

Terwijl mensen en andere alleseters van nature een lactase-enzym produceren om lactose en andere voedingsstoffen in zuivelproducten af te breken, hebben katten deze enzymen simpelweg gewoon niet. Maar hoewel kleine hoeveelheden kaas veilig zijn voor katten, vormt het een onnodig risico op spijsverteringsproblemen voor je harige vriend.

Wat gebeurt er als katten kaas eten?

Wat is er mis aan als je je kat een schoteltje melk of een stukje kaas aanbiedt? De meeste katten zijn lactose-intolerant. Hun spijsvertering kan geen zuivelproducten verwerken en dan kan resulteren in spijsverteringsstoornissen en diarree.

Is het OKÉ om katten kaas te voeren?

Naarmate katten ouder worden, kunnen katten lactose-intolerant worden, dus zorg ervoor dat je slechts kleine hoeveelheden zuivelproducten aan je kat geeft. Zuivelproducten die je kat kan proberen: harde kazen (Cheddar, Gouda, etc.) Kaas met weinig lactose (oude kazen.)

Zorgt kaas bij katten voor diarree?

Katten hebben problemen met het verteren van de lactose in melk, wat maagklachten of diarree kan veroorzaken. Dus, hoewel sommige katten geen problemen hebben met het verdragen van melk, wordt het niet aangeraden dan alleen de moedermelk te drinken terwijl ze nog kittens zijn, vanwege de kans op spijsverteringsproblemen.

Conclusie

Het is niet nodig om kaas toe te voegen aan het dieet van een kat en een teveel ervan kan meer kwaad dan goed doen. Een klein beetje (zo nu en dan) is echter niet bijzonder schadelijk, vooral als dat de enige manier is waarop je kat haar medicijn zal nemen. Als je kat toch per se kaas moet hebben, zijn er lekkernijen met kaassmaak verkrijgbaar die beter zijn afgestemd op de behoeften van je kat. Probeer die dan in plaats van kaas.

Wil je jouw kat verwennen met lekkere traktaties? Ga dan naar de kattenwinkel van bol.com en ontdek het ruime assortiment aan kattensnacks en lekkernijen met kaassmaak die perfect zijn afgestemd op de behoeften van jouw harige vriend. Geef jouw kat alleen het beste en vermijd het geven van kaas. Klik nu en verwen jouw kat met de lekkerste traktaties!