katten en avocado

Mogen katten avocado eten? Is avocado goed voor katten?

Kunnen katten avocado eten? Je wilt wat het beste is voor je kat. Je wilt dat ze gezond is, een prachtige glanzende vacht heeft, een goed gewicht behoudt en een lang actief leven leidt.

De vraag is, weet je zeker dat jij je kat de juiste voeding geeft om haar te helpen deze mijlpalen te bereiken?

Hier gaat het om:

Droog en nat kattenvoer uit de winkel kan voldoende zijn om de gezondheid van je kat te waarborgen, vooral als je hoogwaardige merken koopt die geen vulstoffen, kunstmatige ingrediënten en andere schadelijke toevoegingen bevatten. Maar om de gezondheid en levensduur van je kat echt te maximaliseren, kun je overwegen om haar dieet aan te vullen met natuurlijke voedingsstoffen.

Gelukkig betekent dit niet dat je op zoek moet gaan naar onbekende producten die alleen in “gespecialiseerde” supermarkten te vinden zijn. Veel van de groenten, fruit en vlees waar we normaal gesproken van genieten op ons eigen bord, kunnen ook een geweldige aanvulling zijn op het dieet van je kat.

De avocado, formele naam Persea Americana, is een mogelijk voorbeeld. Mogen katten avocado eten? Is het een veilig voedsel voor onze viervoetige familieleden? En zo ja, hoeveel avocado is genoeg en hoeveel is te veel?

Als je een katteneigenaar bent en jezelf hebt afgevraagd of avocado veilig is voor je kat om te eten, dan zul je waarschijnlijk blij zijn te weten dat het dat is, maar dan wel met een paar belangrijke uitzonderingen om te overwegen.

De vele gezondheidsvoordelen van avocado’s

Avocado’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Centraal Mexico, maar groeien ook in het hele westen van de Verenigde Staten. Geloof het of niet, de avocado wordt eigenlijk beschouwd als een bes van de Laurierfamilie  (andere bekende leden zijn de kaneelboom, kamferboom en de laurier).

Ook bekend als de alligatorpeer, staat de voedzame avocado bekend als zeer gezond.

En terecht.

Als vrucht biedt de avocado 3 belangrijke gezondheidsvoordelen voor mens en dier: eiwitten, vetten en antioxidanten.

Hoogwaardige eiwitten

Avocado’s bevatten aminozuren, die net als de afzonderlijke stenen op de bakstenen muur van voedingseiwitten zijn. Eiwitten zijn essentieel voor verschillende fysiologische functies, zoals:

  • Energie productie
  • Spierontwikkeling
  • Juiste orgaanfunctie
  • Sterke immuniteit
  • Groei van gezonde huid, haren en nagels

Deze voordelen zijn nodig voor zowel mens als dier.

De avocado bevat eigenlijk meer dan 18 eiwit opbouwende aminozuren. Dit maakt van de avocado een geweldige bron van natuurlijke en complete eiwitten voor kittens, volwassen katten en oudere katten.

Gezonde vetten

Na tientallen jaren door de media te zijn gepest, wordt vet eindelijk erkend als een essentieel onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet. Het vet dat in avocado’s wordt aangetroffen, is vooral gunstig voor mensen en hun geliefde katten.

In feite is meer dan 75% van het vet in avocado’s ofwel enkelvoudig onverzadigd ofwel meervoudig onverzadigd – vreemd klinkende woorden die eenvoudig de moleculaire structuur van bepaalde vetmoleculen beschrijven. Zowel enkelvoudig onverzadigde als meervoudig onverzadigde vetten worden beschouwd als “gezond vet”, in tegenstelling tot transvetten en bepaalde verzadigde vetten die doorgaans voorkomen in verwerkte snoep en vlees.

Het vet in avocado heeft met name een krachtig ontstekingsremmend effect op het lichaam en bevordert een gezond hart en een gezonde huid.

Antioxidanten

De antioxidanten, vitamines en mineralen in avocado’s zijn van cruciaal belang voor het versterken van het immuunsysteem. Ze helpen celschade te voorkomen en zelfs om te keren die kan optreden als gevolg van ziekte, letsel, omgevingsstress, consumptie van verwerkt voedsel en veroudering.

Sommige specifieke antioxidanten die in avocado’s worden aangetroffen, zijn onder meer lycopeen en bètacaroteen. Deze worden in de hoogste concentratie gevonden in het donkergroene vlees dat het dichtst bij de schil zit.

Kunnen katten avocado eten?

Avocado’s zijn dus gezond – geen twijfel mogelijk. Ze smaken goed en zijn gemakkelijk alleen te eten, bovenop een salade, in smoothies of als een simpel bijgerecht. Er zijn zelfs recepten die je laten zien hoe je avocado’s in een dessert verwerkt!

Maar hoe zit het met je kat?

Het blijkt dat zowel het vlees als de olie van avocado veilig zijn voor katten en kittens, maar uiteraard wel met mate. Deze kunnen in het normale voer van je kat worden gemengd of als een speciale, zelfstandige traktatie worden aangeboden.

Sommige ouders van huisdieren kiezen ervoor om hun katten producten te geven die speciaal zijn samengesteld met avocado. Op deze manier eten katten avocado zonder dat hun ouders zich zorgen hoeven te maken dat ze te veel of te weinig van de krachtige vrucht binnenkrijgen.

Te veel avocado – vooral vanwege het hoge vetgehalte – kan immers leiden tot diarree en andere vormen van maag en darmklachten. Oudere katten of katten met chronische gezondheidsproblemen hebben mogelijk een gevoeliger maag. Wees dus altijd voorzichtig wanneer je avocado aan je oudere en / of chronisch zieke kat geeft.

Ik hoorde dat avocado’s slecht zijn voor katten. Is dit waar?

Hoewel het vlees van de avocado veilig is om te eten, kunnen andere delen van de avocado zelfs potentieel schadelijk zijn voor je kat.

De bron van alle verwarring is persin. Persin is een organische verbinding die van nature voorkomt in de stengel, schil, bladeren en pit van een avocado. Persin is vooral krachtig in Guatemalteekse avocado’s. Voor katten wordt persin eigenlijk als een soort vergif beschouwd (maar niet voor mensen).

Gelukkig zit persin niet in avocado-extracten, wat verklaart waarom kattenvoer die avocado-olie bevatten over het algemeen veilig zijn. Zelfs een klein beetje verse avocado is meestal ook wel goed, op voorwaarde dat er niet te veel van wordt gegeven en er zorgvuldig wordt gelet op hoe je kat reageert op het aanvullende voer.

Het is ook de moeite waard eraan te denken dat, afgezien van het mogelijk blootstellen van je kat aan persin, dat de schil, stengel, bladeren en pit van een avocado ook kan leiden tot verstikkingsgevaar voor je kat. Zorg er dus voor dat je deze delen van een avocado veilig weghoudt van je huisdier en bel altijd je dierenarts als jij je zorgen maakt, of vragen hebt.

Wat te doen als mijn kat teveel avocado gegeten heeft?

Het vlees en de oliën van avocado’s zijn veilig om te eten. Er moet echter op worden gewezen dat de stengels, bladeren, schil en pit, met name die van de Guatemalteekse variant, giftig zijn en niet in de buurt van de mond van je kat mogen komen. Als verantwoordelijke ouder moet je altijd alert zijn op de gezondheid en veiligheid van je kat.

Elke betrouwbare kattenexpert zal je vertellen dat het beter is om te voorkomen dan te genezen. Jonge kittens, oudere katten en mensen met gezondheidsproblemen hebben meer kans op een slechte reactie op avocado. Hapjes en stukjes avocado kunnen ook verstikkingsgevaar veroorzaken.

Als je ooit iets bijzonders opmerkt nadat je kat avocado heeft gegeten, zoals zwelling, braken, diarree, netelroos, ademhalingsmoeilijkheden, hoge koorts, snelle hartslag of andere problemen, bel dan meteen je dierenarts op.

Conclusie

Avocado kan een gezonde aanvulling zijn op het dieet van je kat. Raadpleeg je dierenarts of vraag een betrouwbare bron over hoeveel avocado je kat in zijn dieet mag krijgen.

In plaats van een paar verse stukjes avocado in het voer van je kat te doen, kun je overwegen producten te kopen die speciaal zijn samengesteld met avocado-olie. Dit zorgt ervoor dat je je kat de juiste hoeveelheid avocado-olie geeft zonder overboord te gaan, en dat jij je kat niet blootstelt aan persin.

Denk eraan, geef je kat nooit de bladeren, schil, stengel of pit van een avocado, omdat deze delen van de vrucht je kat daadwerkelijk ziek kunnen maken.

Als je kat andere delen van de avocado eet dan het gezonde groene vlees, of als ze te veel avocado in één keer eet, bel dan onmiddellijk je dierenarts. Hij of zij kan jou advies geven over wat je vervolgens moet doen.

En ten slotte, vergeet niet guacamole alleen aan jouw menselijke familieleden te geven. De pittige uien en jalapeno pepers in deze populaire dip (zelfgemaakt of in de winkel gekocht) kunnen schadelijk zijn voor je kat.