Zalm staat bekend als een goed en gezond voedingsmiddel. En dat is het eigenlijk ook! Zalm bevat niet alleen veel goede en gezonde voedingsstoffen, maar het bevat ook meervoudige- en enkelvoudige onverzadigde vetten (goede vetten). Zolang zalm niet bereid wordt met slechte oliën en boter dan je kun je zalm als een gezond voedsel voor het hart zien! Het zit namelijk boordevol met goede vitamines en eiwitten.
Mensen die met stress en depressie te maken hebben, kunnen baat hebben bij het eten van zalm. Het is niet alleen goed voor het hart, maar ook voor de hersenen. Mensen met diabetes krijgen vaak het advies om geregeld een portie zalm te eten, omdat zalm het suikergehalte in het bloed stabiel houdt.
Maar hoe zit dat met katten?
Katten en vis
Katten houden sowieso van allerlei vis. Van een Rode lynx is het bekend dat ze hun zalm in ondiepe beekjes vangen. Jaguars en Siberische tijgers? Die zijn ook niet bang om nat te worden, als hun dat een lekker portie zalm oplevert.
Alleen de geur kan al voldoende zijn om je anders zo rustige kat in een bezeten kat te veranderen. Een kat zal in het wild normaal gesproken geen diepzeevis zoals tonijn eten. Simpelweg omdat ze er niet bij kunnen komen en laat staan vangen. Maar in het wild kunnen katachtigen gerust een vis zoals zalm in een beekje vangen!
Zou dit superfood ook veilig zijn om aan je kat te geven? En al die eiwitten en vitamines klinken alsof ze ook goed zouden zijn voor een kat. Je kunt je kat af en toe zalm voeren, maar je moet wel met een paar dingetjes rekening houden.
Rauwe zalm
Katten mogen geen enkele vissoort rauw eten! Ook al zou je de huid van de zalm aan je kat voeren, dan moet deze goed gaar zijn. Rauw vlees kan besmet zijn met E. coli en salmonella. Hier bovenop zitten er ook bepaalde enzymen in rauwe vis die de thiamine en andere belangrijke vitamines kapot maken die je kat zo hard nodig heeft.
Helaas bevatten sommige vissen parasieten die aan je kat kunnen worden doorgegeven als je kat rauwe vis eet! Hoe dan ook moet je altijd de graat van de vis verwijderen, zodat je kat hier niet in kan stikken.
Ingeblikte zalm
Vaak bevat ingeblikte zalm teveel zout waardoor het niet veilig is voor je kat om op te eten. Een gemiddelde kat heeft ongeveer per dag 21 mg zout nodig. Kattenvoer in blik dat op smaak is gebracht met zalm kan dan wel weer, maar lees wel eerst het etiket!
Te veel zout kan leiden tot hypernatriëmie (teveel zout in het bloed). Dit kan leiden tot spasmen en epileptische aanvallen als de hersencellen krimpen. (Laten we eerlijk zijn, je kat heeft alle hersencellen nodig die ze kan krijgen).
Gerookte zalm
Gerookte zalm heeft min of meer hetzelfde probleem als zalm uit blik. Gerookte zalm wordt namelijk gepekeld, en daardoor bevat het een te hoog zoutgehalte voor je geliefde kat. Daarom kun je het beste gekookte zalm aan je kat voeren. Laat de dressings en kruiden lekker achterwege, want die kunnen je kat juist weer ziek maken.
Wat is de voedingswaarde van zalm?
Zalm bevat veel omega-3-vetzuren, wat obesitas tegen gaat, zolang je het met mate neemt. Ongeveer 15 gram zalm bevat meer dan genoeg vitamine B12 om bloedarmoede te bestrijden. Er zit ook genoeg vitamine B6 in om al die eiwitten te verwerken, die volop in zalm te vinden zijn.
Maar er zit ook kalium, selenium en niacine. Het is één van de weinige vissoorten die borstvoedende en zwangere vrouwen ook daadwerkelijk mogen eten. Zalm is één van de gezondste vissoorten.
Hoe vaak mag je zalm aan een kat geven?
Zalm mag dan een gezonde lekkernij zijn voor je kat, het mag nooit een maaltijdvervanger worden. Het zou minder dan 15% van het totale dieet van je kat moeten zijn. Als je je kat 1 keer per week een klein beetje zalm geeft, dan zou dat veilig moeten zijn. Maar geeft niet vaker dan 2 of 3 keer per week een portie zalm aan je kat. Bij twijfel altijd overleggen met je dierenarts!
Wat je ook besluit, zorg ervoor dat je kat niet verslaafd raakt aan zalm. Want anders wil ze straks niets anders eten dan alleen maar zalm! Dan kun je beter kattenvoer kopen dat op smaak is gebracht met zalm, anders kun je online altijd nog op zoek gaan naar snoepjes voor katten waar zalm in verwerkt zit!
De mogelijke problemen van zalm
Zoals bij meerdere vissoorten bestaat er een risico op kwikvergiftiging! Zalm is een plantenetende vis, daardoor is het risico op kwikvergiftiging gelukkig laag, maar houdt de kans op vergiftiging altijd in gedachten. Voer je kat alleen vis die uit schone wateren komen, dat geldt trouwens ook voor jezelf!
Gekweekte zalm hebben gelukkig normaal gesproken lage kwikgehaltes, maar het moet gezegd worden dat het handig voor jezelf is om te weten waar de zalm vandaan komt!
Net zoals met alle andere voedingsmiddelen, is met mate zeer belangrijk! Een teveel kan leiden tot overgewicht, dus houdt dit in je gedachten. Jij kent je kat het beste, dus je komt er snel genoeg achter wat een juiste hoeveelheid is om aan je kat te geven!
Gezondheidsvoordelen van zalm
De ontstekingsremmende zuren plus al dat selenium en vitamine A kunnen de immuniteit verbeteren. Als je een actieve kleine kat hebt die constant de theorie “katten landen altijd op hun voeten” test, dan kan zalm de botten versterken en je kat helpen sneller te genezen. Zalm zit vol met goede eiwitten waar je kleine carnivoor zo naar hunkert.
De Omega 3 en 6 vetzuren zorgen ervoor dat je kat een gezonde huid en een dikke, glanzende vacht heeft. Het is zelfs aangetoond dat zalm de risico’s op kanker vermindert. Als het tijdens het kookproces niet vol zit met zout en vet, kan zalm een zeer goed voedsel voor het hart zijn.
Conclusie
Hoewel zalm één van de gezondste soorten voedsel op de markt is, moet het wel met mate gevoerd worden. Verpest niet alle geweldige voordelen van zalm door zout en vet toe te voegen. Het is het beste als de zalm wild is of op zijn minst verantwoord gekweekt is.
De vis, inclusief de huid, moet grondig gekookt worden. Je kat heeft altijd een goed kattenvoer nodig. Hoewel zalm een onderdeel van het dieet van je kat mag zijn, zou het geen belangrijk onderdeel moeten zijn!