gedragsproblemen kat

Top 10 gedragsproblemen bij katten

Gedragsproblemen bij katten zijn één van de meest voorkomende redenen waarom volwassen katten in een dierenasiel belanden, en omdat ze niet zo schattig zijn als kittens, is het veel minder waarschijnlijk dat ze een nieuw huis vinden.

Het huis vervuilen, agressie en krabben zijn de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten.

De meeste kattengedragsproblemen zijn normaal gedrag – voor een kat tenminste.

Helaas zijn ze voor velen van ons onaanvaardbaar.

Onze katten weten echter vaak niet wat we als onacceptabel gedrag hebben aangemerkt.

Hieronder vind je 10 veelvoorkomende gedragsproblemen bij een kat, en met simpele oplossingen die jou en jouw kat misschien kunnen helpen.

1. De kattenbak vermijden

kat naast kattenbak

Vermijd jouw kat de kattenbak? Het kan zijn dat jouw kat niet van de kattenbakvulling houdt, of gewoon niet van de kattenbak zelf houdt.

Je beste optie? Gebruik stofvrije en ongeparfumeerde kattenbakvulling en een kattenbak zonder deksel, schep het minstens één keer per dag schoon.

Plaats de kattenbak op een plek waar het lekker rustig is.

Probeer meer dan één kattenbak te gebruiken en probeer verschillende vullingen uit.

2. Urine markeren of sproeien

kat sproeit

Katten kunnen hun urine gebruiken om tegen andere katten te “zeggen” dat ze uit de buurt moeten blijven.

Ze hebben vooral de neiging om te sproeien als ze een conflict met een andere kat hebben.

Maar ze doen het ook als ze zich onzeker voelen, willen paren, als er meerdere katten in huis wonen of als er veranderingen in hun routine plaats vinden.

Bij al deze situaties is er meer kans dat katten hun territorium markeren.

Laat jouw kat helpen om het sproeien te stoppen.

Gebruik ook een enzymatisch schoonmaakmiddel om de gemarkeerde plek te reinigen.

Mocht jouw kat blijven sproeien, vraag dan jouw dierenarts om advies.

3. Krabben

kat krabt

Katten krabben graag. Ze doen het onder andere om te spelen, uit te rekken, hun klauwen aan te scherpen en hun territorium te markeren.

Dat is slecht nieuws voor je meubels, tapijten en gordijnen.

Plaats verschillende soorten krabpalen in jouw hele huis.

Zorg ervoor dat ze stevig zijn, zodat ze niet omvallen wanneer jouw kat begint met krabben.

Nodig je kat vervolgens uit door met wat kattenkruid over de krabpaal te wrijven, of door wat speelgoed eraan te hangen.

4. Ruig spelen

kat bijt in voet

Wanneer katten spelen, is het soms moeilijk te zeggen of het een spel is of echt is.

Ze bespringen, slaan, krabben en bijten.

En speelse krasjes en beetjes doen nog steeds pijn.

Om de energie van je kat goed te geleiden, gebruik je speelgoed zoals ballen of een nep muis waar ze mee kunnen spelen.

Een papieren zak kan een kat uren speelplezier bezorgen.

En om jezelf te beschermen, moedig je een kitten nooit aan om met je handen of voeten te spelen.

Speelse beten worden echte beten als een kat opgroeit.

5. Dwangmatig gedrag

zwart witte kat

Soms kan het zijn dat jouw kat het gewoon niet kan helpen om steeds weer hetzelfde te doen. Dit kan soms normaal zijn, maar soms is het een teken van een gedragsprobleem. Als jij je hier zorgen over maakt, vraag dan jouw dierenarts om advies. Wat je ook kan doen is jouw kat leuke en ontspannende afleidingen geven. Bijvoorbeeld; een mooie kattentoren om in te klimmen, een lekkere hangmat waar hij of zij in kan relaxen of een interactief aquarium om naar te kijken.

6. Actief in de nacht

kat in donker

Katten houden er nou eenmaal van om plezier te maken en hebben, en dat kan vaak midden in de nacht zijn. Plan daarom vooruit, als jij weet dat jouw kat opgewonden of hongerig wordt, wanneer jij liever gewoon gaat slapen. Wat je kunt doen is s’avonds met jouw kat spelen zodat hij of zij energie kwijt kan raken, waardoor jouw kat moe wordt. Geef jouw kat vlak voor het slapengaan zijn of haar laatste maaltijd. Probeer anders een automatische voerbak die op een later tijdstip jouw kat van wat eten voorziet, zo hoeft jouw kat jou niet te wekken. Nog één ding, als jouw kat s ‘nachts miauwt en jij weet dat jouw kat niet gewond is, sta dan niet op! Zo leer jij jouw kat om dit te blijven doen!

7. Veel miauwen

kat miauwt om eten

Volwassen katten miauwen niet naar elkaar. Miauwen is meestal bedoeld voor mensen. Katten miauwen om hallo te zeggen, om eten te vragen of aandacht te krijgen. Als jouw kat miauwt voor eten, voer haar dan niet als hij of zij te opdringerig is met miauwen. Wanneer jouw kat voor aandacht miauwt, geef het dan pas als jouw kat weer stil is. Dus als jouw kat veel miauwt en jij kunt niet achterhalen waarom, of als ze van streek lijkt, vraag het dan aan jouw dierenarts.

8. Verlatingsangst

kat kijkt naar buiten

Katten zijn erg sociaal. Ze vinden het leuk als je in de buurt bent. Als ze alleen worden gelaten, kunnen ze luidruchtig worden of in je huis gaan sproeien. Negeer je kat 15 minuten voordat je vertrekt en wanneer je terug bent. Laat wat van zijn favoriete speelgoed liggen en berg ze op als je terugkomt. Speel regelmatig met jouw kat, zo kan jouw kat wat extra energie kwijt, zo is jouw kat wat rustiger wanneer zij of hij alleen thuis is. Als je nog steeds meer hulp nodig hebt, praat dan met jouw dierenarts over andere tactieken en/of medicijnen.

9. Obsessief verzorgen

kas wast zich

Katten verzorgen zich om er goed uit te zien en te kalmeren. Als ze het overdrijven, kan het hun huid beschadigen. Laat jouw dierenarts dan eerst jouw kat controleren op eventuele huidproblemen. Als jouw kat zich te veel verzorgt vanwege stress, door bijvoorbeeld een nieuw huisdier erbij of een verandering in de routine of omgeving, stel jouw kat dan gerust door met jouw kat te spelen en help hem of haar te ontspannen.

10. Agressie

agressieve kat

Als jouw kat agressief begint te worden, neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw dierenarts. Kom niet te dicht in de buurt van een kat die tekenen van agressie vertoont zoals verstijfd op de poten staan, grote en wijden ogen hebben en/of grommen en blazen. Raak de kat niet aan en benader deze ook niet, zelfs niet als jullie een sterke band hebben. Het is niet dat je kat “slecht” is. Het kan angstig of gestrest zijn. Maar veiligheid – voor jouw kat en iedereen in jouw huis – staat voorop, dus schakel professionele hulp in.

Bronnen

  1. Huisdierinfo
  2. Praktijkvoorkattengedrag
  3. Praktijkvoorkattengedrag