katten en blauwe bessen

Mogen katten blauwe bessen eten? Zijn blauwe bessen goed voor katten?

Kunnen katten blauwe bessen eten? Katten kunnen blauwe bessen in kleine hoeveelheden als tussendoortje eten als ze dat lekker vinden.

Katten zijn echter zeer gespecialiseerd om alleen dierlijke producten te verteren. Ze krijgen dus niet dezelfde voedingsvoordelen van blauwe bessen als wij.

In feite zullen veel katten meer geïnteresseerd zijn in het spelen met blauwe bessen dan in het eten ervan!

Laten we eens nader bekijken of blauwe bessen gezondheidsvoordelen hebben voor katten.

Kunnen katten blauwe bessen eten?

Vraag jij je af of je blauwe bessen moet toevoegen aan het dieet van je kat? De bescheiden kleine bosbes geniet een opkomende populariteit als antioxidantrijke “superfood”. Steeds meer mensen voegen blauwe bessen toe aan hun maaltijden.

Hondenbezitters geven hun pups ook blauwe bessen als traktatie. Ze worden zelfs toegevoegd aan sommige commerciële hondenvoeding. Maar hoe zit het met katten?

Het voeren van katten zonder vleesproducten kan lastig zijn. Ze zijn niet alleen kieskeurige eters, maar wat nog belangrijker is, katten zijn echte carnivoren. Dit betekent dat ze de voedingsstoffen in dierlijke eiwitten nodig hebben om te overleven.

Blauwe bessen zijn niet schadelijk of giftig voor katten. Dus als je kat ze lekker vindt, mag je je kat af en toe een klein aantal blauwe bessen voeren.

Maar als vleeseter zal je kat waarschijnlijk een traktatie van vis of kip waarderen. Laten we eens kijken naar blauwe bessen en of je ze aan je kat moet voeren.

Waar komen blauwe bessen vandaan?

Blauwe bessen zijn de vrucht van een plant die ook verwant is aan veenbessen. Ze worden vaak vers gegeten, in snoepjes gebakken en tot jam gemaakt.

Waarom zijn ze zo gezond?

Blauwe bessen bevatten weinig vet en calorieën. Ze bevatten vezels en belangrijke vitamines en mineralen, waaronder vitamine C en K, kalium en magnesium.

Antioxidanten

Wat is een antioxidant?

Antioxidanten zijn stoffen die kunnen helpen celschade in het lichaam te voorkomen wanneer ze worden genuttigd.

Naast blauwe bessen komen ze ook voor in veel andere groenten en fruit, zoals boerenkool, bonen, kool en bieten.

Vlees en vis kunnen ook wat antioxidanten bevatten, dus het natuurlijke dieet van je kat zal antioxidanten bevatten, zelfs als je haar geen fruit en groenten geeft.

Katten en blauwe bessen

De gezondheidsvoordelen van blauwe bessen zijn er in overvloed. Blauwe bessen bevatten vitamines, antioxidanten, vezels en andere verbindingen die de gezondheid op vele manieren helpen verbeteren, van het ondersteunen van de urinewegen tot het bestrijden van kanker. Mensen en honden houden van blauwe bessen, maar hoe zit het met katten? Kunnen katten blauwe bessen veilig eten, en zo ja, hoeveel blauwe bessen mag een kat eten?

Sommige vruchten zijn veilig voor katten om te eten en andere niet. Het blijkt dat blauwe bessen veilig zijn om aan katten te voeren. Over het algemeen eten katten echter niet veel fruit.

In tegenstelling tot honden, dat zijn alleseters, worden katten geclassificeerd als ‘obligate carnivoren’. Dit betekent dat het grootste deel van het dieet van een kat uit vlees moet bestaan – katten hebben geen groenten en fruit nodig in hun dieet.

Om deze reden verlangen katten het meest naar hartig voedsel. Het zal je zelfs verbazen dat huiskatten fysiek geen zoete dingen kunnen proeven – ze missen de specifieke smaakreceptor die nodig is om zoete smaken te kunnen proeven.

‘Maar hoe kan dit?’ vraag je je misschien af. ‘Mijn kat houdt van ijs!’ Interessant is dat sommige katten graag dingen eten zoals ijs en yoghurt.

Onderzoekers nemen aan dat katten in feite worden aangetrokken door het vetgehalte van voedingsmiddelen zoals ijs en yoghurt, in plaats van door de zoetheid van deze voedingsmiddelen.

Het is belangrijk op te merken dat katten slechts zeer kleine hoeveelheden zuivelproducten zoals ijs en yoghurt mogen eten.

Katten zijn lactose-intolerant, wat betekent dat ze de lactose in melk en melkproducten niet kunnen verteren, dus zuivelproducten kunnen bij katten maagklachten veroorzaken , waaronder diarree en braken.

De voordelen van blauwe bessen voor katten

Blauwe bessen worden beschouwd als een superfood, een voedingsmiddel dat extra gezondheidsvoordelen biedt naast dat het gezond is.

Hoewel het meeste onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen is gedaan bij mensen (en in mindere mate honden), kunnen de bekende gezondheidsvoordelen van blauwe bessen ook katten helpen.

Blauwe bessen bevatten veel antioxidanten (stoffen die vrije radicalen bestrijden en de schade aan de lichaamscellen vertragen).

Antioxidanten kunnen het verouderingsproces vertragen en ze kunnen zelfs kanker bestrijden.

Vezels van de blauwe bessen kunnen ontstekingen in het hele lichaam helpen verminderen, waardoor aandoeningen zoals artritis en inflammatoire darmziekten mogelijk worden verlicht.

Blauwe bessen ondersteunen ook de gezondheid van de urinewegen (net als veenbessen).

Mogelijke gezondheidsrisico’s

Hoewel het veilig en mogelijk zelfs nuttig is om je kat kleine hoeveelheden blauwe bessen als traktatie te geven naast haar complete en uitgebalanceerde kattenvoer, bestaat er zoiets als te veel van het goede.

Nogmaals, omdat katten echte carnivoren zijn, zou het grootste deel van het dieet van een kat vlees moeten zijn.

Hoewel katten groenten en fruit kunnen eten en verteren, kan te veel groenten en fruit echter wel maagklachten veroorzaken.

Je kat moet een volledig en uitgebalanceerd dieet van hoge kwaliteit eten dat voldoet aan de unieke voedingsbehoeften van een kat.

Elk ander voedsel dat jij aan je kat geeft, inclusief blauwe bessen, mag niet meer dan 10% van het totale dieet van je kat uitmaken (de resterende 90% moet het volledige en uitgebalanceerde voer van je kat zijn).

Omdat katten klein zijn, moet je het aantal blauwe bessen beperken tot één tot drie blauwe bessen per dag.

Wat voor soort blauwe bessen kunnen katten eten?

Katten kunnen verse of gekookte blauwe bessen eten. Kies biologische blauwe bessen als je je zorgen maakt over pesticiden en andere chemicaliën die worden gebruikt tijdens de groei van blauwe bessen.

Zelfs als je biologisch koopt, was je altijd de blauwe bessen voordat je ze aan je kat geeft.

Veilige manieren om blauwe bessen aan je kat te voeren

Als je je kat blauwe bessen kunt laten eten, kunnen ze voor de meeste katten een gezonde traktatie zijn. Sommige commerciële kattenvoeding bevat zelfs blauwe bessen als ingrediënt.

Het is altijd het beste om eerst met je dierenarts te praten voordat je nieuwe voedingsmiddelen zoals blauwe bessen aan het dieet van je kat toevoegt.

Als je dierenarts het goed gekeurd heeft, kun je blauwe bessen proberen.

Omdat katten geen zoete dingen kunnen proeven, zullen ze waarschijnlijk andere kwaliteiten van blauwe bessen aantrekkelijk vinden.

Katten houden bijvoorbeeld van nieuwe en interessante texturen, dus je kat vindt het misschien leuk om op blauwe bessen te kauwen.

Katten houden ook van natvoer, dus een sappige blauwe bes is misschien wel het juiste voor je kat.

Het zal je misschien verbazen dat je kat bereid is om blauwe bessen als traktatie te proberen.

Geef je kat hele en rauwe blauwe bessen, snijd ze doormidden of verpletter ze zodat je kat de sappige binnenkant kan zien en ruiken.

Als je kat niet geïnteresseerd lijkt, kun je proberen om geprakte rauwe blauwe bessen of gepureerde blauwe bessen te mengen met het voer van je kat.

Als je kat gewoon niet geïnteresseerd lijkt in het eten van blauwe bessen, forceer het probleem dan niet.