beste voerbak kat

Waarom heeft mijn kat altijd honger? Alles wat je moet weten

Als je kat altijd honger heeft en wil eten, kan dit een teken zijn van een probleem. Deze aandoening wordt polyfagie genoemd en wordt gekenmerkt door bepaald gedrag. Deze gedragingen kunnen zijn: zeer snel eten, braken nadat hij heeft gegeten vanwege te snel eten, bedelen om voedsel, het voedsel accepteren dat hij voorheen niet at en het stelen van voedsel van andere katten in huis. Overmatig eten bij een kat moet verder worden onderzocht door je dierenarts. Redenen voor deze aandoening kunnen zijn:

 • Rondwormen
 • Suikerziekte
 • Acromegalie
 • Alvleesklierontsteking
 • Kanker
 • Infecties
 • Medicijnen
 • Hyperthyreoïdie
 • Verveling
 • Depressie
 • Voedingstekort

Wat zijn de mogelijke redenen waarom mijn kat altijd honger heeft?

Er zijn veel redenen waarom je kat altijd honger kan hebben. Mogelijke redenen kunnen zijn:

Rondwormen

Rondwormen zijn een veel voorkomende parasiet die het darmstelsel van katten binnendringt. Wanneer rondwormen een kat besmetten, nemen ze alle voedingsstoffen van de kat op, waardoor de kat de hele tijd honger heeft.

Suikerziekte

Wanneer katten niet genoeg insuline produceren, wat essentieel is om de glucosespiegel of bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden, staat dit bekend als diabetes. Diabetes kan ervoor zorgen dat katten vaak honger krijgen, omdat de bloedsuikerspiegels erg onevenwichtig zijn.

Acromegalie

Deze aandoening zorgt ervoor dat er teveel groeihormonen worden geproduceerd door de hypofyse. Wanneer dit groeihormoon overmatig wordt geproduceerd, kan de kat heel vaak honger hebben.

Exocriene pancreasinsufficiëntie

Katten kunnen last krijgen van een aandoening die bekend staat als exocriene pancreasinsufficiëntie. Dit gebeurt wanneer de alvleesklier niet de spijsverteringsenzymen produceert die nodig zijn voor de algemene voeding van de kat.

Ontstekingsziekte aan de darmen

Ontstekingsziekte aan de darmen omvatten veel darmafwijkingen die mogelijk chronisch zijn. Dit type ziekte wordt veroorzaakt door een instroom van ontstekingscellen die in de dikke wanden van het maag-darmkanaal binnendringen. Dit zorgt ervoor dat het maag-darmstelsel moeite heeft om naar behoren te functioneren.

Kanker

Tumoren, zowel kwaadaardige als goedaardige, kunnen insuline produceren, de productie van het groeihormoon verhogen of ervoor zorgen dat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. In de latere stadia van kanker zal verlies van eetlust een probleem zijn.

Infecties

Bepaalde infecties die katten kunnen treffen, kunnen een tekort aan voedingsstoffen of een gebrek aan opname van voedingsstoffen bij katten veroorzaken. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat katten de hele tijd honger hebben.

Medicijnen

Bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals steroïden, kunnen de eetlust van een kat vergroten. Als je kat uitgehongerd is, bespreek deze medicinale bijwerking dan met je dierenarts. Een verandering van medicatie kan nodig zijn.

Hyperthyreoïdie

Een aandoening van de schildklier, bekend als hyperthyreoïdie, kan de eetlust verhogen. Een verhoging van de concentratie van een specifiek schildklierhormoon in het bloed kan dit effect bij katten veroorzaken.

Verveling

Als je kat een gedragsprobleem heeft, zoals verveling, angst of depressie, merk je misschien dat je kat op zoek is naar andere dingen om te doen, zoals eten. Dit kan ook gepaard gaan met ander gedrag, zoals vernieling van huisraad of agressie.

Voedingstekort

Als je kat een voedingstekort heeft, kan het zijn dat hij meer eet omdat hij voelt dat zijn lichaam iets anders nodig heeft. Als er een voedingstekort aanwezig is, kan een kat ongebruikelijke dingen eten, zoals kattenbakvulling of vuil. Hij kan ook meer water drinken.

Wat moet ik doen als mijn kat altijd honger heeft?

Als je kat de hele tijd eet of nieuwe manieren zoekt om voedsel te vinden, maak dan een afspraak met je dierenarts. Je dierenarts zal je helpen om de oorzaak van het probleem waardoor je kat meer eetlust heeft, te achterhalen. Om erachter te komen wat de oorzaak van deze aandoening is, moet je dierenarts je kat grondig onderzoeken, onder meer door tests uit te voeren en vragen te stellen over zijn nieuwe obsessie met eten.

Je dierenarts zal sowieso een bloedonderzoek en een urineonderzoek bij je kat uitvoeren. Je dierenarts zal willen zien hoe zijn organen functioneren. Hij kan ook tests bij je kat uitvoeren om te controleren op parasieten.

Zodra je dierenarts een diagnose heeft gesteld waarom je kat de hele tijd wil eten, zal hij je verschillende behandelingsopties geven om je kat te helpen weer beter te worden. Hij zal je in detail de diagnose van je kat uitleggen en eventuele vragen over de behandeling beantwoorden.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn kat altijd honger heeft?

Een manier om te voorkomen dat je kat altijd honger heeft, is door te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet met de juiste voedingswaarde. Als je zeker weet dat je kat voldoende voer en water krijgt en toch continu meer voer wil hebben, is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. Een vroege diagnose van alle aandoeningen kan ernstigere gezondheidsproblemen helpen voorkomen.

Hoewel sommige van deze gezondheidsproblemen moeilijk te voorkomen zijn, kan je je kat helpen door de medische hulp die je kat nodig heeft op tijd aan te bieden. Regelmatige dierenartsbezoeken en regelmatige behandeling van parasieten houden je proactief in de gezondheid van je kat. Als er een probleem is dat je dierenarts tijdens een routineonderzoek ontdekt, kan het mogelijk zeer snel worden behandeld.

Conclusie

Gelukkig houden de meeste katten gewoon van eten en draait hun dag om dutjes en maaltijden. Zolang het gewicht van je kat stabiel is, niet overgeeft, geen diarree heeft of zich vreemd gedraagt, is het hoogstwaarschijnlijk een door voedsel gemotiveerde kat.