Mogen katten ijs eten? Of is ijs slecht voor katten?

Wil je graag op een warme dag je koude traktatie delen met je kat? In dit artikel gaan we je kattenvraag beantwoorden. Mogen katten ijs eten?

Als jij je een kat voorstelt in je hoofd, denk je waarschijnlijk aan een lief klein katje die een verse kom melk opslurpt. Deze gedachte is veel voorkomend en gaat terug tot het begin van de vorige eeuw.

In de vorige eeuw kregen katten melk tijdens de maaltijd, je kon toen niet zomaar naar de supermarkt rennen om een zak kattenvoer te halen. In plaats daarvan kregen katten een stuk bruin brood gedrenkt in een kom met melk als ontbijt en in de avond kregen ze een stukje vlees.

Katten en melk

In de jaren 30 werd er aangeraden om je kat geen melk en brood meer te geven. In plaats daarvan werd er aanbevolen om je kat alleen maar rauw vlees en water te geven.

De keuzes in kattenvoer zijn in de loop der jaren erg veranderd en de meesten van ons kiezen tegenwoordig voor bewerkt kattenvoer.

Je kat heeft waarschijnlijk de katten memo niet gekregen, toen hij laatst de laatste paar druppels uit je glas probeerde te stelen.

Het is logisch, dat als je kat een beetje gek wordt bij het zien van een beetje melk, dat jij dan denkt dat een beetje ijs de perfecte traktatie is.

In dit artikel gaan we eens onderzoeken of ijs wel of niet goed is voor je kat.

Wil je meer weten over katten en melk? Lees dan eens dit artikel!

Is ijs voor katten?

Voordat we te diep op het onderwerp ingaan, moet je weten dat je kat niet ernstig ziek wordt als hij een klein beetje ijs eet.

Mogen katten ijs eten? Ja, dat mogen ze. Maar het is niet zo eenvoudig als je zou denken.

Dit geldt zelfs voor ijs waar geen suiker in zit, maar waar wel kunstmatige zoetstoffen in zit.

Een ander interessant weetje is dat katten niet van zoet voedsel houden.

Onderzoeken wijzen uit dat katten geen zoete smaakreceptoren hebben en dat ze niet van zoete lekkernijen houden. Dus ze reageren totaal niet op zoetigheid.

Waarom houden katten dan van ijs?

Als het je verrast dat je kat zich aangetrokken voelt tot lekkernijen zoals ijs, maar katten de zoetigheid niet kunnen proeven, dan wordt het eens tijd om naar de ingrediënten van ijs te gaan kijken.

Als je een beker volle melk aan het drinken bent, merk je misschien dat je kat bedelt om een slokje van je melk, maar als je bijvoorbeeld magere of vetvrije melk aan het drinken bent, je kat je compleet negeert.

Als je aan het genieten bent van je Ben en Jerry’s merk je misschien dat je kat daar ook wel een likje van zou willen, maar als je dan een bevroren yoghurt ijsje hebt, dan word je volledig genegeerd door je kat.

Het is heel simpel waarom je kat zo kieskeurig is en dit heeft niets te maken met het merk dat je aan het eten bent.

Door het hoge vet- en koolhydratengehalte van ijs en volle melk worden katten aangetrokken tot deze voedingsmiddelen. Er zijn veel meer voedingsmiddelen die meer vet en koolhydraten bevatten, maar katten zijn zeer vertrouwd met de smaak en de structuur van melk.

Moedermelk is natuurlijk de basis als het gaat om de voeding van een kitten.

Is ijs slecht voor katten?

Nu je weet waarom katten van ijs houden, is het misschien ook handig om te weten of het slecht voor katten is.

In grote hoeveelheden kan het slecht zijn, daarom is het beter om je kat af en toe een lepeltje ijs als traktatie te geven.

Als je ijs als een dagelijkse traktatie gaat gebruiken, dan kunnen er een paar dingen gebeuren. Het ergste dat er kan gebeuren is dat je kat last van diarree kan krijgen.

Zijn katten lactose-intolerant?

Katten kunnen net als ons mensen, lactose-intolerant zijn.

Katten hebben dan onvoldoende lactase-enzymen om de lactose in melk af te breken. Er zijn katten die meer van het enzym hebben dan andere katten.

Kittens drinken de melk van hun moeder en als ze jong zijn produceren ze veel van het lactase-enzym. Als kittens ouder worden en vast voedsel gaan eten, hebben ze meer enzymen nodig om eiwitten te kunnen verteren.

Nu melk geen onderdeel meer uitmaakt van hun dagelijkse voedingspatroon, wordt de productie van lactase aanzienlijk vermindert.

Melk wordt dan niet meer goed verteert, omdat het lichaam van je kat weet dat het geen behoefte meer heeft om melk te drinken of te verteren.

Je kat heeft vast wel eens een keer een touwtje gegeten en dat het er weer onverteerd aan de andere kant eruit kwam.

Kan ijs voor buikklachten zorgen?

Dit gebeurt ook met de onverteerde lactose die in het ijs zit. Het gaat door het spijsverteringskanaal heen en komt er aan de andere weer uit.

In tegenstelling tot het touwtje, blijft onverteerde ijs vloeibaar en mengt zich met ander afval en zorgt het voor diarree.

Als lactose in aanraking komt met maagsap, kan dit ervoor zorgen dat je kat last krijgt van gas, buikpijn en zelfs nog meer diarree.

Dus is ijs slecht voor katten? Ja, in grote hoeveelheden is ijs slecht voor katten.

Katten die ijs eten en voedingsproblemen

IJs en andere zoete lekkernijen vullen je kat teveel en zijn bovendien niet erg voedzaam, wat tot voedingstekorten kan leiden.

Een beroemde studie uit de jaren ’30 toont aan dat katten goed gezond zijn als ze een dieet hebben dat bestaat uit ongepasteuriseerde melk en rauw vlees.

Dit betekent nog niet dat je meteen naar de supermarkt toe moet om rauw vlees te kopen en dit vervolgens aan je kat te voeren.

Het onderzoek vertelt ons echter een paar dingen;

Katten kunnen het goed doen op melk en zuivelproducten, en ze hebben voedsel nodig dat rijk is aan taurine (eiwit) en dat komt veel voor in rauw vlees.

Wat betekent dit nou voor jou en je kat?

In feite betekent dit, dat een klein beetje ijs prima is, zolang je kat maar voldoende eiwitten binnen krijgt.

Mogen katten vanille ijs eten?

Als je van plan bent om ijs aan je kat te gaan geven, dan vraag je jezelf misschien af welke smaak dan het beste is. Vanille smaak is een uitstekende keuze.

Wil je diarree voorkomen, overweeg dan eens ijs gemaakt van geitenmelk.

Geitenmelk is niet hetzelfde als melk van een koe. Melk van de geit hoeft niet gepasteuriseerd te worden en dit houdt in dat de natuurlijke enzymen achterblijven in de vloeistof.

Een van de enzymen helpt interessant genoeg bij de vertering van de lactose.

Let wel goed op tekenen van diarree. Diarree kan uitdrogingsverschijnselen veroorzaken, mocht je dit opmerken ga dan gelijk naar je dierenarts.

Mogen katten dan wel aardbeien ijs hebben?

Aardbeien ijs dat je in de winkel kunt kopen kun je beter niet aan je kat geven.

Een betere optie is om wat verse aardbeien te prakken en dit te mengen met wat geitenmelk, zet dit eventjes in de vriezer tot het bevroren is en je hebt een veel gezondere snack voor je kat.

Mag een kat chocolade ijs eten?

Ingrediënten zoals aardbeien zijn veilig om te eten, maar chocolade is een absolute nee als het om de gezondheid van je kat gaat.

Koop geen chocolade ijs voor je kat, stop ook geen stukjes chocolade in wat ijs voor je kat.

Chocolade bevat namelijk een alkaloïde, deze alkaloïde wordt theobromine genoemd. Dit goedje kan niet verwerkt worden door het lichaam van je kat. Het hoopt zich op en kan je kat vergiftigen.

Je hebt echt maar een klein beetje chocolade nodig om je serieuze schade bij je kat aan te richten.

Lees er in dit artikel meer over!

Brain freeze bij katten – feit of fabeltje?

Wist je dat katten ook een brain freeze kunnen krijgen? Serieus! Dit komt omdat ze dezelfde soorten zenuwen hebben als mensen.

Omdat bevriezing van de hersenen gepaard gaat met de vernauwing van de bloedvaten en de reactie van de zenuwen, kan je kat misschien een van die gemene brain freezes krijgen.

Mogen katten ijs eten?

Je kat mag af en toe gerust een beetje ijs hebben maar geef je kat absoluut geen chocolade ijs.

Je kunt natuurlijk ook je dierenarts bellen als je niet zeker weet of jij je kat ijs mag geven.