kat ontwormen, kat heeft wormen

Katten en wormen? Alles wat je moet weten (met oplossingen)

Denk je dat je kat wormen heeft? Ontdek hier hoe je het zeker kunt weten en hoe je het moet behandelen als je kat ze heeft.

Het slechte nieuws: wormen bij katten komen heel vaak voor. Het goede nieuws: ze zijn relatief gemakkelijk te behandelen en de meeste katten herstellen volledig.

Bovendien zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om wormen bij katten te voorkomen en je huisdier tegen deze parasieten te beschermen.

Meest voorkomende wormen bij katten

Er zijn verschillende soorten wormen die katten kunnen infecteren, elk met zijn eigen unieke kenmerken. Hier zijn de drie meest voorkomende parasieten:

Spoelwormen bij katten

Spoelwormen (ook wel ascariden genoemd) zijn lange, bruine ronde wormen die eruitzien als gekookte spaghetti.

Dit zijn de meest voorkomende darmparasiet bij kittens, en kittens hebben vaker last van deze wormen dan volwassen katten.

Lintwormen bij katten

Lintwormen zijn lange, witte, platte, gesegmenteerde parasieten met haakvormige monddelen waarmee ze zich hechten aan de darmwand van katten.

Segmenten van volwassen lintwormen (proglottiden genaamd) zullen afbreken en in de poep van de geïnfecteerde kat terechtkomen.

Deze proglottiden zien eruit als rijstkorrels die bewegen en worden vaak gezien in de poep of rond de anus van geïnfecteerde katten.

Ze breken uiteindelijk open en laten lintworm eieren vrij in de omgeving.

Haakwormen bij katten

Haakwormen komen minder vaak voor bij katten dan spoelwormen en lintwormen, wat goed is omdat het bijzonder vervelende parasieten zijn.

In tegenstelling tot andere wormen die voedsel eten en materiaal drinken dat in de darmen van de kat zweeft, haken haakwormen hun tanden in de dunne darm en zuigen ze bloed.

Hartwormen bij katten

Je vraagt je misschien af over een ander soort worm dat katten kan infecteren, namelijk de hartworm.

Maar in tegenstelling tot de bovengenoemde soorten wormen – die in de darmen van een kat leven – infecteren hartwormen het hart en de longen en veroorzaken ze een aandoening die hartwormziekte wordt genoemd.

Preventie van hartworm is essentieel, aangezien hartwormziekte fataal kan zijn bij katten.

Hoe krijgen katten wormen?

Wormen bij katten komen uit verschillende bronnen, waaronder muizen, vlooien en zelfs moedermelk.

Hoe krijgt een kat spoelwormen?

Kittens krijgen vaak spoelwormen via de melk van een besmette moeder.

Zowel volwassen katten als kittens kunnen besmet raken door poep op te eten van een geïnfecteerde hond of kat, en door het opeten van een geïnfecteerde muis of ander klein dier.

Hoe krijgt een kat lintwormen?

Katten worden niet besmet door het eten van de eieren die door proglottiden worden gedragen.

In plaats daarvan krijgen ze lintwormen door ofwel geïnfecteerde vlooien of geïnfecteerde kleine dieren zoals muizen, vogeltjes en konijnen te eten.

Vooral vlooien zijn de grote veroorzakers van lintwormen bij katten, dit kun je gemakkelijk voorkomen door een goede vlooienband voor je kat te kopen.

Hoe krijgt een kat haakwormen?

Haakwormen produceren eitjes en die komen via de ontlasting naar buiten, daar worden de eitjes larven.

Als een kat die larven dan opeet, kan de kat besmet raken. Maar de kat kan ook een besmette gastheer opeten, zoals een muis of vogel.

De larven kunnen zich ook in de huid invreten en via een bloedvat naar de darmen te reizen, om zo de kat te infecteren.

Hoe weet je of je kat wormen heeft?

De tekenen en symptomen van wormen bij katten verschillen per parasiet en kunnen ook afhangen van het aantal wormen dat de kat heeft.

Maar er zijn ook katten die geen symptomen vertonen als ze last hebben van wormen.

Symptomen spoelwormen

Enkele van de meest voorkomende tekenen van spoelwormen bij katten zijn diarree, gewichtsverlies, weinig energie, slechte vacht, groeiachterstand (wat betekent dat de kittens niet groeien zoals ze zouden moeten) en soms braken.

Kittens hebben vaak een dikbuikig uiterlijk en katten die zwaar geïnfecteerd zijn, hebben soms dode wormen in hun poep of braaksel.

Katten met een groot aantal wormen kunnen ook last hebben van bloedarmoede (wat betekent dat ze niet genoeg rode bloedcellen hebben om de zuurstof te vervoeren die hun lichaam nodig heeft) en verstopte darmen.

Veel katten, vooral volwassenen, vertonen echter geen tekenen.

Symptomen lintwormen

Vaker wel dan niet, hebben katten met lintwormen geen tekenen.

De meest voorkomende klinische symptomen die eigenaren bij hun katten zien, zijn de aanwezigheid van stukjes lintworm in de poep van hun kat of op de achterkant van hun kat.

Braken, diarree en verstopte darmen kunnen voorkomen bij katten met een groot aantal wormen.

Symptomen haakwormen

Naast de typische tekenen van infectie zoals diarree, kunnen de bloedzuigende parasieten ernstige bloedarmoede en zelfs een plotselinge dood veroorzaken.

Kittens lopen het meeste risico.

Een ander uniek kenmerk van haakwormen is dat ze wonden en infecties kunnen veroorzaken wanneer ze zich in de huid nestelen – meestal op de poten en buik.

Hoe worden wormen bij katten vastgesteld en behandeld?

Hoewel wormen bij katten ernstige problemen kunnen veroorzaken, is het meestal een zeer behandelbare aandoening.

Diagnose spoelwormen

De diagnose wordt vaak gedaan met een speciale test, waarbij een microscoop wordt gebruikt om naar eitjes van de spoelworm te zoeken in een monster van de poep van de kat.

En omdat katten spoelwormen kunnen hebben zonder tekenen te vertonen, is het aan te raden om eenmaal per jaar bij je kat zo’n test te laten uitvoeren door je dierenarts .

Katten die spoelwormen hebben, krijgen meestal een ontwormingsmedicijn via de mond toegediend, waardoor de wormen onmiddellijk worden gedood.

Katten met een groot aantal spoelwormen hebben mogelijk meerdere doses nodig.

Omdat spoelwormen vaak voorkomen bij kittens, worden ze meestal uit voorzorg ontwormd.

Diagnose lintwormen

Lintwormen worden meestal ontdekt als een kat gepoept heeft en er kleine witte stukjes in de poep zitten.

Lintwormen worden behandeld door een ontwormingsmiddel die via de mond van de kat toegediend wordt.

Omdat vlooien een veel voorkomende oorzaak zijn, is het belangrijk om de kat zowel op vlooien als lintwormen te behandelen.

Diagnose haakwormen

Net als bij spoelwormen, kan er een test gedaan worden om haakworm eieren in de poep van de kat te vinden.

Je dierenarts kan deze test ook uitvoeren als hij of zij het vermoeden heeft dat je kat bloedarmoede heeft, of huidwonden ziet die kenmerkend zijn voor haakwormen.

Net als bij de andere twee soorten wormen, omvat de behandeling een ontwormingsmedicijn via de mond.

Aangezien haakwormen echter ernstige problemen kunnen veroorzaken en een tweede infectie vaak voorkomt, worden meerdere behandelingen sterk aanbevolen.

Medicijnen die worden gebruikt om hartworm en darmparasieten te voorkomen, kunnen worden gebruikt om infectie te behandelen en te voorkomen.

Het wordt ook aanbevolen om een tweede test uit te voeren nadat de behandeling is voltooid om er zeker van te zijn dat de haakwormen verdwenen zijn.

Wormen bij katten voorkomen en behandelen

De beste manier om wormen te voorkomen, is door je kat het hele jaar door preventieve medicatie zoals Milbemax te geven.

Herhaal het ontwormen van je kat minstens één keer per kwartaal, zo ben je er zeker van dat je kat wormvrij blijft.

Veel preventieve middelen tegen hartworm kunnen je kat ook beschermen tegen spoelwormen en haakwormen.

Preventieve middelen – zoals een vlooienband of vlooiendruppels – tegen vlooien spelen een belangrijke rol bij de bescherming van katten tegen lintwormen.

De dierenarts van je kat kan je helpen de beste opties voor je kat te vinden.

Door je kat binnen te houden (zodat hij niet kan jagen op dieren die mogelijk besmet zijn) en zijn kattenbak regelmatig schoon te maken, kun je je kat tegen wormen beschermen.