Mogen katten peren eten? Zijn peren veilig voor mijn kat om te eten?

Heeft jouw kat jouw fruitige snack bekeken? Likt ze je borden op het aanrecht schoon en smeekt ze je constant om het lekkers met haar te delen? In dit artikel gaan we een verrassend veel voorkomende vraag over het voeden van katten beantwoorden – kunnen katten peren eten?

Katten zijn obligate carnivoren.

Ze moeten vlees eten om gezond te blijven.

Maar dat betekent niet dat jouw kat niet af en toe mag genieten van een onschuldige vegetarische traktatie.

We gaan eens beter naar peren en katten kijken. Zijn ze veilig, slecht of goed voor katten? Laten we dat eens gaan uitzoeken!

Zijn peren veilig voor katten?

Het vlezige deel van peren is veilig voor katten om in kleine hoeveelheden te eten.

Wat niet veilig is voor katten zijn de pitten of zaden die in peren zitten. Deze dingen bevatten cyanogene glycosiden (een giftige stof), die het zuurstofgehalte in het bloed kan beïnvloeden en waaraan een kat kan sterven, als het in voldoende hoeveelheden wordt gegeten.

Als je jouw kat een beetje peer te eten geeft, zorg er dan voor dat er geen pitten in de stukken peer zitten.

Als je niet helemaal overtuigd bent en de term cyanogeen glycoside  jou niet bekend in de oren klinkt, ken je de stof mogelijk wel onder een andere naam. Die naam is namelijk cyanide, een dodelijk gif. Je wilt natuurlijk niet dat jouw kat een potentieel giftige pit opeet!

Peren zijn niet de enige vruchten waarvan de zaden cyanogene glycoside bevatten. Hetzelfde geldt namelijk ook voor appels, evenals perziken, abrikozen, nectarines en pruimenpitten. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een kat een grote pit zal opeten, maar een zaadje van een appel of een peer wordt gemakkelijk doorgeslikt.

Als je denkt dat jouw kat een pit van een peer heeft gegeten, is voorkomen beter dan genezen. Bel jouw dierenarts en laat haar weten wat er is gebeurd. Ze wil misschien dat je de kat langs brengt of geeft jouw instructies hoe je jouw kat moet laten braken als de kat enkele minuten van tevoren pitten heeft gegeten.

Hoewel de kans dat jouw kat vergiftigd raakt van een paar stukjes peer klein is, kunnen peren een schadelijk effect hebben op de spijsverteringskanalen van jouw kat.

Controleer de kattenbak van jouw kat nadat hij begonnen is met het snacken van peren. Als hij diarree heeft, is het waarschijnlijk verstandig om de peren achterwege te laten.

Zijn peren slecht voor katten?

Met mate zijn peren prima voor katten. Maar houd er rekening mee dat katten geen ander voedsel hoeven te eten dan vlees.

Je berooft je kat niet als je hem alleen voedsel van hoge kwaliteit geeft dat speciaal is ontworpen voor katten. Ik beloof het je!

Sommige katten ontwikkelen een duidelijke smaak voor peren, vooral als hun mensen ze regelmatig eten. Maar hoezeer je kat ook smeekt, geef hem niet meer dan een klein beetje peer.

Je kunt ook overwegen om het hem in zijn kom te geven in plaats van rechtstreeks uit je hand.

Traktaties voeren vanuit de hand kan leiden tot slechte gewoonten. Je kunt een kleine katachtige monster maken, voedsel uit je hand slaan of het van jou proberen te stelen. Als hij begrijpt dat hij de peer alleen in zijn kom krijgt, zal jouw kat zich waarschijnlijk beter gedragen.

Als je jouw kat peren gaat geven, geef hem dan alleen verse peren. Ingeblikte peren zwemmen in suikerachtige siroop. Wat natuurlijk niet goed is voor katten.

Als bij jouw kat diabetes is vastgesteld, geef hem dan geen peren of andere soorten fruit als traktatie. Zoals alle vruchten met een rijke suikergehalte, zijn peren slecht voor diabetische katten.

Bij katten met stofwisselingsproblemen, bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier, neem je contact op met jouw dierenarts om erachter te komen welke traktaties veilig zijn om aan hem te geven. Traktaties waar hij van genoot toen hij nog gezond was, zijn vaak niet meer toegestaan zodra de ziekte toeslaat.

Zijn peren goed voor katten?

In kleine hoeveelheden zijn peren goed voor katten. Ze bevatten veel vezels, wat de spijsvertering helpt. Te veel vezels kunnen echter tot diarree leiden.

Peren hebben ook kankerbestrijdende eigenschappen. Ze bevatten geen natrium, vet en cholesterol, dus ze zullen het cardiovasculaire systeem van een kat niet schaden. Peren kunnen zelfs helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk.

Peren zitten vol met antioxidanten, die het immuunsysteem helpen goed te laten functioneren. De vrucht is een uitstekende bron van vitamine C, die de lichaamscellen helpt groeien en om zichzelf te herstellen. Katten hoeven echter niet afhankelijk te zijn van fruit en groenten voor hun vitamine C behoeften, ze produceren deze essentiële stof in hun eigen lever.

Om ervoor te zorgen dat jouw kat wel de voordelen krijgt van zijn peren traktaties zonder de negatieve gevolgen, moet je het fruit wassen voordat je het geeft. Dat is sowieso een goed advies voor vers fruit dat je eet, met of zonder jouw kat. Het wassen van de peer verwijdert namelijk alle sporen van pesticide.

Schil de peer voor het eten om zo jezelf en jouw kat extra veilig te houden. Je moet in ieder geval het deel schillen dat aan jouw kat wordt aangeboden. Veel katten houden van de smaak van peren, maar houden niet van de schil.

Fruit, groenten en voedsel dat katten nooit mogen eten

Af en toe een hapje peer is prima voor jouw kat, maar er zijn andere groenten en fruit die dodelijk kunnen zijn voor katten. Als jouw kat ooit één van deze voedingsmiddelen eet, bel dan onmiddellijk jouw dierenarts. Op basis van de gegeten hoeveelheid, kan jouw dierenarts willen dat je jouw huisdier onmiddellijk langs brengt.

Druiven en rozijnen kunnen bij katten nierfalen veroorzaken. Rozijnen zijn gewoon uitgedroogde druiven. Wees voorzichtig met “verborgen” rozijnen, zoals die in brood of ontbijtgranen.

Uien, knoflook, bieslook en sjalotten behoren allemaal tot de lookfamilie. Katten mogen nooit iets eten dat deze groenten bevat. Een relatief kleine hoeveelheid ui kan bijvoorbeeld bloedarmoede of schade aan rode bloedcellen veroorzaken.

Veel ‘menselijke’ voedingsmiddelen bevatten uien en knoflook. Daarom is het ook het beste om te voorkomen dat jouw kat bewerkte voedingsmiddelen eet. Chinees eten, pizza en zelfs sommige voeding voor baby’s bevatten knoflook of ui.

Avocado – of guacamole dipsaus – zal vrijwel zeker ervoor zorgen dat jouw kat moet overgeven. In het ergste geval kan de kat ook ademhalingsproblemen krijgen en kan hij zelfs sterven. Houd dergelijke sausjes en chips, met hun knoflook- en uien ingrediënten – uit de buurt van jouw geliefde kat.

Andere verboden voedingsmiddelen voor katten zijn tomaten, broccoli en rabarber. Het is ook niet echt verstandig om jouw kat zuivelproducten te geven.

Hoewel een schoteltje met melk hem niet zal doden, zijn maagklachten en een dunne ontlasting bijna gegarandeerd.

Dus kunnen katten peren eten?

Voor de meeste katten zijn de maaltijden de hoogtepunten van de dag. Sommige katten –
of ze nu binnen of buiten zijn – zijn in principe bijna altijd uit het zicht totdat het tijd is om te eten.

Als jouw kat af en toe een klein stukje peer wil, dan kan dat geen kwaad. Koop alleen geen peren speciaal voor jouw kat – deel gewoon de jouwe met hem.

Deel een peer met jouw kat en voeg hier wat knuffels aan toe. Maak voor jou en jouw kat van “perentijd” kwaliteitstijd.