katten en rauwe kip

Mogen katten rauwe kip eten? Is rauwe kip goed voor katten?

Kunnen katten rauwe kip eten? Of je het nu wilt weten omdat je kat op de één of andere manier wat ongekookte kip van je gestolen heeft (wat eigenlijk je avondeten was), of omdat je geïnteresseerd bent in rauw voer voor katten, hier vind jij je antwoord.

Is rauwe kip veilig voor katten? Is het ook goed voor katten?

Hoe je kun je het beste rauwe kip aan je geliefde kat voeren?

Of je nu geïnteresseerd bent om je kat af en toe een rauwe traktatie te geven, of je wilt je kat volledig overzetten op een rauw dieet, je bent absoluut niet de enige!

Veel kattenouders zijn geïnteresseerd in het voeren van rauwe kip aan katten als onderdeel van hun dieet. Het is tenslotte niet zo dat katten kunnen koken.

Daarbij als ze buiten zijn eten ze vaak vogels op. Dus zou het dan niet beter zijn om katten rauwe kip te voeren?

Nou, het antwoord daarop is niet zo eenvoudig als je je misschien zou voorstellen. Maar laten we op onderzoek gebaseerde feiten bekijken en het allemaal uitzoeken.

Kunnen katten rauwe kip eten?

Katten kunnen rauwe kip eten, maar het is niet zo eenvoudig als je had gehoopt. Mits het vlees vers en salmonellavrij is, is het veilig. Maar dierenartsen zijn het niet eens over de botten. Kleinere rauwe botten zijn waarschijnlijk veiliger dan grotere botten.

Zoals je op het punt staat te lezen, zijn er sterke meningen over het voeren van rauw vlees aan katten, en bestaan er zeer tegenstrijdige opvattingen.

Dus wie heeft er gelijk?

Het natuurlijke dieet van katten

In hun natuurlijke omgeving zijn katten strikte carnivoren, die voor al hun voedingsbehoeften rekenen op de voedingsstoffen in dierlijk weefsel.

Ze eten prooien met grote hoeveelheden eiwitten, matig vet en kleine hoeveelheden koolhydraten.

Ze zijn aangepast voor een efficiëntere verwerking van eiwitten en niet zozeer van zetmeel.

Maar in het huiselijke leven hebben katten zich aangepast aan commerciële diëten of brokjes of gekookt nat voedsel. Kunnen ze dan wel weer teruggaan naar rauwe kip?

De voedingsbehoeften van katten

Katten halen hun energie uit eiwitten en vetten. Ze hebben zelfs twee of drie keer meer eiwitten nodig dan allesetende dieren.

Bovendien tonen onderzoeken aan dat ze al hun energie uit eiwitten halen, zelfs als ze niet genoeg eiwitten binnenkrijgen. Dat betekent dat ondervoeding gemakkelijk kan optreden wanneer ze een eiwitarm dieet volgen.

Ze hebben ook bepaalde aminozuren nodig, zoals taurine, arginine, methionine en cysteïne voor een goede lichaamsfunctie.

Interessant is dat katten deze zuren niet zelf kunnen synthetiseren en ze ook niet kunnen conserveren. Ze moeten dit dus uit hun dieet halen,  in veel grotere hoeveelheden dan andere dieren dat moeten.

Al deze aminozuren worden aangetroffen in dierlijke weefsels zoals kip.

Belangrijke voedingsstoffen voor katten

Vooral het aminozuur taurine kan een probleem zijn voor katten.

De beschikbaarheid van taurine in het voer van een kat wordt beïnvloed door zaken als de eiwitbron (dierlijke weefsels zijn rijk aan taurine, planten niet), hoeveel het voer bewerkt wordt en hoeveel vezels het voer bevat (meer vezels vereist meer taurine).

De vitaminebehoeften van katten is ook uniek. Ze hebben veel B-vitamines nodig, vooral niacine, thiamine en pyridoxine.

Nogmaals, ze kunnen deze vitamines niet opslaan, dus ze hebben een voedselbron nodig.

Vitaminen A en D zijn vooral belangrijk voor het gezichtsvermogen, botten, spiergroei en meer.

Beiden worden actief gevonden in dierlijke weefsels; de versies in planten, zoals bètacaroteen, kunnen door katten niet worden omgezet in de actieve vormen van de vitamines.

Katten hebben ook vitamine E en K nodig. De meeste commerciële kattenvoeding biedt beide.

Katten rauwe kip voeren

Maar hoe zit het met rauwe kip, in het bijzonder?

Hier gelden de risico’s en voordelen van alle rauwe voeding die aan katten wordt gegeven. Er zijn zowel goede als slechte aspecten.

Is rauwe kip goed voor katten?

Er zijn een aantal redenen waarom mensen katten rauwe kip en ander rauw voedsel zouden willen voeren.

Om te beginnen helpen rauwe diëten je om het soort voedsel dat je kat eet te beheersen.

Commerciële kattenvoer voor katten kunnen veel onbekende ingrediënten bevatten en worden vaak aangevuld met onverteerbare koolhydraten.

Maar je weet wel wat er in rauw voedsel zit en je kunt op deze manier conserveermiddelen en granen vermijden die katten van oudsher niet nodig hebben.

Met zorgvuldig onderzoek kun je mogelijk ook de kwaliteit en kwantiteit van micronutriënten die je kat eet, verbeteren door ze een rauw dieet te geven.

Bovendien bestaat het natuurlijke dieet van je kat volledig uit rauw voedsel, en van rauw voedsel is aangetoond dat het bij katten de immuniteit tegen ziektes, het evenwicht en voorspelbaar gedrag vergroot.

Er is echter ook aangetoond dat rauw voedsel enkele grote nadelen heeft.

Is rauwe kip slecht voor katten?

Voor katten is veiligheid het belangrijkste probleem bij het eten van rauwe kip (net als ander rauw voedsel).

Aanzienlijke zorgen over het geven van rauw voedsel, zijn onder meer een hoog risico op bacteriële besmetting en de mogelijkheid dat je kat geen volledige voeding krijgt.

Wetenschappelijk onderzoek dat tot nu toe is gedaan, toont aan dat er niet veel bewijs is dat rauwe voeding met kip voor katten volkomen veilig is.

Er is zelfs een verhoogd risico voor katten die rauwe kip eten.

Talloze studies waarschuwen voor het risico op bacteriële infectie veroorzaakt door rauwe kip, waaronder eentje die aantoonde dat verschillende katten op een dieet met rauwe kip aan salmonella stierven.

Veel onderzoeken tonen aan dat 3,8% van de geteste monsters van jonge kippen besmet waren met salmonella.

Door de jaren heen lijkt de hoeveelheid gevaarlijke bacteriën in rauwe kip die voor het publiek beschikbaar is af te nemen, maar het risico is nog steeds aanwezig.

Anekdotisch bewijs van dierenartsen, fokkers en eigenaren van gezelschapsdieren zeggen dat rauwe kip deel kan uitmaken van een gezond, natuurlijk dieet voor katten.

En het is waar dat katten al eeuwen lang rauw vlees eten.

Veilig rauwe kip voeren aan katten

Dus katten kunnen rauwe kip eten en verteren, en er kunnen gezondheidsvoordelen zijn die het de moeite waard maken.

Maar hoe voer je rauwe kip aan katten?

Vergeet niet dat het soort vlees dat je in de supermarkt voor menselijke consumptie haalt, bedoeld is om te koken.

Om je kat veilig te houden, koop je kip die speciaal is bedoeld om rauw door katten te worden gegeten.

Deze producten zijn vers bewaard en bevatten geen salmonella.

Misschien wil je bevroren rauw voer waar kip in zit kopen, die speciaal zijn ontworpen voor katten, omdat deze meestal onmiddellijk na het malen worden ingevroren om zo bacteriële infectie te voorkomen.

Je kunt beter ook veilige behandelingsprocedures volgen om het risico te minimaliseren.

Over het algemeen is het niet schadelijk om een beetje kip met een volledig dieet te geven, zolang je maar voorzichtig bent met het hanteren ervan.

Kunnen katten rauwe kippenbotten eten?

Als je rauw voedsel geeft, bieden rauwe botten wel enige voedingswaarde, vooral calcium.

Sommige dierenartsen en experts raden aan om het kauwen van kleine, breekbare botten zorgvuldig toe te staan voor de gezondheid van de tanden en mentale stimulatie.

Sommige mensen zullen je vertellen dat rauwe botten beter zijn dan gekookte botten die splinteren in het darmstelsel van je kat. Wetenschappelijke studies bevestigen dit echter helaas niet!

Als je besluit botten te voeren, let dan op de manier waarop je kat ze eet om er zeker van te zijn dat het veilig voor haar is. Bekijk dan haar volgende stoelgang.

Als er bloed is of als ze problemen heeft met indigestie, braken, gas of andere problemen, voer dan geen botten. Als ze last van verstopping heeft, verminder dan de hoeveelheid bot.

Kan mijn kat rauwe kippennekken eten?

Kippennekken zijn kleine botten waar katten op kunnen kauwen. Ze bevatten verschillende mineralen en vitamines, waaronder calcium, magnesium, kalium en fosfor.

Als je van plan bent om rauwe botten aan je kat te geven, zijn kippennekken een goede keuze.

Nogmaals, let op haar om er zeker van te zijn dat ze in orde is met dit specifieke bot.

Kan mijn kat rauwe kippenlever eten?

Kippenlever is een zeer voedzaam orgaan en katten kunnen veel van de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit organen halen, vergeleken met andere soorten rauw vlees.

Rauwe kippenlever voor katten bevat veel B-vitamines, eiwitten, calcium, ijzer, koper, magnesium, fosfor en andere dingen die ze nodig hebben.

Je mag echter nooit organen in grote hoeveelheden geven, omdat dit diarree kan veroorzaken.

Kan mijn kat andere kippenorganen eten?

Net als bij kippenlever kan een teveel aan andere organen en spieren in hun dieet een probleem zijn voor katten.

Een voordeel van het voeren van organen, zoals het hart, is echter dat hoe meer werk een spier doet, hoe meer taurine het bevat.

Zoals we hebben gezien, hebben katten taurine nodig om te functioneren. Organen zijn een goede bron van taurine.

Kunnen kittens rauwe kip eten?

Als je besluit om rauwe kip aan je katten te voeren, is er geen reden om de kittens niets te geven. Als ze eenmaal zijn gespeend, kunnen ze dezelfde dingen eten als de volwassenen.

Je moet ze echter eerst kleinere stukjes zonder bot voeren en ze geleidelijk laten wennen aan grotere stukken en botten.

Houd er rekening mee dat kittens meer eiwitten, calorieën, aminozuren en mineralen nodig hebben, samen met bepaalde vitamines, dan volwassen katten.

Een van de grootste kritiekpunten op het aanbieden van rauw voedsel is dat een meerderheid van hen niet de juiste hoeveelheid voeding voor katten biedt.

Dit is absoluut essentieel voor kittens, dus vermijd rauw voedsel als je niet zeker weet hoe je het goed moet doen.

De dierenarts van je kitten kan je helpen om veilige beslissingen te nemen over hoe en wanneer je rauwe kip in hun dieet kunt opnemen.

Mijn kat at rauwe kip, wat moet ik doen?

Het grootste gevaar, voor je kat, van het eten of likken van rauwe kip die niet speciaal voor hen is bereid, is bacteriële besmetting, vooral door salmonella.

Let op tekenen van ziekte waaronder diarree (vaak bloederig), koorts, vermoeidheid, verlies van eetlust en braken.

Als een van deze symptomen zich voordoet, zoek dan de hulp van een dierenarts.

Salmonellose veroorzaakt door salmonella-infectie kan dodelijk zijn en katachtige salmonella-infecties kunnen ook op mensen worden overgedragen, dus een snelle behandeling is van vitaal belang.

Mijn kat at rauwe kippenbotten, wat moet ik doen?

Naast het risico op bacteriële infectie, kunnen grote of gekookte kippenbotten ook in het spijsverteringskanaal van je kat splinteren en schade veroorzaken.

Let op tekenen van ziekte of moeilijkheden bij het verteren van voedsel.

Bel je dierenarts als jij je zorgen maakt, en onthoud dat het altijd beter is om te voorkomen dan te genezen!

Conclusie

Het is aan jou om te beslissen of je katten wel of niet rauwe kip gaan eten.

Er zijn duidelijke risico’s die niet mogen worden onderschat. Maar er zijn ook potentiële voordelen.

Maar voor sommige mensen voelt een rauw dieet voor hun kat sowieso “goed” aan.

Als je ervoor kiest om je kat rauwe kip te voeren, zorg er dan voor dat deze rauw en vrij van salmonella is, en dat het geen grote botten bevat.

Mocht je kat per ongeluk wat rauwe kip hebben gegeten, dan komt het waarschijnlijk allemaal goed. Maar houd ze toch voor de zekerheid in de gaten (en de inhoud van hun kattenbak) voor het geval ze er wel slecht van worden.