kat miauwt 's nachts

Waarom miauwt mijn kat ’s nachts? Alles wat je moet weten

Katten zijn nachtdieren. Hoewel huiskatten overdag actief kunnen zijn, is overdag normaal gesproken hun tijd om lekker te dutten.

Omdat katten ’s nachts actiever zijn, produceren ze ‘s nachts ook meer geluiden uitgerekend wanneer jij probeert te slapen. En één van deze geluiden is miauwen. Andere geluiden kunnen zijn; gillen, huilen, tjirpen … Zo kan ik nog wel even doorgaan. En het is allemaal niet prettig!

Dus waarom miauwt je kat of kitten ’s nachts constant? Begrijpt je lieve kat dan niet dat je wat rust nodig hebt?

Helaas begrijpt je kat dit niet.

Katten zien de wereld niet zoals een mens. Hun sterk verhoogde zintuigen maken ze tot geweldige jagers, vooral ’s nachts. En deze nachtelijke jagers zijn niet gewend aan een mensachtig slaapschema en geven hier niets om.

Maar wat heeft het nachtelijke miauwen van katten te maken met hun slaapcyclus? Om eerlijk te zijn meer dan je denkt.

Als je kat een dagdier was, zou het nachtelijke miauwen overdag gebeuren. Het enige verschil tussen ’s nachts miauwen en overdag miauwen is dat de kat het doet terwijl jij probeert te slapen.

Sommige katten zijn luidruchtiger dan andere. Neem bijvoorbeeld de Oosterse Korthaar. Andere rassen zijn gewoon wat stiller en relaxter. Jonge kittens van alle rassen hebben de neiging om constant te miauwen in vergelijking met volwassen katten.

En natuurlijk zijn oudere katten ook luidruchtiger dan hun jongere tegenhangers. Maar wat veroorzaakt het nachtelijke miauwen? Welnu, er zijn verschillende redenen achter dit soort problematisch gedrag. En sommigen daarvan moet je wel serieus nemen.

Maar maak je geen zorgen! Niet alle factoren die ’s nachts tot miauwen leiden, zijn reden tot paniek!

Waarom miauwen katten ’s nachts?

De twee soorten redenen achter dit gedrag zijn emotioneel en fysiek. Beide kunnen worden veroorzaakt door een factor uit het verleden van de kat, maar ook door een recentere oorzaak.

Dorst en honger

Ongeacht het ras en de leeftijd van je kat, zijn dorst en honger de meest voor de hand liggende reden waarom je kat ‘s nachts miauwt. Als je kat geen voer of water in zijn bak heeft, kan het zijn dat hij naar wat eten of drinken verlangt. Katten hebben geen sterk gevoel van uitdroging, in tegenstelling tot mensen. En ze haten het drinken van water uit diepe kommen als daardoor hun snorharen nat worden.

Zorg ervoor dat je je kat dagelijks voldoende voedsel geeft en dat je het altijd in schone kommen aanbiedt. Blijf de kat elke dag op een vaste tijd voeren. Je kunt er ook voor kiezen om automatische voerautomaten en drinkfonteinen aan te schaffen. Een ander idee is om ’s nachts wat lekkers voor je kat in je huis neer te leggen.

Aandacht

Zelfs de meest verlegen en afstandelijke kat ter wereld heeft soms nog wat aandacht nodig. Een mogelijke emotionele reden voor het miauwen is dat je kat gewoon sociale interactie wil.

Speel met je kat, neem deel aan trainingssessies, verzorg hem en vindt manieren om dagelijks een band met je kat op te bouwen. Je kunt ’s nachts wat speelgoed in de kamer van je kat neerleggen. Kies voor interactief speelgoed, waar je kat zichzelf mee kan vermaken. Probeer de kat te vermoeien met een leuk spelletje voordat je naar bed gaat, zodat hij zich minder actief voelt als je wilt gaan slapen.

Stress of angst

Jonge kittens miauwen vaak ’s nachts. Emotioneel gewonde katten, zoals gestreste of bange katten of katten die een scheidingsperiode doormaken, zullen ’s nachts ook luidruchtig zijn.

Sommige kattenouders zijn tegen het idee om hun katten in hun slaapkamer te laten slapen. Als jij zo’n kattenouder bent, maak de kattenmand dan zo comfortabel mogelijk. Gebruik zachte dekens of vul een kruik met warm (geen kokend) water. Kalmeer de kat met zijn favoriete speeltjes en gebruik, indien nodig, milde relaxantia als je kat extreem bang is.

De kat kan gestrest raken, zelfs door de aanwezigheid van een nieuw familielid, zoals kinderen of een ander huisdier. Als je onlangs naar een nieuw huis bent verhuisd, kan dat ook angst opwekken. Zorg er altijd voor dat je kat een rustige, ruime en comfortabele kamer heeft voor als hij slaapt.

Krols

Hoewel vrouwelijke katten geen menstruatie hebben, willen zowel mannetjes als vrouwtjes zich voortplanten. Als je kat luidruchtig wordt, kan dit er eenvoudig op wijzen dat je kat krols is en wil paren.

Vrouwelijke katten zijn berucht luidruchtig tijdens deze periode. Ze zullen miauwen, sissen, jammeren en tjirpen. Een van de manieren om dit probleem bij beide geslachten aan te pakken, is door je kat te steriliseren of castreren.

Fysieke pijn

Als volwassen katten gehoor- en zichtproblemen krijgen naarmate ze ouder worden. Kunnen ze bang worden als het donker wordt of van het niet meer zo goed kunnen horen als vroeger. Als dat het probleem is, laat dan gewoon een lichtje aan voor je kat.

Ongeacht het ras of de leeftijd van je kat, je kleine haarbal is altijd vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen. Fysieke pijn zal er zeker voor zorgen dat je kat ’s nachts miauwt. Als er geen andere logische verklaring is voor het luidruchtige gedrag van je kat, kan het miauwen duiden op een ziekte.

Als je twijfelt over de gezondheid van je kat, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij je dierenarts voor een grondige controle. In het beste geval is er lichamelijk niets mis met je kostbare kat. Als je kat echter inderdaad wel ziek is, dan geldt hoe langer jij wacht, hoe ernstiger de toestand van je kat zal worden.