katten en geesten

Kunnen katten geesten zien of ze op de één of andere manier aanvoelen?

Kunnen katten geesten zien? Zou jouw kat een poltergeist-voorspeller kunnen zijn? Deze vraag kan van toepassing zijn als je je kat ergens gefixeerd naar zag kijken terwijl er niets was, tenminste niets wat jij kon zien. Door de geschiedenis heen is er een verband ontstaan tussen katten en het bovennatuurlijke, vandaar Halloween en de gevreesde zwarte kat. Maar de vraag is: hebben katten een connectie met de geestenwereld die wij mensen niet kunnen zien?

Zien katten geesten of spoken?

Laten we eerst spoken en geesten definiëren. Geesten bestaan uit de energie van de ziel die is gepasseerd. Spoken zijn bedrukte afbeeldingen van de overleden persoon of het dier. Er zijn tekenen waar je met je katachtige vriend naar kunt zoeken als je denkt dat je kat een geest of spook ziet.

  • Als jouw kat iets met zijn ogen volgt dat onzichtbaar lijkt, en dan mogelijk zijn poot naar niets uitsteekt net alsof hij contact probeert te maken.
  • Sissen als er niets is, zich verstoppen onder het bed of bang zijn zonder duidelijke reden. Elk vreemd gedrag buiten de norm voor jouw kat kan een teken zijn dat er een geest aanwezig is.

Door de geschiedenis heen hebben katten mensen gefascineerd door hun onvoorspelbare gedrag. Katten lijken in een geheel eigen wereld te zijn door rond te kijken naar dingen die we niet kunnen zien of horen, maar zijn katten in staat om helemaal een andere realiteit te zien?

Katten en gezichtsvermogen

Katten hebben unieke eigenschappen als het gaat om gezichtsvermogen. Katten hebben zes tot acht keer zoveel cellen om objecten bij weinig licht te bekijken dan mensen. Nachtzichtvermogen gaat naar de katten, maar kleurzichtvermogen gaat naar de mensen.

Katten zijn meer bijziend dan mensen. Katachtigen hebben moeite om overdag van dichtbij scherp te stellen en objecten ver weg zijn waziger voor een kat dan voor een mens. Ze hebben een veel breder gezichtsveld dan mensen, en ze hebben ook een derde ooglid om hun ogen te beschermen en ze vochtig te houden.

Mensen kunnen drie kleuren zien, terwijl katten er twee kunnen zien, namelijk tinten blauw en geel. In plaats van een derde kleur hebben katachtigen de overhand met hun nachtzicht. Mensen kunnen ook nachtzicht hebben, mits ze een nachtkijker kopen.

Het gezichtsvermogen van een kat is uitzonderlijk scherp, maar alleen in het midden van hun gezichtsveld. Het buitenste gedeelte is wazig, dus als ze in de roofdier modus zijn, moeten ze ook vertrouwen op hun andere zintuigen, zoals geur en gehoor.

In 2014 ontdekten onderzoekers in Engeland dat katten gevoelig zijn voor en uv-licht kunnen waarnemen. Katten zien ongeveer hetzelfde als een blacklight om lichaamsvloeistoffen mee te detecteren tijdens een forensisch onderzoek. Wanneer katten hun territorium markeren door te plassen, ruiken ze het, maar ze kunnen het waarschijnlijk ook zien.

Hoe katten horen

Het gehoor van een kat lijkt veel op een satellietschotel en neemt zelfs het minste geluid waar. Katachtigen kunnen met een veel hogere frequentie horen dan zelfs hun hondengenoten. Honden hebben een gehoorbereik tot 45 kHz, mensen kunnen maar tot 20 kHz gaan, maar katten kunnen tot wel 79 kHz gaan.

Het ongelooflijke evenwichtsgevoel voor katten komt van het oor en de staart werkt als tegenwicht, wat de verbazingwekkende prestaties van acrobatiek verklaart die ze kunnen uitvoeren. Katten kunnen hoogfrequente geluidsbronnen lokaliseren die slechts 3 centimeter van elkaar verwijderd zijn op slechts 1 meter afstand.

Katten kunnen geluiden horen die geen enkele mens kan horen. Deze geluiden zijn onhoorbaar voor mensen vanwege hun extreem hoge frequentie. Dus de volgende keer dat je kat haar hoofd heen en weer beweegt, kan het een geest zijn, of het kan een muis zijn die buiten voorbij rent en dat ze probeert de locatie te bepalen.

Kunnen geesten katten zien?

Als er zoiets bestaat als een geest, dan kunnen ze misschien katten zien en zelfs met ze communiceren. Als er geesten bestaan en ze zien katten, zijn ze dan bang voor de katten? Helaas kunnen katten niet praten, dus ze zijn niet in staat om ons te informeren over een spookachtige aanwezigheid.

Conclusie

De vraag blijft: kunnen katten geesten zien? Als geesten bestaan en aanwezig zijn, ja, dan zijn ze meer dan in staat om ze te detecteren met hun unieke visie en gehoor. Als je kat plotseling haar rug kromt en sist naar wat niets lijkt te zijn, kan dat dan een geest zijn?

Sommige wetenschappers zijn van mening dat trauma’s en emoties een energieveld creëren en dat energieveld vormen kan veranderen, zoals in beelden en geluiden. Wij als mensen hebben te maken met emotionele problemen, en we zouden kunnen zeggen dat als die problemen intens genoeg zijn, we deze energie zouden kunnen creëren die we niet kunnen zien, maar onze katten wel kunnen zien. Onze katten kunnen extreme vormen van energie zien, die misschien van ons afkomstig zijn of van onze spookachtige gasten.

Aangezien katten dingen anders ervaren dan mensen, kunnen ze dan een connectie hebben met de geestenwereld die we niet begrijpen? De visie- en gehoorattributen van katten zijn verbluffend en het feit dat ze uv-licht kunnen zien, zou kunnen betekenen dat ze nog meer kunnen zien dan wij denken. Waar het op neerkomt, is dat we niet volledig weten wat katten kunnen zien, of het nu Casper het vriendelijke spookje is of Jasper de muis die buiten je huis rond rent.

Bronnen

  1. Nieuwetijdskind
  2. Vice