Waarom plast een kat op kleding?

Een kat moet leren om een kattenbak te gebruiken en niet op het wasgoed te plassen. Als je kat op kleding begint te plassen, kan dit problematisch zijn. Kattenurine ruikt sterk naar ammoniak en kan permanente vlekken op je kleding veroorzaken.

Als je kat soms op kleding plast en bij anderen in de kattenbak, dan markeert je kat zijn territorium of zoekt hij je aandacht. Gezondheidsproblemen, zoals urineweginfecties en incontinentie, kunnen er ook toe leiden dat katten op kleding plassen.

Je moet er ook voor zorgen dat je kat zijn kattenbak nog steeds prettig. Meestal als een kat op kleding plast is het een gedragsprobleem.

Waarom plast een kat ineens op de was?

Het is belangrijk dat je weet waarom je kat ineens op je kleding plast. Dit zijn de meest voorkomende redenen:

 • Territorium markeren
 • Probleem met de kattenbak
 • Comfort zoeken
 • Gezondheidsprobleem
 • Aandacht zoeken

De kat markeert zijn of haar territorium

De meest voor de hand liggende reden waarom een kat niet in de kattenbak plast, is om zijn of haar territorium te markeren. Waarschijnlijk om de volgende redenen:

 1. Je kat voelt zich onzeker
 2. Toont dominantie naar jou toe
 3. Ze is krols
 4. Je kat is bang

Een kat voelt zich vaak onzeker. Vooral als je nieuwe huisdieren in huis neemt. Je kat kan dan een bepaalde plek voor zichzelf uitzoeken. Dit kan dan bijvoorbeeld jouw berg met kleding zijn. Je kunt deze onzekerheid tegen gaan door dingen volgens een vaste routine te doen, en vergeet niet om op vaste tijden genoeg aandacht aan je kat te schenken. Dit zal je kat geruststellen.

Dominantie komt vooral veel voor bij katten die niet geholpen zijn, vooral bij mannetjes. Je kat zal graag laten zien dat het de baas is. Veel van deze problemen kunnen worden opgelost door de kat te steriliseren of castreren. Vooral gecastreerde mannen zijn veel rustiger dan hun niet-gecastreerde tegenhangers.

Krolse katten zullen er alles aan doen om een partner te vinden. Dit betekent dus dat ze plassen en sproeien. Als je kat huilt en smeekt om naar buiten te worden gelaten, is ze waarschijnlijk krols. Een krolse kat heeft sterk ruikende urine. Je kat laat zo weten dat ze bereid is om te paren.

Je kat leeft in een constante staat van angst. Door op kleding te plassen, creëert je kat een veilige plek. Je kat zal terugkeren naar je kleding om daar vaker te gaan plassen. Deze stress moet onder controle gehouden worden. Angstige katten vertonen een scala aan ongepast gedrag.

De kat heeft een probleem met de kattenbak

Zorg ervoor dat je kat geen gezondheidsproblemen heeft. Urineweginfecties komen vooral veel voor bij oudere, vrouwelijke katten.

Als het pijn doet voor je kat om te plassen, kan je kat de pijn in verband brengen met de kattenbak. Je kat kan dus proberen om ergens anders te plassen. Je stapel wasgoed is zacht en warm.

Het kan ook zijn dat je kat niet van de kattenbak houdt. Katten zijn nou eenmaal erg kieskeurig. Er kunnen een aantal redenen zijn waarom een kat weigert de kattenbak te gebruiken:

 1. Je hebt de vulling plots veranderd (ander merk of samenstelling)
 2. Teveel vulling in de bak
 3. De bak is te klein
 4. De bak is te smerig
 5. Het kan zijn dat de bak op een te drukke plek staat
 6. Een andere kat heeft de bak gebruikt

Een kat die zijn of haar kattenbak niet gebruikt, moet nog steeds plassen. Binnenkatten hebben beperkte mogelijkheden om te plassen. Je kat zal dus een comfortabele en vertrouwde plek zoeken om te plassen. De geur van je kleding zorgt hiervoor.

De kat vind het comfortabeler

Het is goed mogelijk dat je kat het fijner vind om op je kleding te plassen. Katten houden van zachte dingen. Bovendien ruikt je kleding naar jou. Door op je kleding te plassen, maakt je kat het zichzelf nog comfortabeler.

Het lijkt misschien niet zo, maar je kat probeert de band tussen jullie te versterken. Katten gebruiken vaak geur om met elkaar te communiceren. Je kat ziet jou als een soort van andere kat. Het plassen laat een bericht voor je achter.

Je moet je kat dit gedrag afleren. Straf je kat niet (dit kan het probleem erger maken), maar beloon het ook niet. Beperk gewoon de toegang tot je kleding. Train je kat om zijn kattenbak te gebruiken en niets anders.

De kat heeft een incontinentie probleem

Als je kat incontinent is, kunnen er ongelukjes. Dit kan dus ook op je kleding gebeuren. Het kan zijn dat je kat de kattenbak net niet haalt. En kan besluiten dat plassen op je kleding beter is dan de vloer te vervuilen.

Sommige katten worden incontinent geboren. Dit kan te wijten zijn aan een erfelijke aandoening. Andere katten ontwikkelen incontinentie naarmate ze ouder worden. Veel voorkomende redenen zijn:

 1. Urineweginfecties
 2. Zenuwbeschadiging rond de blaas
 3. Trauma aan de blaas
 4. Overactieve blaas
 5. Dementie
 6. Bijwerkingen van medicatie
 7. Nierfalen
 8. Consumptie van gifstoffen

Ontdek de oorzaak van het probleem. Incontinentie is altijd ernstig. Een dierenarts kan het probleem boven water halen en eventueel de juiste behandeling toedienen.

Lees ook: Kan een kat dement worden? Dementie bij katten

De kat wil aandacht

Het is een fabeltje dat katten onverschillig staan tegenover hun baasjes. Je kat wil zich belangrijk voelen door jou. Als je je niet druk maakt of niet met je kat speelt, zal je kat laten zien dat er iets niet klopt.

Je kat weet dat kleding belangrijk voor je is. Hij of zij ziet je elke dag kleren aantrekken. Je besteedt ook veel tijd aan het wassen, vouwen en strijken van wasgoed.

Als je kat denkt dat je hem of haar negeert, kan je kat op je kleren gaan plassen. Je kat laat een onmiskenbare geur achter om je eraan te herinneren dat hij of zij er ook nog is.

Je kat is waarschijnlijk zelfs bereid om een waarschuwing wegens dit gedrag te accepteren. Katten gaan elke vorm van aandacht uiteindelijk als aandacht beschouwen.

Houd dit in de hand door dagelijks in de behoeften van je kat te voorzien. Houd je kat in een strikte routine. Je kat zal zich ontspannen als hij weet dat er eten, aandacht en speeltijd komt. Als dit dagelijks op hetzelfde tijdstip gebeurt, is dit nog beter.

Wat te doen als een kat op kleren plast?

Als je kattenplas op je kleding vindt, zul je waarschijnlijk niet blij zijn. Dit kun je je kat niet duidelijk maken. Een kat straffen voor het plassen op kleding helpt nooit (het kan het probleem verergeren).

 1. Als de kat zich niet goed voelt, dan kan de kat hier niets aan doen
 2. Wanneer een kat stress ervaart, zal “straf” dit alleen maar verergeren
 3. De kat wil aandacht, schreeuwen is dan een vorm van aandacht

Bovendien zal de kat de straf niet in verband brengen met de daad. Je kat zal je woede niet koppelen aan de plas op je kleren. Het zal niet begrijpen waarom hij of zij gestraft wordt en alleen verward raken.

Als je je kat op je kleren ziet plassen, roep dan met een duidelijke stem “nee” of “foei”. Dit zal de kat afleiden. Pak je kat op en zet hem of haar in de kattenbak. Dit zal de samenhang tussen plassen en de kattenbak duidelijk maken.

Je kunt kijken wat er dan vervolgens gebeurt. Mocht je kat de kattenbak onmiddellijk ontvluchten, dan is de kans groot dat de kattenbak zelf het probleem is. Als de kat zijn gang gaat, is er duidelijk meer training nodig om zijn of haar probleemgedrag aan te passen.

Als je kattenurine op je kleding vindt, doe dan alsof er niets is gebeurd. Wrijf niet het gezicht van je kat over de urine. Voor nu is het beter om dit ongewenste gedrag door de vingers te zien.

Hoe kan ik mijn kat laten stoppen met plassen op mijn kleding?

Je moet eerst weten waarom je kat op je kleding plast. Is het een medisch of een gedragsprobleem? Een dierenarts kan je hier bij helpen.

Geef je kat een eigen kamer. Laat geen kleding achter in deze kamer. Zet in deze ruimte alles neer wat je kat nodig heeft. Dit sowieso de volgende dingen:

 1. Nat en/of droogvoer
 2. Schoon en vers drinkwater
 3. Kattenboom en speelgoed
 4. Een schone kattenbak

Houd je kat een tijdje in deze kamer. Bezoek je kat regelmatig en geef veel positieve aandacht (spelen en aaien), zodat de routine van je kat wordt gehandhaafd. Controleer of de kattenbak normaal wordt gebruikt.

Hoe krijg ik de kattenplas uit mijn kleding?

Katten zullen zich altijd aangetrokken voelen tot een gebied dat bekend en vertrouwd ruikt. Dit betekent dat je kat in de toekomst vaker op je kleding zal gaan plassen. Zelfs als je je kleding hebt gewassen, zullen er sporen van de geur achterblijven.

Vertrouw niet op wasmiddel om de geur van kattenurine te verwijderen. De geur blijft niet alleen hangen, maar kan ook andere kledingstukken bevuilen. Kattenurine kan ook een gele vlek achterlaten. Probeer de volgende stappen uit:

 1. Spoel de vlek af met koud water
 2. Dep droog. Niet schrobben. Hierdoor worden vlekken dieper in de stof gedreven
 3. Maak een azijnmengsel – één deel witte azijn op drie delen water
 4. Giet het azijnmengsel over de kleding en laat het een aantal minuten inweken
 5. Bedek het getroffen gebied met zuiveringszout om de geur te maskeren
 6. Was de kleding in koud water, zonder wasmiddel
 7. Hang de kleren aan een rek te drogen, zorg voor frisse lucht

Je zult waarschijnlijk nog steeds tijd en aandacht moeten besteden aan het oplossen van dit gedragsprobleem. Maar je kat zal echter minder snel op kleding plassen als het vreemd en onbekend ruikt.