katten en tonijn

Mogen katten tonijn eten? Is tonijn goed voor katten?

Waarschijnlijk heb jij jezelf wel eens afgevraagd of katten tonijn mogen eten. Met de tegenwoordige cultuur van ons ga je bijna geloven dat katten nergens anders aan denken dan alleen maar vis.

Er zijn genoeg tekenfilms, reclames en fabels over katten die alleen maar vis willen eten. Veel kattenvoer en traktaties bevatten tonijn als een ingrediënt. Misschien heb je wel gemerkt dat wanneer jij een blikje tonijn los trekt, dat jouw kat naar jou toe komt rennen. Het is algemeen bekend dat katten van de geur en smaak van tonijn houden. Maar is het ook goed om katten een beetje ingeblikte tonijn te voeren?

Mogen katten rauwe tonijn eten?

Katten zouden helemaal geen enkele vissoort rauw moeten eten. Dus misschien is dat een goede reden om een deksel bovenop je aquarium te doen, en je gekochte vis van visboer in de koelkast te bewaren.

Het probleem is dat rauwe vis bacteriën kan bevatten die bij jouw kat een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Die bacteriën kunnen thiamine afbreken totdat jouw arme kat in een coma beland. Wil je toch per se vis aan jouw kat voeren, zorg er dan eerst voor dat de vis helemaal gaar is.

Mag een kat tonijn uit blik eten?

Tonijn uit blik is niet de beste optie. Ingeblikte tonijn voor ons mensen is voorgekookt, maar mist de broodnodige vitamines die een kat hard nodig heeft. Een goed kattenvoer op basis van tonijn (zoals deze bij bol.com) is een goede keuze om aan een kat te geven, omdat het alles bevat wat katten nodig hebben.

Als je ze überhaupt al tonijn geeft, doe dat dan heel sporadisch zodat ze niet verwend en verslaafd worden, en vervolgens weigeren om iets anders te eten.

Mag een kat tonijn in olie eten?

Olie is dikmakend, puur en eenvoudig. Je zou waarschijnlijk zelf ook geen tonijn met olie moeten eten. Als een kat tonijn krijgt, moet het tonijn zijn die in zijn eigen natuurlijke sappen wordt bewaard. Als je kat verleid moet worden om te eten, of gewoon echt naar tonijn snakt, kun je een beetje van dat sap over zijn of haar brokjes gieten om het wat smakelijker te maken.

Het sap bevat trouwens wel een hoog zoutgehalte, dus het wordt niet aanbevolen voor katten met hartproblemen of een hoge bloeddruk. Zelfs gezonde katten zouden slechts kleine hoeveelheden moeten krijgen.

Waarom is tonijn goed voor katten?

Katten kunnen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet af en toe kleine hoeveelheden tonijn eten. Het bevat eiwitten en aminozuren die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van een kat.

Katten kunnen kleine hoeveelheden tonijn eten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Het is rijk aan die eiwitten en aminozuren die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling van uw kat. Het bevat ook B-en C vitamines die de immuniteit verbeteren. Tonijn bevat gezonde antioxidanten die het lichaam van een kat helpen beschermen tegen vrije radicalen.

De thiamine, B vitamines en omega-3 vetzuren kunnen jouw kat energie geven. Voor een betere bloedcirculatie is er ijzer, riboflavine, niacine en zijn er andere voedingsstoffen. In tegenstelling tot tonijn op smaak gebrachte kattenvoer, bevat tonijn geen vismeel of kunstmatige conserveermiddelen en kleurstoffen.

Katten houden van de geur en smaak van tonijn, dus het is een goede manier om ze te verleiden tot het eten van onbekend voedsel.

Waarom is tonijn slecht voor katten?

Sommige dingen die je niet in tonijn kunt vinden, maar die jouw kat wel nodig heeft zijn; taurine en vitamine E. Als een kat vaak tonijn krijgt, vaker dan de kat nodig is, kunnen er problemen ontstaan als de kat van deze belangrijke voedingsstoffen beroofd wordt. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot de gele vetziekte. Een klein beetje thiamine kan goed zijn, maar een te veel kan een vergiftiging veroorzaken die het immuunsysteem kan verzwakken.

Tonijn kan veel kwik bevatten. Is je kat ineens zwak, geen coördinatie heeft of ineens een flinke uitslag krijgt, dan kan het zo maar zijn dat jouw kat last heeft van een kwikvergiftiging. Dan kun je het beste meteen met jouw kat naar de dierenarts toegaan. Een lichte vergiftiging valt misschien op te lossen door jouw kat meer water te laten drinken, maar een ernstige vergiftiging heeft toch echt de aandacht van een dierenarts nodig.

Mag een kitten tonijn eten?

Omdat tonijn voedingsstoffen bevat die de groei bevorderen, kan het misschien verleidelijk zijn om een kleine kitten ook wat tonijn te geven. Maar de risico’s wegen zwaarder dan de voordelen, omdat kleine kittens een nog grotere risico lopen op steatitis (gele vetziekte), kwikvergiftiging en epileptische aanvallen.

Een half volwassen kat kan misschien kleine hoeveelheden verdragen. Zo kan een klein beetje sap gebruikt worden om een gespeende kitten te helpen wennen aan het idee om alleen te moeten eten. Maar buiten dat om is het beter voor een kitten dat de kitten zijn of haar vitamines en voedingsstoffen uit andere en betere bronnen krijgt.

Antwoord:

Tonijn mag sowieso geen regelmatige basis zijn van het dieet van jouw kat. Het kan een goede traktatie zijn, of kan af en toe gebruikt worden om de eetlust van een kat op te wekken.

Gelukkig zijn er genoeg soorten kattenvoer en snacks te koop, die de geur en smaak van tonijn bevatten.

Als ik jou een geweldige kattenbrok met vissmaak mag aanraden, is dat de Orijen 6 fish cat kattenvoer.

Klik hier om de actuele prijs van Orijen 6 fish cat kattenvoer te bekijken op bol.com

Hoe dan ook lees anders een keer het etiket van het voer dat je koopt, zodat je precies weet wat jouw kat eet.

Geef altijd met mate en zorg ervoor dat de vis die je aan jouw geeft, goed en grondig gekookt is.

Terwijl de tegenwoordige cultuur overdrijft over hoezeer katten tonijn nodig hebben, willen ze het sowieso wel hebben. Zorg er wel voor dat jouw kat ook de dingen eet die hij of zij sowieso nodig heeft.