katten en appels

Mogen katten appels eten? Ja, maar met deze voorzorgsmaatregelen!

Je kent de volgende gezegde vast wel: “een appel per dag houdt de dokter weg”, een gezegde die helemaal terug valt te volgen tot de tijd van Hippocrates die het volgende zei: “laat voedsel je medicijn zijn”. Maar kan een appel ook de dierenarts weghouden? Sommige honden eten graag appels, maar is het ook goed voor je kat? Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze mogelijk niet alles verteren dat geen vlees is.

Normaal gesproken zal een kat niet snel een appel eten, maar ze kunnen in een speelse bui met een appel gaan spelen en besluiten om er een klein hapje uit te nemen. Het kan ook zijn dat je kat jou een schijfje appel ziet eten, waardoor ze nieuwsgierig kan worden en ook een stukje appel wil proberen.

Een klein beetje appel kan geen kwaad bij je kat. Sterker nog, de antioxidanten in appels kunnen zelfs goed voor haar zijn. Zo zit er calcium, vitamine K en C en veel vezels in appels. Maar je moet niet vergeten dat alles met mate gegeven moet worden, zelfs met gezonde voedingsmiddelen zoals appels.

Hoe zit dat met appelmoes?

Misschien ken je volgende gezegde ook wel: “hoe verdeel je 5 appels gelijkmatig over 3 personen?” Het antwoord moet zijn: “maak er appelmoes van”. Dit is eigenlijk meteen je antwoord op de vraag: “mogen katten appels hebben?”

Die paar katten die van appels houden, hebben het liever gepureerd. Het is dan ook meteen een handige manier om wat extra vitamines en antioxidanten aan het kattenvoer van je kat toevoegen.

Maar je moet wel onthouden dat dit alleen een gezonde toevoeging is aan het dieet van je kat, het is geen maaltijd op zichzelf! Mocht je zelfgemaakte appelmoes gebruiken, zorg er dan wel voor dat je de pitten van de appel er niet doorheen mengt! De pitten van een appel bevatten namelijk cyanide, en cyanide is namelijk giftig voor een kat!

Maar zelfgemaakte appelmoes is nog altijd beter dan de appelmoes in pot die je bij de supermarkt kunt kopen. Daar zitten namelijk kunstmatige conserveringsmiddelen in. Je moet ook geen kunstmatige zoetstoffen gebruiken, want die zijn niet gezond voor je kat en katten kunnen sowieso geen zoetheid proeven. Kaneel is voor het grootste niet schadelijk voor je kat, zolang ze er niet allergisch voor zijn. Nootmuskaat is daarin tegen wel giftig voor een kat, net als kruidnagel!

Hoe een appel te bereiden?

Het is zeer onwaarschijnlijk dat je kat een hele appel op kan eten, ze zal hooguit een paar kleine hapjes uit de appel nemen. Gepureerde appel is makkelijker voor je kat om op te eten, maar je kunt ook een paar kleine plakjes appel aan haar voeren, als ze van appels houdt. Maar er zijn wel een paar dingen die je moet onthouden.

Fruit dat verrot over overrijp is, is absoluut niet goed voor een kat. De appel moet vers en schoon zijn. Op deze twee punten let je zelf ook toch? Maar het allerbelangrijkste dat je moet onthouden is: zorg dat je kat nooit, maar dan ook nooit de pitten van een appel binnenkrijgt!

Geef je kat nooit verrot fruit!

Als jij je kat fruit of vruchten geeft, geef ze dan nooit iets wat je zelf ook niet zou eten! Katten zijn namelijk gevoeliger voor verrot fruit dan wij mensen dat zijn. Bij katten kan dat tot diarree en andere maag-en darmproblemen leiden. Gefermenteerde (bewerkte) appels zijn absoluut niet goed voor een kat. Deze appels bevatten namelijk alcohol (niet veel) maar wel genoeg waardoor je kat in een coma belanden kan! Dus houd je kat ver uit de buurt van gefermenteerde appels!

Dus mocht je toevallig één of meerdere appelbomen in je achtertuin hebben, zorg er dan voor dat je kat uit nieuwsgierigheid geen gevallen appels van de grond kan opeten!

Vergeet niet om de appel te wassen

Tegenwoordig worden appels veel behandeld met pesticiden of besproeid met iets waardoor een appel mooi gaat glanzen en er “smakelijker” uit ziet. Daarom is het belangrijk, voordat je je kat een appel geeft, dat je de appel eerst goed wast met water. Gebruik geen zeep of andere schoonmaakmiddelen! Gewoon even goed wassen onder stromend water is meer dan voldoende!

Wat je beter kunt doen is de appel schillen. En denk nou niet ik heb biologische appels, die worden toch niet behandeld met pesticiden! Het grote verschil is dat biologische appels behandeld worden met natuurlijke pesticiden, die niet per direct “veilig” zijn voor consumptie.

Appelpitten zijn niet veilig voor katten!

De zaden van een appel vormen niet alleen een verstikkingsgevaar, ze kunnen ook gemakkelijk vast komen te zitten tussen de tanden van je kat. Appels bestaan uit bepaalde stoffen die omgezet kunnen worden in waterstofcyanide. Nou hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen dat cyanide slecht voor de gezondheid van je kat is. Het kleine beetje dat in de pitten van een appel zit, is niet schadelijk voor mensen, maar wel voor het gevoelige systeem van je kat.

Zijn appels goed voor katten?

Zolang je kat de kern of de pitten van een appel niet opeet, dan kan een appel (af en toe) best wel gezond zijn voor je kat. Als je kat er te lang over doet om haar behoefte in de kattenbak te doen, dan kan ze misschien baat hebben bij wat extra vezels! Vitamine C helpt je kat om gezond te blijven. Ook heeft ze calcium nodig voor sterke tanden en botten. Laat dit nou allemaal in een appel aanwezig zijn, onthoud wel dat je appel alleen met mate moet geven!

Mogen katten appels en bananen eten?

Fruit zoals appels, bananen en peren zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet voor mensen. Maar mogen katten dat ook eten? Het korte antwoord is: Ja, dat kan wel. Je kunt deze vruchten in kleine hoeveelheden geven, maar alleen met mate en als je kat er niet allergisch voor is!

Mogen katten appeltaart eten?

Een heel klein stukje appeltaart zal je kat niet schaden, maar dat gezegd hebbende is het geen goed idee om je kat iets met suiker te geven. Suiker is niet goed voor je kat! Onthoud gewoon de volgende regel: Mensen krijgen lekkers dat voor mensen geschikt is, katten krijgen lekkers dat voor katten geschikt is!

Is het oké als een kat fruit eet?

Geef je kat de volgende soorten fruit nooit, omdat ze mogelijk giftig voor je kat kunnen zijn: druiven, rozijnen, knoflook, ui, avocado en chocolade! Biologisch gezien kunnen katten eigenlijk fruit niet lekker vinden, omdat ze de smaakpupillen missen waarmee ze zoetheid kunnen proeven! Lekkernijen mogen nooit meer dan 10 procent van de dagelijkse calorieën van je kat uitmaken, dus voer met mate!

Welke soorten fruit mag een kat dan wel eten?

Appel. Appels bevatten veel vezels en weinig vet, waardoor ze een ideale snack zijn voor huisdieren met overgewicht of oudere huisdieren die mogelijk een lager metabolisme hebben. Abrikoos. De vlezige vrucht van abrikozen kan een goede traktatie zijn voor katten en honden. Banaan. Bosbessen. Meloen met oranje vruchtvlees. Rode bessen. Mango en sinaasappels.

Alternatieven voor appels

In plaats van dat je kat appel eet, is het beter om je kat traktaties en snacks op basis van dierlijke eiwitten aan te bieden.

Wat is dan een beter alternatief?

Een veel beter alternatief is dat je kattenbrokken van een goed merk koopt, als je kat nu brokjes krijgt van een bepaald merk. Koop dan eens brokjes van een ander merk.

Biedt die brokjes dan als een lekkere snack aan. Omdat je kat deze normaal niet krijgt, kan hij of zij hier echt van genieten. Pas wel op dat je niet te veel geeft.

Goede keuzes zijn bijvoorbeeld:

  1. Orijen
  2. Applaws
  3. Perfect Fit

Antwoord:

Appels moeten met mate gevoerd worden. Je kunt ze af en toe een keer geven zodat je kat iets meer vezels en vitamine C binnenkrijgt. Maar vergeet niet dat je kat helemaal geen extra suiker of appels bedekt met karamel nodig heeft. Het enige wat dat zal doen is de tanden van je kat bederven en de kans creëren dat je kat te dik kan worden. Je kunt het beste een beetje appel pureren en dit mengen met het kattenvoer dat je al aan je kat geeft. Je kunt ook proberen om een klein en dun schijfje appel aan te bieden.

Het volgende moet herhaald worden: zorg ervoor dat je kat de pitten en de kern van een appel niet binnenkrijgt! Appels bevatten totaal geen eiwitten en de nodige B-vitamines die je kat echt nodig heeft. 100 gram appel bevat 52 calorieën, geef daarom met mate en kleine hoeveelheden. Af en toe appel kan echt geen kwaad voor je kat. Maar het is beter om een goed kattenvoer te kopen voor je kat, waar alles al in de juiste hoeveelheden in zit!