kat

10 kattengedragingen die kunnen wijzen op een zieke kat

Katten zijn van nature geconditioneerd om te maskeren als ze zich niet lekker voelen, dus het kan moeilijk zijn om direct tekenen van kattenziekte op te merken. Als een kat echter ziek is, kunnen er enkele merkbare veranderingen in hun gedrag optreden.

In feite verandert het gedrag van katten vaak lang voordat u lichamelijke symptomen begint te zien – dus let op schommelingen in de manier waarop uw kat zich gedraagt en raadpleeg uw dierenarts als u iets ongewoons opmerkt.

Hier zijn 10 rare gedragingen van katten die erop kunnen wijzen dat uw kat ziek is.

Uw kat eet ineens veel

kat eet

Veel mensen zouden zich zorgen maken als hun kat stopt met eten, maar een toename van de eetlust kan ook een teken zijn van een zieke kat.

Plotselinge veranderingen in de eetlust kunnen erop wijzen dat uw kat onderliggende gezondheidsproblemen heeft en een bezoek aan de dierenarts rechtvaardigt.

Een verhoogde eetlust kan het gevolg zijn van endocriene aandoeningen, zoals diabetes of zelfs hyperthyreoïdie, of problemen met de opname van voedingsstoffen, zoals darmkanker of inflammatoire darmaandoeningen.

Je kat drinkt meer dan normaal

kat drinkt water

Een verhoogde wateropname kan zeker een teken zijn van een zieke kat.

En hoewel katten veel vers water nodig hebben, kan te veel drinken duiden op nieraandoeningen bij katten, diabetes of schildklierproblemen.

Hij verzorgt zich niet zo veel als vroeger

kat wast zichzelf

Katten kunnen om verschillende redenen stoppen met vachtverzorging, en dit kan een teken zijn dat uw kat ziek is en een dierenarts moet zien.

Katten met overgewicht zijn bijvoorbeeld fysiek niet in staat om te verzorgen.

Bovendien kan obesitas veel gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder kanker, diabetes en een verminderde levensverwachting en kwaliteit van leven.

Verminderde verzorging kan ook verband houden met pijn door tandheelkundige aandoeningen, letsel of artritis bij oudere katten.

Een verminderde verzorging kan te wijten zijn aan seniliteit.

Hij is ineens erg vocaal

kat vocaal

Miauwen is een belangrijke manier waarop katten met mensen communiceren, dus als ze ziek zijn, kunnen ze meer luidruchtig zijn en kan het geluid van hun miauw anders zijn.

Een ding om in gedachten te houden is dat sommige katten meer luidruchtig zijn dan andere, dus alleen omdat uw kat praat, betekent dit niet dat hij ziek is.

Als u echter normaal gesproken een rustige kat heeft die nu veel miauwt, is het misschien tijd voor een dierenartsbezoek.

Het tegendeel is ook waar. Let op als uw vocale kat onverwachts stil wordt.

Houd altijd rekening met het normale gedrag van uw kat, en als er veranderingen zijn, kunt u het beste de dierenarts bellen.

Zijn adem is niet de meest frisse

kat open mond

Vijfentachtig procent van de katten heeft parodontitis tegen de tijd dat ze 3 jaar oud zijn, en een slechte adem is een teken.

Praat met uw dierenarts bij elk bezoek over gebitsreiniging en wat u thuis kunt doen om tandheelkundige aandoeningen te voorkomen; tandheelkundige aandoeningen veroorzaken niet alleen een slechte adem, maar het kan ook leiden tot ernstigere problemen zoals nier-, lever- en hartproblemen.

Hoewel tandheelkundige aandoeningen de meest voorkomende oorzaak zijn van een slechte adem bij katten, kunnen er andere redenen zijn voor een slechte adem.

Een kat met diabetes kan een zoetgeurende adem hebben, samen met verhoogde dorst en plassen.

Een kat met een nieraandoening kan daarentegen een adem hebben die naar ammoniak ruikt, omdat de nieren de afvalproducten niet voldoende kunnen filteren.

Hij gebruikt de kattenbak niet correct

kat in kattenbak

Wanneer uw kat stopt met het gebruik van de kattenbak, kan de onderliggende reden gedragsmatig of medisch zijn.

Gedragsredenen zijn meestal toe te schrijven aan veranderingen in het huishouden die stress veroorzaken – een verhuizing, een nieuwe kamergenoot (harig of mens), nieuw kattenbakvulling of minder tijd met de eigenaar.

Medische problemen kunnen er ook voor zorgen dat uw kat stopt met het gebruik van de bak, zoals artritis, kanker, chronische blaasontsteking bij katten, nierstenen of urineweginfecties.

Breng uw kat naar uw dierenarts om te bepalen of er een medische oorzaak is voor de ongepaste eliminatie.

De pupillen van uw kat zien er niet goed uit

kattenogen

De pupilgrootte verandert merkbaar bij katten, afhankelijk van de hoeveelheid licht waaraan ze worden blootgesteld, maar als de veranderingen op willekeurige momenten plaatsvinden of als ze aanhouden, kan dit een teken zijn van een onderliggende medische aandoening.

Verwijde pupillen, vernauwde pupillen (wanneer de pupillen er erg klein uitzien) of een pupil die is verwijd en de andere is vernauwd, kunnen allemaal een teken zijn van ziekte.

Omdat deze veranderingen normaal gedurende de dag kunnen optreden, is het belangrijk om uw dierenarts te raadplegen als u merkt dat een verandering gedurende een lange periode aanhoudt.

Let op andere indicaties van kattenziekte die verband houden met de ogen, waaronder afscheiding, hangende ogen of het derde ooglid dat een deel van het oog bedekt, evenals meer algemene symptomen zoals lethargie of een slechte eetlust.

Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een zieke kat.

Hij is een beetje chagrijnig

boze kat

Als uw lieve kat plotseling ongewoon prikkelbaar lijkt, kan dit een teken zijn dat uw kat ziek is.

Toenemende prikkelbaarheid kan een indicatie zijn van pijn en / of seniliteit.

Katten met gewrichts- of rugpijn kunnen bijvoorbeeld agressief reageren als u het gebied aanraakt dat pijn doet, en zaken als hyperthyreoïdie kunnen ervoor zorgen dat uw kat hyperactief wordt en reageert op wat soms een vijandige manier lijkt.

Lees ook: Top 10 gedragsproblemen bij katten

Of heeft geen zin om te spelen

luie kat

Een gebrek aan interesse in spelen kan een aanwijzing zijn voor een zieke kat, vooral als je een meestal speelse kat hebt die nu lusteloos of ongeïnteresseerd lijkt in spelen zonder duidelijke reden.

U zult ook de omstandigheden willen overwegen.

Als uw kat veel heeft gespeeld of als er een verandering is die stress kan veroorzaken, zoals bezoek aan het huis of de toevoeging van een nieuwe baby, heeft hij misschien geen zin om te spelen.

Hij verstopt zich de hele tijd

kat

Er zijn veel theorieën over waarom katten zich verstoppen als ze ziek zijn.

Sommige deskundigen zijn van mening dat een kat zich in het wild instinctief zou verstoppen om veilig te blijven, omdat ze door ziekte zwak en vatbaar zijn voor roofdieren.

Anderen geloven dat katten zich verstoppen als ze zich niet lekker voelen, omdat ze gewoon alleen willen worden gelaten om te slapen en te herstellen.

Verbergen kan verband houden met elk type kattenziekte en het kan ook een teken zijn van verwonding, stress of angst.

Alle katten moeten af en toe een pauze nemen, maar als uw kat regelmatig voor langere tijd begint te verdwijnen – en vooral als er ook veranderingen zijn in eet- en drinkgewoonten en ander gedrag – is het tijd om met een dierenarts te praten.