hoe groot wordt een Maine Coon

Hoe groot wordt een Maine Coon? Alles wat je moet weten

De Maine Coon is wereldwijd één van de meest geliefde rassen. Deze vriendelijke reuzen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten.

De grootte van de Maine Coon kan variëren, maar één ding is zeker: deze lieve langharige kat zal zeker veel groter worden dan een gemiddelde kat!

Mannelijke Maine Coons worden groter dan hun vrouwelijke tegenhanger, en bereiken een enorm gewicht van 6 tot 11 kilo. Deze lieve raskatten kunnen een lengte van 1 meter bereiken, hoewel deze mogelijkheid afhangt van de genen en het voer van de kat. Mannelijke Maine Coons worden tussen de 25 en 40 centimeter hoog, terwijl de vrouwtjes iets kleiner blijven met 20 tot 35 centimeter.

Maine Coon maattabel

Hieronder zie je een tabel met de gemiddelde grootte van de Maine Coon.

Houd er rekening mee dat deze cijfers aanzienlijk kunnen variëren en sterk afhankelijk zijn van de genen van de kat en van het soort kattenvoer dat de kat krijgt.

Gemiddelde matenMannelijkVrouwelijk
Lengte in cm48-10148-101
Hoogte in cm25-4020-35
Gewicht in kg6.8-11.33.6-5.4

Hoe groot kan een Maine Coon worden?

maine coon grootste huiskat wereld

Deze gespierde katten met grote botten worden groter dan de meeste andere rassen, maar zijn meestal ongeveer even groot als de Noorse Boskat of Ragdoll.

Een Maine Coon blijft 4 tot 5 jaar groeien, voordat hij of zij volgroeid is. Andere katten hebben in vergelijking ongeveer 2 jaar nodig om fysiek volwassen te worden. Dit kan verklaren waarom ze groter dan gemiddeld zijn.

De bovenstaande tabel geeft je een goede indicatie van de gemiddelde grootte van een Maine Coon die je kunt verwachten voor zowel mannetjes als vrouwtjes.

Hoewel deze gemiddelden een goed referentiepunt zijn voor de waarschijnlijke grootte van je momenteel kleine Maine Coon kitten, moet je er niet blindelings van deze cijfers uitgaan.

Dit komt omdat de maatvoering enorm kan variëren, en zoals bij alle dieren, zullen er altijd uitzonderingen op de regel zijn.

Sommige mensen beweren een Maine Coon te hebben gehad die wel 15.9 kg wogen, wat aanzienlijk groter is dan het gemiddelde van het ras namelijk 6.8 tot 11.3 kilo. Dus wees voorbereid op het onverwachte.

Grootste Maine Coon ter wereld

Een Maine Coon genaamd Stewie haalde het Guinness World Records 2010 en behaalde de titel voor ‘de langste kat van zijn ras’. Hij mat een ongelooflijke 123.19 centimeter, dat werd berekend door te meten vanaf het puntje van zijn neus tot het puntje van zijn staart.

Volgens de gegevens was zijn staart alleen al een gigantische 40.64 centimeter lang.

Stewie woog ook maar liefst 15 kilogram.

Volgens zijn eigenaren werd er geen speciaal dieet gevolgd en werden er geen ongebruikelijke kweekmethoden gebruikt om de grootte van zijn groei te beïnvloeden. Hij stopte letterlijk niet met groeien!

Waarom wordt een Maine Coon zo groot?

Deze vriendelijke reuzen die vaak de ‘honden van de kattenwereld’ worden genoemd, hebben een geschiedenis die in mysterie is gehuld.

Ondanks vele mythes die door de jaren heen de ronde deden, blijft het erfgoed van de Maine Coons nog steeds onduidelijk.

Deze onduidelijkheid maakt het enigszins moeilijk om precies te concluderen waarom dit specifieke ras zo groot wordt.

Men is het er echter over eens dat de genen van het ras een belangrijke rol speelt in de reden waarom de Maine Coon over het algemeen zo groot wordt.

Sommigen beweren dat de Maine Coon in de loop van de tijd is geëvolueerd om het koude klimaat in Maine, Verenigde Staten, het hoofd te bieden. Of dit waar is of niet, zullen we nooit precies weten.

Als je echter naar de poten van dit ras kijkt, zul je onmiddellijk zien dat ze enorm en donzig zijn. Hun grote poten zijn ideaal om door de sneeuw te wandelen.

Fabeltjes over de grootte van de Maine Coon

De Maine Coon is één van de oudste natuurlijke rassen in Amerika en is de officiële staatskat van Maine. De ware achtergrond van deze populaire kat blijft echter een mysterie.

Sommigen vragen zich af of de afkomst van de Maine Coon een aanwijzing zou kunnen bevatten waarom dit kattenras zo groot wordt?

Fabeltje 1: Huiskat en wasbeer

Jarenlang hebben mensen beweerd dat de Maine Coon het resultaat is van een paring tussen een wasbeer en een halfwilde huiskat.

Dit fabeltje is een lange tijd zeer populair geweest, maar wordt nu als biologisch onmogelijk beschouwd.

Het kwam oorspronkelijk in een stroomversnelling vanwege de gelijkenis tussen de Maine Coon en de kleur van de wasbeer.

De borstelige staart van de wasbeer werd ook beschouwd als bewijs van dit fabeltje.

Maine Coons zijn er in een reeks van meer dan 84 kleuren, hoewel historisch gezien alleen bruine vachtpatronen de titel Maine Coon kregen.

Tot op de dag van vandaag komen lila- en chocoladekleuren niet in aanmerking voor de stamboomstatus.

Fabeltje 2: Marie Antoinette

Het tweede fabeltje die in de loop van de tijd aan populariteit won, heeft betrekking op Marie Antoinette, de voormalige koningin van Frankrijk.

De geschiedenis vertelt over haar wanhopige poging om Frankrijk te ontvluchten tijdens de Franse Revolutie, op een schip op weg naar de Verenigde Staten onder leiding van kapitein Samuel Clough.

Ondanks de hulp van de kapitein bereikte ze de Verenigde Staten niet veilig en werd ze in 1793 geëxecuteerd.

Er wordt echter aangenomen dat Marie Antoinette vóór haar dood zes van haar dierbare Turkse Angora katten op het schip van kapitein Samuel Clough had geladen.

Ondanks het slechte lot van Marie kwamen haar dierbare katten veilig aan in Wiscasset, Maine.

Er wordt aangenomen dat deze zes katten vervolgens paarde met de kortharige huiskatten die in Maine waren, wat resulteert in het Maine Coon ras dat we tegenwoordig kennen en waar we van houden.

Fabeltje 3: Scheepskatten

Historisch gezien werden katten vaak op schepen gehouden om het aantal muizen onder controle te houden.

Het meest waarschijnlijke fabeltje is daarom dat deze overzeese langharige scheepskatten paarde met reeds bestaande kortharige huiskatten.

Men denkt dat de langharige katten mogelijk Angora katten waren, geïntroduceerd door zeelieden uit Nieuw Engeland, of langharigen die door de Vikingen naar Amerika zijn gebracht.

Worden mannelijke Maine Coons groter dan vrouwtjes?

De mannetjes van het Maine Coon ras zijn over het algemeen groter dan hun vrouwelijke tegenhangers, omdat ze vaak meer wegen en groter worden.

Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben echter een gemiddelde maximale lengte van 100 centimeter, dus het is mogelijk dat het vrouwtje net zo lang wordt als het mannetje.

Het is belangrijk op te merken dat er een mate van overbrugging is tussen de gemiddelde cijfers (zie gemiddelde maattabel hierboven) van volwassen mannelijke en vrouwelijke Maine Coons.

Het is zeer goed mogelijk dat een vrouwtje groter wordt dan een mannetjes Maine Coon.

Als je je zorgen maakt over de uiteindelijke grootte van een Maine Coon, dan is het in het algemeen veilig om aan te nemen dat een mannetjes Maine Coon groter zal worden dan een vrouwtje.

Kun je de grootte van een Maine Coon voorspellen?

Maine Coon kitten

Het is niet te voorspellen hoe groot een Maine Coon kitten zal worden.

De genen van een Maine Coon kitten zal duidelijk een grote rol spelen in de uiteindelijke grootte van de Maine Coon, maar de genen van de kat kunnen recessieve genen bevatten die ervoor zorgen dat de kitten veel kleiner (of groter) is dan de ouders.

Wanneer je een Maine Coon kitten koopt, is het enige waar je zeker van kunt zijn dat je nieuwe gezinslid vrijwel zeker veel groter zal worden dan een standaard huiskat.

Om dit in perspectief te plaatsen: een gemiddelde normale kat wordt tussen de 23 en 25 centimeter hoog, terwijl een Maine Coon gewoonlijk tussen de 25 en 40 centimeter hoog wordt!

Hoeveel ruimte heeft een Maine Coon nodig?

Elke Maine Coon groeit anders en varieert in lichamelijke verhoudingen.

Als gevolg hiervan is er niet een bepaalde hoeveelheid ruimte die je in je huis nodig bent als je een kat van dit ras zou willen hebben.

De benodigde ruimte hangt uiteindelijk af van de grootte van je Maine Coon. Hoe groter je kat, hoe groter de ruimte die nodig is om ze te huisvesten.

Het is verstandig om na te denken over de hoeveelheid beschikbare ruimte in je huis voordat je een Maine Coon koopt.

Deze kittens zien er nu misschien klein uit, maar zullen snel groter worden dan de gemiddelde kat die je op straat ziet lopen.

Krabmeubelen van standaardformaat zijn op de lange termijn gewoon niet voldoende.

Uit persoonlijke ervaring ontdekte ik dat zelfs de grootste standaard krabpaal de tand des tijds nauwelijks heeft doorstaan.

Mijn kat ontgroeide binnen het eerste jaar al snel de platformen en hangmatten.

Een grote krabpaal zoals deze op bol.com is geen overbodige luxe, omdat de platformen groot en stevig genoeg zijn voor een Maine Coon.

Ik hou ervan hoe de pilaren van deze toren zijn ontworpen als krabpalen, waardoor katten van grote rassen zich volledig kunnen strekken terwijl ze krabben.

Conclusie

Ondanks dat de geschiedenis van de Maine Coon vrij onbekend is, worden deze grote katten massaal aanbeden en zijn ze geliefd bij velen.

Oorspronkelijk afkomstig uit Maine, Verenigde Staten, worden ze vaak ‘vriendelijke reuzen’ genoemd vanwege hun extreem relaxte temperament, sociale karakter en onvoorwaardelijke liefde die ze je geven.

Door hun grote fysieke aanwezigheid zien ze er majestueus en gedurfd uit (sommigen zeggen zelfs eng).

Maar in werkelijkheid is dit grote kattenras één van de zachtste, vriendelijkste rassen die je ooit bij je thuis zou kunnen verwelkomen.

De Maine Coon is loyaal en buitengewoon sociaal. Ze zijn geweldig in de buurt van jonge kinderen en lijken niet bang te zijn voor het opwindende gekrijs en snelle bewegingen van jonge kinderen!