kat autisme

Kan een kat autisme hebben? Alles wat je moet weten

Een kenmerkende eigenschap van autistische mensen is dat ze antisociaal gedrag vertonen, niet omdat de autistische persoon niet van mensen houdt, maar omdat hij of zij bepaalde punten van sociale interactie niet begrijpt. Af en toe lijkt het erop dat katten ook moeite hebben met de interactie met mensen – of zelfs met andere katten. Betekent dit dat katten autistisch zijn?

Dus kan een kat autistisch zijn? Het simpele antwoord is nee. Wij mensen hebben de neiging om onze huiskatten als menselijk te beschouwen en ze ook zo te behandelen. We weten wel dat ze van ons houden, ons begrijpen en ons kunnen missen als we niet thuis zijn. Onthoud wel dat katten geen mensen zijn. 

Katten socialiseren niet zoals wij dat doen. Ze zien niet wat wij zien, en ze zien de wereld beslist niet op dezelfde manier als een mens.

En toch, hoe verschillend katten ook zijn van ons, ze kunnen in sommige gevallen behoorlijk op mensen lijken. Als we accepteren dat autisme wordt gevormd door de zenuwsignalen in onze hersenen en dat het een vorm van problematisch gedrag is, dan kunnen katten tekenen van autisme vertonen, maar dat betekent niet dat ze autisme hebben.

Hoe kunnen katten autistische neigingen vertonen?

Er zijn een grote verscheidenheid aan symptomen die wijzen op autisme bij mensen, die je kat ook kan vertonen. Deze symptomen draaien om sociale interactie, vocalisatie en buitengewone focus of intelligentie.

Vocalisatie

Laten we beginnen met één van de meest voor de hand liggende symptomen van autisme bij zowel mensen als katten. Gebrek aan goede verbale communicatie komt vaak voor bij autistische mensen, evenals overmatige vocalisatie die alleen op een specifieke persoon is gericht.

Als je kat alleen spint, miauwt of tjirpt als hij bij je in de buurt is, wil dat nog niet zeggen dat hij autistisch is. Sommige kattenrassen, zoals de Oosterse Korthaar, zijn standaard buitengewoon spraakzaam. Andere katten spreken zelden.

Als het gedrag het gevolg lijkt te zijn van angst, vraag dan je dierenarts om advies. Aan de andere kant, als je een heel rustige kat hebt of een bijzonder luidruchtige, ga er dan niet vanuit dat er iets mis is.

Gebrek aan sociale interactie

Veel kattenrassen zijn vrij onafhankelijk en hebben regelmatig alleen tijd nodig. Ze kunnen momenten hebben waarop ze opvallend “asociaal” zijn en gewoon niet geïnteresseerd zijn in mensen of andere dieren. Als het gedrag van je kat “asociaal” is ten opzichte van de mensen en dieren die hij ontmoet, is het een kwestie van algemeen temperament. De mate van blootstelling aan sociale interactie met mensen tijdens de jeugd van een kat speelt ook een belangrijke rol. Hoe meer er met een kat wordt omgegaan als kitten, des te vriendelijker en socialer wordt hij naarmate hij ouder wordt.

Maar tenzij je een duidelijke verandering in het gedrag van je kat opmerkt – zeg maar dat het meestal erg sociaal is en zich plotseling voor iedereen verbergt – hoef je je daar geen zorgen over te maken. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Intensiteit van focus en buitengewone intelligentie

Talloze kattenrassen staan bekend om hun verrassende intelligentie.

Birmaanse katten en Abessijnen zijn twee voorbeelden van opmerkelijke intelligente kattenrassen. Een bekend feit is dat katten wispelturig kunnen zijn. Maar interpreteer de onverwachte interesse van je kat of het plotselinge niveau van intelligentie niet verkeerd als autisme!

Als je kat bijvoorbeeld een bijzonder intense focus op een specifiek stuk speelgoed laat zien, betekent dit gewoon dat het een favoriet speelgoedje heeft. Hetzelfde geldt voor andere objecten in je huis. Niet alle katten zijn buitengewoon nieuwsgierig naar onbekende voorwerpen en mensen. Als je kat zich slechts op één ding concentreert, betekent dit alleen dat hij het aantrekkelijker vindt dan al het andere.

Gebrek aan focus of zintuiglijke afwijkingen

Bij autistische mensen worden vaak zintuiglijke afwijkingen vastgesteld. Sommige katten lijken misschien geen focus te hebben, ongecoördineerde bewegingen te hebben en een verminderd reactievermogen te hebben.

Dit soort kattengedrag wordt niet veroorzaakt door autisme. Het is echter meestal een aanwijzing dat er absoluut iets mis is met je kat. Depressie, geïnfecteerde wonden, orgaanfalen en andere soorten gezondheidsproblemen leiden gewoonlijk tot dergelijke onregelmatigheden in normaal kattengedrag. Bovendien zijn het alarmerende signalen dat je je kat voor controle naar de dierenarts moet brengen.

Katten kunnen kinderen met autisme helpen

Hoewel je kat eigenlijk niet autistisch is, zul je wel blij zijn om te lezen over een verscheidenheid aan onderzoeken die aantonen hoe katten autistische kinderen kunnen helpen.

Concreet gezegd kunnen ze deze kinderen helpen om duidelijker en effectiever te communiceren, en het is aangetoond dat interactie met een huisdier bij het ontwaken de cortisol aanzienlijk verlaagt, wat een minder stressvolle start van de dag betekent.

Hoewel katten geen autisme kunnen hebben, kunnen katten wel helden zijn voor degenen die wel autisme hebben!

Conclusie

Katten kunnen inderdaad doen alsof ze aan dezelfde aandoening lijden als autistische mensen. Dat hoeft echter niet te betekenen dat er iets mis is met je kat. Elke kat is uniek op zijn of haar eigen manier. Als zodanig is het moeilijk om te bepalen wat normaal is en wat niet voor elke kat die er is.

Katten kunnen geen autisme hebben, althans niet in de zin zoals mensen dat hebben. Als je echter denkt dat er iets mis is met je kat op psychologisch of fysiek niveau, moet je onmiddellijk een afspraak maken met je dierenarts om er zeker van te zijn dat de geestelijke gezondheid en het fysieke welzijn van je huisdier in orde zijn.