kat blaast

Waarom blaast een kat? Alles wat je moet weten

Katten zijn territoriale wezens.

Deze gedomesticeerde, vleesetende jagers worden sinds onheuglijke tijden als huisdier grootgebracht. Maar zelfs de meest liefdevolle en tolerante katten die er zijn, hebben minstens één keer naar hun baasjes geblazen, ongeacht hun genegenheid jegens hun eigenaren.

Laten we het eens hebben over het blazen. Wat betekent het voor de kat en voor het voorwerp van het blazen? En vooral: hoe kun je ermee omgaan?

Laten we, voordat we verder gaan, iets duidelijk maken.

Blazen is normaal voor alle kattenrassen die er zijn en het is geen gedragsprobleem.

Alle katachtigen sissen, inclusief wilde katten, verwilderde katten en huiskatten. Huiskatten en binnenkatten doen het misschien uiterst zelden in vergelijking met hun verwilderde neven, maar dat betekent niet dat het niet zal gebeuren.

Blazen is een natuurlijk iets in de kattenwereld en is een manier van praten. Hoewel katten niet echt kunnen praten, kunnen ze behoorlijk luidruchtig zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de Oosterse Korthaar. Katten uiten zich bijvoorbeeld door miauwen, spinnen, blazen en grommen.

Een kat kan om verschillende redenen blazen en het katten doen dit ook tegen mensen, inclusief de eigenaar van de kat. Maar katten blazen ook tegen andere katten, andere dieren en blazen zelfs tegen levenloze voorwerpen. Als je kat tegen je blaast dan moet je dat nooit negeren, ongeacht wat de reden ook is.

Als een kat blaast dan heeft hij zijn mond open en kun je duidelijk zijn tanden zien. Je zult het geluid meteen herkennen dat gepaard gaat met een boze gezichtsuitdrukking  en de oren plat naar achteren op de kop van de kat. Als een kat zijn rug bolt en zijn haren recht omhoog gaan staan, dan is het menens.

Mogelijke redenen waarom een kat blaast

Hoewel een kat die blaast voornamelijk wordt geassocieerd met een negatieve situatie, is het geen reden voor paniek. Hier zijn de meest voorkomende redenen waarom je kat tegen jou, levenloze voorwerpen of de rest van je gezin blaast.

Je kat is bang

Katten kunnen, net als ons, angst ervaren. Je kat kan blazen als hij ergens bang voor is. Als je iets bij je kat doet dat hem bang maakt, dan kan hij naar jou blazen omdat hij zich bedreigt voelt. Hetzelfde geldt voor andere katten en honden.

Je kat is geërgerd

Het feit dat je kat blaast, kan ook betekenen dat je kat zich irriteert. Blazen naar kinderen komt veel voor, omdat katten geïrriteerd raken door het overmatige aaien, spelen en knijpen.

Je kat is boos

Woede en agressie zorgen er vaak voor dat je kat kan blazen. Je kat pikt niet alles wat je bij hem doet en daardoor kan hij van tijd tot tijd naar jou blazen. Op deze manier laat je kat jou weten dat je te ver bent gegaan en dat je hiermee moet stoppen.

Je kat beschermd zichzelf of iets anders

Katten zijn enorm territoriaal. Een kat die zwanger is of net moeder is geworden kan naar alles en iedereen blazen die te dicht bij haar of haar kittens in de buurt komt. Een voerbak, een favoriet speeltje of een goede verstopplek zijn allemaal van die typische dingen die je kat dierbaar zijn. Je kat kan tegen je blazen als je kat denkt dat die typische dingen in gevaar zijn en bescherming nodig hebben.

Je kat is gespannen

Sommige katten zijn gespannen en lopen op hun tenen om het zo maar te zeggen. Als je kat gespannen is dan kan het sporadisch voorkomen dat hij naar je blaast. Het kan goed zijn dat je geen enkele reden ziet waarom je kat naar je blaast, weet dan dat stress ook dit soort gedrag kan veroorzaken.

Wat betekent het als een kat blaast?

Als je kat tegen jou blaast, ongeacht de reden, dan betekent dat je kat je waarschuwt.

Of de reden nu stress, jaloezie, irritatie, angst of bescherming is, blazen is bedoeld om iets of iemand af te schrikken. Je kat kan ook naar een levenloos voorwerp blazen, als je kat zich er bedreigd door voelt. Dit kan een wasmachine zijn, maar ook je koffiezetapparaat.

Sommige katten zien honden als een mogelijke bedreiging. Een kat maakt pas ruzie na een duidelijke waarschuwing dat gepaard gaat met het nodige geblaas. Onderschat het niet, omdat een kat misschien bang is betekent dat nog niet dat de kat niet zal vechten.

Het geblaas betekent in feite dat je kat iedereen en alles om zich heen probeert te waarschuwen dat hij met rust wil worden gelaten. Als de kat niet de aanval gaat, zal het proberen uit zijn huidige omgeving te vluchten.

Wat moet ik doen als mijn kat naar mij blaast?

Sommigen zeggen dat je niet veel kunt doen als je kat naar je blaast en dat je op dat moment maar beter weg kunt gaan. Dit klopt niet, zo moedig je je kat aan om asociaal te zijn. Als jij elke keer wegloopt als je kat naar je blaast, dan kan je kat gaan denken dat hij de baas is.

Ontdek waarom je kat blaast

Voordat je iets doet, moet je de oorzaak van het gedrag van je kat achterhalen.

Blaast je kat omdat hij bang is? Ben je net verhuisd? Heb je een kleine erbij? Heb je onbekende mensen over de vloer? Dit zijn allemaal oorzaken die stress kunnen veroorzaken bij je kat. Laat je kat op zijn eigen tempo wennen aan het onbekende en dwing je kat niet.

Is je kat gewond of geopereerd? Dit kan ervoor zorgen dat je kat zich kwetsbaar, gestrest en bang voelt, wat kan leiden tot agressie.

Pak de situatie op de juiste manier aan

In plaats van altijd weg te lopen en te wachten totdat je kat is afgekoeld, kun je beter voorzorgsmaatregelen nemen.

Maak de omgeving zo ontspannend en aantrekkelijk mogelijk voor je kat. Als je kinderen hebt, zorg er dan voor dat ze begrijpen dat ze niet continu in de buurt van  je kat kunnen zijn.

Bouw een band op met je kat, speel met je kat, aai hem en leer hem simpele trucjes. Het zal een sterkere band tussen jullie twee opbouwen en zal ervoor zorgen dat je kat zich meer ontspannen voelt in jouw aanwezigheid. Wanneer je kat extreem bang is neem dan contact op met je dierenarts en vraag hem of haar om advies.

Straf je kat nooit

Scheld niet, schreeuw niet, blaas niet terug en gebruik geen andere vormen van straf. Dit zal je kat alleen maar laten denken dat het een negatieve ervaring is om bij je in de buurt te zijn. En als laatste; als jij je in een situatie bevindt waarin je kat specifiek naar jou blaast, sta je kat dan niet in de weg. Zorg ervoor dat de kat een ontsnappingsroute heeft, zodat hij zich niet door jou opgesloten of bedreigd voelt.

Gebruik matatabi stokjes om je kat te ontspannen

Is je kat gespannen of gedraagt je kat zich vaak onrustig of gestrest? En kom je er maar niet achter waar dat aan ligt? Dan kunnen matatabi stokjes de oplossing zijn. Ook als je je kat simpelweg een extraatje of veel speelplezier gunt is matatabi een perfecte snack.

Één van de grootste veroorzakers van gezondheidsproblemen bij katten is stress. Jij wilt je huistijger zo gezond mogelijk hebben en daar kunnen deze matatabi stokjes van bol.com dan ook zeker een bijdrage aan leveren.

Conclusie

Blazen is een natuurlijk gedrag voor katten, dus als je kat blaast dan betekent dat meestal dat je kat je waarschuwt. Straf je kat niet en blaas ook niet terug. Geef je kat een kans om te vluchten, drijf je kat niet in het nauw want anders kan je kat besluiten om aan te vallen. Af en toe blazen is niet erg, maar als het de spuitgaten uitloopt schakel dan een gedragsdeskundige in.