tips kat voeren

Je kat voeren (vermijd deze veelvoorkomende fouten)

Of je kat nu een kieskeurige eter is of alles opslokt wat hij ziet, het helpt om voor jezelf een paar basisregels vast te stellen als het aankomt op het eten van je kat.

Deze simpele regels kunnen je helpen om enkele veelvoorkomende fouten bij het voeren van je kat te voorkomen.

Je kat de hele dag door voeren

Veel kattenouders doen er van alles aan om de hele dag een volle voerbak te laten staan, vooral als hun kat een kieskeurige eter is.

Maar het is beter om te voorkomen dat je kat de hele dag door kan snacken. Als voedsel alleen op bepaalde tijden beschikbaar is, moeten zelfs de meest kieskeurige katten uiteindelijk eten.

Je kunt ook met je dierenarts overleggen wat de beste voedingsschema is voor de leeftijd van je kat: kitten, volwassene en senior.

De gezondste en beste manier om je kat te voeren, is door te beginnen met iets minder dan de dagelijkse hoeveelheid die op de zak of het blik wordt aangegeven. Gebruik deze aanwijzingen als richtlijn.

Door je kat elke dag meerdere maaltijden (twee of drie) te geven, kun je ook een schema opstellen, dit geeft je inzicht in hoeveel of hoe weinig je kat daadwerkelijk eet.

Je kunt overwegen om automatische en puzzelvoeders te gebruiken om het jachtinstinct te stimuleren.

Mocht je overwegen om een automatische voerautomaat te kopen voor je kat, bekijk dan eens de top 10 voerautomaten op bol.com. Misschien zit er een geschikte voerautomaat voor je kat tussen, deze automaten zijn echt fantastisch en superhandig.

Mocht je de hele dag werken, of om wat voor reden dan ook, de voerbak van je kat helemaal vol stoppen met kattenvoer. Dan raad ik je echt aan om eens in een voerautomaat te investeren.

Je kat tafelrestjes voeren

Sommige voedingsmiddelen op je bord zijn niet gezond voor je kat. Zelfs als je kat bedelt, laat je niet verleiden om je kat druiven, rozijnen, uien, noten, chocolade, knoflook en brooddeeg te geven.

Rauw vlees of rauwe eieren en botten zijn ook gevaarlijk.

Waarom? Plotselinge veranderingen in het dieet van je kat kunnen leiden tot braken en diarree.

In sommige gevallen kunnen mensen met een gevoelig spijsverteringsstelsel alvleesklierontsteking krijgen door het eten van tafelresten, wat fataal kan zijn.

Rauw vlees en rauwe eieren kunnen schadelijke bacteriën bevatten, en je kat kan stikken in botten of het risico lopen dat een stukje ervan in het spijsverteringskanaal blijft steken.

Andere voedingsmiddelen zoals hierboven vermeld, worden als giftig beschouwd.

En het is het beste om ook het schoteltje melk over te slaan. Als het lichaam van je kat niet de juiste enzymen heeft (wat de meeste katten niet hebben) om lactose (de suiker in melk) af te breken, kunnen ze erg ziek worden.

Je kat onbeperkt voeren

Een dikbuikige kat ziet er misschien extra knuffelig uit, maar het is ongezond voor katten om te veel gewicht met zich mee te dragen.

Het zorgt ervoor dat ze meer kans hebben op allerlei soorten gezondheidsproblemen, waaronder leverproblemen, gewrichtspijn en diabetes.

Maar hoe moet je een kat voeden die moet afvallen? Overleg met je dierenarts. Je dierenarts kan je helpen om de beste hoeveelheid en schema te bepalen.

Als je kat je tussen zijn maaltijden door stoort voor meer eten, geef dan niet toe, aai hem of speel een leuk spelletje met je kat.

Verminder het aantal snacks en lekkernijen die je kat per dag krijgt, en probeer ook om je kat per dag verschillende kleine maaltijden te geven.

(Geef het voer altijd in de kom van je kat, en niet in iets anders.) En zorg ervoor dat je kat altijd genoeg vers water heeft.

Schaf desnoods een drinkfontein aan om je kat te verleiden om meer water te drinken.

De drinkfontein van LifeGoods is een prima drinkfontein die ik je van harte aan kan raden.

Je kat vegetarisch voeren

Mocht je een vegetariër zijn, dan kun je misschien overtuigd zijn dat je kat dat ook zou moeten zijn. Denk nog eens goed na. Katten zijn van nature carnivoren en hun buik is ontworpen om vlees te verteren.

Een vegetarisch dieet geeft je kat niet de voedingsstoffen die het nodig heeft. Als katten bijvoorbeeld niet genoeg taurine binnenkrijgen, dat alleen in vlees zit, kunnen ze hartfalen krijgen.

Hoe zit het met rauw voer? Ik en andere mensen die ik ken, zijn hiervan nog steeds niet overtuigd.

Geen enkele studie heeft ook daadwerkelijk aangetoond dat rauwe dierlijke producten beter zijn dan alle andere soorten kattenvoer (uit blik, zak, brokken of natvoer) met één uitzondering: meestal is rauw vlees iets gemakkelijker te verteren dan gekookt vlees.

Er zijn ook tal van risico’s verbonden aan een rauw dieet voor je kat. Dus voordat je hiermee begint, kun je beter eerst met je dierenarts overleggen om er zeker van te zijn of het iets is voor je eigen kat.

Tenzij je echt weet wat je doet, ga dan niet klakkeloos zelf een rauw dieet samenstellen voor je kat.

Nogmaals overleg altijd eerst met je dierenarts wat het beste is voor je kat.

Als je kat naar buiten mag, en je kat heeft zin in rauw vlees, dan vangt je kat wel een muis of een vogeltje.