hebben katten emoties

Hebben katten emoties? Alles wat je moet weten

Katten staan bekend om hun nieuwsgierigheid en hun ondeugende gedrag. Het is niet meer dan normaal om ons af te vragen: kunnen katten gevoelens en emoties hebben zoals mensen?

Katten kunnen inderdaad verschillende emoties voelen. Neem de verschillende soorten genegenheid die ze tonen aan hun kattenouders.

We weten dat katten basisgevoelens hebben, zoals moe zijn, speels zijn of hongerig zijn.

Maar hoe zit het met echte emoties zoals angst, woede, geluk of verdriet? Eerlijk gezegd hebben katten grotere emotionele capaciteiten dan je misschien denkt.

Veel voorkomende emoties bij katten

Hoewel huiskatten van alle rassen en leeftijden emoties kunnen ervaren, zijn er verschillende gevoelens die alle katten in een bepaalde situatie kunnen voelen. Let wel, tenzij je goed oplet, zal de kat niet per se laten zien dat hij overweldigd is.

Angst en agressie

Angst is één van de meest primaire emoties die alle levende organismen kunnen ervaren.

Hetzelfde geldt voor huiskatten. Katten kunnen gemakkelijk schrikken of bang worden, zelfs door iets dat zo onschadelijk is als de beltoon van je telefoon. De stofzuiger en de wasmachine zijn twee alledaagse huishoudelijke voorwerpen waar katten bang voor kunnen zijn.

Agressie bij katten kan worden veroorzaakt door angst of door iets dat de persoonlijke ruimte en het territorium van de kat binnendringt. Dit gedrag komt ook naar voren door jaloezie, die zelfs de meest relaxte kat kan treffen.

Agressief gedrag resulteert vaak in bijten en krabben en andere soorten “verbale” of fysieke aanvallen. Huiskatten zijn geen speelgoed en ze houden er niet van om als emotieloze objecten zonder behoeften behandeld te worden.

Zo kan agressie zelfs worden uitgelokt door zoiets eenvoudigs als het plagen van je huiskat met zijn favoriete speeltje terwijl je hem niet toestaat mee te spelen.

Genegenheid en gehechtheid

Wanneer katten zich veilig, gelukkig en tevreden voelen met hun kattenouders, raken ze gemakkelijk aan hen gehecht. Je kat zal niet dezelfde liefde ervaren die jij voor je kat voelt, maar je kat zal zeer zeker op zijn of haar manier van je houden.

Sommige katten spinnen. Anderen volgen je overal waar je ook gaat, zelfs als je naar de badkamer gaat. Dan is er ook nog het schootkat-type, dat de hele dag op je schoot kan slapen. Elke kat is uniek. En als zodanig zal elke kat zijn genegenheid op verschillende manieren uiten.

Verdriet

Katten kunnen zeker verdriet voelen. Kittens hebben vaak last van verlatingsangst. Volwassen en oudere katten rouwen om een verloren speeltje, een verloren kameraad of zelfs om hun vorige omgeving in het geval dat ze onlangs naar een nieuw huis zijn verhuisd.

Elk huisdier kan zich eenzaam voelen en depressief worden zonder voldoende sociale interactie.

Als jij één van die katteneigenaren bent die zijn huiskat voor een wat langere tijd alleen thuis moet laten, kun je voor je kat een speciale camera kopen. De besten worden geleverd met een interactieve laser en kunnen opnames van je stem voor je huiskat afspelen.

Wat te doen als je kat wordt overweldigd door emoties?

Katten van elk ras, elke leeftijd of geslacht kunnen overweldigd raken door hun emoties. Ze kunnen ernstig depressief, overdreven opgewonden, erg angstig of overgenomen worden door agressie.

Als je je huiskat niet kunt kalmeren, zijn er relaxantia en milde kalmerende middelen die je kat kunnen kalmeren. In extreme gevallen moet je de hulp van je dierenarts inroepen.

Er zijn veel manieren om de gevoelens van je huiskat te begrijpen door zijn lichaamstaal in de gaten te houden.

De staartpositie geeft aan hoe een kat zijn omgeving waarneemt en wat hij op een bepaald moment voelt. Bovendien verraadt de slaaphouding van de kat ook enkele gevoelens van de kat. Het kan duiden op angst, alertheid, het gevoel veilig te zijn, enzovoort.

Niet-gediagnosticeerde gezondheidsproblemen kunnen er ook voor zorgen dat je huiskat zich op verschillende manieren gaat gedragen. Verwaarloos de gezondheid of emoties van je kat nooit. Als je vermoedt dat er iets mis is met je dierbare huiskat, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met je dierenarts.