katten en groenten

Mogen katten groenten eten? Alles wat je moet weten

In tegenstelling tot wij mensen zijn katten geen alleseters. Ze halen hun primaire voeding uit een carnivoor dieet met vis, kip, kalkoen en ander vlees. Katten hebben speciale voedingsbehoeften, waaraan wordt voldaan door de eiwitten, vitamines en andere voedingsingrediënten die in echt vlees worden aangetroffen op te eten.

Fabrikanten van kattenvoer prijzen hun producten omdat ze veel echt vlees bevatten en weinig of geen vulstoffen zoals tarwe, rijst en andere graangewassen.

Hoewel katten standaard carnivoren zijn, hebben ze nog steeds vitamines nodig, net als wij mensen. En een uitgebalanceerd dieet voor mensen bevat veel groenten en fruit. Veel huiskatten zullen het niet erg vinden om de vegetarische of op fruit gebaseerde snacks van hun ouders te delen, ondanks het feit dat ze geen vlees bevatten.

Maar kunnen katten baat hebben bij het eten van groenten?

Ja, dat kunnen ze! In feite bieden veel kattenvoer en kattensnoepjes een verscheidenheid aan groenten in hun receptformules. Groenten zijn rijk aan een overvloed aan gezonde ingrediënten zoals kalium, riboflavine, antioxidanten, voedingsvezels en vitamines. Al deze dingen zijn essentieel voor katten van alle rassen, ongeacht hun leeftijd.

Natuurlijk zijn er wat groenten, die je nooit aan je donzige vriend mag geven.

Ui, knoflook, champignons en tomaten zijn slechts enkele voorbeelden van giftige voedingsmiddelen voor katten.

Vandaag richten we ons echter op die groenten die gunstig zijn voor katten en de manieren waarop ze je huisdier kunnen helpen een gezond, gelukkig en bloeiend leven te leiden. Dus, zonder verder oponthoud, hier is een lijst met de beste groenten die je veilig aan je harige vriend kunt geven.

Kunnen katten broccoli eten? Ja!

Broccoli is een van de meest populaire groenten voor menselijke consumptie. Maar wist je dat het ook tot de beste superfoods voor katten behoort?

Dat klopt – het is een superfood voor katten en om goede redenen. Broccoliroosjes zijn extreem rijk aan een verscheidenheid aan antioxidanten en bevatten grote hoeveelheden voedingsvezels. Verstopte katten of katten met spijsverteringsstoornissen kunnen baat hebben bij extra vezelinname. En bovendien zal de overvloed aan antioxidanten ook gunstig zijn voor elke kat die er is.

Je donzige vriend kan veilig kauwen op wat gestoomde broccoliroosjes gemengd in het typische kattenvoer. Er is echter een nadeel aan te veel broccoli: te veel van zijn vezels veroorzaakt diarree.

Kunnen katten wortelen eten? Ja!

Katachtige tanden verschillen nogal van konijnentanden, maar dat betekent niet dat katten er geen baat bij hebben om dit specifieke konijnenvoer te eten. Het zal je misschien verbazen, maar wortels worden ook beschouwd als een superfood voor katten vanwege hun talrijke gezondheidsvoordelen.

Wortelen bevatten weinig vet, waardoor ze een geweldige snack zijn voor katten met overgewicht. Bovendien bieden ze kalium, calcium, voedingsvezels, vitamine A, C en B6. Bovendien is deze groente een uitstekende bron van bètacaroteen.

Je weet dit waarschijnlijk niet, maar veel kattenvoer fabrikanten gebruiken wortels in hun recepten. Omdat het katachtige organisme deze groente niet kan verwerken zoals het menselijk organisme dat kan, moet je je geliefde slechts matige hoeveelheden wortels voeren. De beste manier om dit te doen, is door geraspte of fijngehakte wortels aan te bieden en alleen als ze gaar zijn. Dit maakt ze gemakkelijker voor de spijsvertering en voorkomt ook dat de kat stikt in grotere brokken.

Kunnen katten erwten eten? Ja!

Groene erwten behoren tot de gezondste groenten voor zowel mensen als katten. Als je ons niet gelooft, doe dan snel een onderzoek naar de ingrediënten in kattenvoer van hoge kwaliteit – in blik of in de vorm van brokjes. Je zult merken dat erwten een van de meest populaire vegetarische ingrediënten zijn.

Magnesium, calcium, ijzer, mangaan, zink, kalium, koper en fosfor behoren tot de meest heilzame basisstoffen die in groene erwten voorkomen. Ze bevatten ook gezonde hoeveelheden vitamine A, K, B1, B2, B6 en C. Als je wat gestoomde erwten door het voer van je kat mengt, krijg je wat koolhydraten en eiwitten in zijn dieet. Een andere manier om groene erwten aan je huisdier aan te bieden, is door ze te pureren voordat je ze geeft.

Kunnen katten groene bonen eten? Ja!

Een van de beste groenten voor katten, met name katten met overgewicht, zijn sperziebonen. Ze zijn 100% veilig voor het katachtige organisme en zijn rijk aan voedingsvezels, evenals aan eiwitten.

Gekookte sperziebonen kunnen dienen als een gezonde vervanging voor traditionele kattensnoepjes. Ze zijn rijk aan thiamine, riboflavine, calcium, magnesium, kalium, vitamine A, B6, C en K. Zolang de gekookte bonen niet gekruid zijn en geen dressings bevatten, zijn ze volkomen veilig voor je kat. Net als bij erwten kun je ze heel of gepureerd serveren, maar alleen in gematigde hoeveelheden.

Kunnen katten courgette eten? Ja!

Volgens studies zijn courgettes niet giftig voor katten en honden. Wat die studies echter niet zeggen, is dat deze specifieke groente een van de beste afslankproducten is om aan een zwaarlijvige kat te geven.

Katten met diabetes of overgewicht kunnen baat hebben bij het eten van courgettes omdat ze weinig calorieën bevatten. Aan de andere kant bevatten ze grote hoeveelheden vitamine C, A, B6, evenals magnesium, ijzer, calcium, kalium en voedingsvezels. Fijngehakte gestoomde courgettes kunnen gemakkelijk worden verstopt in nat blikvoer voor katten. Als je eigen kat te kieskeurig is, kun je de courgette tot een puree pureren voordat je het met het eten mengt.

Kunnen katten spinazie eten? Het is OKÉ voor sommige katten, maar niet allemaal …

Als laatste maar niet de minste, is er nog een beroemd menselijk superfood, dat ook gunstig kan zijn voor katten – spinazie. Spinazie bevat een overvloed aan vitamines en mineralen, die cruciaal zijn voor elk levend organisme, inclusief katten. Een van de beste voordelen is dat het kan dienen als een ontstekingsremmend hulpmiddel voor het spijsverteringskanaal van de kat.

Spinazie kan echter ook gevaarlijk zijn voor sommige katten, vooral als ze last hebben van urinewegproblemen. Het bevat calciumoxalaat. Hoewel de hoeveelheden calciumoxalaat laag zijn, kunnen ze bijdragen aan de mogelijke vorming van schadelijke kristallen in de urinewegen van je huisdier.

Ongeacht het soort groenten waarmee je je kat voedt, houd er rekening mee dat de kat een vleeseter is. Een goed uitgebalanceerd kattendieet heeft vlees als hoofdvoedsel, terwijl groenten alleen als extra bonus dienen. Ze kunnen de essentiële ingrediënten in echte vleesproducten niet vervangen. En als je kat gedijt op een plantaardig dieet, zal hij ondervoed raken, wat zal leiden tot een aantal gezondheidsproblemen.

Zijn er nadelen aan het voeren van groenten aan katten?

Katten zijn obligate carnivoren, dus ze missen de spijsverteringsenzymen die nodig zijn om groenten in grote hoeveelheden af te breken, dus te veel groenten kunnen de spijsvertering van je kat verstoren.

Terwijl groenten vezels bevatten, wat gunstig is voor de spijsvertering, bevatten groenten ook koolhydraten. Het overbelasten van katten met koolhydraten is een van de belangrijkste oorzaken van het groeiende probleem van obesitas bij katten. Hoewel katten veilig groenten kunnen eten, is het wel belangrijk dat groenten alleen in kleine hoeveelheden aan hen worden gegeven.

Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd om je kat de meeste groenten te geven – als ze perfect gaar en bereid zijn – moeten sommige groenten worden vermeden omdat ze gevaarlijk zijn voor katten of omdat katten ze moeilijk kunnen verteren.

Enkele van de groenten om bij weg te blijven zijn:

  • Uien
  • Knoflook
  • Bieslook
  • Prei

Voordelen van groenten voor katten

Onthoud dat groenten geen essentieel onderdeel zijn van het dieet van je kat en hoewel katten geen groenten alleen kunnen eten, kunnen groenten wel gezondheidsvoordelen bieden.

Over het algemeen kunnen katten de meeste groenten eten, waarvan er veel worden gemengd met hun normale dieet. Groenten bevatten namelijk voedingsstoffen zoals magnesium, kalium, vezels, vitamines en antioxidanten, die allemaal gunstig zijn voor het lichaam van je kat, die het immuunsysteem van een kat versterken en de spijsvertering bevorderen.

Groenten kunnen dienen als een caloriearm alternatief voor normale kattensnoepjes, maar zoals bij alle voedingsschema’s, moet je eerst je dierenarts raadplegen over de specifieke behoeften van je kat.

Je zult veel verschillende groenten aantreffen in de supermarkt, maar zorg ervoor dat je je kat alleen groenten aanbiedt die veilig en voordelig zijn.

Conclusie katten en groenten

Over het algemeen worden de meeste groenten als veilig beschouwd, maar mogen ze alleen als tussendoortje worden gegeven en mogen ze niet de kern vormen van het dieet van een kat.

Overleg altijd met je dierenarts en doe onderzoek naar welke groenten geschikt zijn. Als groenten je kat van streek maken of als je kat onwel lijkt na het eten van groenten, dan moet je advies inwinnen bij je dierenarts.