katten en ijs

Mogen katten ijs eten? Is ijs goed voor katten?

Denk je dat je kat op een warme dag graag wat van je ijs wil hebben? In dit artikel beantwoorden we de vraag; mogen katten ijs eten?

Als je je een kat in gedachten voorstelt, dan denk je waarschijnlijk aan een schattig katje dat melk uit een kom aan het opslurpen is.

Dit beeld is een veelvoorkomend beeld dat teruggaat tot het begin van de 20e eeuw.

Katten kregen toen melk tijdens de maaltijden.

Je kon niet zomaar naar de plaatselijke supermarkt rennen om een zak kattenvoer op te halen. Je zou in plaats daarvan een stuk brood in melk drenken en dat als ontbijt serveren en ’s avonds kleine stukjes vlees aanbieden.

Katten en melk

Maar rond de jaren dertig veranderden de aanbevelingen voor kattenvoeding om zo melk en brood uit te sluiten.

In plaats daarvan werd er rauw vlees en vers water aanbevolen.

Door de jaren heen zijn de aanbevelingen en keuzes qua kattenvoer aardig veranderd, tot en met het bewerkte kattenvoer van tegenwoordig.

Je hebt je kat waarschijnlijk wel eens betrapt toen hij de laatste paar druppels melk uit je beter probeerde te halen. Je kat heeft duidelijk niet mee gekregen dat melk niet echt goed voor zijn gezondheid is.

Nu denk je misschien omdat je kat toevallig gek op melk is, dat ijs een perfectie traktatie is voor je kat.

In dit artikel gaan we dieper in op de vraag of ijs wel of niet goed is voor je kat.

IJs voor katten?

Voordat we dieper op deze vraag ingaan, is het misschien handig om te weten dat je kat niet heel erg ziek wordt als hij een klein beetje ijs eet!

Kunnen katten ijs eten? Ja, dat kunnen ze. Maar het is niet helemaal zo eenvoudig als dat.

Dit geldt zelfs als de traktatie een suikervrije variëteit is die een kunstmatige zoetstof bevat.

Je weet misschien dat sommige zoetstoffen, zoals xylitol, giftig zijn voor honden. Dit is echter niet echt een probleem voor katten.

Een ander interessant feitje dat katten van honden scheidt, is het feit dat katten niet van zoet voedsel houden.

Studies tonen zelfs aan dat katten geen zoete smaakreceptoren hebben en zich niet aangetrokken voelen tot zoete voedselproducten.

Ze vermijden de smaak ook niet. Ze reageren gewoon helemaal niet op zoetigheid.

Waarom houden katten van ijs?

Als je het toch verrassend vindt dat katten zich aangetrokken voelen tot lekkernijen zoals ijs, maar niet de zoetheid kunnen proeven waar de meeste mensen zo naar hunkeren, dan moet je de ingrediënten in het ijs eens beter bekijken.

Als je denkt aan de zuivelproducten die je eet of drinkt, merk je misschien hoe je kat smeekt om een slokje van je volle melk, maar lijkt je kat de magere of vetvrije melk compleet te negeren.

Je merkt misschien ook dat je bakje ijs van Ben en Jerry’s door je kat wordt onderzocht, terwijl je bevroren yoghurt traktatie volledig wordt genegeerd.

Er is een eenvoudig antwoord waarom je kat zo kieskeurig is en het heeft helemaal niets te maken met het merk wat jij kiest.

Katten worden aangetrokken door het hoge vet- en koolhydraatgehalte van het ijs en de volle melk.

Terwijl andere voedingsmiddelen zeker meer koolhydraten en vetten bevatten dan ijs, zijn katten erg bekend met de smaak en samenstelling van melk.

Moedermelk is immers essentieel als het gaat om kittens en voeding.

Is ijs slecht voor katten?

Nu je weet waarom katten van ijs houden, wil je misschien weten of het slecht voor ze is.

In grote hoeveelheden kan ijs slecht zijn voor je kat. Je kunt je kat een theelepel met ijs geven, maar alleen als een zeldzame traktatie.

Als het ijs een dagelijks onderdeel van zijn dieet wordt, kunnen er een paar dingen gebeuren. Het ergste probleem is de diarree die zich waarschijnlijk zal voordoen als er teveel van de traktatie wordt gegeten.

Zijn katten lactose-intolerant?

Katten zijn, net als veel van hun menselijke baasjes, lactose-intolerant.

Dit betekent dat ze onvoldoende lactase-enzymen hebben om de lactose in de melk te verteren. Sommige katten hebben echter meer van het enzym dan andere.

Dit geldt ook voor mensen en waarom uw lactose-intolerante vriend of familielid misschien wel een beetje yoghurt kan eten, maar waarschijnlijk geen vol glas melk kan drinken.

Zoals je weet, drinken kittens de melk die door hun moeders wordt geproduceerd.

Kittens produceren een grote hoeveelheid van het lactase-enzym als ze jong zijn. Naarmate kittens over gaan op het eten van vast voedsel, hebben ze meer enzymen nodig om ze te helpen de eiwitten te verteren.

Omdat melk niet langer deel uitmaakt van het dagelijkse dieet van de kat, neemt de lactase productie aanzienlijk af.

Dit betekent dat melk niet goed kan worden verteerd, omdat het lichaam weet dat je kat geen behoefte meer heeft aan het drinken of verteren van melk.

Heeft je kat ooit een touwtje gegeten, of misschien ooit een beetje gras of een stukje van de nep muis waar ze graag mee spelen? Dan weet je waarschijnlijk wel dat onverteerde dingen zich een weg banen door het spijsverteringskanaal en aan de andere kant weer naar buiten komen (soms op een nogal onaangename manier).

IJs kan de maag van katten verstoren

Hetzelfde gebeurt met de onverteerde lactose in het ijs. Het baant zich een weg door het spijsverteringskanaal en komt met het andere afval naar buiten.

In tegenstelling tot het touwtje of stuk speelgoed, blijft het onverteerde ijs in vloeibare vorm, vermengt het zich met het andere afval en veroorzaakt het een diarree-situatie.

Ook stoort een deel van de lactose eigenlijk als het in contact komt met de spijsverteringsvloeistoffen in de maag van je kat.

Dit kan bijdragen aan winderigheid, buikpijn en zelfs meer diarree.

Is ijs slecht voor katten? Ja, in elke aanzienlijke hoeveelheid is ijs slecht voor katten.

Kunnen katten ijs eten? Voedingsproblemen?

Een andere reden waarom ijs en andere zoete lekkernijen geen goed idee zijn, is het feit dat ze geen ruimte over laten voor je kat om meer voedzaam voedsel te eten.

Dit kan leiden tot voedingstekorten.

Desondanks toont een vrij beroemd onderzoek uit de jaren dertig aan dat katten redelijk gezond zijn als ze een dieet volgen dat bestaat uit ongepasteuriseerde melk en rauw vlees.

Dit betekent niet dat je meteen naar de supermarkt toe moet gaan, om je kat op het nieuwste en beste rauw vlees dieet te zetten.

Maar de studie vertelt ons wel een paar dingen.

Het laat zien dat katten kunnen gedijen als ze melk en zuivelproducten krijgen. Het geeft ook aan dat je kat een dieet nodig heeft dat rijk is aan het eiwit taurine, dat prominent aanwezig is in rauw vlees.

Wat betekent dit voor jou en je kat?

Nou, het betekent in feite dat een beetje ijs prima is, zolang je kat een algemeen dieet met veel eiwitten eet.

Kunnen katten vanille ijs eten?

Als je je kat wat ijs als traktatie wilt serveren, dan ben je misschien een beetje nieuwsgierig naar de smaak die het beste is. Vanille is een goede keuze.

Als je de diarree ook wilt beteugelen, wil je misschien wat ijs proberen dat gemaakt is van geitenmelk.

Geitenmelk is heel anders dan de melk die van een koe komt. De melk hoeft niet gepasteuriseerd te worden en dit betekent dat sommige van de natuurlijke enzymen in de melk achterblijven.

Interessant genoeg helpt een van de enzymen bij de vertering van de lactose.

Je kunt zelf een deel van het ijs maken met een eenvoudig recept en een ijsmachine. Gebruik wat geitenmelk en room, pas op met de hoeveelheid suiker die je toevoegt en je hebt een traktatie die geschikt is voor katten.

Je moet wel goed opletten op tekenen van diarree. Omdat diarree bij katten uitdroging kan veroorzaken, is het het beste om je kat naar je dierenarts te brengen als je een probleem opmerkt.

Kunnen katten aardbeienijs eten?

Als je je eigen unieke ijs brouwsel wilt maken, dan kun je besluiten om wat aardbeien toe te voegen aan je vanille geitenmelk ijs.

Dit is echter waarschijnlijk niet het beste idee.

Aardbeien zijn zoet en niet iets dat je kat noodzakelijkerwijs lekker zal vinden.

Ze zijn niet giftig, dus ze zijn absoluut veilig, maar ze hebben geen voedingswaarde voor een kat.

Kunnen katten chocolade ijs eten?

Hoewel sommige toevoegingen, zoals aardbeien, veilig zijn, is chocolade een absoluut nee als het gaat om de gezondheid van je kat. Je moet absoluut de chocolade weg laten in elk ijs recept dat je probeert.

Chocolade bevat met name een alkaloïde of een organische verbinding, theobromine genaamd, die niet door het lichaam van je kat kan worden verwerkt. Het kan zich dan ophopen en giftig worden.

Er is maar een beetje chocolade voor nodig om je kat te schaden.

We weten dat de dodelijke dosis theobromine 100 tot 200 milligram per kilogram is.

28 gram cacaopoeder kan wel 800 milligram van het gif bevatten.

Het is gemakkelijk te zien hoe een klein beetje chocolade ijs je kat echt ziek kan maken.

Katten die ijs eten. Brain freeze, feit of mythe?

Een ander ding om over na te denken is of je je kat brain freeze wilt geven of niet.

Dat klopt, katten kunnen in feite ook brain freeze krijgen, omdat ze dezelfde soorten zenuwen en zenuwbanen hebben als mensen.

Omdat brain freeze de vernauwing van de bloedvaten en de reactie van de zenuwen met zich meebrengt, kan je kat misschien last krijgen van dit soort hoofdpijn.

Kunnen katten ijs eten?

Kortom, je geliefde kat kan af en toe gewoon genieten van een klein beetje vanille ijs, en dit is waarschijnlijk prima. Maar het levert geen voordelen qua voedingswaarde op.

Natuurlijk moet je altijd contact opnemen met je dierenarts als je niet zeker weet of een lekkere bevroren traktatie het beste is voor je kat.

Goede traktaties voor katten die ook geschikt zijn voor hun spijsvertering zijn de beste en veiligste keuzes voor jou en je geliefde kat.