zijn katten bang voor komkommers

Zijn katten bang voor komkommers?

Een van de meest gestelde vragen op internet is: zijn katten bang voor komkommers? (wat raar is, nietwaar?)

Het idee dat je kat bang kan worden van zoiets eenvoudigs als een komkommer, lijkt volkomen belachelijk. En toch beweren veel mensen dat katten inderdaad bang worden van deze onschadelijke groente.

Je hebt misschien verschillende YouTube-video’s gezien die deze theorie lijken te bevestigen. Misschien heb je zelf deze theorie al eens uitgetest.

Zijn katten echt bang voor komkommers?

Het hangt af van de kat. Hoewel katten inderdaad uitstekende roofdieren en opmerkelijke jagers zijn, zijn ze niet bepaald onverschrokken.

Katten kunnen van allerlei dingen bang worden. De meest voorkomende redenen zijn plotseling en onbekend:

  • Plotselinge geluiden
  • Ze zien iets
  • Ze ruiken iets

Alles kan je kat bang maken als het onverwacht is. Voor katten staat het onbekende gelijk aan het mogelijke gevaar van een ander roofdier.

Je kat besluipen met een komkommer kan hem inderdaad bang maken. De groente maakt geen geluiden, maar hij is er ineens – groot, onbekend en duidelijk zichtbaar. Dus als je kat het eindelijk ziet, schrikt hij.

Stel je dit eens voor.

Je bent aan het chillen in je huis en je weet dat er niets mis is met je gezichtsvermogen, gehoor en geur. Dus als je opeens een vreemdeling in een hoek ziet zitten, schrik je meteen. Katten zien komkommers niet bepaald als vreemde katten, maar ze zien een komkommer als iets dat ze niet kennen.

En iets dat ze niet kennen dat kan gevaarlijk zijn voor een kat.

En soms is de griezelige stilte van de komkommer angstaanjagender voor hen dan iets dat harde geluiden maakt. Het is net alsof een roofdier hen heeft achtervolgd.

Komkommers en slangen

Sommige mensen denken dat de angst van katten voor komkommers samenhangt met hun angst voor slangen. Slangen zijn nou eenmaal extreem gevaarlijke roofdieren, die gemakkelijk een kat kunnen aanvallen en doden.

Sommige experts denken dat katten een komkommer vergelijken met een slang of een ander mogelijk roofdier.

Een theorie stelt dat de hersenen van een kat de lange groene buitenkant van de komkommers en de geruisloze aanwezigheid verwarren met dezelfde eigenschappen van deze roofzuchtige reptielen. Maar dat is nog maar een theorie.

Waarom je je kat niet bang moet maken met een komkommer

Het is echt een slecht idee om de hierboven genoemde theorie ‘zijn katten bang voor komkommers’ uit te proberen bij je eigen kat. Als kattenouder kan ik zeggen dat het niet alleen wreed is, maar ook onverantwoordelijk om opzettelijk met de emoties van je kat te spelen en dat alleen voor de lol.

Als je echter meer overtuigingskracht nodig hebt, zijn hier andere redenen waarom je dit niet zou moeten doen:

  • Stress maakt je kat kwetsbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen
  • Je kat kan slecht gedrag gaan vertonen
  • Angst opwekken staat gelijk aan emotionele schade
  • Het kan de band tussen jou en je kat kapot maken

Het is nooit een goed idee om je eigen kat of die van iemand anders opzettelijk te laten schrikken. Het kan niet alleen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, maar het kan ook andere schade aanrichten. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kat je verafschuwt of vreest. Bovendien kan het ervoor zorgen dat de kat zijn thuis (jouw huis) gaat haten.

Je lacht misschien om al die kattenvideo’s, maar je zou niet lachen als iemand jou met opzet keer op keer bang maakt, toch? Denk na over hoe je kat zich zou kunnen voelen voordat je besluit om zijn onverschrokkenheid te testen.

Hoewel het waar is dat niet alle katten bang zijn voor komkommers, betekent dit niet dat je de komkommer-grap moet uitproberen. En bovenal moet je je vrienden en familie ook niet aanmoedigen om het uit te proberen.

Je dierbare kat zal je niet liefhebben omdat je hem expres bang maakt. Als het je niet kan schelen dat hij boos op je is of uit wraak je bank sloopt, probeer dan in ieder geval aan de kat zelf te denken voordat je naar die komkommer grijpt.