kat niest

Waarom niest een een kat? Alles wat je moet weten

Katten niezen om meerdere redenen. Als een kat regelmatig of constant niest, moet dit onderzocht worden. Je kat is misschien ziek en kan medicijnen nodig hebben, of is omgeven door irriterende stoffen die het niezen veroorzaken.

Als een kat niest en er komt snot mee, dan is het bijna zeker dat de kat een luchtweginfectie heeft. Dit kan behandeld worden met antibiotica en rust. Wanneer er geen snot mee komt, dan heeft de kat waarschijnlijk last van een geïrriteerde neus. Dit kan veroorzaakt worden door iets vreemds in de neus, verwondingen en allergieën.

Het is niet verstandig om een kat te negeren die constant niest. Als een kat niest betekent dit niet meteen dat de kat ziek is, uiteraard kan het wel frustrerend zijn. Achterhalen waarom de kat niest en de oorzaak wegnemen is het enige juiste om te doen.

Oorzaken waarom een kat niest

Als een kat zich normaal gedraagt, op het niezen na, dan kan er iets in de lucht hangen of in de omgeving zijn van de kat wat irriteert.

Stof, sigarettenrook, wierook, parfum en pollen zijn een paar van de vele mogelijkheden.

Katten hebben een veel betere reukvermogen dan ons en wat voor ons lekker en niet al te sterk ruikt, kan voor katten overweldigend zijn en ervoor zorgen dat ze niezen om het irriterende middel uit hun neusgaten te krijgen.

Maar als er andere symptomen zijn, bijvoorbeeld traanogen of een loopneus, dan is de kans groot dat de kat een luchtweginfectie heeft. 

In dat geval moet de kat naar een dierenarts voor onderzoek en wellicht medicijnen.

Mocht de kat zich ziek gedragen of ogen, bijvoorbeeld niet eten en drinken, zich verstoppen, geen energie hebben, snel afvalt dan moet de kat met spoed naar een dierenarts toe voor onderzoek.

Hier zijn enkele mogelijke oorzaken waarom een kat niest:

  • Virale luchtweginfecties
  • Bacteriële infecties
  • Ontsteking en irritatie
  • Vreemd materiaal
  • Tandproblemen
  • Tumoren
  • Schimmelinfecties

Is het ernstig als een kat niest?

Het hangt ervan af of de kat niest door iets in de omgeving of door een aandoening.

Soms zijn de irriterende stoffen die het niezen veroorzaken omgevingsfactoren – zoals stof, schimmel of pollen – die de kat inademt, waardoor ze gaan niezen. In deze gevallen is het meestal niet ernstig als een kat niest, vooral niet als het een enkele keer is.

Vaker wordt het niezen van katten echter veroorzaakt door één of meer ziekteprocessen.

Meestal is een virale infectie de boosdoener, met daaropvolgende ontstekingen en bacteriële infecties die schade aan de binnenkant van de neus veroorzaken kunnen, waardoor de kat maar blijft niezen.

Wat als de kat blijft niezen?

Het hangt echt af van de oorzaak. Als de kat af en toe niest, zal het probleem waarschijnlijk verdwijnen en niet terugkeren.

Als de kat plotseling begint te niezen en de kat blijft meerdere dagen niezen, is er een kans dat het probleem vanzelf verdwijnt, maar waarschijnlijk is het verstandig om een afspraak te maken bij een dierenarts.

Als de kat echter chronisch niest, zal de kat waarschijnlijk de rest van zijn leven met tussenpozen niezen. Wanneer een kat over een langere periode continu niest, dan kan het zijn dat de kat een onderliggende gezondheidsaandoening heeft.

In dit geval is het altijd beter om een afspraak te maken met een dierenarts. Wanneer je kat een niesaanval heeft, film dit dan, zodat je de niesaanval aan de dierenarts kunt laten zien.

Wanneer naar de dierenarts toe?

Als je kat af en toe een keer niest, geen andere symptomen heeft of slechts milde symptomen vertoont, houd dan je kat een paar dagen in de gaten.

Houd je kat binnenshuis en let op eventuele veranderingen. Maar zorg ervoor dat je de dierenarts belt als je kat continu of vaak niest, je kat bloed niest of andere symptomen heeft zoals hierboven vermeld.

Dit kunnen symptomen zijn van een gezondheidsprobleem waar een dierenarts naar moet kijken.

De behandeling hangt af van de oorzaak van het niezen. In minder erge gevallen kan de dierenarts adviseren om stappen te ondernemen om je kat te helpen zich beter te voelen, bijvoorbeeld door het gebruik van een luchtbevochtiger.

In andere gevallen kunnen antibiotica of andere medicijnen uitkomst bieden. Het komt zelden voor dat katten die niezen een operatie nodig hebben.

Tips voor niezende katten

Als je merkt dat je kat af en toe niest, of je hebt het vermoeden dat er iets in de omgeving is van je kat waardoor je kat moet niezen, dan kunnen de volgende tips misschien helpen.

Maak je huis grondig schoon om irriterende stoffen in de lucht, zoals stof of parfums, tot een minimum te beperken.

Stap over op een kattenbakvulling die weinig stoft – grotere korrels klonteren misschien minder goed, maar geven wel minder stof af.

Voeg vocht toe aan de lucht door middel van een goede luchtbevochtiger.

Conclusie katten die niezen

Als je kat af en toe niest dan hoef je je geen zorgen te maken. De kans is groot dat je kat stof of iets anders inademde wat ervoor zorgt dat je kat moet niezen.

Maar als je kat meerdere keren op een dag, meerdere dagen achter elkaar moet niezen, houd dan je kat goed in de gaten.

Leg dan de niesaanvallen vast op film, zodat wanneer het nodig is je de niesaanvallen aan je dierenarts kunt laten zien.

Zodra je kat bloed niest, of andere vloeistoffen meekomen tijdens het niezen maak dan meteen een afspraak bij je dierenarts.