Mogen katten tonijn eten? Mag een kat rauwe of tonijn uit blik hebben?

Kat die zalm aan het eten is

Kunnen katten tonijn eten?

Het kan gemakkelijk zijn om aan te nemen dat je je kat vis moet geven, omdat het is wat ze lijken te willen. En het is zo’n sterke associatie, net als katten die melk drinken.

Maar het is ook vrij algemeen bekend dat sommige menselijke voeding slecht is voor onze huisdieren.

En dat kan ertoe leiden dat je je afvraagt: mag je katten tonijn voeren?

Het snelle antwoord is, ja, katten kunnen gerust tonijn eten. Maar het vergt een beetje vooruitziendheid en onderzoek van jou kant uit om ervoor te zorgen dat je kat veilig en gezond blijft als het op tonijn aankomt.

Mogen katten tonijn hebben?

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat hun belangrijkste voedselbron vlees moet zijn.

Het natuurlijke dieet van een kat bevat normaal gesproken geen tonijn. Tonijn is een zoutwatervis, dus in het wild zouden katten er niet bij kunnen komen.

Dat betekent niet dat de kat er om geeft of het natuurlijk is dat hij tonijn eet of niet!

Er is iets met de geur van tonijn waardoor een kat extra alert wordt.

Katten en tonijn

Katten mogen tonijn hebben, maar het is het beste om het met mate te geven. Te veel van het goede is nog steeds teveel van het goede.

Maar tonijn biedt wel voordelen voor een kat.

Katten hebben in vergelijking met andere huisdieren de neiging om weinig te drinken. Buiten of in het wild zijn katten gewend om vocht binnen te krijgen via hun voedsel. Denk hierbij aan het eten van een lekkere muis.

Om die reden kan het een voordeel zijn om wat stukjes tonijn te voeren aan je kat, zolang het maar de natuurlijke ingeblikte soort in water is. Op die manier kan tonijn wat vocht toevoegen aan het dieet van je kat.

Maar je kunt tonijn ook gebruiken om je kat aan een nieuw soort voer te laten wennen, wanneer ze hier haar neus voor ophaalt.

Leg simpelweg een klein beetje tonijn bovenop het nieuwe voor en druk het dan in het nieuwe voer, of mix het er doorheen met een vork of lepel. Doe dit bij elke maaltijd van je kat en verminder langzaam aan de hoeveelheid tonijn, totdat je op het punt komt dat je geen tonijn meer nodig bent.

Houden katten van tonijn?

Onze oude kat werd altijd gek zodra we een blik tonijn lostrokken.

Zodra ze de tonijn rook, kregen we ineens extra veel aandacht van haar. Met haar kop ging ze dan langs onze benen, “baasje ik hou zoveel van jou”.

Ze bleef de hele tijd zitten als we bezig waren met tonijn.

Katten zijn geïnteresseerd in alles wat we eten. Maar iets met zo’n zoute, visachtige geur is zeker tien keer interessanter dan bijna elk ander soort voedsel. Dus ja, katten houden blijkbaar zeker van tonijn!

Is tonijn veilig voor katten om te eten?

Katten kunnen zich ineens gek gaan gedragen als het op vis aankomt.

Tonijn, en elke andere vissoort, heeft een duidelijke en verleidelijke geur voor katten.

Als je je kat echter te veel tonijn geeft, zullen ze op een gegeven moment ernaar gaan hunkeren. Misschien zelfs zo erg, dat ze geen ander voer meer willen hebben.

Voor katten kan teveel tonijn leiden tot thiamine (vitamine B1) problemen en vitamine E-tekort. Dat kan leiden tot steatitis, een aandoening die wordt gekenmerkt door lichaamspijn. (zie deze bron)

Tenzij het kattenvoer in blik is, kun je tonijn beter met mate voeren. Maak er een traktatie van die je af en toe eens aan je kat geeft.

Wil je zeker weten dat je veilig bezig bent?, beperk dan het voeren van tonijn aan je kat tot speciale gelegenheden.

Is tonijn slecht voor katten?

Het voeren van tonijn kan slecht zijn voor katten, omdat de thiamine kan worden afgebroken bij de verwerking, opslag en bij het voeren.

Er bestaat ook een risico op kwikvergiftiging.

Geef daarom je kat niet meer dan 1 keer per week een klein stukje tonijn

Het feit dat katten los kunnen gaan als het op tonijn aankomt, betekent nog niet dat je je kat tonijn moet voeren bij elke maaltijd. Katten profiteren van mate, net als mensen!

Is tonijn goed voor katten?

Is tonijn in blik goed voor katten? Kunnen katten tonijn uit blik eten en ook de gezondheidsvoordelen hiervan ervaren?

Nou, soms!

Katten mogen tonijn rechtstreeks uit het blik hebben, zolang het maar 100 procent echte vis in water is.

Maar veel soorten vis kunnen kunstmatige vissmaak bevatten, wat weer gekoppeld is aan hyperthyreoïdie.

Dus kijk goed op het label naar welke soorten smaakstoffen er inzitten als je op zoek bent naar een product dat normaal voor mensen bedoeld is.

Mogen katten rauwe tonijn eten?

Het feit dat sushi helemaal in trek is bij ons mensen, betekent niet dat een kat het ook zou moeten eten.

Er zijn wel een paar risico’s als het op rauwe vis aankomt, vooral dat het bacteriën kan bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.

Dierenartsen hebben in zeldzame gevallen ontdekt dat rauwe vis thiamine kan afbreken, wat in feite een coma veroorzaken kan!

Hoewel het niet direct gaat om tonijn voor katten, bleek uit een wetenschappelijk onderzoek dat een dieet van rauwe karper of rauwe haring leidde tot alle tekenen van een thiamine-tekort bij katten.

Vis mag dus nooit rauw aan katten worden gevoerd.

Mogen katten tonijn uit blik hebben?

Mogen katten tonijn uit elk blik hebben?

Aardig wat dierenartsen waarschuwen voor tonijn in blik voor katten.

Als je ingeblikt kattenvoer vindt dat tonijn bevat, dan zit het waarschijnlijk wel goed. Deze bevatten andere toegevoegde voedingsstoffen om je kat gezond te houden.

Maar wees voorzichtig als het om ingeblikte tonijn gaat dat voor menselijke consumptie bedoeld is.

Mogen katten een broodje met tonijn eten?

Min of meer geldt voor dit hetzelfde als hierboven.

Maar aangezien een broodje met tonijn vaak meer ingrediënten bevat dan alleen maar tonijn, ben je bij deze extra gewaarschuwd.

Vaak zitten er extra ingrediënten op zoals augurken, sla, olijven en sommigen vinden het ook lekker om er mayonaise op te doen.

Deze ingrediënten zijn op zich niet giftig voor je kat, maar door deze combinatie kan je kat wel maagklachten krijgen, dus pas op hiermee!

Mogen katten tonijn in olie eten?

Dierenartsen willen kattenouders nog wel eens waarschuwen voor olie.

De overtollige olie en zout in niet water ingeblikte tonijn is geen goed idee voor het dieet van je kat.

Dus nogmaals, houd je aan de zuiverste tonijn die mogelijk is wanneer je je katten tonijn geeft. Dat betekent wegblijven van de soorten vis die gearomatiseerd zijn en onder de olie bedekt zijn.

Kan tonijn maagklachten veroorzaken?

Kleine hoeveelheden tonijn, vooral als deze alleen als een af en toe traktatie wordt gegeven, mag geen maagproblemen veroorzaken bij je kat.

Houd er wel rekening mee dat een teveel aan welk voedsel dan ook, wel problemen kan veroorzaken.

Net zoals je te veel chocola eet, krijg je waarschijnlijk last van je buik, geef je toe aan je veeleisende kat en voer je hem in één keer veel tonijn, dan kan dat zeer zeker problemen opleveren voor je kat.

Mogen kittens tonijn eten?

Net als een volwassen kat, mag een kitten zeker af en toe wat tonijn eten.

Als je gezin een nieuw katje heeft geadopteerd en je wilt dat zij jou het leukst vindt, kan tonijn daar zeker bij helpen!

Dat gezegd hebbende, onthoud dat kittens en jonge katten nog steeds groeien en speciale voedingsbehoeften nodig hebben.

Dus het is vooral belangrijk als ze op deze leeftijd zijn dat je je concentreert op een voer dat speciaal is samengesteld voor kittens.

Samenvatting

Katten en tonijn zijn niet zo erg als je denkt.

Je mag je kat in geen geval alleen en niets anders dan tonijn geven. Het is niet waar ze in het wild van zouden leven, het maakt niet uit hoeveel je kat je anders probeert te vertellen als je voor dat broodje vis gaat.

Het geven van tonijn aan katten levert simpelweg niet de voedingsstoffen die je kat nodig heeft om gezond te zijn, dan hebben we het vooral over thiamine en vitamine E.

Het valt echter niet te ontkennen dat katten van tonijn houden. Dus het is prima om het af en toe als een traktatie te geven.

En als je een “tonijnjunkie” hebt, bedek dan het andere voer van de kat met wat sap. Verminder geleidelijk tot de kat het niet meer nodig heeft.