katten en champignons

Mogen katten champignons eten? Zijn champignons veilig voor katten?

Vegetariërs beschouwen ze als een alternatief voor vlees, dus als je niet van dierlijke producten houdt, kun je jezelf afvragen of je kat een soortgelijke route kan volgen.

We gebruiken champignons in pizza’s, omeletten, pasta’s, stoofschotels of soepen en ze zijn best gezond voor ons mensen, maar kunnen katten ook champignons eten? Laten we het uitzoeken!

Voedingswaarde

Champignons bevatten een kleine hoeveelheid eiwitten, maar vlees is een veel betere bron voor katten dan champignons, omdat hun spijsverteringssysteem is aangepast aan dat soort voedsel.

Ze kunnen in kleine hoeveelheden de lever- en nierfunctie van een kat verbeteren en omdat ze veel antioxidanten bevatten, kunnen ze ook kanker voorkomen.

Het lage vetgehalte betekent dat ze kunnen helpen bij gewichtsproblemen van een kat, maar je moet nooit te veel champignons tegelijk aanbieden.

De onderzoeken die zijn gedaan naar de manier waarop het lichaam van een kat op champignons reageert, ontbreken nog steeds, dus je kunt het beste je dierenarts raadplegen voordat je iets toevoegt aan het dieet van een kat, vooral als het gaat om spijsverteringsproblemen.

Algemeen idee

Het is duidelijk dat champignons die je niet zou eten, ook niet aan een kat mogen worden gegeven.

Zelfs de soorten die we voor onszelf kopen, zijn niet allemaal zo goed voor katten als je misschien denkt.

Een feit is dat katten echt worden aangetrokken door de smaak en textuur van champignons, omdat katten ze echt hartig vinden, wat niet noodzakelijk betekent dat ze ook gezond voor ze zijn.

Katten kunnen maagklachten, overmatig gas, diarree en braken ervaren, als ze te veel champignons eten en dit is het geval met degenen die niet giftig zijn!

Als je je kat een klein stukje wilt aanbieden, zal het hem waarschijnlijk geen kwaad doen, maar toch moet je heel voorzichtig zijn.

Onder de champignons waarvan bekend is dat ze in kleine hoeveelheden veilig zijn, zijn de portobello exemplaren, de shiitake en de mini champignons.

Voer ze niet rauw, maar kook ze zoals je zou doen als je ze zelf zou eten, maar voeg geen zout, vet of andere kruiden toe die schadelijk zijn voor katten.

Specifieke problemen

Er zitten verschillende gifstoffen in sommige paddenstoelen, zoals amanitine, muscarine, isoxazool of psylocybine, en elk van deze stoffen kan tot verschillende soorten ernstige problemen leiden.

Als je weet dat je kat champignons heeft gegeten die je niet kunt identificeren, is het belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan en ook een monster van de paddenstoel mee te nemen.

Lees ook: katten en perziken

Vergiftiging

Ga altijd naar een specialist als je kat symptomen vertoont zoals braken, diarree of lethargie.

De gebruikelijke behandeling voor vergiftiging omvat het opwekken van braken, het toedienen van actieve kool om een ​​deel van de gifstoffen te verzamelen en IV-vloeistoffen om de toestand van de kat te helpen stabiliseren.

Het kan zijn dat ze de kat een tijdje moeten houden als de symptomen levensbedreigend zijn, dus doe je best om een ​​dergelijke situatie te vermijden.

Kort antwoord:

Het wordt niet aanbevolen om katten champignons te geven, omdat ze weinig voordelen bieden en tot ernstige problemen kunnen leiden.