katten en peren

Mogen katten peer eten? Zijn peren goed voor katten?

Houd je kat jou en je fruitige snack goed in de gaten? Likt ze de borden schoon op het aanrechtblad en smeekt ze bij jou om iets met haar te delen? In dit artikel gaan we een verrassend veel voorkomende vraag over het voeren van katten beantwoorden; mogen katten peren eten?

Katten zijn obligate carnivoren. Ze moeten vlees eten om gezond te blijven.

Maar dat betekent niet dat je kat niet af en toe kan genieten van een onschuldige vegetarische traktatie.

We gaan beter naar peren en katten kijken. Zijn ze veilig, slecht of goed voor ze? Laten we dat eens gaan uitzoeken!

Zijn peren veilig voor katten?

Het vlezige deel van peren is veilig voor katten om in kleine hoeveelheden te eten.

Wat voor je kat niet veilig is, zijn de pitten of zaden. Deze dingen bevatten cyanogene glycosiden (dit zijn giftige stoffen), die het zuurstofgehalte in het bloed kunnen beïnvloeden en een kat kunnen doden als ze in voldoende hoeveelheden worden gegeten.

Als je je kat een beetje peer geeft, zorg er dan voor dat het geen pitjes bevat.

Als je niet overtuigd bent en de term cyanogene glycoside niet bekend klinkt, ken je de stof misschien onder een andere naam. Die naam is cyanide, een dodelijk gif. Het is duidelijk dat je niet wilt dat je kat een potentieel giftige pit binnenkrijgt!

Peren zijn niet de enige vruchten waarvan de zaden cyanogene glycoside bevatten. Hetzelfde geldt voor appels, maar ook voor perziken, abrikozen, nectarine en pruimen. Het is onwaarschijnlijk dat een kat een grote pit eet, maar een appel- of perenzaad is gemakkelijk door te slikken.

Als je denkt dat je kat een pit heeft gegeten, is het beter om te voorkomen dan te genezen. Bel je dierenarts en laat haar weten wat er is gebeurd. Ze wil misschien hebben dat je de kat langs brengt of geeft je instructies hoe je je kat laat braken, als de kat enkele minuten van tevoren pitten heeft gegeten.

Hoewel de kans dat je kat wordt vergiftigd door stukjes peer klein is, kunnen peren een schadelijk effect hebben op sommige delen van de spijsverteringskanalen van je kat.

Controleer de kattenbak van je kat nadat hij is begonnen met het snacken van peren. Als hij diarree heeft, is het waarschijnlijk verstandig om je kat geen peer meer te geven.

Zijn peren slecht voor katten?

Met mate is peer prima voor katten. Maar houd er rekening mee dat katten geen ander voedsel dan vlees hoeven te eten.

Je berooft je kat niet als je hem alleen voer van hoge kwaliteit geeft dat is ontworpen voor katten. Geloof dat maar!

Sommige katten ontwikkelen een duidelijke voorkeur voor peren, vooral als hun mensen ze regelmatig eten. Maar hoeveel je kat ook smeekt, geef hem niet meer dan een klein beetje peer.

Je kunt ook overwegen om het hem in zijn voerbak te geven, in plaats van rechtstreeks uit je hand.

Traktaties uit de hand voeren kan tot slechte gewoonten leiden. Je kunt een klein monster creëren, misschien proberen ze dan voedsel uit je hand te slaan of proberen het van je af te pakken. Als hij begrijpt dat hij alleen de peer in zijn voerbak krijgt, zal je kat zich waarschijnlijk beter gedragen.

Als je je kat peren gaat geven, geef hem dan alleen de verse variant. Ingeblikte peren zwemmen in suikerachtige siroop. Dat is niet goed voor katten.

Als bij je kat diabetes is vastgesteld, geef hem dan geen peren of andere soorten fruit als traktatie. Zoals alle vruchten met hun rijke suikergehalte, zijn peren slecht voor katten met diabetes.

Bij katten met stofwisselingsproblemen, zoals hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier), vraag je dierenarts wat voor soort traktaties veilig zijn om aan hem te voeren. Traktaties die hij lekker vond toen hij gezond was, zijn vaak buiten de perken als de ziekte toeslaat.

Zijn peren goed voor katten?

In kleine hoeveelheden zijn peren goed voor katten. Ze bevatten veel vezels, wat de spijsvertering bevordert. Te veel vezels kunnen echter diarree veroorzaken.

Peren hebben ook kankerbestrijdende eigenschappen. Ze bevatten geen natrium, vet en cholesterol, dus ze zullen het cardiovasculaire systeem van je kat niet schaden. Peren kunnen zelfs helpen een hoge bloeddruk te verlagen.

Peren zitten vol met antioxidanten, die helpen het immuunsysteem goed te laten functioneren. De vrucht is een uitstekende bron van vitamine C, die de lichaamscellen helpt groeien en zichzelf te herstellen. Katten hoeven echter niet afhankelijk te zijn van fruit en groenten voor hun vitamine C-behoeften – ze produceren deze essentiële voedingsstof in hun eigen lever.

Om ervoor te zorgen dat je kat profiteert van de peren zonder negatieve gevolgen, moet je de peer wassen voordat je het aan je kat geeft. Dat is een goed advies voor elk vers fruit dat je eet, met of zonder je geliefde kat. Door de peer te wassen, worden alle sporen van pesticiden verwijderd.

Om jou en je kat extra veilig te houden, schil je de peer voor het eten. Je moet in ieder geval het deel dat aan je kat wordt aangeboden schillen. Veel katten houden wel van peren, maar houden niet van de schil.

Fruit, groenten en voedsel dat katten nooit mogen eten

Af en toe een hapje peer is prima voor je kat, maar er zijn andere groenten en fruit die dodelijk kunnen zijn voor katten. Als je kat ooit één van deze voedingsmiddelen eet, bel dan onmiddellijk je dierenarts. Op basis van de hoeveelheid die wordt gegeten, wil je dierenarts mogelijk hebben dat jij je kat onmiddellijk langs brengt voor een onderzoek.

Druiven en rozijnen kunnen bij katten nierfalen veroorzaken. Rozijnen zijn gewoon uitgedroogde druiven. Wees voorzichtig met “verborgen” rozijnen, zoals die in brood of ontbijtgranen.

Uien, knoflook, bieslook en sjalotten zijn allemaal leden van de lookfamilie. Katten mogen nooit iets eten dat deze groenten bevat. Een relatief kleine hoeveelheid ui kan bijvoorbeeld schade aan de rode bloedcellen veroorzaken.

Veel voedingsmiddelen voor ‘mensen’ bevatten uien en knoflook. Daarom is het het beste om te voorkomen dat je kat bewerkte voedingsmiddelen eet. Chinees eten, pizza en zelfs sommige babyvoeding bevatten knoflook of ui.

Guacamole dips – zal er vrijwel zeker voor zorgen dat je kat moet overgeven. In het ergste geval kan je kat ook ademhalingsproblemen krijgen en kan hij sterven. Houd dergelijke dips met knoflook en ui als ingrediënten ver uit de buurt van je kat.

Andere verboden voedingsmiddelen voor katten zijn tomaten, broccoli en rabarber. Het is ook niet verstandig om je kat zuivelproducten te geven.
Hoewel een schoteltje melk hem niet zal doden, garandeert het bijna zeker maagklachten.

Kunnen katten peren eten?

Voor de meeste katten zijn maaltijden de hoogtepunten van de dag. Sommige katten, binnen of buiten, zijn in principe altijd uit het zicht totdat het tijd is om te eten.

Als je kat af en toe een klein stukje peer wil, zal het hem geen kwaad doen. Koop geen peren speciaal voor je kat, deel dan gewoon de jouwe met hem.

Deel een peer met je kat en voeg hier wat knuffels aan toe. Maak van “peer tijd” kwaliteitstijd voor jou en je geliefde kat.