katten en slaaphoudingen

Slaaphoudingen van een kat: wat betekenen ze?

Als er iets is waar katten meer van houden dan van iets anders, dan is het slapen.

Een volwassen katachtige kan tussen de 12 en 16 uur per dag slapen. Jonge kittens van zes maanden of jonger kunnen 20 uur per dag slapen.

Katachtigen dutten en slapen zich een weg door ongeveer twee derde van hun leven!

Je kunt jouw kat overal zien slapen – op het raam, in zijn bed, in jouw bed, op de bank, in jouw kledingkast, op het aanrecht, zelfs onder de bank. Zolang hij zich beschermd en gezellig voelt, zal de kat overal slapen, zelfs als je denkt dat zijn locatiekeuze de meest oncomfortabele plek op aarde lijkt!

Sommige katten slapen het liefst naast hun baasjes, vooral als ze extreem aanhankelijk zijn. Een van die rassen is de Sphynx kat, die altijd de warmste plek in huis zoekt.

Maar ongeacht de slaapplek en de dagelijkse routine van jouw donzige vriend, kan zijn slaaphouding je veel vertellen over de gevoelens van jouw huisdier en de manier waarop hij zijn omgeving waarneemt.

Slaaphoudingen van een kat en hun betekenis

De slaaphouding van een kat heeft verschillende betekenissen. Geen twee katten zijn hetzelfde, dus deze zijn niet universeel, maar over het algemeen zijn ze waar.

Als je kat slaapt in een gekrulde, halvemaanvormige positie en hij zijn staart om zijn lichaam heeft gewikkeld, betekent dit dat je harige vriend geen bedreigingen of gevaren in de buurt voelt.

De opgerolde halve maan

slaaphouding kat

Katten slapen meestal in deze houding als ze op een koude dag wat extra warmte willen behouden. Ze houden niet alleen zichzelf warm, maar ze houden ook hun buik verborgen en veilig voor de wereld.

Verscholen in of onder iets

kat onder deken

Het is niet ongebruikelijk om jouw kat onder de dekens of in jouw laden te vinden. Donkere hoeken, hoekjes en bekledingshoezen zorgen voor veiligheid, warmte en comfort.

En dat is precies wat de kat zoekt als hij in of onder de bekleding van meubelstukken ligt te dutten.

Uitgestrekte oren en half gesloten ogen

kat slaapt op bed

Katachtigen die slapen met half gesloten ogen en uitgestrekte oren zijn beslist zeer alert! Ze worden wakker bij de zwakste geluiden.

Vaak slapen pas geadopteerde katten die bij luidruchtige gezinnen wonen zo. De positie betekent dat de kat zijn waakzaamheid niet kan laten verslappen en niet goed kan slapen.

Buik omhoog

kat slaapt met buik omhoog

Als je kat slaapt met zijn buik omhoog in een hilarisch schrijlings liggende slaaphouding, dan is het de gelukkigste kat ter wereld!

Ligt je kat met zijn buik omhoog, dan voelt de kat zich 100% veilig en opgetogen. Dit type slaaphouding maakt het lichaam van de kat buitengewoon kwetsbaar en geeft de kat geen snelle kans om van het toneel te vluchten.

Als je haarbal op zijn rug rolt terwijl hij slaapt, betekent dit dat je huisdier je onvoorwaardelijk vertrouwt.

Katten “brood”

slapende kat

Soms komen katten in een ontspannen houding met hun voorpoten onder hun. In deze positie zijn ze meestal niet volledig in slaap, hoewel dat wel kan gebeuren.

Af en toe strekken ze zich iets naar voren en gaan ze slapen. Maar vaak zullen ze gewoon ontspannen en gedurende lange tijd tevreden blijven in deze positie.

Het is een soort van meditatieve houding voor katten. Hoe zen van hen!

Waarom slapen katten zoveel?

Katten slapen zoveel om een ​​goede reden. Vooral huiskatten.

Je denkt misschien dat katten zoveel slapen, gewoon omdat ze dat kunnen. Hoewel dat een klein deel van de redenering is, is er veel meer aan de hand.

Katten zijn roofdieren en je pluizige vriend is genetisch niet veel veranderd van de wilde katten die honderden of zelfs duizenden jaren geleden ronddwaalden.

Als jagers hebben katten het nooit gemakkelijk gehad om prooien te vangen. Dit betekent dat wilde katten veel moesten jagen op voordat ze eindelijk een maaltijd vingen. Dit betekende veel jagen, sluipen en wachten op het juiste moment om eindelijk toe te slaan.

Een prooi bespringen vereist een aanzienlijke uitbarsting van energie. Als de kat in het wild niet voldoende energie had om zijn prooi te vangen en te doden, zou zijn volgende potentiële maaltijd wegrennen en de kat hongerig achterlaten. Tijgers zijn daar tegenwoordig geweldige voorbeelden van.

Ze jagen op een vergelijkbare manier. Ze besteden veel tijd aan het besluipen van prooien en gebruiken vervolgens een enorme uitbarsting van energie voor het vangen van hun prooi. Helaas voor tijgers ontsnapt hun prooi vaak.

Katten zijn geëvolueerd om enorme uitbarstingen van energie mogelijk te maken voor het neerhalen van hun prooi. Dit betekent dat ze het grootste deel van de dag slapen terwijl hun lichaam de nodige energie opslaat.

Aan de andere kant is er nog een reden om veel te slapen. Als een kat slaapt, verbruikt hij niet veel energie. Door constant te slapen, kan je kat energie besparen voor wanneer hij het nodig heeft.

Laatste opmerkingen over slapende katten en algemene gezondheid

Sommige kattenrassen, zoals de Abessijn, houden van springen en klimmen. Dergelijke rassen slapen misschien het liefst op keukenbladen, in een kattenmand voor aan het raam en op moeilijk bereikbare hoogten. Het kopen van een kattenboom met verschillende hoogte niveaus zal geschikter zijn voor deze rassen dan een standaard kattenmand.

Ongeacht de slaaphouding van jouw katachtige haarbal, zorg ervoor dat de gezondheid en veiligheid van jouw kat jouw prioriteiten zijn.

Koop alleen kattenvoer van hoge kwaliteit, mis nooit afspraken met de dierenarts en negeer nooit de behoeften en het welzijn van jouw kat. Zolang jouw huisdier gezond, veilig en gelukkig is, zal het jou de rest van zijn leven koesteren.