katten en popcorn

Mogen katten popcorn eten? Is popcorn veilig voor katten?

Terwijl je naar films kijkt, zal je kat waarschijnlijk nieuwsgieriger worden naar de snacks die je aan het eten bent dan naar de film zelf, dus je zou misschien in de verleiding kunnen komen om ze een voorproefje te geven uit je bakje met lekkers. Dit is over het algemeen een heel slecht idee, maar hoe zit het nou met popcorn, kunnen katten popcorn eten? Laten we dit samen uitzoeken.

Voedingswaarde

Er zitten veel koolhydraten in popcorn en carnivoren zoals katten hebben geen graan nodig in hun dieet, ze kunnen dit namelijk niet goed verteren. De benodigde enzymen, vooral amylase, worden niet door katten aangemaakt en daarom levert het dus bijna geen voedingswaarde voor hen op. Ze bieden wel wat vezels aan je kat, maar daar zijn veel betere bronnen voor.

Hoewel een kat in zijn natuurlijke omgeving wel wat planten zou eten, is dat maar ongeveer 10% van hun normale dieet en als je de meeste commerciële kattenvoer producten controleert, zul je opmerken dat vele soorten voer een hoger percentage groenten bevat dan dit. Dus het heeft geen zin om dingen als popcorn aan hun dieet toe te voegen voor gezondheidsvoordelen.

Problemen

Net zoals het ons overkomt als we te veel popcorn eten, kan het bij katten buikproblemen veroorzaken. Het spijsverteringssysteem van de kat is veel gevoeliger dan dat van ons en de onverteerde maïs kan gaan gisten, wat kan leiden tot problemen zoals diarree. Het is een goed idee om wat probiotica voor katten te kopen en deze in huis te hebben als jouw kat de neiging heeft om met verschillende soorten voedsel te experimenteren, omdat deze het ongemak van spijsverteringsproblemen kan verlichten.

Schadelijke ingrediënten

We hebben tot nu toe gewone popcorn besproken, maar we eten het nooit zonder er een beetje smaakstof aan toe te voegen en dit kan het gevaarlijkste deel van deze snack voor een kat zijn. Ik denk niet dat ik ooit popcorn zonder zout heb gegeten en katten assimileren veel minder zout dan wij, dus zelfs een paar stukjes kunnen leiden tot natriumvergiftiging die hart- en bloedstroomproblemen kan veroorzaken die zeer serieus moeten worden genomen.

Een keuze zonder zout is bijvoorbeeld popcorn gedoopt in chocolade, maar chocolade is ook zeer gevaarlijk voor katten omdat chocolade giftig is voor katten. Geef jouw kat nooit chocolade, want de symptomen die het kan veroorzaken, kunnen zelfs het leven van jouw huisdier in serieus gevaar brengen.

Lees ook: katten en chocolade

Kleine snack?

Als je kat echt nieuwsgierig is naar je popcorn en ze willen het graag proeven, kies dan een stuk dat niet zo veel zout bevat en laat ze het uitproberen, maar ga niet door met het voeren ervan, anders zal je je haarbal alleen maar schade toebrengen.

Een ander ding om zeker van te zijn is dat de maïs volledig gepoft is, want als dat niet het geval is, kan het zaad te moeilijk zijn om op te kauwen en kan het gebitsproblemen veroorzaken of zelfs een verstikkingsgevaar opleveren voor jouw kat, dus ik hoop bij deze dat ik voldoende redenen heb gegeven om jou twee keer na te laten denken voordat jij je kat deze snack laat proberen.

Kort antwoord:

Nee, ze kunnen wel een hele kleine hoeveelheid popcorn eten, maar het levert voor katten totaal geen voedingswaarde op en daarbij kan het veel problemen veroorzaken.