kat

10 handige manieren om je kat te kalmeren

Katten zijn raadselachtige, intelligente en soms ondoorgrondelijke dieren die door hun gevoeligheid en opmerkzaamheid fascinerende en lieve huisdieren zijn. Maar zoals de meeste kattenbezitters je kunnen vertellen, zijn katten ook gewoontedieren. Ze kunnen gestrest of bang worden door een aantal dingen, van een reis naar de dierenarts tot een nieuw persoon in huis.

Om te zien of je kat stress ervaart, moet je zijn of haar lichaamstaal goed in de gaten houden. Katten zijn meesters in vermommingen. Daarom moeten mensen in staat zijn om alle informatie op te nemen die een kat hen geeft. Vooral door lichaamstaal, een gespannen lichaam, hoe hun ogen staan, de stand van de oren en de geluiden die ze maken.

Maar als je eenmaal merkt dat je kat gestrest of bang is, wat doe je dan? Een kat kalmeren is een delicaat proces, daarom hebben we enkele tips om je kat weer gelukkig en ondeugend te maken.

Wees er voor je kat, maar verstik je kat niet

Mensen hebben de neiging om te denken aan wat mensen leuk vinden als ze gestrest zijn, in plaats van te denken als een kat, hoewel een mens troost kan vinden in een stevige knuffel, zullen veel katten er niet van houden om behandeld te worden als een mens als ze van streek zijn. Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende fout, baasjes die zich haasten en proberen om een zeer opgewonden of gestreste kat te aaien of op te pakken.

Het grootste probleem met aaien of knuffelen is dat de kat niet kan decomprimeren. Het kan katten uren kosten om uit een verhoogde, opgewonden toestand te komen, dus het is belangrijk om ze wat ruimte te geven.

Hoewel je moet voorkomen dat je je kat met liefde verstikt, is het een goed idee om gewoon fysiek aanwezig te zijn, vooral als je een aanhankelijke kat hebt. Katten kunnen positief reageren op de aanwezigheid van iemand die ze kennen en vertrouwen. Gewoon met ze praten of zelfs voor ze zingen kan nuttig zijn. En onthoud: alle katten zijn anders. Als je kat je schoot opzoekt terwijl je in de buurt zit, is het veilig om aan te nemen dat hij of zij daar wil zijn. Let dus op de persoonlijke voorkeuren van je kat om hem het beste te ondersteunen in zijn uur van nood.

Doe dingen rustig aan

Langzaam en rustig zijn de sleutelwoorden bij het kalmeren van een gestreste kat, vooral als een kat wordt blootgesteld aan iets nieuws. Als het een stressfactor van korte duur is, zoals een kennis die ’s middags langskomt en haar of zijn hond meebrengt, doe dan niet eens de moeite om de kat eraan te laten wennen, aangezien de aanpassing veel langer zal duren.

In dergelijke situaties is het beter om de kat in een veilige kamer te plaatsen met haar benodigdheden voor de betreffende periode. Bij het introduceren van de kat aan een nieuw huisdier, persoon, ruimte of andere stressfactor die langdurig is, is het beter om langzaam aan te doen.

Te snel gaan met iets nieuws is een veel voorkomende fout in het ouderschap van katten. Veel mensen denken door hun kat bloot te stellen aan het onbekende, dat ze hierdoor er ook daadwerkelijk aan wennen.

Maar het is veel beter om een kat heel geleidelijk aan het onbekende te laten wennen. Dit kan dagen, weken en zelfs maanden in beslag nemen.

Zorg voor een veilige, gezellige omgeving met verticale ruimte

Katten kunnen bang zijn voor grote, open ruimtes, dus zorg ervoor dat de kat een gezellige plek heeft waar hij of zij zich kan terugtrekken in tijden van stress. Sommige katten zijn meer buiten dan andere katten, het kan zijn dat deze katten er meer van houden om zich schuil te houden onder iets.

Terwijl andere katten meer op hun gemak zijn als ze het hoger op kunnen zoeken. Het is aan te raden om je kat van beide opties te voorzien. Denk aan een kattenboom en aan plekken waar je kat zich in kan verstoppen.

En geef je kat altijd de kans om te kunnen ontsnappen uit een bepaalde situatie, een soort ontsnappingsroute zeg maar.

Zelfs als je je kat in een reismand vervoert, is het beter om ervoor te zorgen dat je kat zich veilig voelt. Voor de meeste katten is het nuttig om de mand af te dekken en eventuele extra prikkels te blokkeren, een handdoek of deken werkt prima.

Maar als je te maken hebt met een mand – een veel voorkomende bron van angst – is het trainen en acclimatiseren van je kat de enige onfeilbare manier om haar of zijn angst te verminderen. Vergelijk het met het trainen van een hond om aan de lijn te lopen.

Mocht je dit moeilijk vinden en hier problemen mee ondervinden, denk er dan eens aan om gedragsspecialist in te huren.

Houd het hoogstnoodzakelijke toegankelijk

Een angst verlichtende handeling die katteneigenaren soms verwaarlozen, is om op een kat-gerichte manier in hun basisbehoeften te voorzien. Klinkt eenvoudig genoeg, maar kat-gericht betekent dat je doet wat het beste is voor je kat, niet voor jou of je huis, wat een moeilijke aanpassing kan zijn. Geef katten dingen die ze nodig hebben op de plaatsen waar ze zich het prettigst voelen.

Dus dat betekent dat als je kat vrijwel in je slaapkamer woont en ze graag daarbinnen is, maar ze te bang zijn om naar buiten te komen, zet dan hun kattenbak niet in de kelder en hun kattenvoer in de keuken.

Het plaatsen van essentiële kattenbenodigdheden in ver uit elkaar liggende of potentieel enge kamers kan chronische stress veroorzaken, dus let goed op de voorkeuren van je kat. Hoewel we er misschien niet van houden om een kattenbak in de slaapkamer te hebben, moeten er soms offers worden gebracht voor onze katachtige kamergenoten.

Laat hem zijn geur verspreiden

Katten doen veel dingen om zichzelf te troosten, zoals hun geur achterlaten met het wrijven van hun gezicht en hun geurmarkering op hun poten.

Katten toestaan om hun geur achter te laten op plaatsen waar ze om geven, en hen toegang geven tot die plaatsen in tijden van stress kan helpen.

Krabpalen zijn een goede optie, het liefst geplaatst in de favoriete kamers van de kat.

Evenzo, als je je kat in een reismand vervoert of naar een onbekende plaats brengt, is het raadzaam een item mee te nemen dat de geur van de kat uit een gelukkige plaats en tijd verspreidt, wat vertrouwdheid geeft in een stressvolle situatie.

Gebruik kalmerende etherische oliën

Naast de persoonlijke muskus van je kat zijn er andere natuurlijke geuren, met name etherische oliën, die een aura van katachtige rust kunnen creëren – en ze werken ook bij mensen. Het is aan te raden om geuren te gebruiken zoals kamperfoelie en lavendel, die een kalmerend effect kunnen hebben op katten.

Een paar druppels lavendelolie kan wonderen doen. Een klein beetje in de lucht is alles wat je nodig hebt – gebruik een kleine hoeveelheid per keer en bewaar essentiële oliën veilig buiten bereik, aangezien ze gevaarlijk kunnen zijn voor katten als ze er direct mee in contact komen.

Zet zachte muziek of witte ruis op

Net als geur zijn katten erg gevoelig voor geluid. Vooral als de angst of stress van je kat wordt veroorzaakt door harde geluiden (constructie, een baby die huilt, verkeer), is het bieden van alternatief geluid een geweldige oplossing. Er is niet veel onderzoek gedaan naar muziek of geluiden met betrekking tot het kalmeren van een kat, maar men kan zachte klassieke muziek of aangename ‘witte ruis’ proberen en observeren hoe de kat reageert.

Het kan in ieder geval de impact van de ‘enge’ geluiden verminderen door een buffer te creëren. Het combineren van deze muziek of dit geluid met een gezellige kamer kamer voor je kat kan het gevoel van rust vergroten.

Probeer behandelingen, supplementen of medicijnen tegen angstgevoelens

Als de weg naar het hart van je kat via zijn of haar maag gaat, kun je kattensnoepjes proberen die speciaal zijn ontworpen om kalmerende effecten te hebben. Deze producten bevatten L-theanine, een ingrediënt dat in groene thee wordt aangetroffen en dat van nature angst verlicht. Kruidensupplementen zijn ook een optie, maar het is aan te raden om een dierenarts te raadplegen voordat je die stap zet.

Als je een angstige kat hebt en de gebruikelijke methoden helpen niet, dan is het verstandig om hierover een professional te raadplegen, erop wijzend dat dierenartsen soms supplementen of zelfs medicatie tegen angst voor katten zullen aanbevelen. In sommige gevallen kunnen angstmedicatie op korte of lange termijn zeer nuttig zijn.

Speel regelmatig om chronische stress te verminderen

Hoewel spelen geen goede optie is voor katten in een zeer opgewonden toestand, kan het een waardevol hulpmiddel zijn bij het omgaan met chronische of langdurige stress bij katten. Spelen vermindert stress bij katten en kan hun zelfvertrouwen vergroten op plaatsen die voorheen in verband werden gebracht met angst.

Katten die bang zijn voor grote kamers of onbekende omgevingen, kunnen door spel beter aan deze gebieden wennen. Het is van belang van het bieden van dagelijkse, niet slechts incidentele speelmogelijkheden om de kalmerende voordelen ervan te plukken.

Lees ook: 5 mythes over oudere katten ontkracht

Bepaal de oorzaak van het probleem en zoek een oplossing

Hoewel alle bovengenoemde strategieën nuttig zijn bij het omgaan met angst en stress bij katten, is het essentieel om dieper te kijken, vooral als je kat ernstige stress ervaart. Het is niet genoeg om het symptoom als het ware probleem te behandelen.

Als je weet waardoor de angst wordt veroorzaakt, kun je een plan opstellen om de kat te helpen zich veilig te voelen. Het wordt aangeraden om de interacties tussen huisdieren in je huis te observeren om eventuele problemen aan te pakken en alert te zijn op mogelijk stressveroorzakende omgevingsfactoren.

Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn cruciaal, en misschien wil je zelfs contact opnemen met een gecertificeerde consulent voor kattengedrag. Als een van hun essentiële behoeften en middelen uit balans zijn, zou je een chronisch gestreste kat kunnen hebben.