kat eet niet

Waarom wil mijn kat niet eten? Alles wat je moet weten

Je komt thuis van je werk en merkt dat de voerbak van je kat nog vol is. Gewoonlijk heeft je huiskat ten minste de helft van zijn voedsel opgegeten tegen de tijd dat je terugkomt. Je denkt ik geef mijn kat wel wat natvoer; dus je opent een blik en doet het voor hem in een kom. De kat loopt gewoon langs het voer en weigert te eten. Er zijn veel redenen waarom katten stoppen met eten, zoals:

 • Kieskeurige eters
 • Recente vaccinaties
 • Gedragsproblemen zoals angst, depressie en stress
 • Tandproblemen
 • Nierziekte
 • Leverziekte
 • Buikproblemen
 • Bovenste luchtweginfectie

Als je kat niet eet, kan dit een aanwijzing zijn voor een ernstige onderliggende aandoening. Anorexia is de medische term voor verlies van eetlust. Een kat met anorexia moet zo snel mogelijk door een dierenarts worden gezien. Katten kunnen lichamelijk zeer snel achteruitgaan.

Wat zijn de mogelijke redenen dat mijn kat niet wil eten?

De reden waarom je kat niet eet, hangt af van de onderliggende reden. Bijvoorbeeld:

Kieskeurige eters

Sommige katten zijn kieskeurige eters. Katten die op jonge leeftijd werden blootgesteld aan verschillende smaken en soorten, zijn over het algemeen minder kieskeurig. Een pas geadopteerde kat is misschien gewend aan een heel ander dieet dan degene die je hem geeft.

Recente vaccinatie

Vaccinaties kunnen een verminderde eetlust en lichte koorts veroorzaken. Bijwerkingen van een vaccinatie duren meestal een dag of twee. Als je kat lusteloos is of ziek lijkt na een vaccinatie, raadpleeg dan je dierenarts.

Gedragsproblemen

Stress, angst en depressie kunnen anorexia bij katten veroorzaken. Een nieuw huis, luide bouwgeluiden, de dood van een ander huisdier, kunnen ervoor zorgen dat je kat nerveus en somber wordt.

Tandproblemen

Het kan zijn dat je kat een gebroken of losse tand heeft, wat hem veel pijn bezorgt. De kat kan ook tandvleesontsteking en / of gaatjes hebben, veroorzaakt door ophoping van tandplak. Gezwollen en geïrriteerd tandvlees maken het eten van droog kattenvoer erg moeilijk en pijnlijk.

Nierziekte

Nierziekte is een veel voorkomende aandoening bij oudere katten. Bepaalde kattenrassen zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van chronische nieraandoeningen, zoals de Siamees, Pers, Maine Coon en Burmees. Nierziekte veroorzaakt een gebrek aan eetlust.

Leverziekte

De lever is een belangrijk orgaan dat helpt bij de spijsvertering, infecties bestrijdt, gifstoffen en afvalproducten verwijderd en helpt bij het reguleren van hormonen. Leverziekte komt vaak voor bij oude katten en katten met overgewicht. Leverziekte kan langzaam en progressief (chronisch) zijn of kan plotseling (acuut) optreden.

Maag en darmproblemen

Maag en darmproblemen kunnen het volgende omvatten:

 • Parasieten zoals haakworm en Giardia
 • Buikblokkade veroorzaakt doordat de kat een niet-eetbaar voorwerp inslikt (touw, rubber, haarband, speeltje, plastic)
 • Buikgriep is een ontsteking van de maag en darmen; je kat kan misselijk zijn en niet willen eten (de maagontsteking kan worden veroorzaakt door veranderingen in het dieet, haarballen, bacteriële infectie, vuil / etensresten, alvleesklierontsteking, stress of kanker)

Infectie van de bovenste luchtwegen

Bovenste luchtweginfecties worden veroorzaakt door virale of bacteriële organismen. De organismen herpesvirus en calicivirus zijn de oorzaak van 90% van alle bovenste luchtweginfecties bij katten. Samen met anorexia kan URI niezen, een loopneus en oogbindvliesontsteking veroorzaken.

Wat moet ik doen als mijn kat niet wil eten?

Je kunt proberen je kat over te halen om te eten door een klein beetje voedsel binnen handbereik aan te bieden. Het toevoegen van kleine stukjes kip of vis aan zijn eten kan zijn aandacht trekken. Als je denkt dat je kat gestrest is, kan het zijn dat hij zich minder angstig voelt door hem in een rustige kamer te plaatsen met zijn voer- en waterbak. Als je pogingen om zijn eetlust op te wekken mislukken, is het tijd om hem naar de dierenarts te brengen.

De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek bij je kat uitvoeren. Hij zal de algehele gezondheid van je kat bekijken.

Als de dierenarts vermoedt dat je kat maag en darmproblemen heeft, kan het verstandig zijn om röntgenfoto’s en echografieën te laten maken. De resultaten van deze tests helpen de onderliggende reden voor het gebrek aan eetlust van je kat te achterhalen. Katten met gebitsproblemen kunnen worden doorverwezen naar een dierenarts.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat niet wil eten?

Katten horen een ​​dieet te volgen dat rijk is aan eiwitten maar arm aan koolhydraten. Helaas bevatten veel commercieel kattenvoer 30 tot 50% calorieën uit koolhydraten. Bovendien mag het type eiwit in het dieet van een kat niet plantaardig zijn (bijvoorbeeld soja). Gewoonlijk worden wilde of verwilderde katten gehydrateerd door hun prooi, die voor ongeveer 75% uit water bestaat. Droogvoer bevat slechts 5 tot 10% water.

Veel commercieel kattenvoer zit ook boordevol kleurstoffen en kankerverwekkende conserveermiddelen. Aandoeningen zoals nierproblemen, leverziekte, hypothyreoïdie, diabetes en voedselallergieën kunnen verband houden met het dieet van je huisdier. Het is belangrijk om het etiket op het voer van je kat te lezen. Een klein beetje onderzoek naar het dieet van je huisdier kan gezondheidsproblemen helpen voorkomen.

Je kat moet ook jaarlijks een check-up bij de dierenarts krijgen om ervoor te zorgen dat hij gezond blijft. Door een check-up kunnen beginnende gezondheidsproblemen vroegtijdig ontdekt worden. De vroege diagnose van een gezondheidsprobleem heeft meestal een betere herstelprognose.

Conclusie

Als je kat een keer niet eet dan is dat geen reden tot zorgen. Het kan zijn dat je kat geen trek heeft of het voer zat is. Zorg voor voldoende variatie qua voer dat je aan je kat voert.

Wanneer je kat langere tijd weigert om te eten of als je vermoedt niet goed te pas is, maak dan meteen een afspraak bij je dierenarts.