katten en koffie

Mogen katten koffie hebben? Is koffie slecht voor katten?

Gesmokkeld, gehaat, aanbeden, gebruikt voor medicinale doeleinden en zelfs gewaardeerd als valuta – dat is koffie in al zijn vormen. Tegenwoordig is koffie te vinden in huishoudens over de hele wereld en wordt het geserveerd als drank, ingrediënt voor culinaire recepten, schoonheidsproducten of zelfs voor tuinhacks.

Zoals we allemaal weten, kunnen katten behoorlijk ondeugend, nieuwsgierig en onvoorspelbaar zijn.

Hun verstop gewoonten en onbevredigde nieuwsgierigheid leiden hen vaak naar de meest onverwachte plekken in je huis of appartement, waarvan er vele wasmiddelen en schadelijke stoffen bevatten. Maar aangezien koffie niet echt een wasmiddel is, kan het geen kwaad voor je katachtige huisdier om in de buurt te zijn gezette koffiedranken, koffiepoeder, koffiedik of koffiebonen, toch?

Nou, niet helemaal.

Cafeïne is eigenlijk gevaarlijk voor katten, honden en andere huisdieren. Desalniettemin betekent dat niet dat je kat niet in de verleiding komt om te ruiken of te proeven, vooral als je wat koffie met melk of room erin hebt gemorst.

Katten moeten gehydrateerd blijven door water te drinken en alleen water. Andere dranken die voor menselijke consumptie zijn geproduceerd, zoals koffie, thee en frisdrank, zijn niet voor hen bedoeld. Het katachtige organisme kan deze stoffen niet verteren zoals een menselijk organisme dat wel kan.

Bovendien heeft koffie in het bijzonder niet dezelfde gezondheidsvoordelen voor katten als voor mensen.

Waarom is koffie slecht voor katten en kittens?

Standaard weet je donzige vriend niet wat de koffie zal bevatten. Ongezoete zwarte koffie bevat magnesium en kalium, die gunstig zijn voor katten, maar de cafeïne in koffie is eigenlijk slecht voor je kat.

Cafeïne heeft een extreem hoge levensbedreigende toxiciteit voor katten.

Bijwerkingen en symptomen van cafeïne toxiciteit bij katten

Dieren zijn veel gevoeliger voor cafeïne-toxiciteit dan een mens. De dodelijke hoeveelheid koffie voor je kat is dus veel kleiner dan je zou denken. Hier zijn slechts enkele van de bijwerkingen die optreden als je kat koffie binnenkrijgt:

  • Rusteloosheid en hyperactiviteit
  • Braken
  • Abnormale hartslag
  • Verhoogde bloeddruk
  • Verhoogde lichaamstemperatuur
  • Aanval

Omdat braken en rusteloosheid door een aantal factoren kunnen worden veroorzaakt, sluit je waarschijnlijk vanaf het begin al uit dat je kat koffie heeft ingenomen. Desalniettemin kunnen alle bovengenoemde bijwerkingen tot een fatale afloop leiden. Koffie is zelfs nog gevaarlijker omdat het eenvoudig en natuurlijk is om de mogelijkheid van cafeïnevergiftiging uit te sluiten.

De ernst van de bijwerkingen en de onwaarschijnlijkheid van een diagnose van een kat met cafeïnevergiftiging zijn redenen waarom koffie slecht is voor katten.

Kan koffie of cafeïne goed zijn voor katten?

Als het om koffie gaat, kunnen wij als mens profiteren van de vele voordelen. Een bijzonder voordeel is handig voor degenen die een tuin hebben – en dat voordeel is gekoppeld aan nieuwsgierige katten.

Veel katten graven als honden – zowel huiskatten als zwerfkatten. Als je wilt voorkomen dat je eigen kat of die van iemand anders in je tuin rondsnuffelt, kun je dat eenvoudig doen door wat koffiedik in de grond te strooien. Hetzelfde geldt voor de potplanten, die je binnenshuis bewaart.

Meestal worden katten niet aangetrokken door de geur van koffie, ongeacht de vorm. Als zodanig kun je dit feit in je voordeel gebruiken en voorkomen dat een kat je planten verpest in plaats van te vertrouwen op sterke pesticiden. Afgezien daarvan hebben koffie en andere met cafeïne verpakte goederen absoluut geen voordelen met betrekking tot katachtige wezens van welke aard dan ook.

Behandeling: wat te doen als je kat cafeïne binnenkrijgt?

Energiedranken, op koffie gebaseerde dranken, thee, frisdrank, tiramisu en andere maaltijden waarin koffie een ingrediënt is, bevatten cafeïne.

Als je vermoedt dat je huisdier in welke vorm dan ook cafeïne heeft ingenomen, waarschuw dan je dierenarts. Het negeren van cafeïne-inname is geen manier om geld te besparen op de dierenarts, zelfs niet als het een klein bedrag is. Volgens verschillende bronnen kunnen zelfs een paar cafeïne pillen de dood van een kat tot gevolg hebben.

De kans is groot dat je huisdier de geur van koffiedik, bonen of oploskoffie niet lekker zal vinden. Maar als het van melk houdt, weet hoe de melk eruit ziet en jou melk in je drank heeft zien gieten, kan het in de verleiding komen om het uit te proberen als je niet kijkt. Hoe dan ook, je moet dan zo snel mogelijk medische hulp zoeken. Anders riskeer je een mogelijk dodelijke afloop voor je geliefde kat.