Mogen katten zalm eten? Is het ook een superfood voor katten?

Zalm wordt aangeprezen als gezond voedsel. En dat is het echt! Het bevat niet alleen veel gezonde voedingsstoffen, maar het bevat ook de meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde “goede vetten”. Zolang het niet is gekookt met zware, vetmakende oliën, kan zalm worden beschouwd als een gezond voedsel voor het hart. Plus daar bovenop zit het ook nog eens bomvol met vitamines en eiwitten.

Mensen die met stress en depressie te maken hebben, kunnen worden aanbevolen om wat van dit smakelijke en voedzame hersenvoedsel te eten. Omdat het de reactie op insuline verhoogt, wordt het aan mensen met diabetes aanbevolen om af en toe een portie zalm te nemen.

Katten en vis

kat smikkelt lekker op wat zalm

Katten lijken zeker van allerlei soorten vis te houden. Van de Rode lynx in het wild is het bekend dat ze zalm vangen in ondiepe beekjes. Jaguars en Siberische tijgers zijn niet bang om een beetje nat te worden als dat hun wat vis oplevert. Er is een oud Chinees volksverhaal over een jonge kat die leert dat hij geduld moet hebben en zich moet concentreren als hij vis wil.

Je hebt misschien gemerkt dat alleen al de geur van vis voldoende is om je harige, viervoetige vriend tot waanzin te drijven. Terwijl katten in het wild normaal gesproken geen diepzeevis zoals tonijn zouden eten, zou een vis zoals zalm die in zoetwaterrivieren en beken zwemt om te paaien zomaar in de kaken van een sluwe carnivoor terecht kunnen komen.

Klik hier om erachter te komen of je kat ham kan eten

Zou dit superfood veilig zijn om aan je kat te geven? En al die eiwitten en vitamines zien eruit alsof ze ook goed zouden zijn voor een kat. Je kunt je kat af en toe wat zalm voeren, maar er zijn een paar details om over na te denken.

Rauwe zalm

rauwe zalm

Katten mogen geen rauwe vis eten van welke soort dan ook. Zelfs als je besluit de huid van een zalm aan je kat te voeren, moet deze goed gaar zijn. Rauw vlees kan besmet zijn met E. coli en salmonella. Er zitten enzymen in rauwe vis die de Thiamine (vitamine B1) en andere B-vitamines vernietigen die je kat zo hard nodig heeft.

Sommige vissen dragen parasieten bij hun die aan je kat kunnen worden doorgegeven als ze rauw worden gegeten. Verwijder in elk geval de graat van de vis zodat je kat er niet in kan stikken.

Ingeblikte zalm

Ingeblikte zalm bevat meestal te veel zout om veilig te zijn voor je kat om te eten. Je gemiddelde kat heeft slechts ongeveer 21 milligram zout per dag nodig. Ingeblikt kattenvoer dat op smaak is gebracht met zalm is waarschijnlijk wel oké, maar lees voor de zekerheid het etiket toch maar eventjes.

Te veel zout kan leiden tot hypernatriëmie, een onbalans van elektrolyten. Dit kan leiden tot spasmen en epileptische aanvallen als de hersencellen krimpen. (Laten we eerlijk zijn, je kat heeft alle hersencellen nodig die ze krijgen kan!)

Gerookte zalm

Het is hetzelfde probleem als met zalm in blik. Gerookte zalm wordt meestal gepekeld met zout en heeft dus een te hoog natriumnitraatgehalte voor je kat om te hanteren. Het is het beste om een kat zalm te geven die grondig gekookt of gebakken is, maar dan zonder de dressings of kruiden die haar ziek kunnen maken.

Wat is de voedingswaarde van zalm?

gekookte zalm

Zalm bevat veel Omega-3-vetzuren, wat obesitas ontmoedigt, zolang je het maar niet overdrijft. Slechts een klein portie zalm bevat meer dan genoeg voedingsstoffen om bijvoorbeeld bloedarmoede te bestrijden. Daarbij zit zalm ook nog eens bomvol met vitamine B6 en goede eiwitten, een echte superfood dus.

Maar er zit ook kalium, selenium en niacine in. Het is een van de weinige vissoorten die voor zwangere vrouwen aangeraden wordt om te eten. Zalm is een van de gezondste vissoorten.

Hoe vaak kun je zalm aan katten geven?

Hoewel zalm een gezonde traktatie is, mag het geen maaltijdvervanger zijn. Het zou minder dan 15% van het totale dieet van je kat moeten zijn. Je kat ongeveer een keer per week zalm geven, moet veilig zijn. Niet meer dan twee of drie keer per week wordt geadviseerd.

Wat je ook doet, laat je kat niet verslaafd raken tot het punt dat ze niets anders eet. Een veiligere keuze is om kattenvoer en traktaties te geven waar zalm als een van de eerste ingrediënten vermeld wordt.

De mogelijke problemen van zalm

Zoals bij elke vis bestaat er een risico op kwikvergiftiging. Omdat zalm een plantenetende vis is, is het risico op kwikvergiftiging laag, maar wees toch voorzichtig. Voer je kat alleen vis dat uit schoon water komt. Zelfs jij moet alleen vis eten dat uit schoon water komt!

Van gekweekte zalm is bekend dat deze de omgeving beschadigt en mogelijk giftige chemicaliën bevat zoals methylkwik en dioxines (een verzamelnaam voor een groep van organische verbindingen). Weet dus waar je zalm vandaan komt!

Zoals met al het voedsel, leidt teveel tot obesitas. Leer welke hoeveelheid voedsel gezond is voor je kat en hou je eraan.

Klik hier om erachter te komen of je kat eieren kan eten

Gezondheidsvoordelen van zalm

De ontstekingsremmende zuren plus al dat selenium en vitamine A kunnen de immuniteit verbeteren. Als je een actieve kleine kat hebt die constant de theorie “katten landen altijd op hun poten” test, dan kan zalm hun botten versterken en hen helpen sneller te genezen. Zalm zit vol met het magere eiwit waar je kleine carnivoor naar hunkert.

De Omega 3 en 6 vetzuren zorgen ervoor dat je kat een gezonde huid en een dikke, glanzende vacht heeft. Het is zelfs aangetoond dat zalm de risico’s op kanker vermindert. Als het tijdens het kookproces niet vol zit met zout en vet, kan zalm een zeer gezond voedsel voor het hart zijn.

Conclusie

Hoewel zalm een van de gezondste soorten voedsel op de markt is, geldt wel het volgende gezegde “alles met mate“. Haal niets af van al die geweldige voordelen van zalm door zout en vet toe te voegen. Het is het beste als de zalm wild of op zijn minst verantwoord gekweekt is.

De vis, inclusief de huid, moet goed gekookt worden. Je kat heeft verschillende soorten voedsel nodig. Hoewel zalm een onderdeel van het dieet van je kat kan zijn, zou het geen belangrijk onderdeel moeten zijn.