katten en perziken

Mogen katten perziken eten? Zijn perziken veilig voor katten?

De steenvruchtenfamilie omvat fruit zoals mango’s, abrikozen en perziken, maar ook koffiebonen en olijven.

Perziken zijn sappig van binnen en hebben een schil met een vrij specifieke textuur aan de buitenkant.

Zoals de meeste soorten fruit, bevatten ze veel vitamines, dus kunnen katten perziken eten? Laten we het uitzoeken!

Voedingswaarde

Perziken zijn best zoet, dat is de reden waarom we ze lekker vinden, maar katten kunnen geen zoetheid proeven, dus zullen ze er een heel andere smaak bij hebben.

Ze bevatten veel kalium, vitamine A en C, evenals veel antioxidanten, dus kleine hoeveelheden van de vrucht kunnen bepaalde voedingsstoffen voor katten leveren, vooral omdat een kaliumgebrek kan leiden tot spierzwakte.

Allergie en andere problemen

Zoals bij elk nieuw voedingsmiddel, moet je met zeer kleine hoeveelheden beginnen, aangezien de kat symptomen van allergie kan vertonen, hetzij voor de eiwitten of voor de suiker die in perziken aanwezig is.

Een ander probleem is het spijsverteringssysteem van de kat, die niet is aangepast om deze vrucht te verwerken.

Dus als je kat begint te braken of diarree krijgt, moet je zeker stoppen met het voeren van deze vrucht.

Symptomen van allergie kunnen niezen, nogmaals diarree en ook huiduitslag zijn, dus houd je kat in de gaten nadat je hem een klein stukje perzik hebt gegeven.

Gewoon om er zeker van te zijn dat je kat dit als een traktatie beschouwt, en niet als een poging tot vergiftiging.

Problemen met de pit

De pit van een perzik is vrij groot, dus een kat kan er waarschijnlijk geen één eten, maar de kans op verstikking is vrij groot.

Dus het is erg belangrijk om de pit te verwijderen voordat je je kat een stukje perzik voert.

Afgezien hiervan, zoals het geval is met veel fruitzaden, bevatten ze cyanide in de vorm van amydgaline, dat zeer giftig is en via de enzymen in het spijsverteringsstelsel in het kattenstelsel kan worden afgegeven.

Kittens lopen nog meer kans op gezondheidsproblemen, en zelfs kleine stukjes van de pit kunnen problematisch zijn, omdat het de spijsverteringskanaal kan irriteren of zelfs de darmen kunnen verstoppen.

De perzikstengels en bladeren hebben hetzelfde hoge gehalte aan cyanide, dus ze vormen een bedreiging voor nieuwsgierige katten en als je bomen zoals deze in je tuin hebt, probeer dan de toegang van de boom voor je huisdier zoveel mogelijk te belemmeren.

Lees ook: katten en oesters

Perziken serveren

Verwijder altijd de schil van de perzik voordat je hem aan je kat voert, aangezien de schil sporen van pesticiden of andere chemicaliën kan bevatten die er op zijn gespoten om de vrucht te beschermen, en deze kunnen erg gevaarlijk zijn voor katten.

Was het fruit zoals je normaal zou doen, maar verwijder ook de schil en pas ook op met het grote zaad in het midden om het helemaal te verwijderen.

Vermijd ingeblikte perziken omdat ze conserveermiddelen en veel suiker bevatten.

Kort antwoord:

Perziken zijn veilig voor katten, maar alleen in kleine hoeveelheden.

Ze mogen alleen worden gegeven zoals hierboven beschreven en alleen, af en toe als een traktatie.