katten en brood

Mogen katten brood eten? Is brood goed voor katten?

Van al het verschillende voedsel dat je doet denken aan comfort, traditie, familiebijeenkomsten en thuis koken, is er geen voedsel dat erg op brood lijkt.

De meesten van ons eten graag brood met onze familie en geliefden. We delen een mand voor het avondeten of brengen een versgebakken brood naar onze nieuwe buren. Als je een katteneigenaar bent, kun je zelfs in de verleiding komen om een paar hapjes te delen met je katachtige kameraad.

Maar voordat je besluit om wat “brood te breken” met je geliefde kat, is het belangrijk om te begrijpen of katten en brood wel een gezonde mix zijn.

Wat zit er in een brood? Een beetje over brood

Universeel geliefd, universeel gegeten.

Brood – in al zijn variëteiten – is universeel geliefd. Broodjes of broden, gebakken of gefrituurd, gezuurd of ongezuurd, gesmeerd in boter of gedrenkt in olijfolie – kies maar. Het is een heerlijke traktatie met een aanzienlijke smaak en zelfs religieuze geschiedenis (traditioneel heeft brood dingen als vruchtbaarheid, gastvrijheid en zelfs het “Lichaam van Christus” in de christelijke religie gesymboliseerd).

Hoewel elke cultuur zijn eigen voorkeursrecept heeft, wordt brood over het algemeen gemaakt van granen, water, zout, suiker en gist. Natuurlijk is tegenwoordig specialiteitsbrood net zo eenvoudig als naar de plaatselijke supermarkt gaan. Makkelijk te vinden variëteiten zijn onder meer volkoren, meergranen en zelfs glutenvrij.

Laag in voedingsstoffen, hoog in koolhydraten

Voor al zijn eigenschappen heeft brood echter een paar grote problemen, voor mensen en huisdieren.

Brood bevat veel koolhydraten. Een koolhydraat is een macronutriënt die door het lichaam wordt afgebroken tot suiker en als brandstof wordt gebruikt. Fruit, groenten, noten en aardappelen bevatten ook koolhydraten.

Maar niet alle koolhydraten zijn gelijk.

Brood bevat technisch gezien geraffineerde koolhydraten. Ze zijn “verfijnd” omdat de korrels die worden gebruikt om brood te maken – zoals tarwe, maïs, rogge en gerst – moeten worden gemalen, gekookt en anderszins verwerkt worden om ze smakelijk te maken.

Helaas heeft het raffinageproces de neiging om korrels van micronutriënten (vitamines en mineralen) te strippen. Raffinage van granen zorgt er ook voor dat ze hoger op de “glycemische index” zitten. De glycemische index is een maat voor hoeveel een bepaald voedsel een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.

Hint: hogere glycemische index = hogere bloedsuiker = minder gezond.

Dus brood wordt eigenlijk beschouwd als een voedingsstof arm voedsel dat hoge pieken in onze bloedsuikerspiegel kan veroorzaken. Dergelijke pieken kunnen leiden tot gewichtstoename, diabetes en zelfs stemmingsstoornissen.

Je moet je dan afvragen: als brood zo’n effect op mensen kan hebben, klinkt katten en brood dan echt als een goed idee?

Het antwoord? Ja en nee.

Mogen katten brood eten?

Over het algemeen is brood prima voor katten. Maar (en dit is een grote “maar”) brood kan beter als een speciale traktatie worden beschouwd. Je moet je kat niet elke dag brood geven. Als je ervoor kiest om je kat brood te geven, geef hem dan maar een hapje of twee.

Waarom? Omdat, net als bij mensen, katten die te veel brood en andere geraffineerde koolhydraten eten, meer risico lopen om aan te komen en chronische gezondheidsproblemen te ontwikkelen.

Brood en mondgezondheid van je kat

Afgezien van het veroorzaken van gewichtstoename of bloedsuikerproblemen, kan te veel brood ook slecht zijn voor de tanden en het tandvlees van je kat.

Bacteriën houden van suiker. Wanneer je kat brood eet, worden de geraffineerde koolhydraten afgebroken tot suiker. Deze suiker kan “slechte” bacteriën aantrekken in de mond van je kat. Na verloop van tijd kunnen deze bacteriën plaque opbouwen en uiteindelijk leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen.

Katten zijn vleesliefhebbers van nature

Een andere reden waarom katten niet te veel brood zouden moeten eten, is omdat katten zich ontwikkeld hebben tot pure carnivoren. Dit betekent dat katten, als ze in het wild aan hun lot zouden worden overgelaten, op al hun voedsel zouden jagen en doden (en niet zouden zoeken naar noten of aan gras zouden knabbelen).

De voorouders van je kat ontwikkelden dus een spijsverteringssysteem dat zeer efficiënt was in het afbreken van vlees en zeer inefficiënt in het afbreken van planten. De introductie van een nieuw voedsel in het spijsverteringsstelsel van een kat – zoals granen – kan in sommige gevallen problematisch zijn.

Brood kan bijvoorbeeld leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid bij katten. Te veel brood, suiker en andere geraffineerde koolhydraten kunnen ook knoeien met de gevoelige pH en darmflora in het darmkanaal van je kat.

Zowel de pH als de darmflora (micro-organismen, inclusief ‘goede’ bacteriën) zijn essentieel voor het vermogen van je kat om voedingsstoffen uit het kattenvoer te halen dat hij eet. Zonder dit zou je kat ziek kunnen worden en een gezondheidsprobleem kunnen ontwikkelen.

Brood mist taurine

Katten kunnen hun eigen taurine niet maken, maar hebben deze nodig voor een gezonde vacht en tanden. Dit is een voedingsstof die brood niet levert. Zonder taurine kan het haar van een kat geleidelijk uitvallen en de tanden vervallen en het netvlies degenereert, wat leidt tot blindheid. Het voortplantings- en cardiovasculaire systeem zal ook lijden zonder voldoende taurine.

Dit aminozuur is ook nodig om vet te verwerken. Schelpdieren en donker vlees zijn allemaal rijk aan taurine, maar graanproducten zoals brood bevatten bijna geen taurine. Je kat wil geen broodje tonijn; ze wil gewoon de tonijn. Brood zal haar niet geven wat ze nodig heeft.

Waarom je kat absoluut dol kan zijn op brood

Eten katten toch brood? Zeker. Katten en kittens houden vaak van de taaie textuur. Ondanks al zijn nadelen bevat brood zelfs veel vezels. Vezel is goed voor het oplossen van diarree en het reguleren van stoelgang. Gebruik brood echter niet als ‘behandeling’ voor de diarree van je kat. Als je kat diarree heeft, neem dan eerst contact op met je dierenarts.

De soorten brood die je je kat nooit mag geven

Hoewel de meeste broodsoorten geen ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor katten, zijn er bepaalde broodsoorten die absoluut een nee-nee moeten zijn voor je katachtige vriend.

Deeg

Rauw brooddeeg bevat actieve gist. Als het deeg blijft rijzen in de maag van je kat, kan dit leiden tot een darmblokkade en ernstige maag- en darmklachten.

Elk brood dat je aan je kat geeft, moet volledig gaar zijn. Dat gezegd hebbende, geef geen geroosterd of verbrand brood aan je kat.

Rozijnenbrood en knoflookbrood

Rozijnen en knoflook zijn twee soorten voedsel die giftig en potentieel dodelijk zijn voor je kat. Geef je kat nooit een hapje brood met één van deze twee ingrediënten erin of erop!

Andere toppings of ingrediënten om te vermijden zijn bieslook (bijvoorbeeld vaak te vinden in bieslook roomkaas), overmatig zout of boter, chocopasta of gekarameliseerde uien.

Dus mogen katten brood eten?

Katten mogen gebakken brood met eten, maar met mate, maar pas op met rauwe deeg! Katten hebben geen probleem met het verteren van brood. De specifieke voedingsbehoeften die katten nodig hebben, maakt brood waardeloos voor hen. Je kunt je kat af en toe wat brood geven als traktatie, maar het zou nooit een belangrijk onderdeel van hun dieet moeten worden.

Waarom eet mijn kat brood?

Als je kat één van die katten is die naar brood hunkert, hoef jij je geen zorgen te maken, omdat katten koolhydraten in de voeding kunnen verteren, absorberen en verwerken, en brood is daarop geen uitzondering.

Kunnen katten sterven als ze brood eten?

Sommige soorten brood zijn slecht voor katten. Hoewel kleine hoeveelheden wit- of tarwebrood katten niet schaden, moet het wel gezegd worden dat sommige soorten brood altijd moeten worden vermeden. Hartige broden, inclusief die op smaak zijn gebracht met giftige ingrediënten zoals knoflook of ui, mogen nooit aan katten worden gegeven – zelfs niet met mate.

Conclusie

Mogen katten brood eten? Tuurlijk! Moeten ze brood eten? Absoluut niet!

Er zit geen echte voedingswaarde in brood. Je kat kan alle voedingsstoffen en calorieën binnenkrijgen die ze nodig heeft, van een uitgebalanceerd dieet van droog kattenvoer, nat kattenvoer en / of rauw kattenvoer. Met andere woorden, katten en brood zijn niet echt nodig.

Dat gezegd hebbende, je kunt je kat of kitten zo nu en dan een beetje brood geven als traktatie. Het moet alleen een traktatie zijn, en geen vast onderdeel van haar dagelijkse voeding.

Als je ervoor kiest om je kat bij speciale gelegenheden een kleine hapje brood te geven, lees dan de ingrediëntenlijst goed door. Vermijd brood dat is gemaakt met ongezonde ingrediënten zoals kunstmatige kleur-en conserveermiddelen.

Als algemene vuistregel, geef het niet aan je kat als je het niet aan je kinderen zou geven!

Als je kat onderliggende gezondheidsproblemen heeft, met name obesitas, katachtige diabetes, kanker of nierziekte, moet je met je dierenarts praten voordat je haar brood of een ander soort “voedsel voor mensen” geeft. Evenzo, als je kat symptomen vertoont van maagklachten na het eten van brood (zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid of braken), geef haar dan niets meer. Het is het gewoon niet waard.