katten en eieren

Mogen katten eieren eten? Wat zijn de voordelen en voorzorgsmaatregelen?

Je kent ongetwijfeld de scène in Rocky wel, waar Rocky op een gegeven moment een aantal rauwe eieren opslokt. Hoewel eieren een goede bron van spieropbouwende eiwitten zijn, had Mickey realistisch moeten vragen en zeggen: “Wil je soms sterven aan salmonella? Maak er een omelet van!” Mensen zouden geen rauwe eieren moeten eten. Maar hoe zit het met katten?

Mogen katten eieren eten?

Het korte antwoord is ja. Katten in het wild zullen zelfs vogelnesten plunderen voor een paar eieren. Katten zijn obligate carnivoren die alleen van dierlijke eiwitten kunnen leven. Omdat het ei volledig uit dierlijke eiwitten bestaat, is dit voor hen een veilig iets om te eten. Mensen die professionele showkatten grootbrengen, zullen zelfs hun geliefde showkatten af en toe wat eieren geven om de vacht mooi en glanzend te houden.

Aan sommige kattenvoer is zelfs een beetje ei toegevoegd, zowel als bindmiddel en als eiwit-boost. Als je kat nog nooit eieren heeft gehad, probeer dan eerst een klein beetje uit, om te controleren of ze niet allergisch zijn. Laat ze alleen de schil (rijk aan calcium) hebben, nadat ze tot poeder zijn gemalen waar ze niet in kunnen stikken.

Zijn eieren goed voor katten?

Eieren zijn niet alleen rijk aan eiwitten en koolhydraten, maar zitten boordevol B-vitamines, plus de vitamines A, D, E en K. Ook inbegrepen zijn thiamine, ijzer, riboflavine, zink en selenium. Het ei is erg biotisch, wat voor sterke klauwen, dikke vacht en heldere ogen zorgt. Ze bevatten tien van de essentiële aminozuren die je kat nodig heeft.

Het ei is ook vooral water, dus als een kat niet zo vaak drinkt als ze zou moeten, kan een beetje ei dat goedmaken. Als je een half uitgehongerde zwerfhond hebt opgenomen of een zieke kat probeert te verzorgen die niet goed eet, is een klein beetje ei misschien precies wat ze nodig hebben om een kleine stap in de goede richting te zetten.

Hoe vaak mogen katten eieren eten?

Het nadeel is dat eieren veel vet en cholesterol bevatten. Overmatig eiwit kan worden omgezet in vet. Eieren moeten met mate worden gegeven, zodat je geen dikke kat met hartproblemen krijgt. Eiwit bevat avidine dat het voor een kat moeilijk kan maken om al die B-vitamines te absorberen.

Katten met nierproblemen of die proberen op hun gewicht te letten, moeten ze waarschijnlijk helemaal niet eten. Ze mogen nooit elke dag worden gegeten. Als je je kat een ei geeft, wil ze waarschijnlijk toch niet het hele ei opeten. Maak er gewoon een af en toe een traktatie van.

Wist je dat kampioen renpaarden ook eieren eten? Dit geeft ze krachtige benen en een glanzende vacht. Trainers van renpaarden geven hun paard vijf dagen lang één ei per dag en slaan er vervolgens drie over zodat ze die B-vitamines kunnen opnemen.

Onthoud: je kat is veel, veel kleiner dan een paard! Zelfs één ei per dag is als een persoon die veel eieren per dag eet. Geef haar gewoon om de paar dagen een klein beetje en misschien een klein hapje van een gekookt ei.

Mogen katten rauwe eieren eten?

Absoluut niet. Niet alleen bevatten rauwe eieren salmonella- en E. coli-bacteriën, maar door het eiwit te koken verbrandt veel van de avidine. Omdat het wit het deel met de meeste voedingswaarde is, wil je echt zeker weten dat, dat deel van het ei veilig is om te eten.

Veel recepten voor een rauw dieet vragen om ongekookt eigeel. Als je dit überhaupt al doet, doe het dan zelden. Hoewel een wilde kat misschien geen probleem heeft met een nest rauwe eieren, is jouw gedomesticeerde huiskat een heel ander soort dier.

Laten we zeggen dat je kat een ei van jou heeft gevonden, dat wil zeggen, die de paashaas verborgen had voor je kinderen. Zolang het hard gekookt is en geen ei van vorig jaar is, mag je kat het hebben. Pel gewoon de schil voor haar af. Als de schil geschilderd is, geef dan de schil niet aan je kat!

Hoe eieren op de juiste manier aanbieden?

Zoals met alle voedingsmiddelen die je aan je kat geeft, mag deze niet bedorven zijn. Voer je kat niets wat je zelf ook niet zou eten.

Een gekookt ei gemengd met brokjes is een goede manier om je kat aan eieren te laten wennen. Een beetje gekookte ei is een goede traktatie. De tot poeder gemalen schaal kan op voedsel worden gestrooid voor wat extra calcium. Roerei of gepocheerde eieren zijn goed voor een kat die iets zachts en licht verteerbaar nodig heeft.

Het ei bakken (zonder ham) is prima als je geen boter of olie gebruikt. Zout en peper en andere kruiden zijn niet nodig. De meeste volwassen katten zijn lactose-intolerant, dus gebruik geen melk om een roerei te maken.

Houd er rekening mee dat katten kieskeurige eters kunnen zijn. Ze willen misschien niet alleen de ei zelf proberen. Door het ei te mengen met voedsel waarvan je weet dat je kat het lekker vindt, zal ze het misschien uitproberen. Als je graag gekookte eieren eet, kun je proberen je pluizige vriendin een stukje aan te bieden als ze nieuwsgierig lijkt.

Dus mogen katten eieren eten?

Ja, katten mogen eieren eten als je de risico’s en voordelen kent – gekookte eieren kunnen een geweldige traktatie zijn om aan de maaltijdroutine van je kat toe te voegen.

Mag ik eieren aan mijn kat voeren?

Als carnivoren hebben katten baat bij eieren, eiwitten en aminozuren. Maar als je je kat ei te eten geeft, voer het dan als traktatie. Voer slechts een kleine hoeveelheid omdat je niet teveel calorieën in het dieet van je kat wilt stoppen.

Mag ik mijn kat rauwe ei voeren?

Rauwe eieren zijn niet goed voor katten. Wanneer eieren niet worden gekookt, kunnen ze bacteriën zoals Salmonella herbergen. En rauw eiwit kan slecht zijn voor katten. Er zit een eiwit in genaamd avidine die de essentiële vitamine biotine kan binden (ook bekend als vitamine B8), dus katten kunnen het niet absorberen.

Mag ik mijn kat roerei geven?

Ja! Maar dan wel zonder melk! Het eiwit in eieren is gemakkelijk voor katten om te verteren, en eieren zitten boordevol aminozuren die helpen spiermassa te behouden.

Lees ook: De beste automatische voerbak voor je kat? Ontdek het hier

Antwoord:

Eieren kunnen worden opgenomen als onderdeel van het dieet van een kat. Hoewel ze gezond zijn, moeten ze met mate worden gegeven en grondig gekookt worden geserveerd. Het ei moet idealiter worden gemengd met het normale kattenvoer van je kat, maar een beetje gekookte ei kan een traktatie zijn als je kat het lekker vindt.

Of je nu een zwerfkat vetmest of gewoon helpt om de vacht van je kat mooi te houden, af en toe een ei is misschien net wat je gezonde kat nodig heeft!

De kattenwinkel van bol.com

De aanschaf van een kat betekent ook de aanschaf van veel spullen. Als eerste is kattenvoeding uiteraard belangrijk om je kat gezond te houden. Bij de keuze voor kattenvoer dien je rekening te houden met de leeftijd. Zijn thuis is de Kattenbak, die je vult met Kattenbakvulling. Een kat scherpt graag haar nagel aan een krabpaal. Ontwormingskuren en anti vlo tabletten ontwormen je kat en houden haar vlo vrij. Ga je op reis? Naast een kattenbench kunnen kattentuigjes ook uitkomst bieden.