katten en frambozen

Mogen katten frambozen eten? Zijn frambozen veilig voor katten?

Soms willen we onze kat een voorproefje geven van wat we eten, en omdat katten meestal behoorlijk nieuwsgierig zijn, zullen ze waarschijnlijk naar je kijken terwijl je van fruit of groenten geniet.

Dit kan echter tot enkele problemen leiden, aangezien katten carnivoren zijn, dus we moeten echt letten op de dingen die we aan een kat aanbieden, ook al is het maar een hapje.

Frambozen zijn geweldig voor ons mensen, maar ze maken zeker geen deel uit van het normale dieet van een kat, dus kunnen katten frambozen eten?

Laten we het uitzoeken!

Voedingswaarde

Frambozen zijn een vrucht die uit dezelfde familie komen als de roos en de braam.

Ze zijn een zeer goede bron van vezels, mangaan, kalium, calcium en vitamine C en A.

Zoals de meeste bessen zijn ze rijk aan antioxidanten en dus een goede manier om de vrije radicalen te bestrijden.

Voor ons mensen kunnen deze vruchten helpen bij gezondheidsproblemen zoals obesitas, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes en kunnen ze ook kanker voorkomen.

Het mooie is dat ze in kleine hoeveelheden niets bevatten dat problematisch is voor katten, dus je kunt je kat een kleine hoeveelheid frambozen als traktatie aanbieden.

De cognitieve functies en het algemene welzijn van de kat kunnen ook worden verbeterd met een paar frambozen, het is beter om ze met mate en kleine hoeveelheden te geven.

Vinden ze frambozen lekker?

Hun rode kleur en heerlijke geur zullen ze erg aantrekkelijk maken voor katten.

Daarom zal het niet al te moeilijk zijn om je kat een framboos uit te laten proberen.

Maar observeer altijd het gedrag van je kat nadat je kat kennis heeft gemaakt met nieuwe voedingswaren.

Allergie├źn kunnen optreden en omdat hun spijsverteringssysteem niet gemaakt is om fruit en groenten te verwerken, kunnen ze last van hun buik krijgen.

Als je kat last van diarree heeft of begint te braken, is dit een duidelijk teken dat je kat niet tegen frambozen kan, of te veel frambozen heeft gegeten.

Lees ook: katten en champignons

Hoe frambozen aan te bieden

Door frambozen in te vriezen blijven de meeste voordelen behouden, en kun je er zelfs in de winter wat aan hebben.

Het is wel beter om frambozen gewoon rauw aan je kat te voeren, tenminste als je aan verse frambozen kunt komen. Je moet ze natuurlijk wel goed wassen.

Zorg ervoor dat je fruit met suiker uit de buurt van katten houdt, omdat ze de zoetheid niet kunnen proeven en het zal je kat alleen maar vetter maken, waardoor de kans op diabetes of andere gezondheidsproblemen toeneemt zonder enige voordelen toe te voegen.

Kort antwoord:

Frambozen zijn in kleine hoeveelheden veilig voor katten, maar mogen absoluut geen essentieel onderdeel van hun dieet worden.