oranje kat aaien

Kan een kat dement worden? Dementie bij katten

We hopen allemaal dat onze katten een lang en gezond leven leiden, maar ouder worden eist zijn tol van een kat. Naast lichamelijke problemen zullen de cognitieve prestaties van een kat met de leeftijd beginnen af te nemen. Tegen de tijd dat je kat 15 wordt, wordt hij als geriatrisch beschouwd, wat kan worden gevolgd door tekenen van dementie.

Katachtige dementie, cognitieve achteruitgang, is vergelijkbaar met de ziekte van Alzheimer. Je kat zal persoonlijkheidsveranderingen ondergaan, waaronder uitbarstingen van woede en agressie. Het zal in de war raken en zal jou misschien niet herkennen. Het zal waarschijnlijk buiten de kattenbak zijn behoefte doen. De kat zal ook minder interactie hebben en de interesse in spelen, verzorgen en eten verliezen.

Katten met cognitieve achteruitgang hebben geduld en speciale zorg nodig. Hoewel er geen remedie is voor deze aandoening, verbetert het vroegtijdig herkennen van de symptomen de prognose. Als je merkt dat de cognitieve vermogens van een kat afnemen, probeer dan het proces te vertragen. Dit verbetert de kwaliteit van leven voor jou en je kat.

Wat is dementie bij katten?

Deze aandoening treedt op wanneer de cognitieve functies van een kat beginnen af ​​te nemen. Naarmate katten ouder worden, is het lichaam niet meer zo soepel en flexibel als het ooit was. Hetzelfde geldt voor de geest. Oudere katten beginnen te worstelen met de fundamentele denkprocessen die ooit als vanzelfsprekend werden beschouwd.

Dementie bij katten kun je vergelijken met de ziekte van Alzheimer bij mensen. Zozeer zelfs dat dementie bij katten wordt beschouwd als een onderzoeksmodel voor deze aandoening bij mensen. Dit geeft een idee van wat je van een seniele kat kunt verwachten.

Dementie zou geen invloed moeten hebben op katten totdat ze ver in dubbele cijfers oud worden. Een kat wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar als senior beschouwd. Op deze leeftijd kunnen katten één of meer symptomen van cognitieve achteruitgang gaan vertonen.

Symptomen komen meestal pas te voorschijn na een leeftijd van 15 jaar. Op deze leeftijd wordt een kat als geriatrisch beschouwd. 15 is het equivalent van 76 jaar in kattenjaren. Dit betekent dat enige daling van de mentale scherpte te verwachten is.

Negeer de waarschuwingssignalen van dementie bij katten niet. Schrijf ze nooit af als onderdeel van veroudering. Cognitieve achteruitgang heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van een kat, evenals op de eigenaren. Seniele katten hebben uitgebreide zorg nodig.

Ontwikkelen alle katten dementie?

Niet noodzakelijk. Het wordt echter steeds waarschijnlijker naarmate een kat de geriatrische status bereikt. In sommige opzichten is dit geruststellend. Alleen katten die een lang, tevreden leven leiden, bereiken een leeftijd waarop dementie een punt van zorg is. Toch zal het de omgang met je kat veranderen.

Deze bron suggereert dat katten kunnen worden beschermd tegen cognitieve achteruitgang. Dit artikel legt een verband tussen dementie en blootstelling aan overmatig lawaai en luchtverontreiniging. Vanwege de gevoelige gehoor- en reukzintuigen moeten katten hoe dan ook worden beschermd tegen deze elementen.

Alle oudere katten gedragen zich anders dan jongere katten. Ga er niet vanuit dat het normaal is, alleen omdat je kat ouder wordt. Elke gedragsverandering, vooral als deze plotseling is, verdient nader onderzoek.

Tekenen en symptomen van dementie bij katten

Naarmate je kat ouder wordt, moet je de tekenen van cognitieve achteruitgang leren kennen. Begin met extra aandacht te schenken aan het gedrag van je kat vanaf de leeftijd van 10 jaar. Zodra ze 15 jaar is, moet je bijzonder waakzaam zijn.

Er zijn veel en gevarieerde symptomen en tekenen van dementie bij katten. Op papier zien deze er vrij duidelijk uit. Ze kunnen echter worden verward met andere ziekten, of zelfs met het natuurlijke verouderingsproces. Alle katten ondergaan veranderingen in gedrag en persoonlijkheid naarmate ze ouder worden.

Als je vermoedt dat je kat dementie heeft, neem dan contact op met een dierenarts. Er kunnen tests worden uitgevoerd en er kan een diagnose worden gesteld. Sterker nog, neem je oudere of geriatrische kat mee voor een tweejaarlijkse algemene gezondheidscontrole. Dit zal een dierenarts helpen waarschuwingssignalen vroegtijdig te herkennen en een voorafgaande behandeling aan te bevelen.

Persoonlijkheid verandert

Je kat zal waarschijnlijk van persoonlijkheid veranderen naarmate hij ouder wordt. Oudere katten slapen meer en spelen minder dan ze ooit deden. Veel oudere katten worden ook een beetje chagrijniger dan hun jongere zelf wanneer ze gestoord worden.

Desalniettemin, schrijf de gedragsveranderingen van je kat niet zomaar af als gewoon ouderdom. Extreme persoonlijkheidsverschuivingen zijn vaak toe te schrijven aan dementie. Let op de belangrijkste waarschuwingssignalen van cognitieve achteruitgang.

Stemmingswisselingen en ongebruikelijke agressie

kat dement agressief

Een van de eerste tekenen van dementie bij katten is een sterke aanpassing van het temperament. Vaak manifesteert dit zich als agressie. Alle oudere katten kunnen een beetje chagrijnig zijn. Een seniele kat zal dit echter naar een ander niveau tillen.

Agressie wordt alleen in verband gebracht met cognitieve achteruitgang als deze niet wordt uitgelokt. Een oudere kat die bij aanraking geïrriteerd wordt, lijdt misschien niet aan dementie. Het is mogelijk pijn – misschien iets van artritis – en zal onnodig hanteren afwijzen.

Katten met cognitieve achteruitgang zullen sissen, grommen en zelfs met willekeurige tussenpozen aanvallen. Deze gewelddadige uitbarstingen worden onderbroken door momenten van schattigheid. Dit vergt enige aanpassing. De kat kan binnen enkele seconden veranderen van spinnen in krabben.

Overmatige aanhankelijkheid

Aan de andere kant van het emotionele spectrum hebben we aanhankelijkheid. Een kat met een cognitieve achteruitgang kan je door het huis volgen, overmatig miauwen en constante geruststelling zoeken. Katten kunnen om een aantal redenen aanhankelijk zijn, maar dementie is een veel voorkomende verklaring.

Als eigenaar moet je hier een goed evenwicht vinden. Seniliteit kan beangstigend zijn voor katten. De kat begrijpt niet helemaal wat er om hem heen gebeurt. Daarom is het jouw plicht om comfort en ondersteuning te bieden.

Een kat te veel geruststellen kan echter een schadelijk effect hebben. In wezen begint de kat te geloven dat hij een goede reden heeft om bang te zijn. Je reactie versterkt het idee dat er zich iets onaangenaams aan het ontvouwen is.

Breng gestructureerd wat knuffeltijd in de dag van je kat aan en gebruik deze tijd om je kat te kalmeren. Katten met dementie vergeten vaak hun routine, dus dit kost tijd en geduld. Hoe meer je een schema aanhoudt, hoe waarschijnlijker het is dat dit bij de kat blijft.

Gebrek aan betrokkenheid

Katten met dementie verliezen hun interesse in van alles en nog wat. De kat zal waarschijnlijk gedurende langere tijd verstopt zitten. Het zal alleen naar voren komen om geruststelling te zoeken of een niet-uitgelokte aanval te lanceren.

Seniele katten hebben geen interesse in spelen. Ze moeten mogelijk ook worden aangemoedigd om met elke vorm van stimulatie om te gaan. Denk hierbij aan krabpalen en klimbomen. De kat kan zelfs de basisactiviteiten zoals het kijken naar vogels vanuit een raam staken.

Alle oudere katten beginnen een beetje langzamer te worden. Ze kunnen echter wel deelnemen aan een spelletje, al was het maar om het gewicht beheersbaar te houden. Seniele katten zijn volledig uitgeschakeld. Dit moet worden beheerd, zowel voor lichamelijke als geestelijke gezondheid. Hoe meer een kat mee doet aan dingen, hoe scherper zijn geest zal zijn.

Gebrek aan verzorging

Een kat met cognitieve achteruitgang zal ook alle interesse in verzorging verliezen. Een vette en matte vacht is bij katten altijd een reden tot bezorgdheid. Katten zijn trotse dieren die graag schoon blijven.

Nogmaals, er zijn veel mogelijke redenen voor een kat om te stoppen met vachtverzorging. Het kan moeilijk zijn om dit te doen vanwege beperkte mobiliteit of obesitas. Een kat met dementie zal het gewoon vergeten. Bovendien verliezen dergelijke katten hun interesse om voor zichzelf te zorgen.

Elke keer dat een kat stopt met vachtverzorging, verdient het een onderzoek. Zichzelf verwaarlozen zit niet in de aard van een kat. Als deze verandering gepaard gaat met ander gedrag, is cognitieve disfunctie de meest waarschijnlijke verklaring.

Geheugenverlies

De ziekte van Alzheimer bij mensen wordt vaak geassocieerd met geheugenverlies. Hetzelfde geldt voor cognitieve achteruitgang bij katten. De geest van uw kat zal niet langer een stalen val zijn. Eerdere activiteiten en afspraken die als vanzelfsprekend werden beschouwd, zullen worden stopgezet.

Geheugenverlies bij katten kan zich op verschillende manieren manifesteren. Verwar de onwil om samen te werken niet met een gebrek aan kennis. Katten zijn koppig, vooral als ze ouder zijn. Ze hebben al lang hun eigen routine en voorkeuren vastgesteld. Geheugenverlies door dementie moet herkenbaar zijn.

Eigenaars niet herkennen

Een zeker teken dat je kat worstelt met cognitieve achteruitgang, is dat hij je niet herkent. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, houden katten van hun baasjes en identificeren ze deze. De huidige biologie legt uit hoe katten een belangrijke band vormen met menselijke verzorgers.

Oudere katten lijken je standaard te negeren. Dit kan zijn omdat de kat zijn gehoor verliest naarmate hij ouder wordt, of gewoon door keuze. Het blijft echter mogelijk dat je kat jou zich niet meer herinnert.

Roep de naam van je kat wanneer je voor het eerst een huis of kamer binnengaat. Katten onderscheiden mensen met hun stem, niet met hun gezicht. We zien er allemaal hetzelfde uit voor katten. Je kat moet op je stem reageren, ook al is het maar een klein beetje. De oren moeten reageren, of de staart zwiept.

Je zult ook weten of een kat je herkent aan de hand van lichaamstaal. Katten die je herkennen zullen je vriendelijk benaderen met een hoge staart, gekruld als een vraagteken. Een lage staart duidt op vrees en angst. Dit suggereert onzekerheid over wie je bent en of je te vertrouwen bent.

Minder eten

Het komt zelden voor dat een gezonde kat vergeet te eten. De meeste katten bouwen hun dagelijkse routine op rond snacks en maaltijden. Katten met cognitieve achteruitgang zullen echter moeite hebben om zich hun schema te herinneren. Dit betekent dat de kat gedurende langere tijd vergeet te eten.

Zoals bij elke keer dat een kat niet eet, is dit een punt van zorg. Vooral oudere katten mogen nooit langer dan 24 uur zonder voeding zitten. Controleer echter of het verlies van eetlust geen verband houdt met lichamelijke ziekte. Katten kunnen om een aantal redenen voedsel weigeren.

Moedig een seniele kat aan om te eten. Leid indien nodig je kat naar de maaltijd. Bied bekrachtiging en prijs voor het eten. Een kat die niet eet, wordt ’s nachts waarschijnlijk hongerig wakker. Hij zal niet aarzelen je hiervan op de hoogte te stellen, in afwachting van een onmiddellijke oplossing.

Buiten de kattenbak ontlasten

De kattenbak gebruiken is één van de belangrijkste dingen die katten met cognitieve achteruitgang vergeten. Deze bron bespreekt hoe huisvervuiling steeds vaker voorkomt bij katten ouder dan 11 jaar. In eerste instantie kan dit te wijten zijn aan beperkte mobiliteit en incontinentie. Dementie speelt echter een grote rol.

Geef je kat de beste kans om de kattenbak te gebruiken. Plaats een aantal van kattenbakken in huis, duidelijk herkenbaar aan de geur. De kat kan dit aroma verbinden met ontlasten in de bak. Zelfs katten met dementie behouden hun instincten in de uithoeken van hun geest.

Helaas, hoe onaangenaam het ook is, ongelukjes in je huis is waarschijnlijk iets waarmee je zult moeten leren leven. Het is soms onvermijdelijk. Als je wakker bent, kun je naar de kat kijken. Als het lijkt dat je kat nodig naar het toilet moet, draag je kat dan naar de kattenbak.

Op heldere momenten zal de kat weten waar hij zijn behoefte moet doen. Onthoud wel dat katten met dementie “agressief” kunnen reageren. Het kan zijn dat de kat je goede bedoelingen verkeerd begrijpt en niet vriendelijk is tijdens het hanteren. Beslis wat het minste is van twee kwaden; een vuile vloer of krabben en bijten.

Verwarring en desoriëntatie

Naast het geheugenverlies van je kat, kan hij steeds meer verward en gedesoriënteerd raken. Dit zal verschillen van standaard, schijnbaar onverklaarbaar kattengedrag. Je kat zal zich steeds vreemder gaan gedragen en mogelijk van streek raken terwijl hij dit alles doet.

In de ruimte staren

Katten met een cognitieve achteruitgang staren vaak voor zich uit, soms urenlang. Evenzo kan de kat zich fixeren op een muur of op andere schijnbaar oninteressante locaties. De kat zal langere tijd zitten alsof hij in trance is. Niets kan zijn concentratie breken.

Merk op dat dit anders is dan uit het raam te kijken, of naar een aquarium. In deze gevallen wordt de kat gestimuleerd door beweging en kleuren. In het niets staren komt meestal alleen voor bij cognitieve achteruitgang.

Kamers betreden en verlaten

Een ander teken dat je kat in de war is, is een kamer binnengaan en weer weggaan. De kat is binnengekomen, misschien instinctief. Als het aankomt, vergeet het waarom het kwam. De kat kan een paar rondjes lopen en dan de kamer weer verlaten. Deze cyclus kan zich constant herhalen.

Katten met cognitieve achteruitgang stellen ook steeds veranderende eisen. Een kat kan aan een deur krabben en mekkeren, vragen dat deze wordt geopend, en dan weglopen. Dit gedrag is niet uniek voor dementie. Sommige katten doen dit om dominantie te tonen. Seniele katten vergeten echter vaak waarom ze dit deden.

Verdwalen

Je kat zal moeite hebben om de gewoonlijke paden en routes te onthouden. Dit omvat zowel binnen als buiten. Een kat met cognitieve achteruitgang moet binnen worden gehouden. De buitenwereld is veel te gevaarlijk. Het huis kan echter ook een ondoorgrondelijk labyrint worden.

Het zal alledaags worden om verontruste geluiden te horen van je kat. De kat heeft zich op onbekend terrein bevonden, niet zeker wetend waar hij is. Dit is duidelijk niet het geval. De kat is gewoon de indeling van het huis vergeten. Het voelt alsof het in een vreemd huis is.

Help je kat door aanwijzingen voor de weg te geven. Geur is hiervoor het beste. Pas sterke aroma’s toe rond belangrijke delen van het huis om het geheugen te stimuleren. De uitzondering hierop is voedsel en water. Laat neutrale geuren rond de voer en waterbak van je kat hangen. Cognitieve achteruitgang maakt voedingsgewoonten al lastig genoeg.

Omgekeerde slaap-waakcycli

Een belangrijk symptoom van dementie bij katten is een omgekeerde slaap-waakcyclus. De kat zal de hele dag dommelen en ’s nachts tot leven komen. Dit leidt vaak tot een slechte nachtrust voor kattenouders.

In het begin kan dit moeilijk te herkennen zijn. Oudere katten brengen sowieso het grootste deel van hun dag slapend door. Meer slapen is niet een direct teken van een demente kat. Het wordt echter waarschijnlijker als de kat ook elk contact met jou vermijdt.

Let vooral op als je kat ’s nachts actief wordt. Dit zal om een aantal redenen problematisch zijn. De kat kan het huis ’s nachts bevuilen. Dit kan voor de kat onhygiënisch en stressvol zijn. Bovendien, als het in de war raakt, kan de kat een ongeluk krijgen en zichzelf bezeren.

Nachtelijke angst

Een kat met dementie zal ’s nachts waarschijnlijk ook van streek raken. Dit komt bovenop de al verhoogde angst waarover is gesproken in dit artikel. Dit wordt vergroot wanneer de kat actief is in het donker. Het probleem manifesteert zich om een ​​aantal redenen, waaronder:

 • Het gezichtsvermogen schiet tekort en de kat schrikt van de duisternis
 • De kat heeft honger en kan zich niet herinneren waar hij de voerbak kan vinden
 • Slaaptraining is vergeten en de kat eist onmiddellijke aandacht
 • Er zijn andere huisdieren in huis en de kat raakt van streek door hun aanwezigheid

Een kat die ’s nachts bang wordt kan frustrerend zijn voor de eigenaren. Toch moet jij je geduld behouden. Je kat begrijpt immers niet dat hij zich ongepast gedraagt. Scheld de kat niet uit, en sluit hem zeker niet op in een aparte kamer. Hierdoor is de kans groter dat de kat zichzelf bezeert of nog banger wordt.

Doe je best om de nachtelijke routine te herstellen. Moedig je kat aan om ’s avonds laat te eten, slapen en verzorgen. Dit zal theoretisch leiden tot slapen.

Werk daarnaast ook aan om je kat ’s nachts kalm te houden. Gebruik kalmerende geuren, zoals lavendel of wierook. Deze bron beveelt ook het gebruik van Feliway aan. Dit vergroot de kans dat je kat zichzelf kalmeert en weer rustig in slaap valt.

Zorgen voor een kat met dementie

Als bij je kat dementie is vastgesteld, heeft deze kat bijzondere en andere zorg nodig. Stappen die je moet nemen om je kat het comfortabeler te maken, zijn onder meer:

 • Meerdere kattenbakken op verschillende locaties
 • Betrouwbare, onveranderlijke routine
 • Toegewezen kamer om uit te rusten
 • Gezond dieet en dagelijkse beweging
 • Regelmatige geruststelling – zonder de kat het gevoel te geven dat hij iets te vrezen heeft

Het belangrijkste is dat je geduldig bent. De kat begrijpt niet wat hij verkeerd heeft gedaan. Je voegt alleen nog meer angst toe aan een kat die waarschijnlijk al overstuur is.

Kan dementie bij katten worden genezen?

Helaas is er geen remedie voor een demente kat. Het beste dat een liefhebbende eigenaar of een dierenarts kan bereiken, is de achteruitgang van de hersenen van de kat vertragen. Gelukkig kan dit wel worden bereikt. Dit omvat een combinatie van medicijnen en veranderingen in levensstijl.

Medicijnen helpen alleen tot een bepaalde hoogte. Jij als trotse kattenbezitter hebt een belangrijke rol te vervullen. Dit betekent dat je de geest van je kat zo scherp mogelijk moet houden. Hoe meer jij je kat laat nadenken, hoe langzamer de dementie het winnen zal. Manieren om dit te bereiken zijn onder meer:

 • Praat zo veel mogelijk met je kat
 • Puzzelspellen spelen met je kat
 • Een stimulerende omgeving bieden met geuren, bezienswaardigheden, geluiden en texturen

Dit zijn geen wondermiddelen en zullen de cognitieve achteruitgang niet genezen. Hooguit vertraagt het het onvermijdelijke. Medicijnen en veranderingen in levensstijl zullen echter de kwaliteit van leven van een kat met dementie verbeteren.

Omgaan met een demente kat

Niemand zal ooit beweren dat de zorg voor een kat met dementie gemakkelijk is. Als kattenouder heb je echter de verantwoordelijkheid om in de behoeften van een oudere kat te voorzien. Je kat heeft je jarenlang plezier en gezelschap gegeven. Nu moet jij het jouw kat zo comfortabel mogelijk maken.

Doe wat je kunt om de voortgang van cognitieve achteruitgang bij katten te vertragen. Stel een routine vast en deel de verantwoordelijkheid onder de andere gezinsleden. Als je het echt niet aankunt, overweeg dan alternatieven. Het is oneerlijk voor de toch al kwetsbare kat om te lijden en te zien dat er niet aan zijn behoeften wordt voldaan.

Adoptie

Als je niet aan de behoeften van een seniele kat kunt voldoen, overweeg dan adoptie. Let echter op; deze benadering is moeilijk. Zoek indien mogelijk een vriend of familielid die je kat wil adopteren. Een asiel zal vaak een kat met cognitieve achteruitgang niet kunnen accepteren.

Asielen zitten vaak al vrij vol. Ze kunnen alleen katten accepteren die waarschijnlijk worden geadopteerd. Als jij niet voor je kat kunt zorgen, waarom ben je er dan zo zeker van dat iemand anders dat wel kan? Jij kent je kat beter dan wie dan ook, en je hebt het moeilijk.

Dan moet je ook nog de kwestie van problematisch gedrag overwegen. Een asiel moet de veiligheid van alle kattenbewoners waarborgen in hun dagelijkse werkzaamheden. Een kat met dementie kan agressief worden. Dit brengt andere katten in gevaar.

Bedenk hoeveel zorg en speciale aandacht een seniele kat nodig heeft. Jij verzorgd slechts één huisdier. Een opvangcentrum heeft er tientallen om aan te denken. Het personeel heeft simpelweg geen tijd om de kat op de juiste manier te verzorgen.

Lees ook: Waarom is mijn kat ineens zo aanhankelijk?

Euthanasie

oude demente kat

Als adoptie of verzorging echt geen optie is voor je kat, overweeg je misschien, wellicht euthanasie. Dit is het laatste mogelijke redmiddel en in veel gevallen niet beschikbaar.

Een dierenarts zal een kat zelden uitsluitend euthanaseren op grond van dementie. De kwaliteit van leven moet zodanig zijn afgenomen dat euthanasie de enige oplossing is.

De meeste dierenartsen zullen een kat alleen euthanaseren als deze een ongeneeslijke ziekte of een onoplosbare verwonding heeft. De volgende criteria zijn voldoende om een ​​kat in slaap te brengen.

 • Niet eten of drinken zonder te braken of diarree te krijgen
 • Beweging is onmogelijk zonder gedragen te worden
 • Onvermogen om zonder hulp te ademen
 • Constante aanvallen en toevallen
 • Ziekte bij oudere katten die niet kan worden verholpen met medicatie of veranderingen in levensstijl

Als je seniele kat een gezondheidsprobleem heeft, kan een dierenarts euthanasie bespreken. Anders is deze oplossing van tafel. Als een dierenarts bereidwillig instemt om een ​​kat zonder aandacht te laten inslapen, denk dan twee keer na. De meeste dierenartsen zullen in ieder geval een second opinion aanbevelen.

Leven met een kat met cognitieve achteruitgang is moeilijk. Je hebt veel geduld nodig. Je kat heeft je nu echter meer dan ooit nodig. Denk aan de goede tijden die jullie samen hebben beleefd. Laat je kat zien hoeveel je hem koestert door passende zorg aan het levenseinde te bieden. Vroeger was je kat er ook voor jou, wees er nu ook voor je kat!