katten en pindakaas

Mogen katten pindakaas eten? Is pindakaas goed voor katten?

Pindakaas op toast, pindakaas met appels, pindakaas en wortels, pindakaas in smoothies – kies maar. Wat is je favoriete manier om deze heerlijke smeersel te eten?

Als je een katteneigenaar bent, kom je misschien in de verleiding om je kat wat pindakaas te geven. Maar het is de moeite waard om je af te vragen of katten en pindakaas wel een goede combinatie zijn.

Mogen katten pindakaas hebben? Zoals bij veel andere soorten voedsel, is het antwoord niet definitief ja of nee.

Wat zit er in de pot? De gemiddelde pindakaas begrijpen

De pinda behoort tot de peulvruchtenfamilie (andere voorbeelden zijn bonen en soja). Hoewel het technisch gezien geen noot is, zit de pinda nog steeds vol met enkelvoudig onverzadigd vet, dat als gezond voor het hart wordt beschouwd.

Slechts 2 eetlepels pindakaas bevatten 16 gram vet. Deze standaard portiegrootte bevat ook 8 gram eiwit en 6 gram koolhydraten. Voor mensen zonder pinda-allergie of peulvrucht intolerantie kan pindakaas een heerlijke en gemakkelijke bron zijn van gezonde macronutriënten.

Natuurlijk bevatten niet alle pindakaas merken dezelfde ingrediënten. Natuurlijke merken bevatten doorgaans alleen pinda’s en zout.

Als je echter een populair merk pindakaas koopt, kun je misschien verbaasd zijn om te zien wat erin zit. Ingrediënten bevatten vaak zaken als gehydrogeneerde plantaardige olie, suiker en zelfs kunstmatige conserveringsmiddelen zoals maltodextrine. Van deze producten is bekend dat ze negatieve effecten hebben op het lichaam, zoals gewichtstoename, hunkeren naar voedsel en bloedsuikerpieken.

Denk er eens over na: zijn dit het soort dingen die jij je kat regelmatig wilt laten eten (laat staan jezelf)? Afhankelijk van hoeveel pindakaas je gemiddeld per maand eet, is het misschien de moeite waard om een paar extra euro’s te betalen voor pindakaas van hogere kwaliteit.

Mogen katten pindakaas eten?

We weten dat honden dol zijn op pindakaas. Veel hondenproducten komen zelfs in de smaak van pindakaas of bevatten zelfs pindakaas als belangrijk ingrediënt. Maar mogen katten ook pindakaas hebben?

Technisch gezien niet. Katten zouden eigenlijk geen pindakaas moeten eten. Omdat katten zich als carnivoren hebben ontwikkeld, kan je katachtige vriend alles binnenkrijgen wat ze nodig heeft door alleen vlees te eten. Je hoeft het dieet van je kat meestal niet aan te vullen met iets anders dan haar normale droge kattenvoer, nat kattenvoer of rauw voer.

Over het algemeen zou het echter geen probleem moeten zijn om je kat af en toe een beetje pindakaas te geven. Als je een jonge kat in huis hebt, kun je haar een klein beetje pindakaas geven om te zien of ze het lekker vindt. Zorg ervoor dat je oplet op tekenen of symptomen van een slechte reactie, vooral omdat katten de neiging hebben om minder ontwikkelde immuun- en spijsverteringssystemen te hebben.

Sommige eigenaren van huisdieren gebruiken pindakaas soms in speciale situaties. Als je het moeilijk vindt om je kat een pil te laten nemen, kan het een goede manier zijn om haar pil in pindakaas te stoppen om zo ervoor te zorgen dat ze haar medicatie binnenkrijgt.

Als het aankomt op hoeveel pindakaas een kat mag eten, dan geldt hoe minder hoe beter. Diezelfde 2 eetlepels pindakaas bevatten maar liefst 188 calorieën. Zoveel pindakaas in het lichaam van een kleine kat kan bij haar het risico op gewichtstoename aanzienlijk verhogen. Het kan ook onaangename bijwerkingen veroorzaken.

Dus, als je besluit je kat pindakaas te geven, geef haar dan een heel klein beetje, en slechts in zeldzame gevallen. Laat haar het van je vinger likken of doe een kleine klodder pindakaas op haar eten.

Eerlijke waarschuwing: ze vindt het misschien echt geweldig, dus wees niet verbaasd als ze vaker begint te bedelen.

Is pindakaas veilig voor katten?

Laten we het zo zeggen: pindakaas is niet giftig voor katten, in tegenstelling tot voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en rozijnen. Maar in sommige situaties kan pindakaas nog steeds onveilig zijn voor je kat.

Om te beginnen is pindakaas zo plakkerig dat het gemakkelijk vast kan komen te zitten in de mond of keel van je kat. Hierdoor kan je kat stikken.

Net als bij sommige mensen, kan pindakaas ook leiden tot maag en darmklachten. Dat kunnen de volgende symptomen zijn: diarree, braken, maagklachten of winderigheid.

Pindakaas is zelfs een populair “ingrediënt” in veel ongediertebestrijdingsproducten. Mensen mengen bijvoorbeeld rattengif vaak in pindakaas om knaagdieren aan te trekken en te doden. Als je kat naar buiten mag en deze dingen tegenkomt, is ze misschien meer geïnteresseerd in het eten als ze al gewend is geraakt aan de geur en smaak van pindakaas. Dit is een ernstig probleem voor je katachtige vriend en kan leiden tot onbedoelde vergiftiging of zelfs de dood.

In feite is er echt geen voordeel voor je kat als ze pindakaas eet. Natuurlijk kan ze de smaak lekker vinden. Maar de mogelijke nadelen zijn het eigenlijk niet waard.

Zijn katten allergisch voor pindakaas?

Hoewel pindakaas niet giftig is, is het geen goed voer om je kat routinematig te voeren. Het is het beste om ze hun proteïne uit een dierlijke bron te geven.

Het komt zelden voor dat een kat allergisch is voor pindaproducten, maar je moet toch op de symptomen letten. Als je kat na het eten van pindakaas zwelling, jeuk of ademhalingsmoeilijkheden ervaart, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts, omdat dit wijst op een ernstige pinda-allergie.

Houden katten van pindakaas?

Het verschilt van kat tot kat. Sommige katten vinden het lekker, anderen niet. Je kunt haar een klein beetje geven om te zien of ze het lekker vindt en om te zien of ze er slecht op reageert. Als ze het lekker vindt, kun je pindakaas veilig gebruiken als een manier om je kat haar medicijn te geven.

Wees voorzichtig, aangezien sommige mensen pindakaas als lokmiddel gebruiken in muizenvallen, wat kan leiden tot een pijnlijke en gênante situatie voor je kat. (Er is bijna niets droeviger dan een kat die in een muizenval is gevangen.) Omdat pindakaas niet de gezondste traktatie voor je kat is, moet je dit met mate geven.

Katten en pindakaas kunnen soms problemen opleveren

Als je kat overgeeft, diarree heeft of er gewoon ongemakkelijk uitziet na het eten van pindakaas, dan is dat een duidelijk teken dat ze een slechte tolerantie heeft voor het product. Geef haar dan geen pindakaas meer!

Als de symptomen niet binnen een paar uur vanzelf verdwijnen, moet je mogelijk je dierenarts bellen. Hij of zij kan jou tips geven over wat je vervolgens moet doen, afhankelijk van de exacte situatie.

Conclusie katten en pindakaas

Is pindakaas slecht voor katten? Niet helemaal. Een klein beetje pindakaas kan zo nu en dan prima zijn als traktatie. Pindakaas kan ook nuttig zijn om je kat te misleiden om zo haar medicatie in te laten nemen.

Dat gezegd hebbende, pindakaas biedt geen voedingswaarde voor je katachtige vriend. Je moet er niet een gewoonte van maken om je kat regelmatig pindakaas te geven. Pindakaas kan gemakkelijk leiden tot maag en darmklachten, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Bovendien kan het te veel voeren van je huisdier met te veel speciale traktaties leiden tot gewichtstoename, ongewenst bedelgedrag en zelfs een desinteresse in haar eigen normale voer.

Ten slotte, wordt pindakaas gebruikt als lokmiddel om beestjes aan te trekken, dus gok je met het leven van je kat als je haar deze traktatie te veel geeft. Ze kan dan misschien in een gevaarlijke situatie belanden terwijl ze door de buurt zwerft en de geur van pindakaas ruikt.

Sla dus bij twijfel de pindakaas over. Je kat zal prima zonder kunnen.