Mogen katten rauwe kip eten?

Kunnen katten rauwe kip eten?

Of je het nu vraagt omdat jouw kat op slimme wijze een beetje ongekookte kip heeft “gestolen” wat jouw eten had moeten zijn, of omdat je geïnteresseerd bent in rauwe voeding voor katten, wij hebben het antwoord.

Is rauwe kip veilig voor katten? Is het goed voor hen?

Hoe kun je dat dan het beste aan jouw favoriete kat voeren?

Of je nu geïnteresseerd bent in het zo nu en dan geven van een rauwe traktatie aan jouw kat, of dat je jouw kat volledig een rauw dieet wilt geven, je bent zeer zeker niet de enige!

Veel mensen zijn geïnteresseerd in het voeren van rauwe kip aan katten als onderdeel van hun dieet. Het is tenslotte niet zo dat katten kunnen koken.

En in het wild eten ze vaak vogels op. Dus zou rauwe kip voor katten gewoon niet beter voor hen zijn?

Nou, het antwoord daarop is niet zo eenvoudig als jij je kunt voorstellen. Maar laten we de feiten op onderzoekbasis bekijken en daar achter zien te komen.

Kunnen katten rauwe kip eten?

Katten kunnen rauwe kip eten, maar het is niet zo eenvoudig als je misschien had gehoopt. Als het vlees vers en salmonella-vrij is, is het veilig. Maar dierenartsen zijn het niet eens als het gaat om botten. Kleinere rauwe botten zijn waarschijnlijk veiliger dan grotere botten.

Zoals je dadelijk zult gaan lezen, zijn er duidelijke meningen over rauwe voeding voor katten , en zeer tegenstrijdige standpunten.

Dus wie heeft er nou gelijk?

Het natuurlijke dieet van katten

In hun natuurlijke omgeving zijn katten strikte carnivoren en rekenen ze op de voedingsstoffen in dierlijk weefsel voor al hun behoeften.

Ze eten prooi met grote hoeveelheden eiwitten, matig vet en kleine hoeveelheden koolhydraten.

Ze zijn aangepast voor een efficiëntere verwerking van eiwitten, en niet zozeer van zetmeel.

Maar in het huiselijke leven hebben katten zich aangepast aan commerciële diëten of brokjes of gekookt nat voedsel. Kunnen ze wel weer teruggaan naar rauwe kip?

De voedingsbehoeften van katten

Katten halen hun energie uit eiwitten en vetten. In feite hebben ze twee of drie keer meer eiwit nodig dan dieren die omnivoor zijn.

Bovendien tonen onderzoeken aan dat ze al hun energie uit eiwitten halen, zelfs als ze niet genoeg eiwitten binnenkrijgen. Dat betekent dat ondervoeding gemakkelijk kan optreden wanneer ze een dieet nuttigen dat te weinig eiwitten bevat.

Ze hebben ook bepaalde aminozuren nodig, zoals taurine, L-arginine, methionine en cysteïne voor een goede lichaamsfunctie.

Interessant is dat katten deze zuren niet zelf kunnen synthetiseren en ze ook niet kunnen behouden. Dus moeten ze deze stoffen uit hun dieet halen, en dat in grotere hoeveelheden dan andere dieren.

Al deze aminozuren zijn te vinden in dierlijke weefsels zoals kip.

Belangrijke voedingsstoffen voor katten

Vooral het aminozuur taurine kan een probleem zijn voor katten.

De beschikbaarheid van taurine in het voer voor een kat wordt beïnvloed door dingen zoals de eiwitbron (dierlijke weefsels zijn rijk aan taurine, planten niet), hoe het voer bewerkt wordt en hoeveel vezels het voedsel bevat (meer vezels vereisen meer taurine).

De vitaminebehoefte van katten is ook uniek. Ze hebben veel B-vitamines nodig, vooral niacine, thiamine en pyridoxine.

Nogmaals, ze kunnen deze vitamines niet opslaan, dus ze hebben er een voedselbron voor nodig.

Vitamine A en D zijn vooral belangrijk voor het gezichtsvermogen, gezonde botten, spiergroei en meer.

Beide worden actief in dierlijke weefsels aangetroffen; de versies in planten, zoals bètacaroteen, kunnen door katten niet worden omgezet in de actieve vormen van de vitamines.

Katten hebben ook vitamine E en K nodig. De meeste commerciële kattenvoeding biedt beide.

Katten rauwe kip voeren

Maar hoe zit dat nou precies met rauwe kip?

Hier gelden de risico’s en voordelen van alle rauwe voer dat aan katten gevoerd kan worden. Er zijn zowel goede als slechte aspecten.

Is rauwe kip goed voor katten?

Er zijn een aantal redenen waarom mensen katten rauwe kip en ander rauw voedsel willen voeren.

Ten eerste helpen rauwe diëten jou om het soort voedsel dat jouw kat eet te beheersen.

Commerciële kattenvoer diëten kunnen veel onbekende ingrediënten bevatten en worden vaak volgestopt met onverteerbare koolhydraten.

Maar je weet wat er in rauw voedsel zit en je kunt conserveermiddelen en granen vermijden die katten helemaal niet nodig hebben.

Met zorgvuldig onderzoek kun je misschien ook de kwaliteit en kwantiteit van micronutriënten verbeteren die jouw kat eet door hem op een rauw dieet te zetten.

Bovendien zou het natuurlijke dieet van jouw kat volledig uit rauw voedsel bestaan en er is aangetoond dat rauw voedsel de immuniteit van katten voor ziekte, balans en voorspelbaar gedrag verhoogt.

Van rauw voedsel is echter ook aangetoond dat het enkele grote nadelen heeft.

Is rauwe kip slecht voor katten?

Voor katten is veiligheid het grootste probleem bij het eten van rauwe kip (net als ander rauw voedsel).

De grootste zorgen over katten die rauwe voer eten, zijn onder andere een groot potentieel voor bacteriële besmetting en een mogelijkheid dat jouw kat geen volledige voeding binnenkrijgt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft tot op heden aangetoond dat er niet veel bewijs is dat rauwe voeding met kip erin voor katten volkomen veilig is.

In feite kan er een verhoogd risico zijn voor katten die rauwe kip eten.

Talrijke studies waarschuwen voor het risico op bacteriële infecties die veroorzaakt worden door rauwe kip, waaronder één studie die aantoonde dat verschillende katten , die op een dieet met rauwe kip waren, stierven aan salmonella.

Recente studies van de USDA tonen aan dat 3,8% van de jonge kippen monsters die ze onderzochten, besmet waren met salmonella.

Door de jaren heen lijkt het aantal gevaarlijke bacteriën in rauwe kip voor ons mensen af te nemen, maar het risico is nog steeds aanwezig.

Anekdotisch bewijs van dierenartsen, fokkers en eigenaren van gezelschapsdieren zegt echter dat rauwe kip een onderdeel kan zijn van een gezond, natuurlijk dieet voor katten.

En het is waar dat katten al jaren rauw vlees eten.

Rauwe kip veilig aan katten voeren

Katten kunnen dus rauwe kip consumeren en verteren, en er kunnen gezondheidsvoordelen zijn die het de moeite waard maken.

Maar hoe ga je over op tot het voeren van rauwe kip aan katten?

Vergeet niet dat het soort vlees dat je in de supermarkt voor menselijke consumptie koopt, bedoeld is om te koken.

Om jouw kat veilig te houden, koop je kip die rauw gegeten kan worden door katten.

Deze producten worden geconserveerd voor versheid en bevatten geen salmonella.

Misschien wil je speciale bevroren rauwe kattenvoer voor jouw kat kopen die speciaal zijn ontworpen voor katten, omdat deze meestal direct na het malen worden ingevroren om bacteriële infecties te voorkomen.

Je moet ook veilige procedures volgen om het risico te minimaliseren.

Over het algemeen kan het geven van een beetje kip met een compleet dieet je kat niet schaden, zolang je maar voorzichtig bent in de omgang.

Kunnen katten rauwe kippenbotten eten?

Als je rauw voedsel geeft, bieden rauwe botten wat voedingswaarde, vooral calcium.

Sommige dierenartsen en experts bevelen aan om jouw kat ook op kleine, breekbare botten te laten kauwen voor tandheelkundige gezondheid en mentale stimulatie.

Sommige mensen zullen je vertellen dat rauwe botten beter zijn dan gekookte botten, omdat die splinteren in het darmstelsel van jouw kat. Wetenschappelijke studies hebben niet aangetoond dat dit ook daadwerkelijk waar is.

Als je besluit om botten te voeren, let dan op de manier waarop jouw kat ze eet om ervoor te zorgen dat het veilig voor jouw kat is. Let dan vervolgens op haar volgende stoelgang.

Als er bloed is, of als ze problemen heeft met verteren ervan, braken, scheetjes laten of andere problemen heeft, voer dan geen botten meer. Als ze constipatie heeft, verminder dan de hoeveelheid bot die je geeft.

Kan mijn kat rauwe kippennekken eten?

Kippennekken zijn kleine botten waar katten op kunnen kauwen. Ze bevatten verschillende mineralen en vitamines, waaronder calcium, magnesium, kalium en fosfor.

Als je van plan bent om rauwe botten aan je kat te voeren, kunnen kippennekken een goede optie zijn.

Nogmaals, houd haar goed in de gaten om er zeker van te zijn dat ze in orde is, vooral met dit specifieke bot.

Kan mijn kat rauwe kippenlever eten?

Kippenlever is een zeer voedzaam orgaan en katten kunnen veel van de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit organen halen in vergelijking met andere soorten rauw vlees.

Rauwe kippenlever voor katten bevat veel B-vitamines, eiwitten, calcium, ijzer, koper, magnesium, fosfor en andere dingen die ze nodig hebben.

Je mag echter nooit organen in grote hoeveelheden voeren, omdat dit diarree kan veroorzaken.

Kan mijn kat andere kippenorganen eten?

Net als bij kippenlever, kunnen te veel andere organen en spieren in hun dieet een probleem zijn voor katten.

Een voordeel van het voeden van organen, zoals het hart, is echter dat hoe meer werk een spier doet, hoe meer taurine deze bevat.

Zoals we hebben gezien, hebben katten taurine nodig om te functioneren. Organen zijn een goede bron van taurine.

Kunnen kittens rauwe kip eten?

Als je besluit rauwe kip aan je katten te voeren, is er geen reden om de kittens niets te geven. Als ze eenmaal gespeend zijn, kunnen ze dezelfde dingen eten als de volwassenen.

Je moet ze echter eerst kleinere ontbeende stukjes voeren en ze geleidelijk aan grotere stukken en botten geven.

Houd er rekening mee dat kittens, samen met bepaalde vitamines, meer eiwitten, calorieën, aminozuren en mineralen nodig hebben dan volwassen katten.

Een van de grootste kritieken op rauw voer diëten is dat de meerderheid van hen niet de juiste hoeveelheid voeding voor katten biedt.

Dit is voor kittens absoluut van vitaal belang, dus vermijd rauw voer als je niet zeker weet hoe je het goed moet doen.

De dierenarts van jouw kitten kan jou helpen veilige beslissingen te nemen over hoe en wanneer rauwe kip in hun dieet moet worden opgenomen.

Mijn kat at rauwe kip of mijn kat likte aan rauwe kip – wat moet ik doen?

Het grootste gevaar van dat jouw kat rauwe kip eet of likt die niet speciaal voor hen is bereid, is bacteriële besmetting, vooral door salmonella.

Let op tekenen van ziekte, waaronder diarree (vaak bloederig), koorts, lusteloosheid, verlies van eetlust en braken.

Als een van deze symptomen zich voordoet, raadpleeg dan een dierenarts.

Salmonellose veroorzaakt door een Salmonella infectie kan dodelijk zijn, en Salmonella infecties kunnen ook op mensen worden overgedragen, dus een snelle behandeling is van vitaal belang.

Mijn kat at rauwe kippenbotten – wat moet ik doen?

Naast het risico op bacteriële infecties, kunnen grote of gekookte kippenbotten ook splinteren in het spijsverteringskanaal van jouw kat en schade veroorzaken.

Let op tekenen van ziekte of problemen bij het verteren van voedsel.

Bel jouw dierenarts als jij je zorgen maakt en onthoud dat het altijd beter is om veilig te zijn dan te genezen.

Samenvatting van dit artikel

Het is aan jou om te beslissen of jouw katten rauwe kip mogen eten.

Er zijn duidelijke risico’s die je niet onderschatten moet. Maar er zijn ook potentiële voordelen.

Weinig van de voordelen zijn op dit moment gemakkelijk meetbaar – we wachten nog steeds op meer gecontroleerde studies om te bewijzen of er meetbare gezondheidsvoordelen zijn.

Maar voor sommige mensen voelt een rauw dieet voor hun kat toch beter aan.

Als je ervoor kiest om jouw kat rauwe kip te voeren, zorg er dan voor dat deze rauw gegeten kan worden, en vrij van salmonella en grote botten is.

Als jouw kat per ongeluk wat rauwe kip heeft gegeten, zal er waarschijnlijk weinig gebeuren. Maar houd jouw kat in de gaten (en de inhoud van hun kattenbak) voor het geval dat jouw kat zich niet zo lekker voelt .