Mogen katten eieren eten? Wat zijn de voordelen en voorzorgsmaatregelen?

Je bent ongetwijfeld bekend met de scène in Rocky, waar hij tijdens de montage van Rocky rauwe eieren opslokt. Hoewel eieren een goede bron van spieropbouwende eiwitten zijn, had  Mickey realistisch moeten zeggen: “Wil je sterven aan salmonella? Maak er een omelet van! ”Mensen zouden geen rauwe eieren moeten eten. Maar hoe zit het met katten?

Kunnen katten eieren eten?

Het korte antwoord hier op is: Ja! Katten die in het wild leven zullen zelfs vogelnesten plunderen voor wat eieren. Katten zijn obligate carnivoren die alleen van dierlijke eiwitten kunnen leven. Omdat het ei volledig uit dierlijke eiwitten bestaat, is dit voor hen een veilig iets om te eten. Mensen die professioneel showkatten grootbrengen, zullen zelfs hun geliefde kat af en toe wat eieren geven om de vacht mooi en glanzend te houden.

Aan sommige kattenvoeding is zelfs een beetje ei toegevoegd, zowel als bindmiddel en als een boost in eiwitten. Als je kat nog nooit eieren heeft gehad, probeer dan eerst een klein beetje om te controleren of ze niet allergisch zijn. Laat ze alleen de schil (rijk aan calcium) hebben nadat ze tot poeder zijn gemalen, zodat ze er niet in kunnen stikken.

Zijn eieren goed voor katten?

Eieren zijn niet alleen rijk aan eiwitten en koolhydraten, maar zitten ook nog eens met boordevol B-vitamines, plus de vitamines A, D, E en K. Ook inbegrepen zijn thiamine, ijzer, riboflavine, zink en selenium. Het ei is erg biotisch, wat voor sterke klauwen, een dikke vacht en heldere ogen zorgt. Ze bevatten tien van de essentiële aminozuren die je kat nodig heeft.

Het ei bestaat ook het meeste uit water, dus als een kat zichzelf niet zo vaak hydrateert als ze zou moeten, kan een beetje ei dat goedmaken. Als je een half uitgehongerde zwerfkat hebt opgenomen of een ziekelijke kat probeert te verzorgen die niet goed eet, is een klein beetje ei misschien wat ze nodig hebben om ze een stap in de goede richting te zetten.

Hoe vaak mag een kat eieren eten?

Het nadeel is dat eieren veel vet en cholesterol bevatten. Overmatig eiwit kan worden omgezet in vet. Eieren moeten met mate worden gegeven, zodat je straks geen dikke kat met hartproblemen hebt. Eiwit bevat avidine dat het voor je kat moeilijk kan maken om al die B-vitamines te absorberen.

Katten met nierproblemen of die proberen op hun gewicht te letten, moeten ze waarschijnlijk helemaal niet opeten. Ze mogen nooit elke dag worden gegeten. Als je je kat een ei geeft, wil ze misschien niet eens alles hebben. Maak er gewoon een af en toe traktatie van.

Wist je dat kampioen renpaarden ook eieren eten? Dit geeft ze krachtige benen en een glanzende vacht. Renpaardtrainers voeden hun paard vijf dagen lang één ei per dag en slaan dan drie dagen over zodat ze die B-vitamines kunnen opnemen.

Onthoud: je kat is veel, veel kleiner dan een paard! Zelfs één ei per dag is net als een persoon die heel veel eieren per dag eet. Geef haar gewoon om de paar dagen een klein beetje en misschien een klein hapje van gekookt ei.

Kunnen katten rauwe eieren eten?

Absoluut niet. Niet alleen bevatten rauwe eieren salmonella- en E. coli-bacteriën, maar door het koken van het eiwit verbrandt veel van de avidine. Omdat het wit het deel met de meeste voedingswaarde is, wil je echt zeker weten dat een deel van het ei veilig is om te eten.

Veel recepten voor rauwe gerechten vragen om ongekookt eigeel. Als je dit überhaupt al doet, doe het dan zelden. Hoewel een wilde kat misschien geen probleem heeft met een nest rauwe eieren, is je geliefde huiskat een heel ander “soort” dier.

Stel dat je kat een geverfde ei van jou heeft gevonden, dat wil zeggen, die de paashaas verborgen had voor je kinderen. Zolang het hard gekookt is en geen ei van vorig jaar, mag je kat het hebben. Pel gewoon de beschilderde schil eraf. Maal deze schil niet tot poeder omdat de kleurstof misschien niet goed is voor je kat.

Klik hier om erachter te komen of je kat kaas kan eten.

Hoe op de juiste manier voeren

Zoals met alle voedingsmiddelen die je aan je kat voert, mag deze niet worden verwend. Geef je kat niets wat je zelf ook niet zou eten.

Een gekookt ei vermengd met wat brokken is een goede manier om je kat aan eieren voor te stellen. Een beetje gekookte ei is een goede traktatie. De gemalen schil kan op het voer worden gestrooid voor een extra boost calcium. Roerei of gepocheerde eieren zijn goed voor een kat die iets zachts en licht verteerbaar nodig heeft.

Het ei bakken (zonder ham) is prima als je maar geen boter of zware oliën gebruikt. Zout en peper en andere kruiden zijn niet nodig. De meeste volwassen katten zijn lactose-intolerant, dus sla dit over of gebruik niet-zuivelmelk (amandelmelk) als je dat in de roerei wilt doen.

Houd er rekening mee dat katten kieskeurige eters kunnen zijn. Ze willen misschien niet uit hunzelf een ei proberen. Door het ei te mengen met voedsel waarvan je weet dat je kat het lekker vindt, kan ze het uitproberen. Als je graag gekookte eieren eet, kun je proberen je pluizige vriendin een stukje aan te bieden als ze nieuwsgierig lijkt.

Conclusie

Eieren kunnen worden opgenomen als onderdeel van het dieet van een kat. Hoewel ze gezond zijn, moeten ze met mate gegeven worden en grondig gekookt worden voordat je ze aan je kat geeft. Het ei moet idealiter worden gemengd met het normale voer van je kat, maar een beetje gekookte ei kan een traktatie zijn als je kat het lekker vindt.

Of je nu een zwerfkat vetmest of gewoon de vacht gezond wilt houden, dan is misschien af en toe een ei precies wat je gezonde kat nodig heeft!