katten en rozijnen

Mogen katten rozijnen eten? Zijn rozijnen veilig voor katten?

Gedroogd fruit is geweldig in combinatie met havermout, maar zijn ook lekker in koekjes en sommige voegen ze zelfs toe aan salades. Vooral in de winter kunnen deze vruchten populairder zijn dan gewoon fruit, omdat rozijnen veel energie geeft en daarom kun je je afvragen: kunnen katten ook rozijnen eten? Zal ik mijn kat ook van die lekkere rozijnen laten genieten? Laten we samen kijken of dit een goed idee is.

Vruchten zijn in het algemeen niet de beste keuze voor je kat. Katten zijn echte vleeseters, hun spijsvertering is aangepast om alleen vlees te kunnen verwerken.

Dit gezegd hebbende, als je een klein stukje van je appel aan je kat geeft, zal je kat zeer waarschijnlijk hier geen last van hebben. Geldt dit dan ook voor rozijnen? Nee absoluut niet! Rozijnen en appels liggen wat dat betreft ver uit elkaar.

Gedroogd fruit bevat een hoog suikergehalte, dit betekent dat rozijnen overgewicht en/of diabetes bij je kat kan veroorzaken. Daarbij kan je kat de zoete smaak niet proeven. Je kat zal er niet zo van genieten zoals jij dat zal doen.

Echt gevaar

Het is niet duidelijk waarom, maar honden en katten lijken erg slecht te reageren op druiven en rozijnen. Beide kunnen leiden tot acute nierbeschadiging of zelfs tot nierfalen, zelfs als ze er maar een paar hebben opgegeten.

Er is niet al te veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp, dus de oorzaken zijn niet duidelijk, maar het vermoeden bestaat dat een deel van het vlezige gedeelte van de druif tot deze symptomen leidt. Omdat rozijnen minder water bevatten dan druiven, lijken ze ook ongeveer vier keer zoveel van de giftige stof te bevatten.

Negatieve reacties

Als je kat wat rozijnen heeft gegeten, moet je niet wachten tot de symptomen verschijnen, want dit kan even duren. In sommige gevallen zijn uren of zelfs dagen verstreken voordat het huisdier ziek werd. Ze kunnen diarree krijgen, gaan braken, hun eetlust verliezen of er gewoon een stuk zwakker uitzien en pijn hebben. Als de nieren beschadigd zijn, zullen ze waarschijnlijk veel meer water drinken en vaker naar de kattenbak gaan.

Vergiftiging

Als je zeker weet dat je kat vergiftigd is, is een bezoek aan de dierenarts de enige aanpak, maar je kunt ook proberen je kat van tevoren te laten braken met een oplossing van 3% waterstofperoxide.

Kort antwoord

Rozijnen zijn erg gevaarlijk voor katten en kunnen tot serieuze problemen leiden, dus houd ze altijd uit de buurt van katten.