beste hondenrassen voor katten

6 Beste hondenrassen die goed overweg kunnen met katten

Misschien ben je al de trotse huisdierouder van een dierbare kleine haarbal, maar verlang je naar meer harige liefde. Of misschien wil je een waakhond voor je huis of appartement, maar je weet niet zeker of de hond goed zal passen bij je kieskeurige kat.

Beide situaties roepen de vraag op: is er een ultiem hondenras dat past bij het leven met een kat?

Katten en honden zijn natuurlijke vijanden. Ze hebben verschillende voedingsbehoeften, verschillende gedragswijzen, en je kunt ze niet trainen met dezelfde strategieën om gehoorzaam te zijn.

Dit betekent echter niet dat katten en honden niet met elkaar overweg kunnen. Integendeel – je kunt veel foto’s en video’s vinden van honden en katten die zich vriendelijk gedragen en aanhankelijk zijn naar elkaar toe, ongeacht hun roofdier instincten en hun gebruikelijke natuurlijke intoleranties.

Interessant is dat sommige hondenrassen meer bereid zijn om vrienden te worden met katten dan andere rassen.

Hier is mijn lijst met de beste hondenrassen voor katten.

Labrador

Labradors, ook wel Labrador Retrievers genoemd, zijn de vriendelijkste en meest gehoorzame van alle honden.

Ze zijn de perfecte metgezellen voor gezinnen met kinderen, mensen met een handicap, zowel speelse als relaxte huisdierouders, en natuurlijk – kattenouders.

Een labrador zal bijna meteen contact zoeken met je kat. Het kan net zo zachtaardig, nieuwsgierig en speels zijn als elk kattenras, en het beste van alles: het tolereert niet alleen de aanwezigheid van een kat, het zal ook genieten van het gezelschap van de kat.

Hoe jonger de Labrador is, hoe gemakkelijker het met de kat kan opschieten. Het is logisch – een puppy is minder verontrustend voor een kleine kat dan een gigantisch volwassen Labrador.

Golden Retriever

Qua uiterlijk en gedrag lijkt de Golden Retriever op de Labrador.

Als je gewend bent om je kat regelmatig te verzorgen, zul je geen probleem hebben om voor een van deze grote, langharige honden te zorgen.

De Golden Retriever is een van de meest tolerante, vriendelijke honden die er zijn. Hij zal met je kat spelen en knuffelen en vindt het niet erg dat je je tijd doorbrengt met je katachtige vriend. Net als bij Labradors kunnen katten bang zijn voor volwassen Golden Retrievers, dus het is het beste om een puppy te adopteren.

Beagle

De Beagle is een kleine hond die voornamelijk wordt gefokt om op kleine prooien te jagen. Desalniettemin behoort het tot de beste hondenrassen voor katten.

Beagles zijn de perfecte gezelschapsdier voor katten. Ze zijn buitengewoon intelligent en gemakkelijk te trainen, maar bovenal zijn ze vrij zachtaardig en gelijkmatig. Dit ras heeft veel minder onderhoud nodig dan een kat.

De beminnelijke en prikkelbare Beagle kan prima overweg met je levendige en nieuwsgierige kat, omdat hij een natuurlijk instinct heeft om op speelse wijze alles te achtervolgen waarmee het in contact komt.

Mopshond

Mopsen voldoen niet aan de smaak van elke huisdiereneigenaar, maar het zijn geschikte honden voor katten.

Mopsen kunnen kalm en lui zijn of speels en kinderachtig. Desalniettemin blijven het vriendelijke en ontvankelijke honden. Helaas, hoe schattig een mopshond ook kan zijn, als ze te gehecht raken aan hun baasje, zullen ze jaloers worden op de kat.

Een ander probleem dat zich voordoet bij mopshonden zijn hun onaangename scheetjes, die je kat waarschijnlijk niet prettig zal vinden. Maar qua gedrag is de mopshond een geweldige vriend voor zowel mensen als katten.

Engelse Basset

Basset honden werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht, maar tegenwoordig behoren ze tot de meest luie hondenrassen.

Deze honden zijn behoorlijk ontspannen en gelijkmatig. Het lijkt erop dat ze nergens door geïrriteerd raken, inclusief irritante peuters en extra nieuwsgierige katten.

Als je toevallig de eigenaar bent van een onafhankelijke, minder sociale kat, is de Basset-pup er een ideale metgezel voor.

Cocker Spaniël

De Cocker Spaniel is om twee belangrijke redenen een van de beste hondenrassen voor katten: hij is aanhankelijk en tegelijkertijd buitengewoon speels.

Deze pups zijn lastig als het gaat om verzorging. Als je echter kunt omgaan met de verzorging van een Perzische kat, kun je zeker voor een Cocker Spaniël zorgen.

De Spaniël is een buitengewoon liefhebbende hond – hij zal knuffelen met elk lid van je gezin en zal elke kat op dezelfde manier behandelen. Aan de andere kant heeft het ook de energie om rond te springen en te spelen met de meest nieuwsgierige en verwaande katten.

Minder geschikte hondenrassen voor katten

Hoewel het lijkt alsof alles goed komt, zolang je je kat laat kennismaken met een jonge, speelse en tolerante puppy, speelt het ras eigenlijk een belangrijke rol in de kat en hond relatie. Zoals hierboven vermeld, zijn katten en honden natuurlijke vijanden. Hoewel sommige honden, ongeacht hun ras, geen probleem zullen hebben om vriendschap te sluiten met een kitten, zijn er verschillende hondenrassen die behoorlijk gevaarlijk kunnen zijn voor een kat.

Waakhonden (schnauzers, terriers, cane corso’s en dobermanns, om er maar een paar te noemen) hebben één hoofddoel: het huis en de eigenaar tegen elke prijs beschermen.

Dit betekent ook dat ze elke mogelijke bedreiging kunnen aanvallen, inclusief een onschuldig jonge kitten.

Sledehonden zoals Siberische Husky’s en Malamutes zijn ook slecht gehumeurd en kunnen niet opschieten met een kat zoals een Labrador-puppy dat zou doen.

Conclusie

Dit wil niet meteen zeggen dat de hierboven genoemde hondenrassen niet geschikt zijn voor katten.

Elke hond en kat is uniek. Het ligt ook aan jezelf en hoe je je kat en hond opvoed.

Maar sommige hondenrassen kunnen nou eenmaal beter overweg met katten dan andere rassen.

Denk goed na voordat je een hond koopt of adopteert als je al een kat hebt.