Mogen katten ham eten?

Kunnen katten ham eten? Als je een kat hebt die graag eet wat jij eet, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig of een stuk ham goed of slecht is voor jouw kat.

Je hebt misschien zelfs een kat die dol op ham is, en dat die kat die traktatie boven alle anderen lekker lijkt te vinden.

Het snelle antwoord op “Mogen katten ham hebben?” Is ja – maar er is meer dan dat.

Laten we eens kijken waarom.

Mogen katten ham hebben?

Het dieet van een kat moet zo goed mogelijk nabootsen hoe ze in het wild ook zouden eten.

Dat is wat katten gek maakt voor die blikken gevuld met vlees. Katten eten van nature een vochtrijk, met vlees gevuld dieet.

Katten zijn obligate carnivoren, of echte carnivoren. Ze hebben alleen vlees nodig in hun dieet.

Zelfs als we katten droge voeding geven, is het nog steeds zo ontworpen om hun te voorzien in het eiwit dat katten in het wild ook zouden eten.

Het is belangrijk om te streven naar voornamelijk ingeblikt voedsel van hoge kwaliteit. Dit vochtrijke voedsel kan helpen met het feit dat katten de neiging hebben om minder te drinken, compenseren, omdat ze gewend zijn om vocht uit hun voeding te halen.

Omdat katten hoe dan ook vlees nodig hebben, lijkt het logisch dat je jouw kat gemakkelijk ham kunt voeren.

Maar of je jouw kat ham kunt voeren, is eigenlijk niet zo eenvoudig als een simpele ‘ja’ of ‘nee’.

Katten en ham

Wat ham voor katten tot een grijs gebied maakt, is dat het zeer veel natrium bevat.

Vergeet niet dat katten al geneigd zijn om niet zoveel te drinken als andere dieren omdat ze afhankelijk zijn van vocht uit hun voeding.

Vleeswaren met ham bevatten vooral veel natrium. Volgens een bron is meer dan 40 procent van de menselijke natriuminname afkomstig van voedingsmiddelen zoals verpakte ham.

Nu is natrium redelijkerwijs niet schadelijk voor dieren. Maar op de lange termijn kan te veel van alles schadelijk zijn voor de gezondheid.

Dat gezegd hebbende, raadt een andere bron aan om jouw kat ham alleen als een snack te geven.

Het beveelt specifiek een plakje gekookte ham aan maar alleen als traktatie.

Waarom houden katten van ham?

Als je ooit in de buurt van een buitenkat bent geweest, heb je misschien gezien hoe bekwaam en gracieus ze zijn in het vangen van prooien.

Een van de bepalende eigenschappen van katten is hoeveel ze van vlees houden. En de krachtige roofzuchtige instincten van jouw kat zijn erop gericht om ervoor te zorgen dat hij een goede voorraad krijgt. Sommige soorten vlees zijn zelfs smaakvoller en verleidelijker dan andere.

De kenmerkende smaak van ham is voor veel mensen een grote favoriet, dus het is logisch dat we in de verleiding komen om wat te delen met onze harige vrienden.

Dus, eten katten ham, en is het veilig om te delen? Onze cultuur is verzadigd met afbeeldingen van verwende katten die genieten van het beste vlees uit blik op prachtige borden.

Hoewel je misschien opvalt dat nat ingeblikt voedsel een behoorlijk grote verscheidenheid aan vlees bevat, van kip tot lever tot kalkoen, zie je meestal geen ingeblikte ham voor katten. Of vind je ham als ingrediënt in een blikje van zijn favoriete merk.

Waarom is dat?

Is ham veilig voor katten?

Het is niet omdat ham ronduit onveilig is voor katten.

Zoals eerder vermeld, moeten katten vlees eten. Daarom moet hun dieet absoluut verschillende op vlees gebaseerde eiwitbronnen bevatten.

Wat ham zeker kan bieden.

Nee, de waarschuwing bij het bespreken van “Mogen katten ham hebben?” Komt niet alleen door de ham zelf.

Is ham slecht voor katten?

Zoals eerder vermeld, is de belangrijkste zorg bij de vraag: “Mogen katten ham hebben?” de natriumgehaltes in het vlees.

Een studie van M.L Chandler uit 2008, getiteld “Voedselveiligheid voor huisdieren: natrium in voedsel voor huisdieren” in het tijdschrift Topics in Companion Animal Medicine verklaarde: “Gezonde honden en katten lijken zich aan te passen aan de verschillende hoeveelheden natrium in hun dieet via bepaalde mechanismen. Er zijn geen sterke aanwijzingen dat een verhoogd natriumgehalte in de voeding het risico op hypertensie bij honden en katten verhoogt.”

“Maar,” vervolgt het rapport, “moet voorzichtigheid worden gebruikt bij het verhogen van de natriuminname van patiënten met nierziekte, omdat verhoogde natrium in de voeding een negatief effect op de nieren kan hebben, onafhankelijk van enig effect op de bloeddruk.”

Is ham goed voor katten?

Geheel los van de natriumvraag, is ham een vleeseiwit. En vleeseiwitten zijn precies wat katten nodig hebben om te gedijen.

Hoe de ham wordt gekookt, speelt echter in de wijsheid om het aan jouw kat te voeren.

En vergeet niet dat het altijd mogelijk is om je kat te veel van alles te voeren. Een evenwichtig en voedzaam dieet is noodzakelijk voor hun gezondheid en geluk.

Kunnen katten rauwe ham eten?

Je kat alleen rauw vlees voeren is een rage geworden onder eigenaren van gezelschapsdieren. Mogen katten rauwe ham hebben?

Het idee is dat je jouw kat geeft wat ze in het wild ook zou eten, wat niets anders is dan rauw vlees. De redenering luidt dat, omdat je jouw kat voedt wat hij van nature eet, dat dat hem gezonder en gelukkiger zou maken.

Je vraagt je misschien zelfs af of je jouw kat rauwe ham moet voeren als onderdeel van de trend van rauw vlees.

Een studie uit 2005 toont aan dat een primaire zorg bij het voeden van rauw vlees van dieren is dat het dier vatbaar is voor “enterobacterie”, die uiteindelijk ziekten zoals salmonellose en een ernstige vorm van diarree kunnen veroorzaken.

Als onderdeel van de studie werden 25 commerciële rauwe diëten voor honden en katten bacteriologisch onderzocht, waarbij een aantal bacteriën werd gevonden, Salmonella spp. werden gevonden in 20 procent van de diëten.

De huidige grote bestuursorganen ontmoedigen om jouw kat rauw vlees te geven.

Volgens een artikel uit 2013 raden de American Animal Hospital Association, AVMA en de Canadese Veterinary Medical Association af om rauw of onvoldoende gekookt vlees te gebruiken als onderdeel van het dieet van een hond of kat.

Dit betekent niet dat sommige katten niet gedijen op een rauw dieet, maar je moet je onderzoek heel zorgvuldig doen voordat je begint.

Kan ham bij mijn kat maagklachten veroorzaken?

Katten zijn individuen. Dit betekent dat specifieke voedingsmiddelen sommige van hen meer zullen beïnvloeden dan andere, of op verschillende manieren.

Het is dus zeker mogelijk dat ham jouw kat van streek kan maken als jouw kat een maag heeft die gevoelig is voor natrium of andere factoren.

Of het kan zijn dat hoe de ham wordt gekookt – of dat de ham überhaupt gekookt wordt – al een verschil kan maken.

Maar over het algemeen mag ham de maag van jouw kat niet van streek maken.

Kan ham hypertensie bij katten behandelen?

Omdat studies suggereren dat natrium het risico op hypertensie bij katten niet echt verhoogt, denken sommigen misschien dat het het verlaagt.

Maar dit is nog niet bewezen door het beschikbare bewijsmateriaal.

De studie van Chandler uit 2008 wijst erop dat natrium, zoals dat in ham, niet noodzakelijkerwijs bijdraagt aan hypertensie, “de huidige aanbeveling voor hypertensieve dieren is om hoge inname van zout in het dieet te vermijden zonder een specifieke inspanning te doen om het te beperken.”

Dus het antwoord op de gestelde vraag is nee, ham en andere natriumrijke voedingsmiddelen behandelen hypertensie niet.

Maar mogen katten ham eten? Het antwoord is nog steeds ja.

Mogen kittens ham eten?

Kunnen katten ham eten als ze nog steeds als kittens worden beschouwd?

Kittens zijn jong en als zodanig hebben ze een meer delicate spijsvertering.

We raden je aan om het complete voer van jouw kitten te blijven gebruiken wanneer ze bij je thuis komen. Dit zorgt ervoor dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben om fit en gezond te blijven en het risico op buikproblemen minimaliseren.

Traktaties met ham

Ham zelf is vrij eenvoudig. Maar dat betekent niet dat er geen verschillende manieren en tijden zijn waarop het aan jouw kat kan worden gegeven!

  • Kleine stukjes ham als traktaties
  • Stukjes ham gemengd met natvoer
  • Kleine stukjes ham bovenop droogvoer
  • Een plakje gekookte ham als ochtend- of avondmaaltijd

Alternatieven voor ham voor katten

Als je niet van plan bent om jouw kat ham te voeren, of als je kat een kieskeurige eter is en niet van ham houdt, overweeg dan deze opties.

  • Kalkoen
  • Google “zelfgemaakte traktaties voor katten”

Samenvatting van dit artikel

Kunnen katten veilig ham eten?

Het natriumgehalte in ham vormt geen problemen voor de gezonde katten. Maar neem contact op met jouw dierenarts als jouw kat gezondheidsproblemen heeft.

Katten en ham gaan samen zolang je jouw kat ham als traktatie geeft, die goed gekookt is.

Je harige kleine vriend zal het waarderen als je gelooft in het voeden van ham als een lekkere snack voor jouw kat.

We raden niet meer dan een half plakje, om de twee of drie dagen aan.

Ham en katten lijken misschien een grappige combinatie voor jou, of het voeren van ham aan katten kan een normaal onderdeel van je week zijn!