katten en varkensvlees

Mogen katten varkensvlees eten? Is varkensvlees veilig voor katten?

Varkensvlees heeft door de jaren heen een slechte naam gekregen, maar het is nog steeds een van de meest populaire vleessoorten ter wereld, waarschijnlijk alleen overtroffen door kip en rundvlees.

Als het om kattenvoer gaat, zien we niet vaak dat commerciële merken varkensvlees gebruiken, dus de volgende vraag is heel natuurlijk: kunnen katten varkensvlees eten? En zo ja, is het goed voor hen? Laten we het uitzoeken!

Voordelen

Het meeste onbehandelde vlees is goed voor katten, omdat het obligate carnivoren zijn en hun spijsverteringssysteem speciaal is ontworpen om vlees te verteren.

Omdat dit vlees veel eiwitten bevat wat katten echt nodig hebben in hun dieet, is het een goede keuze om aan hun menu toe te voegen en zelfs als het veel vet bevat, kunnen katten het goed verteren.

Let er echter wel op als je kat niet al te actief is, dat je kat niet te zwaarlijvig wordt.

Problemen

De meest voorkomende opmerking over waarom varkensvlees slecht is, is de mogelijke aanwezigheid van de parasiet trichinose, die kan worden overgedragen op mensen of katten door inname van besmet vlees.

Deze rondworm is veel gevaarlijker voor mensen dan voor katten of honden en de inspanningen om de invloed ervan te verminderen, hebben ertoe geleid dat het bijna is uitgeroeid bij huisdieren.

De belangrijkste risicobronnen zijn vrij wild zoals zwijnen, herten of beren. Ratten of muizen kunnen ook gastheer zijn van trichinella en buitenkatten lopen het risico deze ziekte van de laatst twee genoemde dieren te krijgen.

Sommige katten zijn allergisch voor varkensvlees, maar dit is zelden het geval. Als je tekenen van allergie opmerkt, zoals niezen, huiduitslag en buikklachten, dan kun je proberen om het vlees geleidelijk in dieet van je kat in te voeren om te kijken of deze aanhouden.

Commercieel kattenvoer

Zelfs als je ze misschien niet al te vaak in de winkels of online ziet, zijn er toch redelijk veel merken die kattenvoer produceren met varkensvlees als hoofdingrediënt, en deze zijn een veel betere optie dan het kopen van blikjes die voor menselijke consumptie zijn gemaakt, omdat ze veel minder zout bevatten.

Varkensvlees serveren

Afgezien van trichinose kan het rauwe varkensvlees andere parasieten bevatten die net zo schadelijk kunnen zijn voor katten als voor mensen, dus het is beter om het varkensvlees eerst te koken.

Zorg er ook voor dat je de botten verwijdert voordat je het varkensvlees kookt, omdat deze tijdens het koken kunnen versplinteren en zeer scherp kunnen worden, wat kan leiden tot mogelijke schade aan de keel of maag van jouw huisdier.

Er zijn andere manieren om rauw vlees klaar te maken voor consumptie, maar die laat ik over voor een ander artikel.

Bewerkt varkensvlees zoals spek of ham kan sulfiden bevatten en het hoge zoutgehalte zal waarschijnlijk hartproblemen, natriumvergiftiging en problemen met de bloeddruk veroorzaken als het te vaak wordt gegeven.

Lees ook: katten en ham

Dus bewaar deze liever voor jezelf en geef jouw kat voer dat speciaal met hen in gedachten is gemaakt, als je een gelukkige en gezonde katachtige vriend wilt hebben en houden.

Kort antwoord

Ja, varkensvlees kan veilig zijn voor katten als het maar goed bereid wordt, en met mate gevoerd wordt.