Mag een kat aardbeien eten? Of zijn aardbeien slecht voor katten?

Het kan soms best moeilijk zijn om de grote ogen en bedelende pootjes van een kat te weerstaan terwijl we aan het eten zijn. Katten weten niet dat sommige voedingsmiddelen gevaarlijk voor ze zijn. Ze verleiden ons altijd om toe te geven en ons eten met hun te delen.

Zijn aardbeien goed voor katten? Aardbeien bevatten geen giftige stoffen en zijn veilig voor katten om te eten, maar dan wel met mate! Aardbeien bieden eigenlijk ook geen voordelen voor de gezondheid, in feite zijn ze neutraal in vitamines en zitten boordevol met suiker.

Er valt veel te leren over aardbeien en katten. Sommige katten worden helemaal gek door deze vrucht, en kan een reactie opleveren die vergelijkbaar is met die van kattenkruid. Niet alle voedingsmiddelen zijn veilig voor je kat om te eten. Sommige zijn zeer giftig! Lees hieronder meer over aardbeien en hoe je kat op de smaak van aardbeien kan reageren.

Houden katten van aardbeien?

Katten worden niet aangetrokken door voedingsmiddelen die een zoete smaak hebben. Katten kunnen namelijk geen zoetigheid proeven! Maar katten kunnen net als mensen wel verschillende complexe smaken verwerken.

Zoals deze bron uitlegt, kunnen katten verschillende smaken proeven maar zoete smaken niet! Sommigen vragen zich af of katten überhaupt de smaak van aardbeien kunnen proeven. Dit is ook een reden waarom traktaties eerder hartig dan zoet zijn.

Aardbeien hebben meer aantrekkingskracht dan alleen de zoete smaak. Sommige katten gaan helemaal los en reageren net alsof het kattenkruid is.

Zelfs als een kat niet geïnteresseerd is in het eten van een aardbei, moet je niet raar opkijken als je kat met zijn lichaam over de aardbei heen wrijft.

Katten houden meer van een scherpe of zure smaak. Dit betekent dat je kat onrijpe aardbeien wel lekker kan vinden. Dit is een prima manier om van die paar onrijpe aardbeien af te komen. Het betekent ook dat een kat veilig aardbeien rechtstreeks van een aardbeienplant eten kan.

Het is wel beter dat ze de bladeren van de plant vermijden. Het is niet giftig, maar de bladeren zijn wel zaagtandig gerand. Dit kan de ogen, neus en huid irriteren.

Maar gelukkig hoef je je hier geen echte zorgen over te maken. Als katten een keuze krijgen zullen ze altijd voor vlees kiezen en zullen ze aardbeien compleet negeren. Een kat die aardbeien boven vlees verkiest, moeten wij nog tegenkomen!

Zijn aardbeien goed voor katten?

Aardbeien worden als neutraal beschouwd. Aardbeien hebben voordelen, maar katten moeten dan veel aardbeien eten om die te ervaren. Dit wordt totaal niet aanbevolen omdat dit ernstige gevolgen kan hebben voor hun spijsvertering!

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van aardbeien voor katten?

Het belangrijkste gezondheidsvoordeel van aardbeien is het feit dat ze antioxidanten bevatten. Antioxidanten kunnen de gezondheid van het hart bevorderen, het immuunsysteem stimuleren en het risico op kanker verlagen.

Katten halen uit aardbeien ook vitamine C, kalium en foliumzuur. Fruit bevat ook veel water. Dit kan voorkomen dat een kat uitdroogt.

Zijn aardbeien op welke manier dan ook giftig voor katten?

Aardbeien worden voor katten als niet giftig beschouwd. Dit wordt bevestigd door deze bron.

Zoals met alles, kunnen er echter wel problemen optreden als je kat teveel aardbeien eet. Alleen omdat ze niet vergiftigd raken, betekent dit niet dat er geen gezondheidsrisico’s of bijwerkingen zullen zijn.

Wat zijn de problemen met aardbeien voor katten?

We hebben de gezondheidsvoordelen besproken van katten die aardbeien eten. Het probleem is dat katten veel aardbeien moeten eten om deze voordelen te ervaren. Katten kunnen deze gezondheidsvoordelen ook verkrijgen via andere voedingsrijke bronnen.

Hun lever maakt zelf vitamine C aan, ze verkrijgen foliumzuur door gras te eten en kattenvoer bevat kalium. Ze hebben alleen microscopische hoeveelheden van deze vitamines nodig, wat een uitgebalanceerd dieet al biedt.

Anders dan dit, zijn aardbeien vitamine neutraal. Het enige echte voordeel zal zich voordoen als je kat ze graag als traktatie eet.

Als je wilt dat je kat antioxidanten in zijn dieet krijgt, is zalm een betere bron. Dit is een centraal ingrediënt in veel natvoer en smakelijker voor katten.

Nogmaals, voer je kat echter niet teveel vis. Een of twee keer per week is prima. Je kunt altijd wat eieren toevoegen aan het voer van je kat voor extra eiwitten en antioxidanten.

Een ander aanzienlijk nadeel van aardbeien en fruit is de suiker die erin zit. Hoewel dit van nature voorkomende suiker is, kan het nog steeds ongezond zijn. Je kat loopt het risico om in gewicht aan te komen en riskeert eventuele diabetes.

Suiker kan ook erg slecht zijn voor mondhygiëne. Katten kunnen hun tanden niet poetsen. Het is niet prettig voor katten als ze suiker tussen de tanden krijgen.

Over onaangename ervaringen gesproken, veel fruit kan laxerend werken. Als je kat diarree krijgt, leidt dit niet alleen tot een rommelige kattenbak.

Dit kan stressvol en mogelijk gevaarlijk zijn voor je kat. Een kat met diarree kan snel uitgedroogd raken. Dit kan op zijn beurt dodelijk zijn voor katten als het niet snel wordt behandeld.

Natuurlijk is er ook het feit dat veel katten gewoon niet van aardbeien zullen houden. Je kat een traktatie geven die hij toch niet kan proeven, geeft hem alleen maar lege calorieën. Omwille van het gewicht en de mondverzorging van je huisdier, kunnen aardbeien het beste worden vermeden, tenzij ze erom vragen.

Kunnen katten allergisch zijn voor aardbeien?

Een kat kan allergisch zijn voor voedingsmiddelen. Als je je kat voor het eerst wat aardbeien geeft, let dan op tekenen van een allergische reactie.

Veel voorkomende symptomen van allergieën bij katten kunnen zijn:

 • Loopneus of tranende ogen.
 • Niezen
 • Uitbraak netelroos of andere jeukende plekken op de huid.
 • Moeilijk ademhalen.
 • Hoesten en piepende ademhaling.
 • Braken en diarree.

Als je kat een van deze symptomen vertoont, breng ze dan naar een dierenarts. Probeer braken niet op te wekken, omdat dit gevaarlijk kan zijn.

Hoe voer je een kat voor het eerst een aardbei?

Als je nieuwsgierig bent naar hoe je kat op aardbeien reageert, moet je ze langzaam introduceren.

 • Verwijder de stengel en eventuele blaadjes van de aardbei.
 • Was de aardbei grondig in koud water. Dit is vooral belangrijk als je wilde aardbeien plukt. Het kan bedekt zijn met pesticiden of herbiciden.
 • Snijd een klein stukje van de aardbei af. Dit wordt een nieuwe ervaring voor het spijsverteringskanaal van je kat. Als ze te veel tegelijk proberen te eten, kan de maag van streek raken.
 • Geeft het stukje aardbei aan je kat en kijk dan of je eventuele symptomen ziet. Als ze de aardbei negeren, dwing je kat dan niet om de aardbei op te eten. Als ze besluiten de aardbei te eten, let dan op eventuele allergische reacties voordat je meer geeft.
 • Als je kat de aardbei niet wil hebben, gooi deze dan direct weg.
 • Mocht je kat meer willen hebben, geef dan niet meer dan twee aardbeien per dag.

Katten die van aardbeien houden, kunnen ervan genieten als traktatie. Vergeet niet dat moderatie essentieel is. Traktaties mogen slechts ongeveer 10% van de dagelijkse hoeveelheid voeding van een kat uitmaken.

Als je meer dan twee aardbeien per dag gaat voeren, betekent dit dat je voedzame voeding vervangt voor niet voedzame voeding. De gezondheid van je kat kan op langere termijn hieronder gaan lijden.

Kunnen katten de blaadjes van een aardbei eten?

Katten moeten altijd de blaadjes van aardbeien vermijden. Ze zijn op geen enkele manier giftig, dus er is geen reden tot paniek als ze worden gegeten. Ze kunnen echter wel irritaties bij je kat veroorzaken.

Een kat die te dicht bij een aardbeiblad komt, kan een kriebelende neus riskeren, wat een niesaanval veroorzaken kan. De scherpe, zaagtandvormige bladeren prikken en kunnen ook irriteren. Als je kat wat van een blad eet, kunnen ze hun tong of keel bezeren. Zelfs als ze een plant met bladeren benaderen kan dit al tot een jeukende en geïrriteerde huid lijden.

Mocht je aardbeien toevoegen aan het dieet van je kat, verwijder dan wel eerst alle blaadjes voordat je ze de aardbeien geeft. Als je je eigen aardbeien kweekt kan het een goed idee zijn om ervoor te zorgen dat je kat niet bij de planten kan komen.

Kunnen katten aardbeienjam eten?

Als je kat toch van zoetigheid houdt, dan kan aardbeienjam een ware traktatie voor ze zijn. Gebruik dan suikervrije aardbeienjam, want gewone jam bevat nog meer suiker dan verse aardbeien.

Weersta de verleiding om de deksel van de pot te draaien en je kat zijn gang te laten gaan. Ze zullen waarschijnlijk hiervan genieten en het zal vast ook schattig zijn om te zien. Maar op deze manier zullen ze al snel teveel van dit goedje eten, wat weer problemen voor hun gezondheid kan opleveren.

Kunnen katten aardbeienijs eten?

Je weet inmiddels vast wel dat katten lactose-intolerant zijn en eigenlijk geen melk van een koe mogen drinken. Dit betekent dat ijs wat je in de winkel kunt kopen een dikke nee is voor katten. Dit geldt vooral voor de suikervrije varianten, omdat deze meestal de kunstmatige zoetstof xylitol bevat. En xylitol kan giftig zijn voor je kat.

Je kat zal waarschijnlijk wel geïnteresseerd zijn in je ijs. De zoete smaak zal ze niet interesseren, maar het vetgehalte en de koolhydraten die in je ijs zitten kunnen ze wel waarderen. Als je kat een toetje wil, probeer dan eens om er zelf eentje te maken.

Prak wat verse aardbeien fijn en meng dit met wat geitenmelk door mekaar, even in de vriezer, en je hebt een katvriendelijk ijsje! Geef dit wel met mate en houdt de bovenstaande waarschuwingen wel in gedachten. Het kan zijn dat je kat al snel teveel van het goede krijgt.

Kunnen katten aardbeienyoghurt eten?

Yoghurt met probiotica kan soms goed zijn voor katten, vooral als ze spijsverteringsproblemen hebben. Wees echter wel voorzichtig wanneer je een “menselijke” yoghurt voor je kat kiest.

Vetvrije of vetarme merken kunnen vol zitten met suikers om zo de smaak te compenseren. Sommige suikervrije merken kunnen xylitol bevatten, wat schadelijk kan zijn voor je kat. Dus pas op hiermee!

Als je yoghurt aan het dieet van je kat wilt toevoegen, dan kun je de aardbeienyoghurt beter laten staan. Kies voor een natuurlijke, ongezoete yoghurt en voeg daar dan een paar verse aardbeien aan toe. Dit is veel veiliger dan een yoghurt vol kunstmatige smaakstoffen.

Welke vruchten zijn veilig voor katten om te eten?

Als je je kat fruit wilt aanbieden, overweeg dan een van de volgende alternatieven voor aardbeien:

 • Appels. Zorg ervoor dat je de zaden verwijdert, want deze bevatten cyanide.
 • Blauwe bosbessen. Deze zijn goed voor nachtzicht en zitten boordevol antioxidanten.
 • Mango. Deze zitten vol met vitamines – maar verwijder eerst de schil en verwijder, net als bij appels, ook de zaadjes.
 • Ananas. Alleen het zachte, vlezige gedeelte is veilig, maar het is uitstekend voor de spijsvertering van je kat.
 • Watermeloen. Dit is een fantastische bron van water, watermeloen houdt je kat gehydrateerd.

Onthoud dat, wat betreft fruit in het dieet van je kat, minder meer is. Fruit zit boordevol suiker, en je zult het resultaat van een teveel hiervan in de kattenbak aantreffen. Katten eten trouwens gras als een bron van vezels.

Katten kunnen gerust aardbeien eten. Als je met aardbeien bezig bent, en je kat lijkt geïnteresseerd, dan kun je zonder zorgen een paar stukjes aardbei delen met je kat.

Schrik niet als je kat de aardbei weer uitspuugt of de aardbei volledig negeert. Katten houden van nature niet van zoete en suikerachtige fruit. Mocht je kat een uitzondering zijn, volg dan de minder is meer methode. Af en toe wat aardbeien als traktatie is prima, maar teveel hiervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je geliefde kat.