katten en oesters

Mogen katten oesters eten? Zijn oesters veilig voor katten?

Oesters zijn buitengewoon lekker, maar ze kunnen ook een bedreiging voor ons vormen als ze uit dubieuze bronnen komen, aangezien ze meestal rauw worden gegeten.

Aangezien rauw voedsel meestal beter is voor katten dan gekookt, zou dit geen probleem moeten zijn, maar zijn er andere risico’s als het gaat om deze weekdieren.

Laten we samen het antwoord op de vraag ontdekken: kunnen katten oesters eten!

Oesters zijn een veel voorkomende naam die we geven aan verschillende families van tweekleppige weekdieren in zout water en sommige produceren zelfs parels.

Alleen die uit de familie Ostreidae zijn echt eetbaar en de meest voorkomende soorten zijn de Belon oester, de oostelijke oester, de Olympia oester, de Japanse oester en de rotsoester.

Voedingswaarde

Er is bewijs dat oesters al sinds de prehistorie door mensen werden geconsumeerd en hoewel ze weinig calorieën bevatten, zijn ze rijk aan eiwitten.

Ze zijn een geweldige bron van zink, ijzer, calcium en selenium, evenals de vitamines A en B12, dus ze geven je de benodigde voedingsstoffen zonder extra gewicht toe te voegen aan het lichaam van jou of je kat.

Risico’s

Voor mensen kunnen oesters bepaalde klachten veroorzaken, zoals cellulitis of gastro-enteritis vanwege de bacteriën in oesters, en veel mensen zijn er ook allergisch voor.

Dit geldt ook voor katten en een rauwe oester, die over het algemeen als een delicatesse wordt beschouwd.

Rauwe oesters kunnen een ernstige voedselvergiftiging veroorzaken, waardoor een kat last van diarree kan krijgen.

De uitdroging die een kat van diarree kan krijgen is zo ernstig dat er kans op overlijden bestaat!

Voor katten is één van de grootste problemen het feit dat oesters enzymen bevatten die thiamine vernietigen.

Vooral wanneer een kat een grote hoeveelheid oesters zou opeten.

Thiamine is nodig voor het welzijn van een kat, een ernstig gebrek kan leiden tot neurologische problemen die kunnen leiden tot toevallen of zelfs een coma.

Dit betekent dat zelfs een kleine hoeveelheid oestervlees gevaarlijk kan zijn voor een kat.

Lees ook: katten en citroenen

Vervuiling en commercieel voedsel

Naarmate de oceanen van onze planeet elke dag meer vervuild raken, filteren de oesters het water en zullen sommige slechte elementen op oesters worden overgedragen.

Zwerfvuil, olielozingen of andere gifstoffen hebben misschien niet veel invloed op ons, aangezien we een veel hoger lichaamsgewicht hebben, maar ze kunnen ernstige schade aanrichten bij een kat.

Katten zullen worden aangetrokken door de geur en smaak van zeevoedsel, en oesters vormen daarop geen uitzondering, maar let goed op commercieel voer dat dit ingrediënt bevat, aangezien het gevaarlijk kan zijn voor je harige vriend, zelfs als hij er niet allergisch voor is.

Kort antwoord:

Nee, je moet je kat geen oesters voeren of aanbieden! Omdat het te veel risico’s voor hun gezondheid met zich meebrengt en er veel veiligere opties zijn voor zeevruchten.