katten en aardbeien

Mogen katten aardbeien eten? Zijn aardbeien goed voor katten?

Neem een bakje aardbeien mee naar huis en je kat zal waarschijnlijk interesse tonen. Katten lijken dol te zijn op deze zoete vruchten, verleid door hun verleidelijke geur. Hierdoor vraag je je af of aardbeien veilig zijn voor katten om te eten.

Aardbeien zullen een kat niet onwel maken, tenzij ze er teveel van eten. Deze vruchten hebben geen giftige eigenschappen. Ze bevatten echter veel suiker en hebben een beperkte voedingswaarde. Het voeren van aardbeien aan een kat doet weinig om zijn gezondheid te verbeteren.

Omdat katten grotendeels onverschillig zijn voor zoete smaken, zullen de meeste katten er niet echt van genieten om deze vrucht te eten. De interesse begint en eindigt met de geur. Als je kat zin heeft in aardbeien, kunnen ze met mate worden gevoerd.

Kunnen katten aardbeien eten?

Katten zijn niet veel veranderd sinds ze werden gedomesticeerd, vooral wat betreft hun voedingsbehoeften.

Het zijn nog steeds zware vleeseters en hebben een van de strengste diëten onder vleeseters.

Hoewel ze uitsluitend op vlees vertrouwen om hun vocht en voedingsstoffen binnen te krijgen, staan ze er ook om bekend gras en ander groen te eten.

Het is echter een heel klein onderdeel van hun algehele dieet.

De plant zelf is laagblijvend en op wortels gebaseerd. De vrucht groeit uit een witte bloem en moet met de hand worden geplukt omdat het een snel vergankelijke vrucht is.

Aardbeien zijn eigenlijk helemaal geen bessen en vallen onder de categorie van samengevoegd fruit, dat zijn veel kleinere vruchten samen als één.

Katten en aardbeien

Katten en aardbeien lijken misschien een vreemde mix. En aangezien er mensen zijn met aardbeien allergieën, kan een kat dan hetzelfde probleem hebben?

Verschillende bronnen vermelden aardbeien als niet-giftig voor katten, honden en paarden.

Menselijke allergieën voor aardbeien zijn meestal mild en omvatten zaken als congestie en een jeukende neus. Aardbeien kunnen ook jeuk veroorzaken bij katten.

Maar dat komt waarschijnlijk niet door allergieën, maar eerder omdat de zaagtandige bladeren irritatie kunnen veroorzaken als een kat te dicht bij de plant zelf komt.

Dat gezegd hebbende, katten zijn net zo individueel als mensen. Er is dus altijd een kleine kans dat je specifieke kat allergisch kan blijken te zijn voor aardbeien.

Als jij je kat kennis laat maken met nieuw voer, geef hem dan maar een beetje tegelijk. Wees alert op tekenen van allergische reactie of maagklachten daarna.

Waarom houden katten van aardbeien?

Kattenbezitters kennen de kenmerken – grote ogen, oren naar voren, staart omhoog: het uiterlijk van de nieuwsgierige kat.

Katten zijn van nature nieuwsgierige wezens en inspecteren vaak wat we aan het doen zijn. Van televisiekijken tot dineren, ze vinden het heerlijk om bij ons te zijn. Dus als je aardbeien eet en er duidelijk van geniet, is de kans groot dat je kat geïnteresseerd is.

Natuurlijk kunnen ze, afhankelijk van de individuele kat, heel goed van gedachten veranderen als je het ze eenmaal hebt gegeven! Aardbeien schaden je kat niet, maar houden katten van aardbeien?

Als je katten net zo kieskeurig zijn als de mijne, proberen ze het misschien niet eens! Mijn dwaze kat zal een aardbei veel vaker verwarren met speelgoed en er in plaats daarvan ermee vandoor gaan!

Of katten van aardbeien houden, verschilt van kat tot kat. Een goede manier om te testen of je kat geïnteresseerd is, is door ze een aardbei te laten ruiken waar je een hap van hebt genomen.

Als ze het ruiken en onmiddellijk terugdeinzen, is de kans groot dat ze geen stuk gaan proberen. Als ze het echter bewust ruiken en oprecht geïnteresseerd lijken, ga je gang en snijd ze een klein stukje af.

(Zorg ervoor dat je het kleine stukje in een kom of op een papieren handdoek legt om te voorkomen dat het sap op je vloer terechtkomt als ze het laten vallen!)

Zijn aardbeien veilig voor katten?

Kunnen katten veilig aardbeien eten? Ja, dat kunnen ze.

Het goede nieuws voor een nieuwsgierige kat is dat aardbeien niet giftig zijn voor katten.

Dit betekent dat aardbeien je kat niet ziek zullen maken als ze een hapje eten.

Nogmaals, wees voorzichtig en let op tekenen van een allergische reactie.

Zijn aardbeien slecht voor katten?

Het is ook belangrijk om te beseffen dat alle vruchten wat suiker bevatten en dat suiker in grote hoeveelheden niet goed is voor katten.

Grote hoeveelheden suiker kunnen bij katten overgewicht, diabetes en tandbederf veroorzaken.

Dus de hoeveelheid fruit die je kat eet, moet beslist beperkt zijn.

De vuistregel voor het voeren van nieuw voedsel aan je harige metgezel, zoals aardbeien, is om te overwegen wat er qua voedingswaarde valt te winnen.

Zoals vermeld in de volgende sectie, hebben katten geen aardbeien nodig voor voeding.

Ze mogen dus alleen in kleine hoeveelheden worden gevoerd.

Een klein plakje van een gewone aardbei is voldoende.

Zijn aardbeien goed voor katten?

Aardbeien zitten boordevol vitamine C, kalium en foliumzuur.

Dit zijn allemaal essentiële voedingsstoffen, maar katten produceren alle vitamine C die ze nodig hebben in hun lever en hoeven deze niet in hun dieet op te nemen.

Maar je kat heeft kalium nodig in zijn dieet om zijn zenuwstelsel en spieren goed te laten werken en om een gezonde groei te ondersteunen.

Ze hebben ook foliumzuur nodig om eiwitten te metaboliseren en nieuwe cellen te bouwen.

Ze hebben echter maar een heel klein beetje – microgram – per dag nodig.

Dus als jij je kat een uitgebalanceerd voer geeft, is het niet nodig dat ze deze voedingsstoffen specifiek uit aardbeien halen.

Mogen katten aardbeienjam eten?

Zoals hierboven vermeld, is de grootste zorg bij katten en aardbeien (en katten en ander fruit in het algemeen) de suiker.

Vanwege een aantal biologische factoren voelt je kat zich waarschijnlijk niet aangetrokken tot aardbeienjam. Het is interessant op te merken dat er onderzoeken zijn geweest naar wat katten kunnen proeven.

Dit betekent dat ze geen voorkeur hebben voor zoet of suikerhoudend voedsel.

Dus nogmaals, je kat mag alleen aardbeienjam proberen te eten als hij nieuwsgierig is naar waarom je het eet. Maar als je kat er meer van lijkt te willen eten, zijn er enkele waarschuwingen vereist.

Denk er bijvoorbeeld aan dat suiker in grote hoeveelheden niet goed is voor katten. En aardbeienjam bevat veel meer suiker dan een echte aardbei.

Een andere waarschuwing is om ervoor te zorgen dat de jam niet wordt gezoet met xylitol, omdat dit giftig kan zijn voor katten. Uit recent onderzoek is gebleken dat het niet giftig is voor katten zoals voor honden. Maar het onderzoek had een beperkte reikwijdte en het is altijd het beste om het veilig te spelen.

Mogen katten aardbeiplanten eten?

Dit is een belangrijke vraag om te stellen over planten die je in je huis of tuin wilt houden.

Katten zijn bekende knabbelaars van groen en het is van cruciaal belang om geïnformeerd te worden over wat wel en niet veilig is.

Kunnen katten aardbeibladeren eten?

De aardbeiplant is niet giftig bij inslikken. De bladeren met zaagtanden kunnen echter huid-, neus- en oogproblemen bij katten veroorzaken.

Als een kat contact heeft met de bladeren, kunnen ze de neus en ogen van de kat irriteren, waardoor ze niezen.

Om al deze problemen te voorkomen, probeer aardbeienplanten buiten het bereik van je kat te houden.

Kunnen aardbeien bij mijn kat maagklachten veroorzaken?

Het antwoord op deze vraag hangt eerder af van de individuele kat en de individuele omstandigheden.

Als je kat helemaal niet allergisch is voor aardbeien en je hem niet te veel laat eten, mogen aardbeien geen maagklachten veroorzaken.

Als je kat echter allergisch is, of als hij meerdere aardbeien tegelijk eet, kan het heel goed maagklachten veroorzaken!

Kunnen aardbeien constipatie bij katten behandelen?

Omdat fruit vol vezels zit, denken sommigen misschien dat fruit constipatie bij hun dieren zal behandelen of genezen.

Er is niet veel onderzoek gedaan naar deze vraag, dus we kunnen niet definitief zeggen in hoeverre aardbeien bij dit probleem kunnen helpen.

Omdat aardbeien echter suiker bevatten en het niet goed is voor katten om te veel suiker binnen te krijgen, lijkt het niet logisch dat aardbeien dit probleem zullen oplossen.

Als constipatie een aanhoudend probleem is voor je kat, is het het beste om je dierenarts te raadplegen om een behandelplan op te stellen.

Mogen kittens aardbeien eten?

Kittens kunnen aardbeien eten, net als volwassen katten.

Of ze dat willen of niet, is een heel ander probleem. Dit kan variëren van kitten tot kitten, net zoals bij volwassenen.

Het is echter belangrijk op te merken dat kittens tijdens het groeien bepaalde voedingsstoffen nodig hebben. Het is dus echt het beste om je te concentreren op goed samengesteld kittenvoer om ervoor te zorgen dat ze krijgen wat ze nodig hebben om zich te ontwikkelen tot gelukkige, gezonde volwassen katten.

In de tussentijd, als ze echter af en toe op een aardbei snacken, zou dat geen probleem moeten zijn.

Samenvatting

Dus wat is de deal met katten en aardbeien? Kunnen katten überhaupt aardbeien eten?

Katten kunnen kleine hoeveelheden aardbeien eten als ze interesse tonen.

Beoordeel altijd de interesse van je eigen kat wanneer je nieuw en veilig voer laat zien. Ze vinden misschien liefde in aardbeien als een nieuwe traktatie of verwerpen het ronduit.

Er worden geen significante vitamines en voedingsstoffen binnengehaald als je kat een beetje aardbei eet, dus geef ze maar een klein deel. Als ze genieten van de fruitige traktatie, beperk dan hoeveel er wordt gegeven, als je het aan hen geeft.

Houd de plant uit de buurt van je harige vriend om irritatie aan het gezicht te voorkomen.

Beter alternatief

Ieder kat is geëvolueerd als carnivoor, met een natuurlijke behoefte aan een voeding rijk en gevarieerd van vers vlees en verse vis aangevuld met kleine hoeveelheden groenten, fruit en grassen. Daarom wordt Orijen Cat & Kitten bereid met scharrel kippen- en kalkoenvlees, scharreleieren, en in het wild gevangen vis. Allen gekweekt of gevangen op Canadese boerderijen of wateren en dagelijks vers geleverd. Daardoor is dit voer rijk aan hoogwaardige voedingsstoffen om jouw kat volledig te voeden!

Het voer is bereid uit de beste en meest verse Canadese ingrediënten, in bekroonde keukens. Orijen houdt jouw kat en kitten gelukkig, gezond en sterk!

Bekijk alle smaken op bol.com >>