Savannah kat huiskat

Savannah kat: wat je moet weten over dit ras

Savannah katten zijn een groot, atletisch ras dat vooral aanhankelijk is met hun baasjes, maar een beetje afstandelijk kan zijn tegenover vreemden. Lees meer over de zeer intelligente Savannah kat.

De grote en elegante Savannah kat werd voor het eerst geïntroduceerd aan het einde van de 20e eeuw. Savannah katten zijn eigenlijk een hybride ras, het resultaat van het fokken van een Siamese kat met een wilde Serval. En die wildheid is volledig terug te zien: het ras behoudt de grote gespitste oren, lange benen en gevlekte vacht van zijn Afrikaanse katten erfgoed, terwijl het de vriendelijke houding van een huiskat behoudt.

Een ding om te weten over de Savannah: deze katten zijn groot. Volwassen Savannah katten kunnen wel 43 centimeter hoog worden en 12 kilo wegen, afhankelijk van de generatie. Kruisingen van de eerste generatie (F1 en F2 genoemd) zijn over het algemeen groter dan latere kruisingen en hebben prachtige gevlekte vachten in de kleuren bruin, geel bruin en zwart. Latere generaties zijn verder verwijderd van hun wilde voorouder, maar behouden de kleuren en patronen van eerdere generaties – ze zijn alleen kleiner en een beetje volgzamer. Savannah katten zijn loyale, intelligente en nieuwsgierige katten, maar zijn misschien niet de beste keuze voor beginnende kattenbezitters.

Hoewel ze een paar decennia geleden werden geïntroduceerd, zijn Savannah katten nog steeds een relatief zeldzaam ras. Een paar landen hanteren zelfs beperkingen, vaak afhankelijk van de generatie. Het is een goed idee om te controleren of je een Savannah kat als huisdier mag houden, voordat je een Savannah kat mee naar huis neemt.

Uiterlijk van de Savannah kat

Over elegantie gesproken! Het lange, slanke lichaam en de opvallende gevlekte vacht van de Savannah kat zorgen ervoor dat deze prachtige dieren een beetje op kleine Cheeta’s lijken.

Savannahs kunnen wel 43 centimeter hoog worden en zijn door het Guinness Book of World Records gekroond tot ’s werelds hoogste huiskat.

Mannelijke Savannahs kunnen wel 11 kilo wegen, terwijl vrouwtjes wel 5.5 kilo kunnen wegen. Hun lengte en gewicht zijn volledig afhankelijk van het aantal generaties dat een individuele kat is verwijderd van zijn of haar wilde Serval voorouder.

Erkende vachtkleuren van de Savannah zijn zwart/bruin spotted tabby, zilver spotted tabby en zwart-smoke. Hun vacht is kort, dicht en super makkelijk te onderhouden met een snelle borstelbeurt elke week of zo.

Een ander kenmerk dat Savannah katten onderscheidt van andere rassen zijn hun ogen. De Savannah heeft amandelvormige ogen met een donkere traanbuis. De ogen van de Savannah geven haar een opvallende, vriendelijke maar doordringende blik. Oogkleur weerspiegelt over het algemeen de vachtkleur, maar niet altijd.

Karakter van de Savannah kat

Als je op zoek bent naar een luie schootkat, dan is een Savannah waarschijnlijk niet de beste keuze. Deze atletische en actieve kat zal eerder op de bovenkant van je keukenkasten springen (Savannahs kunnen maar liefst 2.5 meter hoog springen) dan mak te wachten bij de voerbak.

Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen om te ontdekken, wordt er vaak gezegd dat de Savannah kat meer hondachtig dan katachtig is. Deze lenige en behendige katten houden ook van water en zullen zeker niet aarzelen om met je in bad te springen of in een kinderzwembad te waden.

Savannahs zijn ook gemakkelijk te trainen en sommige eigenaren kiezen ervoor om hun kat aan de lijn te leren lopen en mee te nemen op buiten avonturen.

Het socialiseren van een Savannah kitten is belangrijk, omdat deze grote huiskatten achterdochtig kunnen reageren tegenover vreemden. Maar net als honden zijn Savannahs buitengewoon loyaal en zullen ze hun favoriete mensen door het huis volgen, gewoon voor gezelschap.

Ze hebben de reputatie erg spraakzaam te zijn met een verscheidenheid aan onderscheidende vocalisaties, hoewel dit niet altijd het geval is.

Savannahs zijn geweldige huisdieren voor het juiste gezin. Ze zijn energierijk en vragen veel aandacht, waardoor ze niet goed geschikt zijn voor een huishouden waar de eigenaren nooit thuis zijn.

Dat gezegd hebbende, zullen ze een band aangaan met elk dier waarmee ze zijn grootgebracht, ervan uitgaande dat het dier ontvankelijk is voor hun constante liefde.

Als je erover nadenkt om een Savannah kat mee naar huis te nemen, onthoud dan dat nestjes worden vermeld als F1, F2, F3, enz. Deze cijfers geven aan hoeveel generaties er zijn verstreken sinds de oorspronkelijke wilde Serval genen in een bepaalde foklijn werden geïntroduceerd.

Dus hoe kleiner het getal, hoe groter de kans dat je wat meer wild gedrag zult zien (klimmen, springen en “jagen” op hun speelgoed). En onthoud: eerdere generaties Savannahs zijn meestal groter en zwaarder.

Het is belangrijk om alle kattenrassen mentaal te stimuleren, maar dat geldt vooral voor de Savannah kat. Savannahs zijn zeer intelligent en hebben veel verrijking en activiteiten nodig. Clickertraining wordt aanbevolen om hen mentaal en fysiek gestimuleerd te houden.

Levensbehoeften van de Savannah kat

Bij Savannah katten doet de grootte van je huis er niet echt toe. Wat er wel toe doet, is of je haar voldoende plaatsen biedt om zich te verstoppen, te rennen en te klimmen.

Dit betekent dat ze minstens één kattenboom heeft en genoeg uitdagend, interactief speelgoed om haar bezig te houden.

En omdat ze zo actief is, kan het waarschijnlijk geen kwaad om meerdere krabpaaltjes in je huis of appartement te hebben om haar voldoende mogelijkheden te geven om uit te rekken en te krabben.

Ze zal genieten van elk op de kat gericht entertainment op je tv scherm, inclusief video’s van vogels en eekhoorns of interactieve kattenspelletjes op een tablet.

Als je de ruimte hebt, zal je Savannah zich ook urenlang vermaken met speelgoed in een ondiepe zwembad of een grote bak gevuld met water.

Je kunt beter ook alle planten of breekbare voorwerpen van planken halen. Onthoud dat Savannahs in staat zijn om tot 2.5 meter hoog te springen vanuit een bijna staande positie – zelfs de bovenkant van je koelkast is niet veilig voor hun krachtige poten.

Ze kunnen ook over hekken springen, dus laat je huiskat nooit zonder toezicht alleen buiten.

Savannah katten kunnen zich snel vervelen, dus een kameraadje wordt op prijs gesteld. Deze sociale huiskatten houden er niet van om lang alleen gelaten te worden.

Ze hebben liever dat hun baasjes 24 uur per dag, 7 dagen per week aanwezig zijn. Maar Savannah katten kunnen het prima vinden met eigenaren die tijdens de normale werkuren weg zijn.

Als je kunt, geef ze dan een veilige ruimte buiten, zoals een afgeschermde veranda of patio (een catio).

Je Savannah brengt de dag met plezier door met genieten van de frisse buitenlucht en het plannen van hoe hij of zij die eekhoorns kan vangen, terwijl je kat veilig blijft.

Wat kost een Savannah kat?

Voor een schattige F6 Savannah kitten betaal je al gauw €1.200 terwijl je voor een F2 Savannah kitten al gauw €5.500 betaald. 

Een mooie F1 Savannah kat kan zelfs €20.000 of meer kosten, allemaal afhankelijk van hoe mooi de kat is en of er schoonheidsfoutjes zijn.

Bovenop deze kosten moet je nog rekening houden met extra kosten voor:

  • Een kattenbak
  • Kattenmand
  • Krabpaal
  • Voerbak
  • Speelgoed
  • En kattenvoer

Houd ook rekening met de jaarlijkse kosten voor bezoeken aan de dierenarts, jaarlijkse controles en inentingen kunnen je al snel rond de €400 kosten.

Wat eet een Savannah kat?

Vanaf het moment dat een Savannah kitten mee naar huis mag, wordt het aangeraden om voornamelijk natvoer te voeren aangevuld met een klein beetje kattenbrokken.

Als je eenmaal een volgroeide Savannah hebt, kun je het dieet aanpassen. Veel katteneigenaren zullen na verloop van tijd liever overschakelen op droogvoer. Dit is prima in orde en kan gezond zijn voor je kat. Het soort droogvoer dat je koopt, maakt echter een enorm verschil in de gezondheid van je Savannah.

Wellness Core en Orijen Cat & Kitten zijn beide goede keuzes.

Sommige mensen geven hun Savannah wat extra te eten, voor sterke botten en spieren. Ze geven dan stukjes verse kip of een ander soort vlees. Geef liever geen varkensvlees.

Verzorging van de Savannah kat

Afgezien van medische zorg, is voldoende mentale stimulatie het belangrijkste dat je Savannah kat nodig heeft om gelukkig en gezond te zijn.

Haar korte vacht heeft weinig verzorging nodig, behalve af en toe een borstelbeurt om losse haren en dode huidcellen te verwijderen.

Maak van elke verzorgingsbeurt een leuke ervaring voor je Savannah, door na elke beurt wat lekkers of speelgoed aan te bieden. En als je ervan droomt om je kat mee te nemen op buiten avonturen, leer dan je Savannah van kitten af aan om aan de lijn te lopen.

Het is belangrijk om babystapjes te nemen en je kitten nooit te dwingen om iets tegen haar wil te doen.

Gezondheid van een Savannah kat

Zoals alle huiskatten, moeten Savannahs gesteriliseerd of gecastreerd worden zodra je dierenarts dat aanraad. Mannetjes katten in de F1-, F2- en F3-generaties zijn vaak onvruchtbaar, maar castratie wordt nog steeds sterk aanbevolen om eventueel ongewenst gedrag te beperken.

Omdat ze hybriden zijn, kunnen Savannah katten vrij oud worden en er is niet veel bekend over de eventuele gezondheidsproblemen waar ze vatbaar voor zijn, hoewel ze vatbaar kunnen zijn voor veelvoorkomende katten aandoeningen.

Savannah katten kunnen tussen de 12 en 20 jaar oud worden. Als je een Savannah kat koopt, dan neem je een vriend mee naar huis die voor een lange tijd bij je zal zijn.

Geschiedenis van de Savannah kat

De eerste Savannah kat, met de toepasselijke naam Savannah, zag in 1986 het levenslicht. Het eerste lid van deze mooie raskatten werd verwekt door een mannelijke wilde Afrikaanse Serval kat te kruisen met een Siamese huiskat.

Het resulterende nageslacht weerspiegelde de prachtige gevlekte vacht en bouw van de wilde kat, maar behield de vriendelijke, huiselijke houding van de moeder.

Het duurde niet lang voordat fokkers het potentieel van dit spectaculaire dier inzagen, en in de loop van de decennia steeg het aantal en werden er meer generaties Savannahs gefokt.

Leuke weetjes over de Savannah kat

Savannah katten houden van water. Ze zwemmen dapper waar andere katten te bang zijn om te gaan.

Een Californische Savannah kat met de naam Scarlett’s Magic werd tweemaal door het Guinness Book of World Records uitgeroepen tot hoogste kat ter wereld. Ze was 41.87 centimeter hoog en werd ook langste kat ter wereld genoemd met een lengte van 108.51 centimeter van neus tot staart.

Zanger Justin Bieber heeft naar verluidt $ 35.000 dollar uitgegeven aan twee Savannah katten genaamd Tuna en Sushi.

Ralph Lauren model Valentina Zelyaeva is eigenaar van een Savannah kat genaamd Mr. B. Ze reist de wereld rond voor haar werk, en hij blijft vaak naast haar.