kattenkruid

Wat Doet Kattenkruid met een Kat?

Als je ooit een kat hebt gezien die reageert op kattenkruid, weet je dat het een fascinerend schouwspel kan zijn. Van rollen en draaien tot intens snuffelen en zelfs hyperactiviteit, katten kunnen behoorlijk wild worden van dit plantje. Maar wat doet kattenkruid precies met een kat? In deze blog duiken we dieper in de mysterieuze wereld van kattenkruid en ontdekken we wat het zo onweerstaanbaar maakt voor onze katachtige vrienden.

Wat is Kattenkruid?

Kattenkruid, wetenschappelijk bekend als Nepeta cataria, is een plant die behoort tot de muntfamilie. Het staat bekend om zijn vermogen om een sterke reactie op te wekken bij veel katten. De actieve stof in kattenkruid is nepetalacton, een olie die voorkomt in de bladeren en stengels van de plant.

Hoe Werkt Kattenkruid?

Wanneer een kat kattenkruid ruikt, bindt nepetalacton zich aan receptoren in de neusholte van de kat. Deze binding stuurt signalen naar de hersenen die een euforisch of opwindend gevoel kunnen veroorzaken. Het effect van kattenkruid kan variƫren, maar het is vaak een combinatie van de volgende gedragingen:

 1. Snuffelen en Likken
  • Katten zullen vaak intens snuffelen aan het kattenkruid en soms zelfs likken aan de bladeren of het speeltje dat ermee bedekt is.
 2. Rollen en Draaien
  • Veel katten beginnen te rollen en te draaien op de grond, vaak vergezeld van luid spinnen.
 3. Hyperactiviteit
  • Sommige katten worden tijdelijk hyperactief, rennen door de kamer, of spelen energiek met speelgoed.
 4. Rust en Relaxatie
  • Na de initiĆ«le opwinding kunnen katten ontspannen en lijken ze in een staat van rust te verkeren.
kattenkruid

Waarom Reageren Niet Alle Katten op Kattenkruid?

Interessant genoeg reageert niet elke kat op kattenkruid. Ongeveer 50-70% van de katten vertoont een reactie op de plant. De gevoeligheid voor kattenkruid is genetisch bepaald, wat betekent dat sommige katten de benodigde genen simpelweg niet hebben. Bovendien reageren kittens jonger dan zes maanden en sommige oudere katten meestal niet op kattenkruid.

Is Kattenkruid Veilig?

Ja, kattenkruid is veilig voor katten. Het is niet verslavend en veroorzaakt geen schade, zelfs niet bij herhaaldelijk gebruik. Echter, zoals met alles, is matiging belangrijk. Te veel kattenkruid kan leiden tot milde maagklachten, dus het is het beste om het gebruik te beperken tot af en toe.

Alternatieven voor Kattenkruid

Als je kat niet reageert op kattenkruid, zijn er andere kruiden en planten die vergelijkbare effecten kunnen hebben:

 1. Valeriaanwortel
  • Heeft een vergelijkbare opwindende werking en wordt door veel katten gewaardeerd.
 2. Zilverstok (Silvervine)
  • Een andere plant die sterke reacties kan oproepen bij katten die niet reageren op kattenkruid.
 3. Tatarian Honeysuckle
  • Nog een alternatief dat sommige katten erg aantrekkelijk vinden.

Conclusie

Kattenkruid kan een geweldige manier zijn om je kat te vermaken en te stimuleren. Of je nu een speeltje koopt dat met kattenkruid is gevuld, of een paar bladeren van de plant in huis hebt, het kan je kat veel plezier en verrijking bieden. Begrijp wel dat niet elke kat dezelfde reactie zal hebben, maar dat maakt het juist zo interessant. Probeer het eens uit en ontdek hoe jouw kat reageert op deze magische plant!

Met deze kennis ben je goed voorbereid om je kat een leuke en spannende ervaring te bieden met kattenkruid. Veel plezier en geniet van het zien van je kat in een staat van pure vreugde!