aanhankelijke kat

Waarom is mijn kat ineens zo aanhankelijk?

Plotselinge gedragsveranderingen zijn altijd zorgwekkend bij katten. Als je kat plotseling aanhankelijk is, vind je het in het begin misschien niet erg. Het zal waarschijnlijk leuk zijn om met genegenheid van je kat te worden overladen. Er zal echter een onderliggende reden zijn voor deze verandering in de persoonlijkheid van je kat.

Je kat is waarschijnlijk angstig. Ze is misschien bang voor een nieuw iets in huis en voelt zich onzeker. Misschien is ze geschrokken van een hard geluid. Ze beseft misschien dat ze zich niet goed voelt en is bang. Katten zoeken in dergelijke gevallen troost bij hun baasjes. Zwangere katten en krolse katten zijn ook aanhankelijk door drastische schommelingen in hun hormonen.

Het is ook mogelijk dat je kat gewoon aandacht wil. Katten weten hoe ze mensen moeten manipuleren. Genegenheid tonen is een snelle manier om iets lekkers of wat aaien over hun hoofd te krijgen. Als het behoeftige gedrag aanhoudt, moet je nagaan waarom.

Mijn kat is erg aanhankelijk geworden

Katten hebben de reputatie grotendeels onverschillig te staan ​​tegenover hun menselijke eigenaren. Dit is een mythe gebleken. Katten smeden complexe banden met mensen. Ze zijn gewoon minder openlijk over het tonen van genegenheid dan andere soorten.

Volgens diverse bronnen nemen katten vaak gedragsmatige aanwijzingen over van hun eigenaren. Een neurotische, nerveuze eigenaar zal leiden tot een kat met een vergelijkbaar temperament. Dit zou echter een geleidelijk proces moeten zijn. Elke plotselinge gedragsverandering is een bron van zorg.

Je moet weten of je kat echt aanhankelijk is. Sommige eigenaren verwarren elke vorm van genegenheid van een kat met behoeftigheid. Je kat toont misschien gewoon zeldzame genegenheid of dankbaarheid. De tekenen van een aanhankelijke kat zijn:

  • Volgen door het huis
  • Op schoot zitten zodat je niet kunt bewegen
  • Kleding pakken en in klauwen en graven
  • Voortdurend rondcirkelen en wrijven tegen je benen
  • Voorkomen dat je basistaken uitvoert, zoals op een computertoetsenbord liggen
  • Verbaal spreken en bedroefd raken als je niet onmiddellijk reageert
  • Huilen, sissen en zich slecht gedragen als je de kamer verlaat

Af en toe miauwen of kopstoten van je kat is normaal. Als je een maaltijd of speeltijd bent vergeten, wordt je hier ook aan herinnerd. Als het gedrag nadelig en irritant wordt, moet er actie worden ondernomen.

Wat is een normaal niveau van genegenheid bij katten?

Sommige katten genieten ervan hun baasjes met liefde te verwennen. Anderen tonen liever geen genegenheid. Ze zijn bang dat het hun aanspraak op dominantie of territorium zal verzwakken.

Als je kat je nooit benadert, is dit een slechte zaak. De kat is schijnbaar bang voor je. Dat is voor een kat geen manier om te leven. Je kat zal in een constante staat van angst leven. Diverse bronnen leggen uit dat dit kan leiden tot gezondheids- en gedragsproblemen.

Een kat die weigert om je zijde te verlaten, is echter even problematisch. Het is fysiek gevaarlijk, omdat katten onder je voeten kunnen komen. Bovendien zal de kat waarschijnlijk verlatingsangst ontwikkelen. Hierdoor kan je kat zich slecht gaan gedragen wanneer je het huis verlaat.

Een typische, gelukkige kat zal noch aanhankelijk noch afstandelijk zijn. De kat zal af en toe aandacht zoeken, wanneer ze het wil. Meestal zal dit zijn:

  • In de ochtend
  • Als je thuiskomt van je werk
  • Wanneer het tijd is om te spelen

Als je kat rond deze tijden aanhankelijk is, heb een gezonde relatie. Alles wat meer of minder is, is het controleren waard (niet altijd).

Waarom is mijn kat ineens zo aanhankelijk?

Veel mensen gaan ervan uit dat aanhankelijke katten gewoon verwend of veeleisend zijn. Ze kregen als kitten te veel aandacht. Ze zijn het gewend om de dingen op hun manier te krijgen. Ze beschouwen zichzelf als de leiders van het huis.

Dit is mogelijk, maar onwaarschijnlijk. Meestal is er een verklaring voor het plotseling aanhankelijk worden van een kat. Katten worden meestal openlijk aanhankelijk om één van de volgende redenen:

  • De kat wil meer aandacht dan jij geeft
  • De kat is nerveus en angstig en zoekt geruststelling
  • De kat heeft een onzekere gehechtheid bij jou
  • De kat is krols of drachtig
  • De kat is ziek

Je kunt door observatie de oorzaak van de aanhankelijkheid van je kat achterhalen. In de meeste gevallen kunt u dit ook corrigeren.

Aandacht zoekend gedrag bij katten

Soms wordt een kat openlijk aanhankelijk omdat ze geen aandacht krijgt. Dit kan een algemeen pleidooi zijn voor meer aandacht. Als alternatief kan je kat zich bedreigd of buitenspel gezet voelen. Als je onlangs een nieuw huisdier hebt aangeschaft is dit normaal.

Afgezien van overmatige genegenheid, zijn er tekenen dat een kat op zoek is naar aandacht:

  • Destructief gedrag (d.w.z. een glas van een tafel slaan)
  • Urineren buiten de kattenbak
  • Krabben aan meubels
  • Je ’s nachts wakker maken
  • Je bezittingen en kleding verbergen

Geef op de korte termijn niet toe aan een aandacht zoekende kat. Als een kat leert dat bepaalde gedragingen een reactie opleveren, zal ze dit herhalen. De enige uitzondering is als je kat om een ​​specifieke reden aandacht zoekt. Ben je bijvoorbeeld vergeten haar te voeren?

Het is belangrijk om tot op de bodem uit te zoeken waarom de kat aandacht zoekt. Als je huiskat vindt dat je niet genoeg tijd met hem of haar doorbrengt, stel uzelf dan een vraag. Is dit een terechte mening, of is je kat verwend?

Hoe dan ook, je moet het probleem oplossen. De beste manier om dit te doen, is door één-op-één tijd met je kat in te plannen. Besteed minstens twee keer per dag twintig minuten aan spelen. Als je dit volhoudt, zal je kat kalmeren. Ze zal leren om die speeltijden te verwachten en er geduldig op te wachten.

Nerveus en angstig gedrag

Je kat kan je volgen omdat ze bang is. Als dit gebeurt, moet je kat ergens bang voor zijn geweest. Katten tonen niet graag angst. Je kat komt naar je toe omdat ze geruststelling wil.

Dit gedrag wordt meestal veroorzaakt door een hard geluid. Vuurwerk, onweersbuien, wegwerkzaamheden, claxons en alarmsignalen zijn enkele van de geluiden die katten bang maken. Als je je kat korte tijd geruststelt, komt het meestal wel goed.

Als het gedrag aanhoudt, is er duidelijk een meer langdurige oorzaak. Dit kan angst zijn die wordt veroorzaakt door een ander huisdier, of een verandering in routine. Als je onlangs een tweede kat hebt geadopteerd, kan je bestaande kat angstig worden.

Dit is vooral waarschijnlijk wanneer de nieuwe kat je bestaande kat pest of domineert. Beheer deze situatie zorgvuldig. Houd de katten gescheiden totdat ze elkaar begrijpen. Als je je steeds maar druk maakt over de ene kat, wordt de andere jaloers. Dit zal alleen maar een verdere wig tussen de dieren drijven.

Sommige katten zijn van nature nerveus of angstig. Deze katten zullen je overal volgen, altijd op zoek naar geruststelling.

Zekere versus onzekere aanhankelijkheid

Het is bewezen dat katten een sterke band hebben met hun menselijke eigenaren. Katten houden van hun mensen. Als ze dat niet zouden doen, zouden ze niet bij ons thuis wonen. We hebben veel gewoonten die katten irritant en onverklaarbaar vinden.

Hoe een kat zich met haar baasje verbindt, is cruciaal. Zoals besproken in deze bron, kunnen katten op een veilige manier een band met hun baasjes opbouwen. Dit is in tegenspraak met eerdere suggesties van deze bron. Deze bron beweert dat alle banden tussen katten en mensen onzekere aanhankelijkheid is.

Een kat met een veilige gehechtheid aan haar baasje weet dat ze geliefd is. Ze vertrouwt erop dat haar eigenaar in haar behoeften zal voorzien. Een kat met een veilige gehechtheid lijkt misschien afstandelijk. Dit is niet het geval. Ze heeft gewoon niet de behoefte om aanhankelijk te zijn.

Een kat met een onzekere gehechtheid is anders. Deze katten leven met verlatingsangst en soortgelijke zenuwaandoeningen. Ze zijn bang dat ze, elke keer dat hun baasje uit het zicht verdwijnt, niet meer terugkeren. Het resultaat is dat katten met onzekere hechtingen als lijm aan hun baasjes blijven plakken.

Veelvoorkomende redenen voor onzekere hechting bij een kat zijn:

  • Gebrek aan dagelijkse routine
  • Trauma uit het verleden (vooral rond verlating)
  • Meerdere herhuisvesting en adopties
  • Beperkte aandacht

Zoals vaak het geval is, is routine de meest effectieve manier om dit te bestrijden. Stel een schema op dat helpt om het vertrouwen van je kat te winnen. Voer je kat en speel met je kat elke dag op hetzelfde tijdstip. Ze zal uiteindelijk beseffen dat je te vertrouwen bent. Dit zorgt op zijn beurt voor een zekere hechting.

Zwangerschap en genegenheid

Wanneer een kat krols is (ook bekend als oestrus), stijgen haar hormonen. Dit kan leiden tot ongebruikelijk gedrag. Hetzelfde geldt ook als een kat drachtig is.

Houd rekening met deze opname in genegenheid. Katten ervaren in deze tijd wilde stemmingswisselingen. Je kat kan het ene moment aanhankelijk zijn en het andere moment agressief. Ze kan ook andere huisdieren aanvallen, kort nadat ze ze heeft benaderd.

Deze genegenheid kan ook een bijbedoeling hebben. Zwangere katten moeten meer eten. Je kat vraagt misschien om voedsel. Als ze in de oestrus is, zal ze wanhopig graag naar buiten worden gelaten. Als mekkeren hier niet bij helpt, kan ze je door genegenheid aanspreken.

Het kan ook zijn dat een kat aanhankelijk is na de bevalling. Je kat zal uitgeput zijn bij het voeren en verzorgen van haar jongen. Ze zal naar je opzien voor troost en geruststelling dat ze het goed doet.

Ziekte en genegenheid

Ziekte is misschien wel de minst waarschijnlijke verklaring voor een kat om aanhankelijk te zijn. Het tegenovergestelde is waarschijnlijker. Als katten zich niet goed voelen, verstoppen ze zich het liefst. Ze willen niet dat iemand hun kwetsbaarheid inziet.

Er zijn uitzonderingen op deze regel. Je kat kan troost bij je zoeken. Dit is vooral mogelijk als je kat een korte, tijdelijke ziekte heeft. Braken, diarree of een urineweginfectie die tot incontinentie leidt, zijn hier voorbeelden van. Je kat wil weten dat ze geen problemen heeft.

Ziekte gaat doorgaans gepaard met andere gedragsveranderingen. Als je kat behoeftigheid combineert met lethargie en verlies van eetlust, ga dan naar een dierenarts. Geen paniek. Dit zijn extreem brede symptomen die van alles kunnen betekenen. Een onderzoek bij de dierenarts kan het probleem boven water halen.

Hoe je kunt voorkomen dat een kat behoeftig wordt

Het oplossen van aanhankelijkheid bij katten vereist een aanpak op maat. Het hangt af van de oorzaak van behoeftig gedrag.

Als je kat geschrokken of bang is, bied dan geruststelling aan. Ze zal snel kalmeren en weer normaal worden. Op dat moment zocht ze troost bij haar verzorger. Beschouw dit als een compliment. Katten vertonen alleen een dergelijke kwetsbaarheid als ze je compleet vertrouwen.

Als je kat aandacht zoekt, heb je een stoere benadering nodig. Als je elke keer reageert dat je kat genegenheid toont, schep je een gevaarlijk precedent. Katten hebben geen respect voor menselijke schema’s. Er wordt van je verwacht dat je te allen tijde aandacht geeft.

Reageer niet op de verzoeken van een kat om aandacht. Breng haar in plaats daarvan in een routine. Plan twee keer per dag speeltijd met je kat. Je kat zal leren dat dit haar toegewijde één-op-één tijd is. Dit zal haar tevreden houden.

Je kunt je kat ook uit dit behoeftige gedrag trainen. Probeer één van de volgende dingen wanneer ze begint met het zoeken naar aandacht:

  • Stamp met je voet
  • Klap in je handen
  • Draai je om

Prijs haar wanneer je kat zich niet meer ongepast gedraagt. Deze aanpak zal je ook helpen om te gaan met een jaloerse kat of een kat met een onzekere gehechtheid. Katten moeten weten dat je er voor hun bent. Als dit eenmaal is vastgesteld, zal je kat zich ontspannen.

Als je kat aanhankelijk is omdat ze krols of drachtig is, kun je echter weinig doen. Ze reageert op een verandering in haar hormonen. Maak het je kat zo comfortabel mogelijk. De behoeftigheid zal spoedig verdwijnen.

Ontdek de One-Stop-Shop voor je Kat: Bol.com’s Kattenwinkel

Bol.com is de meest vertrouwde online winkel waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je huisdier. Of je nu op zoek bent naar de nieuwste speeltjes voor je kat, of naar de beste voeding en verzorging, Bol.com heeft het allemaal. In hun uitgebreide kattenwinkel vind je een groot aanbod van producten van bekende merken en topkwaliteit.

De gebruiksvriendelijke website maakt het shoppen eenvoudiger dan ooit. Je kunt filteren op prijs, merk, categorie en zelfs op specifieke producteigenschappen, zodat je snel en gemakkelijk het product vindt dat het beste bij jouw behoeften en die van je kat past. En met de snelle en betrouwbare verzending hoef je je geen zorgen te maken over het wachten op je aankopen.

Bol.com’s kattenwinkel biedt ook een uitgebreide selectie van producten die speciaal zijn ontworpen voor de gezondheid en het welzijn van je kat. Van automatische drinkbakken en voerbakken tot krabpalen en speelgoed, alles is ontworpen om jouw kat te verwennen en te vermaken. En met de handige online beoordelingen van andere klanten, kun je eenvoudig de beste producten vinden die andere kattenbezitters aanbevelen.

In feite is Bol.com’s kattenwinkel de perfecte plek om alles te vinden wat je nodig hebt voor je kat. Of je nu op zoek bent naar het allernieuwste speelgoed of naar de beste verzorging en voeding, bij Bol.com vind je het allemaal. Ga snel naar hun website en ontdek wat ze in petto hebben voor jou en je kat!