Mogen katten brood eten?

Heb jij je ooit afgevraagd, wanneer je een broodje hebt bij het ontbijt of een broodje hebt tijdens de lunch, “Kunnen katten brood eten?” Het is normaal om je af te vragen of jouw kat het kan eten. Vooral als jouw kleine katachtige vriend toevallig naar je staart met die grote mooie ogen terwijl je aan het eten bent.

Voor het grootste deel is brood prima voor jouw kat om te eten. Het bevat echter geen essentiële voedingsstoffen voor het dieet van jouw kat.

Een kleine hap brood hier of daar zal jouw kat geen kwaad doen, maar je moet voorzichtig zijn met eventuele extra ingrediënten die aan het brood worden toegevoegd die gevaarlijk kunnen zijn voor jouw kat. Als je je afvraagt: kunnen katten knoflookbrood eten? Dan is het antwoord nee.

Hoewel gewoon brood geen echte voordelen voor je kat heeft, is brood over het algemeen een goedaardige traktatie maar dan wel in kleine hoeveelheden.

“Kunnen katten brood eten?” In dit artikel zullen we deze vraag in kleinere stukjes informatie opsplitsen waarop je kunt kauwen.

Wat is een gezond kattendieet?

Katten zijn van nature obligate carnivoren en hun natuurlijke voeding vereist een grote gezonde hoeveelheid eiwitten om hun spiermassa te behouden. Obligate carnivoren verwijzen naar dieren die vlees nodig hebben in hun dieet en die niet kunnen leven van een plantaardig dieet.

Katten halen ook essentiële aminozuren uit eiwitten. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Wij gebruiken aminozuren om een aantal belangrijke biologische processen in ons lichaam soepel te laten verlopen.

Essentiële aminozuren zijn de aminozuren die ons lichaam niet zelf kan produceren en die wij kant en klaar via onze voeding binnen moeten krijgen. Katten moeten elf verschillende essentiële aminozuren uit hun dieet halen.

Een gezond kattendieet moet ook een matige hoeveelheid vet bevatten. Katten moeten essentiële vetzuren via hun voedsel binnenkrijgen, zoals Omega-3 en Omega-6 vetzuren.

Mineralen zoals calcium en ijzer zijn belangrijk, evenals vitamines, waaronder A, B, C, D, E en K.

Wat zit er in brood?

We moeten begrijpen welke voedingsstoffen brood biedt wanneer we het over katten en brood hebben en dan moeten we kijken of die voedingsstoffen gunstig zijn voor katten.

Brood is geen 100% koolhydraten. Het bevat ook een kleine hoeveelheid vet en suiker, evenals wat eiwitten.

Brood kan een goede bron van vezels zijn, vooral de korst en brood gemaakt met minder geraffineerde granen zoals volkoren. Het bevat ook B-vitamines zoals foliumzuur en niacine. Wit brood wordt tijdens het productieproces verrijkt met ijzer en calcium om het wat gezonder te maken.

Bevat brood de voedingsstoffen die katten nodig hebben?

Je zult merken dat koolhydraten niet op de lijst met voedingsstoffen staan die katten nodig hebben. Dat komt omdat katten geen koolhydraten hoeven te eten. Ze zijn niet essentieel voor een gezond kattendieet. In feite is hun spijsverteringsstelsel niet ontworpen om grote hoeveelheden vezels te verwerken.

In het wild bestaat ongeveer 10% van het dieet van een kat uit koolhydraten, en dit komt dan voornamelijk van kleine zoogdieren zoals vogels, insecten, muizen, amfibieën en andere dieren die katten opeten. (zie deze bron)

Hun grootste voedingsbehoefte zijn hoogwaardige eiwitten van dierlijke oorsprong. De kleine hoeveelheid eiwit in brood voldoet niet aan de kwaliteit, kwantiteit of essentiële aminozuursamenstelling die katten nodig hebben.

Het is vooral belangrijk voor katten om dierlijke eiwitten binnen te krijgen; hun spijsvertering is zeer gespecialiseerd in het afbreken van een dieet op basis van vlees, en ze kunnen de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit geen enkele andere voedselbron halen.

Dus nu weten we dat katten geen brood nodig hebben, maar mogen katten brood hebben als ze er om bedelen?

Of is brood slecht voor katten?

Over het algemeen zijn kleine hoeveelheden brood veilig voor katten.

Katten en brood

Koolhydraten en vezels zijn over het algemeen de twee belangrijkste voedingsstoffen in brood. De koolhydraten in brood zijn misschien in kleine hoeveelheden niet schadelijk voor jouw kat, maar een dieet hoog in koolhydraten is in verband gebracht met obesitas en als een bijdragende factor van diabetes type 2 bij katten.

Ook mogen vezels niet meer dan 10% van het dieet van een kat uitmaken, omdat het moeilijk te verteren is voor katten, en het de opname van andere voedingsstoffen verstoort.

Op dit moment zijn er geen studies bekend die glutenintolerantie bij katten aantonen. Katten kunnen echter een allergie voor koolhydraten ontwikkelen. Katten worden niet geboren met allergieën. Ze hebben de neiging ze na verloop van tijd te ontwikkelen door regelmatige blootstelling aan een bepaald voedingsmiddel. Het regelmatig eten van brood kan later wel of niet bijdragen aan een allergie voor koolhydraten.

Brood bevat voor jouw kat, als het aankomt op voeding en gezondheid, geen voordelen. Het af en toe wat knabbelen van brood zal waarschijnlijk geen problemen veroorzaken voor jouw harige vriend, maar het regelmatig eten van brood kan een negatieve invloed hebben op haar gezondheid.

Houden katten van brood?

Over het algemeen geven katten de voorkeur aan voedsel met een sterke geur en kunnen ze nogal kieskeurig zijn over de textuur van het voedsel.

Het lijkt misschien onwaarschijnlijk dat brood de interesse van een kat zou wekken, maar sommige mensen zeggen dat hun katten van brood houden en erom smeken. Andere katten lopen weg met hun neus in de lucht wanneer ze een stukje brood aangeboden krijgen.

Het zal eerder afhangen van de voorkeur van jouw kat. Er is zeker geen vaste regel hiervoor.
Katten hebben ook geen zoete smaak receptoren op hun tong, dus het is zeer onwaarschijnlijk dat een zoet broodje jouw kat rond jouw bord laat rondsnuffelen. (zie deze bron)

Is brood veilig voor katten?

Het meeste brood is niet giftig of gevaarlijk voor katten. Ze kunnen hier of daar een beetje ervan eten zonder dat ze ernstige bijwerkingen zullen ervaren.

Dus als jouw kat al een voorliefde heeft voor kleine hoeveelheden brood, is het niet nodig om plotseling zijn broodrechten in te trekken. Een klein stukje bewaren als een af en toe traktatie is over het algemeen wel veilig.

Is brood slecht voor katten?

Bepaalde broodproducten doen de balans omslaan van een zeldzame, goedaardige traktatie tot een mogelijke zeer gevaarlijke traktatie.

Katten mogen geen ongekookte gistdeeg eten, ongekookte brooddeeg dat gist bevat, kan leiden tot alcoholvergiftiging en een opgeblazen gevoel bij katten. Beide aandoeningen kunnen levensbedreigend worden.

Een opgeblazen gevoel kan optreden als gevolg van het uitzetten van het gistdeeg in de warme, vochtige omgeving van de maag van de kat. Het is een ernstige aandoening die kan leiden tot de dood en vereist onmiddellijke hulp van een dierenarts.

Ook kan de gist in de maag suikers fermenteren, ethanol produceren en alcoholvergiftiging veroorzaken, in ernstige gevallen kan dit een hartstilstand en zelfs de dood veroorzaken.

Als je denkt dat jouw kat ongekookte gistdeeg heeft binnengekregen en je bent bezorgd daarover, neem dan direct contact op met jouw dierenarts.

Is brood goed voor katten?

Kunnen katten brood eten? Ja, maar alleen omdat een kat brood kan eten, betekent niet dat ze dat ook zouden moeten. Of tenminste, niet als een belangrijk onderdeel van hun dieet.

De samenstelling van brood is volledig het tegenovergestelde van de voedingsbehoeften van een kat zoals we al besproken hebben.

Katten hebben veel dierlijke eiwitten en vetten nodig, en brood bevat slechts een kleine hoeveelheid van dit, en komen niet van dierlijke bronnen.

Hoewel brood wel wat vitaminen en mineralen bevat die katten nodig hebben, bevat brood geen essentiële voedingsstoffen die niet in meer geschikte voedselbronnen en in meer adequate hoeveelheden gevonden kunnen worden.

Met andere woorden, met het oog op voedingswaarde is er geen enkele reden om brood toe te voegen aan het dieet van jouw kat.

Kunnen katten hartig of zoet brood eten?

Sommige soorten zoet en hartig brood hebben extra ingrediënten die gevaarlijk zijn voor katten.

Sommige van deze ingrediënten zijn knoflook, ui, prei, bieslook, macadamia noten, rozijnen, chocolade en cafeïne.

Met andere woorden, zorg ervoor dat opties zoals knoflookbrood nooit in de maag van jouw kat terecht komt.

Als een kat knoflook of één van deze andere verboden ingrediënten binnenkrijgt, kan ze enkele van de volgende symptomen gaan vertonen:

 • Loomheid
 • Zwakheid
 • Braken en / of diarree
 • Verminderde eetlust
 • Bleek tandvlees
 • Hoge lichaamstemperatuur
 • Spiertrillingen
 • Abnormaal hartritme
 • Buikpijn
 • Verhoogde dorst
 • Epileptische aanvallen
 • Oranje of donkerrode urine
 • Verminderd urineren
 • Desoriëntatie
 • Problemen met ademhalen

Neem contact op met jouw dierenarts als jouw kat één van deze symptomen vertoont.

Kan brood maagklachten veroorzaken?

Brood is waarschijnlijk niet de oorzaak van maagklachten, tenzij jouw kat een koolhydratenallergie heeft ontwikkeld. Let wel op dat als koolhydraten de boosdoener zijn, jouw kat ook de symptomen moet vertonen bij het eten van kattenvoer met groenten, tarwe, gerst of maïs erin.

Veel voorkomende symptomen van een voedselallergie bij katten zijn braken, diarree en een jeukende huid. Als jij je zorgen maakt over of jouw kat een voedselallergie heeft, ga dan zo snel mogelijk naar jouw dierenarts toe.

Omdat de bron zo snel mogelijk achterhaald moet worden en uit het dieet van jouw kat verwijderd moet worden.

Kunnen kittens brood eten?

We hebben de vraag: “Kunnen katten brood eten?” al beantwoord, maar hoe zit dat nou precies met kittens?

Kittens hebben eigenlijk meer voedingsstoffen en calorieën nodig dan een volwassen kat. Hun spijsverteringssysteem is ook gevoeliger dan van een volwassen kat. Kittens moeten dan ook voer van de hoogste kwaliteit krijgen.

Net als een volwassen kat zijn kittens ook echte carnivoren, en hun dieet moet op hoogwaardige dierlijke eiwitten gericht zijn. Het wordt niet als giftig voor kittens beschouwd, maar broodconsumptie wordt niet aanbevolen.

Samenvatting van dit artikel

Als je ooit hebt gemerkt dat je kat naar je broodje kijkt en je afvraagt, kunnen katten brood eten? Dan is het korte antwoord: ja!

Brood is niet giftig voor katten, maar het heeft ook geen gunstige eigenschappen waardoor het een geweldige aanvulling op het normale dieet van jouw kat is.

Katten hebben een dieet met veel eiwitten en vetten uit dierlijke bronnen nodig om gezond te blijven.

Hoewel het meeste brood jouw kat niet schaadt wanneer het in kleine en zeldzame hoeveelheden wordt gegeten, biedt het hen ook niet de essentiële voedingsstoffen die ze nodig hebben om hun spiermassa te behouden en al hun verschillende lichaamsprocessen te ondersteunen.

Het regelmatig toevoegen van brood aan het dieet van jouw kat kan nadelige gevolgen hebben voor hun gezondheid. En de inname van rauw gistbrooddeeg of brood dat additieven bevat (zoals rozijnen, chocolade, cafeïne, uien, prei, knoflook en bieslook) kan gevaarlijk zijn voor jouw kat.

Als je ervoor kiest om jouw kat kleine happen van brood toe te staan, zorg er dan voor dat je dit gebruikt als een incidentele en extra speciale traktatie, niet als een dagelijkse snack.