kat

Waarom graaft een kat? 6 mogelijke redenen

Als kattenouders hebben we vaak de neiging om onze geliefde katten te antropomorfiseren. Of met andere woorden: we schrijven er mensachtige kwaliteiten aan toe.

Sommige katten lijken veel op hun baasjes. Anderen volgen hen gewoon van kamer tot kamer, geïnteresseerd in wat hun kattenouders aan het doen zijn. En dan is er nog dat type kat dat zich graag als een hond gedraagt – onvoorwaardelijk loyaal zijn, hun baasjes begroeten wanneer ze thuiskomen, trucjes uitvoeren of loungen in hun schoot als typische schoothondjes.

Vandaag zullen we het hebben over een bepaald hondachtige gedrag: namelijk graven. Wacht, kunnen katten graven zoals honden dat doen? Ja, dat kunnen ze. En sommige katten doen dit eigenlijk vrij vaak.

Verwar het hondachtige graven niet met de dingen die je kat in zijn kattenbak doet als hij zijn ontlasting wil verbergen.

Het graven in de kattenbak is meestal heel normaal en gewoon een biologisch instinct om hun ontlasting te verdoezelen.

We hebben het over het fenomenale proces van het graven van een gat in potplanten, in de tuin of zelfs in je kussens zonder dat je dat gat met zand hoeft te vullen.

Als je nog nooit je eigen kat hebt zien graven, wil dat nog niet zeggen dat je kat niet graaft. Aan de andere kant, als je merkt dat je kat regelmatig aan het graven is, hoef je je geen zorgen te maken. Dit hondachtige gedrag is niet zo zeldzaam als je denkt. En het betekent zeker niet dat je kat denkt dat hij of zij een hond is!

Waar graven katten gewoonlijk?

Er zijn een paar basisplaatsen waar je je binnen- of buitenkat kunt vinden als hij aan het graven is, of wilt gaan graven.

  • In potplanten
  • Jouw tuin
  • Op harde vloeren en tegels
  • Zandbak
  • Op dekens, kussens, kleding, stoffering

Maak je geen zorgen als één van de bovenstaande plaatsen (of alle) verwarrend klinkt voor je. Katten zijn inderdaad grillig en worden vaak verkeerd begrepen door hun kattenouders, maar dat betekent niet dat hun acties krankzinnig zijn.

Waarom graven katten?

Laten we eens gaan kijken naar mogelijke redenen waarom katten graven.

Biologische behoeften

Voor de meeste katten, ongeacht hun leeftijd of ras, lijkt potgrond op kattenbakvulling. Dus zelfs als hun kattenbak schoon is of als je bent overgestapt op een ander soort kattenbakvulling, wil de kat misschien toch zijn dingetje doen in de tuin of in je potplanten.

Je kat zal dus een gat graven, zijn ding doen en vervolgens zijn geur verdoezelen. Soms graaft een kat niet voordat hij zichzelf heeft ontlast, maar pas daarna, zodat hij de geur goed kan verdoezelen.

Voedsel verbergen

Het verbergen van overgebleven prooien is een aangeboren instinct bij zwerfkatten. Sommige huisdieren kunnen echter de behoefte voelen om hun voedsel te verstoppen, zelfs als ze strikt binnenshuis worden gehouden.

Maar als de kat in zijn voerbak aan het graven is, wordt zijn gedrag niet getriggerd door de wens om een snack voor later te verstoppen. Wanneer je huisdier in de voerbak of op de grond eromheen aan het graven is, wil het ofwel iets lekkerder vinden dan wat het krijgt, of het is gewoon een geurmarkering op het gebied rond de voerbak met de geurklieren op zijn poten.

Geurmarkering van het territorium

Katten zijn territoriale wezens. Ze kunnen gemakkelijk jaloers worden en zullen fel worden als ze proberen te beschermen wat van hen is. Zoals hierboven vermeld, kunnen katten rondom voer- of waterbakken graven om het gebied te markeren. Ze kunnen ook op de grond graven om hun geur af te wrijven zonder enige zichtbare reden. Ja, soms doen katten dat gewoon omdat ze dat kunnen.

Jagen en bewegen

Sommige katten graven buitenshuis gaten om te jagen en te spelen. Of ze nu de geur van een insect of iets anders hebben opgemerkt, als het hun interesse heeft gewekt, zullen ze blijven graven. Katten behoren tot de beste jagers op onze planeet. Dus als je huiskat ergens op jaagt, hoef je je geen zorgen te maken over zijn vreemde graafgewoonten.

Bovendien moeten katten dagelijks aan lichaamsbeweging doen, inclusief het trainen van hun tenen en klauwen. De aangewezen krabpaal die je hebt gekocht, is niet altijd voldoende voor hen.

Genegenheid

Wanneer je kat op je blote huid graaft, is je huiskat eigenlijk aan het kneden. Hetzelfde geldt voor het graven op dekens, kleding en andere soorten zachte stoffen. Katten van alle rassen en leeftijden kneden als een smeekbede om aandacht en als een manier om hun genegenheid te uiten. En natuurlijk zijn ze tijdens het kneden jou aan het markeren.

Stress

Wanneer katten gestrest raken, wordt hun gedrag meestal problematisch. En of ze nu verwoed rondrennen, zichzelf obsessief likken, graven zonder reden of andere raadselachtige dingen doen, dit soort vreemde gedrag mag nooit worden genegeerd.

Als je twijfelt over de graafgewoonten van je kat, aarzel dan niet om je dierenarts te bellen. De kans is groot dat je kat gewoon handelt uit aangeboren instincten. Maar als de acties worden veroorzaakt door chronische angst, kan het erger worden. Raadpleeg een dierenarts als je de graafgewoonten in de grond wilt stoppen. Hij of zij zal je vertellen welke soort middelen je kunt gebruiken om het graafgedrag van je kat te stoppen.