kat territoriaal

Zijn katten territoriaal? Alles wat je moet weten

Hoe majestueus, gracieus en elegant katten ook kunnen zijn, kunnen ze ook zeer beschermend worden. Katten zijn geen groepsdieren, in tegenstelling tot sommige andere roofdieren, maar ze kunnen echter wel territoriaal zijn en dan voornamelijk binnen gebied.

Katten zijn natuurlijke jagers met extreem scherpe zintuigen, vooral als het gaat om hun gezichtsvermogen en hun reukzin (geur).

Dankzij zijn benijdenswaardige reukvermogen en de natuurlijke territoriale aard van een kat, kan je relaxte kat behoorlijk wild worden, zelfs als je denkt dat er geen logische reden is voor dit soort gedrag.

Waarom zijn katten territoriaal?

Hier is het snelle antwoord: ze worden op deze manier geboren. Het is hun natuurlijke aard.

Katten zijn vleeseters en ongeacht het feit dat katten al eeuwenlang als huisdier worden gehouden, hebben alle katten wilde en ongehoorzame eigenschappen.

Het zijn geweldige jagers en zelfs als je kat altijd binnenshuis verblijft en extreem tolerant is voor onbekende geuren, is je kat nog steeds territoriaal.

Katten zien de wereld eigenlijk op drie manieren.

Zij zien:

  • Hun thuisbasis
  • Hun gebied
  • De vreemde wereld buiten dat gebied

De thuisbasis is in feite het bed van je kat.

De rest van je appartement of woning wordt gezien als hun gebied, ook wel hun jachtgebied genoemd.

Als je je kat in je tuin laat rondlopen, dan is je huis de thuisbasis en is je tuin waarschijnlijk het jachtgebied.

Hoe onafhankelijk katten ook zijn, ze voelen de behoefte om hun thuisbasis en jachtgebied te beschermen. Hier is waar het territoriale deel begint – elke kat, ander dier, mens of levenloos object kan als indringer worden beschouwd.

Als de kat een onbekende geur oppikt, of het nu een nieuw huisdier, een nieuwe bezoeker of een nieuw meubelstuk is, zal je kat het onmiddellijk als opdringerig beschouwen.

Wanneer je kat zich bedreigd voelt door deze inbreuk, zal je kat zich anders gaan gedragen.

Hoe markeren en beschermen katten hun territorium?

Het hangt eigenlijk af van de kat, omdat elke kat op zichzelf uniek is.

Wanneer iets of iemand het territorium van je kat binnendringt, maakt het je kat bang en maakt het hem angstig om met de situatie om te gaan.

Katten blazen, staren, grommen en vertonen andere tekenen van waarschuwing, waaronder plotselinge vocale of non-verbale veranderingen in hun houding.

Al deze tekenen zijn bedoeld om de indringer te waarschuwen dat de kat het gebied al heeft opgeëist.

Na een waarschuwing te hebben gegeven, zullen sommige katten proberen te ontsnappen aan een fysieke confrontatie door er snel van tussen te gaan.

Helaas is er geen manier om 100 procent te voorspellen of je eigen kat dit ook zal doen.

Zelfs als de kat standaard ontspannen, vriendelijk en tolerant is, kan hij aanvallend en agressief worden als hij zich bedreigd voelt.

Hoewel sommige katten geen verdere maatregelen nemen tegen vermoedelijke indringers, zullen anderen aanvallen met klauwen, tanden en veel herrie, soms zelfs bij hun eigen kattenouders.

Behalve waarschuwen en aanvallen om hun geclaimde gebied te beschermen, markeren katten ook hun territorium.

Katten markeren hun territorium meestal door te plassen, sproeien, wrijven en krabben. Katten kunnen geur afgeven via ontlasting en via geurklieren op hun poten, staart en gezicht.

Een kat kan tegen meubels, mensen en zelfs andere katten wrijven om zijn kenmerkende, unieke geur te laten zinken in objecten of levende organismen die op zijn territorium verblijven.

Veel katten, vooral mannetje, plassen op tapijten, vloeren en andere meubelstukken om hun thuisbasis en jachtgebied te markeren.

Hoe om te gaan met een territoriale kat

Het eerste en belangrijkste bij het omgaan met een territoriale kat is om zijn gedrag te begrijpen. Is het aanvallend of verdedigend? Is het gericht op een ander dier, een mens of een levenloos object?

Door een nieuw meubelstuk mee naar huis te nemen, een gast te verwelkomen of een ander huisdier toe te laten op het territorium van je kat, kan het overbeschermende gedrag van je kat activeren.

Hoewel sommige katteneigenaren zullen beweren dat de beste manier om de omgeving aantrekkelijk en ontspannend te maken voor je kat, is door het te besproeien met kattenkruid, is eigenlijk niet helemaal juist.

De beste manier om met een territoriale kat om te gaan, is door onbekende geuren te verdoezelen.

De ultieme manier om dit te doen, is door nieuwe meubels, nieuwe huisdieren en nieuwe bezoekers te bedekken met de geur van je kat.

Gebruik één van de speeltjes of dekentjes van je kat en wrijf het tegen de mogelijke indringer voordat je de “indringer” aan je kat introduceert.

Op deze manier herkent je kat zijn eigen geur op de indringer. De herkenning van zijn eigen geur helpt de kat te ontspannen en verlicht zijn aangeboren beschermingsinstinct. Als zodanig zal de kat niet de behoefte hebben om zijn territorium te verdedigen.